Njemačka vratila iz SAD-a 300 tona zlata

Zlatne poluge
17 komentara

Bundesbank, federalna Njemačka banka, upravo je završila repatrijaciju 300 tona zlata, pohranjenog u Sjedinjenim Državama još od hladnog rata, a zbog straha od sovjetske invazije, javlja Daily Mail.

Za vrijeme hladnog rata, Zapadna Njemačka je svoje zlato čuvala u inozemstvu. Njemačka se tada bojala Crvene armije i mogućnosti da Sovjetski Savez prisvoji bogatstvo akumulirano još od 1951. godine.

U 2013. godini, Centralna banka Njemačke pokrenula je repatrijaciju 300 tona zlata iz New Yorka. Drugi dio od 374 tona će biti pohranjen u Parizu.

Do 2020. Njemačka planira vratiti polovinu svog zlata u Frankfurtske trezore. Sve ukupno, država posjeduje 3.386 tona zlata čija tržišna vrijednost danas iznosi 123.000.000.000 €. Druga polovina rezervi će biti pohranjena u New Yorku i Londonu.

Njemačka je u 2016. vratila 111 tona zlata iz New Yorka i 105 tona iz Pariza. Prema službenim izvješćima, repatrijacija zlata ima za cilj boji uvid i kontrolu nad zlatnim rezervama. Mediji su već ranije najavili da je inicijativa repatrijacije zlata usko povezana s bojazni od krize eura koja bi ugrozila zlatne rezerve Njemačke.

Sa svojih 3.386 tona zlata, Njemačka je na drugom mjestu u svijetu odmah poslije Sjedinjenih Država koje posjeduju 8.134 tone zlatnih rezervi.

Zlatne rezerve predstavljaju, ne samo garanciju za Njemačko gospodarstvo, već u određenoj mjeri i stabilizacijski instrument ujedinjene Europe, gdje Njemačka igra ključnu ulogu. Vlasti su započele stvarati svoje zlatne rezerve početkom 1951., nakon gospodarskog procvata.

Prije raspada Jugoslavije, SFRJ je imala 54 tone monetarnog zlata čistoće 99,99%. Veći dio tog zlata bio je pohranjen u Švicarskoj, a ostatak od 8.5 tona u Beogradu. Raspadom Jugoslavije, Hrvatskoj je pripalo 28,49% čistog monetarnog zlata odnosno 15.5 tona. Početkom 2001. godine, a na zahtjev današnjeg ministra Gorana Marića, te odgovorom tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, otkriveno je da su 2001. gotovo sve zlatne rezerve Hrvatske prodane na tržištu po cijeni od 272 dolara po unci ili ukupno za iznos od 115 milijuna američkih dolara.

Današnja vrijednost hrvatskih prodanih zlatnih rezervi iz 2001. bi iznosila gotovo 600 milijuna američkih dolara. Za gubitak od pola milijarde dolara, nitko do sada nije odgovarao.

BundesbankaCentralna bankaHNBreptrijacijaZlatne rezerve
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Simbad
7 godine prije

Zlato je dobar investment.
Znaci u zadnjih 16 godina cijena zlatu porasla s 272 na 1200 dolara.
Dakle dobrih 400%
Da je novac bio u Njemackoj , u banci, bi poraslo mozda maksimum 60%.
Dalje i za te tzv. zapadne novinare koji zigosu Jugoslaviju da je bila “komunisticka” -Jugoslavija je cuvala svoje zlato u Svicarskoj a mozda i jedan dio u Londonu.
Za narod su bile krilatice – nesvrstani, samoupravljanje, NOB….
Ne bi se nimalo iznenadio kad bi izaslo na vidjelo plodna suradnja UDBE i CIA.

Bzvz
7 godine prije

Rohatinskom je naredeno da proda zlato kad je bilo najjeftinije sto niti moja baba ne bi napravila i zato proglasen guvernerom godine. Izdajice treba nagraditi zar ne?

shumadinac
7 godine prije

A ja mislio da opasnost od Rusije tek nastaje :))) Čak bi se moglo pomisliti da ne veruju Americi 😉

Padania
7 godine prije

Hrvatskoj je opasnost od ljudi koji su na vlasti…kakva Rusija.

A hrvatski politicari radu kako im naredi gazda iz 4-tvrtog Reicha u Berlinu i to ne od kako smo usli u EU nego vec dobrih 20 godina.
Dobrih 20 godina pritisaka, prijetnji i ucjena na Hrvatsku.

Alen
7 godine prije

U slucaju raspada eura jedino ce valuta sa zlatnom podlogom imati smisla , ostale ce leprsati kao list na vjetru..a kako se to blizi njemaca ubrzava povrat zlata s tim sto povratak otezava manupulacija njemackim zlatom od strane usa..

Koča Popović
7 godine prije

Svakim danom je jasnije zasto je uvedena parlamentarna demokracija. Da bi smo postali kolonija. Jedva cekam genijalce politicke misli da opletu po samoupravnom socijalizmu i njegovom “neuspjehu”.

Bobi
7 godine prije

Jel ima koja poluga sa kukastim krizem ?

Jupiter
7 godine prije

Sigurnije je u slamarici nego u privatnoj banci preko bare.A sad malo da se uloži u abver
nešto se izgleda sprema.

dalmata
7 godine prije

Malo je prica cudna.Svabo gomila trupe na granici Rusije i vraca zlato nazad.Koja je to logika?Ili svabe su sigurne(da krepas od kesa)da ce dobit rat protiv Rusije?! Moli za strpljenje(nije tema,ali informacija za sjor SIMBAD)Prije par godina lik iz mista(nazovi grad)mi se falija sa iskaznicom(velicina kutije cigara,boja svitlo plava sa laganim crnim valovima,na vrhu stampani natpia “POLICISKA UPRAVA (ime mista) VANJSKI SARADNIK POLICIJE(u prevodu SPIJUN) seriski br.blizu 200.Govorim o mistu sa oko max.25000 stanovnika.Znaci slavna demokratska Rvaska u dicnoj EU,clan NATO,euroatlanskih(DEMOKRATSKI) zemalja ima 200 spijuna na 25000 stanovnici,sa oko 300 policajaca.Dok kapo(Lipa njihova)formira veliki (demokratski logor)dobro pasu price o UDBI.Zlato su pokrali,vjerovatno oni iz UDBE,jer svi gori nabrojeni su,sigurno iz UDBE,jer zna se sve su krivi Srbi,Rusi i komunisti

subaru
7 godine prije

Svabe provjerite da vam nisu uvalili ko kinezima tungsten.

Sara
7 godine prije

Iz teksta nije baš najjasnije da li su Švabe vratile zlato u polugama ili su dobili papirnatu potvrdu da su vratili toliko i toliko zlata?

PeroDD
6 godine prije

Kakav Marić kakav Milanović 2001???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI