Čelnik Južnog Sudana smijenio guvernera i zamjenike središnje banke

Salva Kiir
9 komentara

James Alic Garang položio je prisegu kako bi zamijenio Johnnyja Ohisa Damiana na mjestu šefa institucije, objavila je vlada

Vlada Južnog Sudana položila je prisegu za novog guvernera središnje banke Jamesa Alica Garanga i dva zamjenika, nakon što je predsjednik zemlje Salva Kiir ranije ovog tjedna objavio da je smijenio bivšeg šefa banke Johnnyja Ohisa Damiana.

Damian i drugi visoki financijski dužnosnici u toj afričkoj zemlji otpušteni su u ponedjeljak, a predsjednik je imenovao Garanga, savjetnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da preuzme mjesto guvernera, prema državnoj TV.

Posljednji postupak je druga smjena čelnika središnje banke južnosudanskog čelnika u nešto više od godinu dana, a izjava kojom se objavljuje ta odluka nije dala objašnjenje promjene. Međutim, prema lokalnim medijima, ovaj potez dolazi usred zabrinutosti zbog gospodarskog pada zemlje.

Središnja banka zemlje bez izlaza na more i Ministarstvo financija pretrpjeli su česte promjene vodstva. Čelnik financijske institucije samo u 2020. godini smijenjen je dva puta.

Damian je preuzeo dužnost guvernera u kolovozu prošle godine, naslijedivši Mosesa Makura Denga, koji je smijenjen s te dužnosti.

Kiir je u ponedjeljak smijenio i dva zamjenika guvernera te institucije, čelnika vladine uprave za prihode i druge visoke dužnosnike u ministarstvima financija i trgovine.

U izjavi objavljenoj na X (bivši Twitter) u četvrtak, vlada je objavila da je Garang, novoimenovani guverner središnje banke, uveden u dužnost, zajedno sa njegova dva imenovana zamjenika, Samuelom Yangom Mikayom i Nyielom Gordonom Kuolom.

Ekonomija Južnog Sudana je u padu od građanskog rata 2013., koji je prisilio oko 25% stanovništva zemlje da potraži utočište u susjednim zemljama. Sukob je navodno imao značajan utjecaj na proizvodnju nafte u zemlji, koja je nekoć bila primarni pokretač njezinog gospodarstva.

Centralna bankaJames Alic GarangJužni SudanSalva Kiir
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Slusaj MMF i propast je zagarantovana.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Ovi crnci imaju više pameti i kuraži no bijele … kmice 🙄

Max
4 mjeseci prije

Prodano MMF u.

BlueZg
4 mjeseci prije

Odeše i oni na kvasinu. I dalje je grijeh ako imaš naftu. 🇵🇸

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI