Forbes: U svijetu dolara “nestabilne” zemlje traže spas u kriptovalutama

kripto
9 komentara

Prije dva dana je američki senator Robert Menendez tražio da SAD hitno poduzmu potrebne mjere u suzbijanju transakcija kriptovalutom Petro, projekta vlade Venezuele.

Forbes piše kako je Venezuela postala prva zemlja koja je izdala nacionalnu kriptovalutu Petro i čak tvrdi da je inicijativa već donijela nekoliko stotina milijuna dolara. Kenneth Raposa za Forbes piše da ako ovaj korak pomogne Caracasu da izbjegne učinak američkih sankcija i bankrot, te ako se Venezuela na ovaj način oslobodi ovisnosti o dolaru, na izdavanje vlastite kriptovalute se mogu odlučiti i druge “nestabilne zemlje”.

Nedavno je Venezuela predstavila vlastitu kriptovalutu Petro i navodi kako je u pretprodaji zemlja, koja je bila na rubu bankrota, prikupila 750 milijuna dolara u juanima, kasnije još 250 milijuna u dolarima, euru i kriptovalutama Etherum i Bitcoin. Međutim, ovu informaciju za medije predsjednika Nicolasa Madura nitko nije mogao potvrditi, piše Forbesov analitičar Kenneth Raposa.

U svakom slučaju, venezuelanski Petro je “prva nacionalna kritovaluta” i njegova je cijena vezana za barel nafte. Trenutno nije previše dostupna lokalnom stanovništvu, koje se većinom, prema Human Rights Watchu, bori kako bi pronašlo novac za osnovne potrepštine.

S obzirom na to da klasična nacionalna valuta zemlje, venezuelanski bolivar, nije od velike vrijednosti, lokalne vlasti su odlučile da velika državna poduzeća, poput naftnog giganta PDVSA, prihvaćaju transakcije u Petru.

Naravno, klijenti tvrtke također mogu kupiti Petro i njime plaćati ih naftu, ali se neki pitaju kako se ovaj sustav razlikuje od obveznica.

Međutim, Kenneth Raposa objašnjava razliku. Vladine državne obveznice kontroliraju američke vlasti, dok to ne mogu činiti s kriptovalutom.

“Ako se ovaj model pokaže učinkovitim i Venezuela izbjegne ekonomski slom ili bankrot, mnogi će vjerojatno htjeti ponoviti ovo uspješno iskustvo”, smatra Raposa.

Maduro - Venezuela - Petro kriptovaluta
FOTO: Ilustracija, Maduro i Petro kriptovaluta

Ministar komunikacija i masovnih medija u Iranu Mohammad Javad Jahromi Azari je rekao kako Središnja banka Irana razmatra izdavanje vlastite kriptovalute, a isto čini i Rusija. Međutim, što se tiče Teherana, za ovu ideju nema previše entuzijazma.

No, to se ne može reći za Tursku, gdje koalicija vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP) vrlo aktivno raspravlja o ovoj inicijativi.

“Budući da postoji potražnja, moramo stvoriti i izdati vlastitu kriptovalutu. Protiviti se kriptovalutama je besmisleno”, rekao je zamjenik predsjednika turske Stranke nacionalističkog pokreta i bivši ministar industrije Ahmet Kenan Tanrikulu.

Međutim, kako ističe Forbes, pitanje kriptovalute nije tako jednostavno.

“Kako bi se osiguralo izdavanje i pratile transakcije treba nabaviti skupi hardver, a taj novac Venezuela nije imala. Tako da nije jasno tko rudari Petro”, piše Kenneth Raposa.

No, prema izjavama državnih dužnosnika Venezuele je tehnologiju zemlji osigurala Kina, dok je formalno u vlasništvu Ministarstva visokog obrazovanja, znanosti i tehnologije Venezuele. Zanimljivo je da je venezuelanska kompanija PDVSA 2011. sklopila ugovor o istraživanju nafte s kineskom kompanijom Petro Technology, podružnicom kineskog diva  China National Petroleum Corporation (CNPC), a sada izdaje kriptovalutu Petro, koja je u inicijalnoj ponudi donijela prihod od 4,77 milijardi kineskih juana.

U međuvremenu je brazilska banka već objavila da će u svom poslovanju koristiti “blockchain” tehnologiju, a možda i vlastitu kriptovalutu.

“Kako tvrde analitičari, u svijetu u kojem dominira dolar kriptovalute valute poput Bitcoina mogu pomoći “nestabilnim državama” da poboljšaju svoju ekonomsku situaciju”, zaključuje Kenneth Raposa.

Više tekstova o kriptovalutama

BlockchainCentralna bankaChina National Petroleum CorporationCNPCforbeskriptovalutaKriptovalutePDVSAPetro kriptovalutaRobert MenendezSredišnja banka
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PDVK bre
6 godine prije

Da odmah vidim ludnicu u USA za Bitkoinom

Sinisa
6 godine prije

Kakvo je sada stanje sa Petrom?
Zaf se Petro rudari?

Alxx
6 godine prije

Ako su koristili derivat kriptovalute NEM ( negde pročitah), onda je to POS (Proof of Stake) model i za to nije potreban skupi hardver, transakcije tih mreža mogu da se rade na malo boljem smartfonu… (to je dijametralno suprotan sistem POW sistemu na bitkoinu) i troše samo neku zanemarljivo malu količinu struje…

Baba
6 godine prije

U prevodu se silovatelj osjeća uvrijeđenim što se žrtve protive daljnjem silovanju. Groteskno do bola.

Crodaemon
6 godine prije

Aj kad se bude moglo kupit cu i ja 1 petro

Pomalo
6 godine prije

Petro mi izgleda obecavajuce…jedini ima neko opipljivo pokrice.
Al opet sve to sa kripto valutama u najmanju ruku izgleda sumnjivo…nedavno kad je wall street biljezija pad po svim pokazateljima, skoro sve kriptovalute su jednako tako padale, od bitcoina, etheriuma pa na dalje… nekako mi nema logike da niko nema kontrole nad njima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI