NVO imenuje banke iz EU-a koje su navodno povezane s nasiljem u afričkoj državi

Juzni Sudan - zene cekaju u redu za humanitarnu pomoc
2 komentara

Najveći njemački i francuski zajmodavci ulažu u naftne kompanije čiji se prihodi koriste za financiranje zločina u Južnom Sudanu, tvrdi Global Witness

Šezdeset velikih banaka i investitora iz EU-a optuženo je za poticanje nasilja u Južnom Sudanu, gdje je UN u više navrata osudio rasprostranjena ubojstva, sustavna silovanja i prisilno raseljavanje civila. Banke, uključujući njemačke Allianz i Deutsche Bank, kao i talijansku Intesa Sanpaolo, uložile su više od 700 milijuna eura (751 milijun dolara) u dvije tvrtke povezane s kršenjem ljudskih prava u toj afričkoj zemlji bez izlaza na more, navodi međunarodna neprofitna organizacija Global Witness u izvješću u utorak. Također je naveo francusku međunarodnu bankovnu tvrtku Crédit Agricole Group među glavnim financijerima.

Nevladina organizacija tvrdi da unatoč američkim sankcijama, dvije najveće međunarodne naftne kompanije koje posluju u Južnom Sudanu, China National Petroleum Corporation (CNPC) i malezijska državna tvrtka Petronas, i dalje financiraju investitori iz EU-a.

”Europski vjerovnici također su osigurali više od 4 milijarde eura ili više od 4 milijarde dolara vrijednih zajmova i usluga preuzimanja rizika dvjema tvrtkama u manje od sedam godina”, navodi Global Witness u svom izvješću. Washington je 2018. uveo sankcije za 15 južno-sudanskih naftnih operatera, uključujući Dar Petroleum Operating Company, naftni i plinski konzorcij koji predvode CNPC i Petronas. Američki State Department tvrdio je da je vlada Južnog Sudana koristila prihod od tvrtki za kupnju oružja i financiranje neregularnih milicija koje su prijetile miru, sigurnosti i stabilnosti zemlje. Južni Sudan se 2013. upleo u građanski rat koji je izazvao politički spor između predsjednika Salve Kiira Mayardita i njegovog bivšeg potpredsjednika Rieka Machara. Sukob je odnio stotine tisuća života, smanjio proizvodnju nafte i natjerao oko trećinu stanovništva od 12 milijuna na napuštanje svojih domova.

Zaraćene strane postigle su sporazum o podjeli vlasti u kolovozu 2018., čime je okončan građanski rat. Međutim, UN je izvijestio da državni akteri nastavljaju s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava, sa 714 incidenata nasilja koji su prošle godine pogodili 3.469 civila. Oko 1.600 Južno-sudanaca je ubijeno, 988 ranjeno dok je 501 građanin otet, dodaje se.

Global Witness inzistirao je u svom izvješću od utorka da su tekuće investicije banaka EU-a u južno-sudanski naftni sektor, od kojeg su profitirale otkako je sukob počeo prije gotovo deset godina, u suprotnosti s obećanjima o ljudskim pravima.

“Deutsche Bank, Allianz, Intesa Sanpaolo i ostali godinama su financirali tvrtke povezane s neizrecivom agresijom protiv civila u Južnom Sudanu, ali nisu učinili ništa osim što su sjedili i gledali kako se novac slijeva”, izjavila je Aurelie Skrobik, aktivistica korporativne odgovornosti u Global Witness-u.

“Hitno nam je potrebno da europske vlade podrže novi zakon koji bi mogao spriječiti financiranje onih tvrtki koje su povezane s kršenjem ljudskih prava i prava okoliša, pogotovo od strane banaka i investitora”, dodala je Skrobik.

francuskaJužni SudanNaftaNjmačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Pa rat i jest bankarski posao … Premda se ovi uopće ne uzbudjuju glede prosvjeda – naprotiv – smiju se .

Max
5 mjeseci prije

Prljav posao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI