Gorka lekcija za rusku mornaričku avijaciju u Siriji

SU-33 - pad u Siriji
1 komentar

Pad lovačkog aviona Su-33 koji je skliznuo sa palube nosača aviona „Admiral Kuznjecov“ postao je još jedna „gorka lekcija“ za ruske oružane snage tokom vojnih operacija u Siriji.

Ruski lovac je skliznuo sa palube nosača aviona „Admiral Kuznjecov“ tokom slijetanja zbog kvara na kočionom sistemu.

Pilot je uspio da se katapultira na vrijeme i nije životno ugrožen, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Vojni analitičar Viktor Baranets je izjavio za ruske medije da ovo nije prvi put da ruska mornarička avijacija trpi vanborbene gubitke tokom operacija u Siriji. 13. novembra se jedan Mig-29 srušio u more nakon što mu je nestalo goriva dok je čekao na odobrenje da sleti na nosač aviona „Admiral Kuznjecov“. Odobrenje je kasnilo zbog još jednog problema sa kočionim sistemom.

„Ja bih to nazvao gorkom sirijskom lekcijom. Uprkos svom simpatičnom imenu Svetlana, taj kočioni sistem je postao grobar naših aviona. To je veoma glomazan i složen sistem, a mi nismo jedini koji imaju problema s njim – neki američki avioni su se takođe srušili u more zbog istog problema. Ovo je globalni vojno-tehnički problem, da tako kažem, iako nikad nije bilo apsolutno savršenih slijetanja na nosač aviona. Ovo što se sada dogodilo je upravo ono o čemu je predsjednik Vladimir Putin govorio: sirijske operacije otkrivaju jake i slabe tačke naše vojne opreme“, objasnio je Baranets.

On je takođe kazao da postoji mogućnost da će svi avioni sa nosača aviona „Admiral Kuznjecov“ biti prebačeni u vazduhoplovnu bazu Hmeymim dok se problem koji je uzrokovao ove incidente ne riješi.

admiral kuznjecovkočioni sustavsu-33viktor baranets
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
milan
5 godine prije

Bilo bi nepojmljivo da se i takve stvari ne desavaju…..to bi bilo netko nekoga laze. Tu vrijedi jedino statistica analiza. Greske su nedopustive ali se dogadjaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI