Centralna Banka Rusije legalizirati će kriptovalute za prekogranična plaćanja

Banka Rusije - Kriptovalute
4 komentara

Povijesno se protiveći ideji korištenja kripto kao načina plaćanja, Banka Rusije je navodno pristala dopustiti prekogranična plaćanja u kripto zbog geopolitičkih promjena.

Banka Rusije, središnja banka zemlje, navodno je priznala da su prekogranična plaćanja u kriptovalutama neizbježna u trenutnim geopolitičkim uvjetima.

Ruska središnja banka preispituje pristup regulaciji kripto i dogovorila se s ministarstvom financija da legalizira kripto za prekogranična plaćanja, izvijestila je u ponedjeljak lokalna novinska agencija TASS.

Zamjenik ministra financija Alexei Moiseev navodno je rekao da Banka Rusije i ministarstvo financija očekuju da će uskoro legalizirati prekogranična plaćanja u kriptovalutama.

Moiseev je istaknuo važnost omogućavanja lokalnih kripto usluga u Rusiji, napominjući da se mnogi Rusi oslanjaju na strane platforme za otvaranje kripto novčanika. “Potrebno je to učiniti u Rusiji, uključujući subjekte koje nadzire središnja banka, a koji su obavezni pridržavati se zahtjeva protiv pranja novca”, izjavio je dužnosnik.

Banka Rusije naknadno je pojasnila da se još uvijek protivi legalizaciji kripto plaćanja unutar zemlje unatoč davanju zelenog svjetla prekograničnim plaćanjima. “Važno je naglasiti da ne govorimo o legalizaciji kriptovalute kao sredstva plaćanja na teritoriju naše zemlje”, rekla je središnja banka u izjavi lokalnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

Ruski zakonodavci povijesno su se protivili ideji korištenja kriptovaluta kao načina plaćanja. Godine 2020. Rusija je usvojila veliki kripto zakon, “O digitalnoj financijskoj imovini”, koji je službeno zabranio upotrebu kriptovaluta poput Bitcoina (BTC) u svrhe plaćanja. Banka Rusije bila je skeptična prema ideji plaćanja kriptovalutom jer je željela zaštititi rusku rublju kao jedino zakonito sredstvo plaćanja u zemlji.

Ideja o kripto plaćanjima za nacionalne trgovine u Rusiji pojavila se krajem 2021. Tada je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je “još prerano” koristiti kripto za trgovine energetskim resursima poput nafte i plina.

Situacija se očito promijenila usred zapadnih gospodarskih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu. U svibnju je ministar industrije i trgovine izjavio da će Rusija legalizirati kripto plaćanja “prije ili kasnije”. Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiullina također je kasnije predložila da se kripto može koristiti za prekogranična plaćanja, ali samo ako kripto ne uđe u domaći financijski sustav Rusije.

Prema Moiseevu, središnja banka je preispitala svoj pristup reguliranju industrije, “s obzirom da se situacija promijenila”. Dodao je da je planirana infrastruktura “previše kruta” za korištenje kriptovaluta u prekograničnim obračunima. “Koju svakako moramo nekako legalizirati”, zaključio je.

Izvor: cointelegraph.com

Banka RusijeCentralna bankaKriptovaluterusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Snalaze se kako znaju.

Promatrac
1 godina prije

Eto ti ga na. Logično od prije mjesec dana “Kriptovalute su prevara”, “kriptovalute se gase”. Sad kad ih Rusija legalizira su izvrsna stvar. Koji šarlatani. Jedino znaju cenzurirati sve koji kritiziramo iznesene dezinformacije.
Svjedočili smo veličanju Vulina, Vučića, JBTa i šarlatana poput Ivana Pernara. Niste bolji od Informer.rs. Umjesto provjere nepismenih i katastroflano dezinformirajučih članaka, bavite se provjeravanjem komentara. Dno dna.

Dokurčilomi
1 godina prije

Jaoj sada će zapad morati sam da uništava svoju izmišljotinu kako Rusi ne bi zarađivali. Uf opet Put-in.

xxx
1 godina prije

uvijek prvo registriram legalizirati ce, ponadam se, a onda razocaram

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI