Ruski ratni brodovi s “halucinogenim oružjem” 5P-42 Filin uznemirili Britance

Fregata Admiral Gorshkov Projekt 22350
44 komentara

Nakon što je prošla uz obale Škotske, gdje je bila praćena britanskim ratnim brodom i pozorno su je pratili lokalni mediji koji su razotkrili strahove o “napravi koja izaziva halucinacije”, ruska fregata je prošla engleskim kanalom.

Fregata “Admiral Gorškov” i tri pomoćna plovila su uspješno prošli kroz kanal i stigli do Atlantskog oceana, gdje su se zaputili prema Sjevernoj floti ruske mornarice. Ovo je prvi duži put najnovijeg ratnog broda kojeg je ruska mornarica naručila još u srpnju prošle godine.

Ranije prošlog tjedna je mornarička skupina s četiri broda uočena  u blizini obale Škotske na putu prema Mediteranu. Britanska mornarica je poslala svoj HMS “Defender” kako bi pratila fregate.

Glasnogovornik mornarice je za Times izjavio da je HMS “Defender“, razarač tipa 45 iz Portsmoutha, nadzirao rusku skupinu i pratio njihovu aktivnost u “područjima od nacionalnog interesa”.

Međutim, ovu rezerviranu izjavu nisu dobro primili škotski političari, koji su izjavili kako se zbog ruskog pomorskog angažmana osjećaju bespomoćno.

“Ministarstvo obrane Velike Britanije je napustilo Škotsku, dopuštajući brodovima ruske mornarice da plove kroz naše teritorijalne vode po njihovoj želji i da provode provokativne vježbe”, izjavio je Stewart McDonald, glasnogovornik za obranu Škotske nacionalističke stranke.

razarač D36 HMS Defender Type 45
FOTO: razarač Tip 45, D36, HMS “Defender”

“Svi ratni brodovi britanske mornarice su bili na dužnosti samo na obalama kanala i trajalo bi predugo da u slučaju nužde dođu u škotske vode”, požalio se Stewart McDonald.

Osim toga, britanski mediji pokušali su iskoristiti priliku da rasplamsaju “rusku paranoju”. Na primjer, The Times je naveo da je barem jedna od fregata klase “Admiral Gorškov” bila opremljena oružjem 5P-42 Filin, uređajem za vizualnu optičku interferenciju koji “osljepljuje neprijatelja” i izaziva halucinacije.

“Rusi posjeduju tajno oružje koje uzrokuje “vrtoglavicu, mučninu i osjećaje dezorijentacije” među neprijateljskim osobljem”, navode britanski mediji.

Na snimkama objavljenim ranije se vidi fregata ove klase, “Admiral Makarov”, koja je opremljena uređajem 5P-42 Filin.

VIDEO: stanica za vizuelno-optičko ometanje 5P-42 Filin

Vjeruje se da je nesmrtonosni uređaj ugrađen na fregate klase “Gorškov”, ali ne postoje službena izvješća da je korišten u drugim situacijama osim u ispitivanjima na moru.

Nije jasno zašto su iz vladajuće stranke u Škotskoj rekli da su bili “napušteni” od strane Kraljevske mornarice, jer je navedeno da je ruska fregata, nakon što se zaustavila u blizini obale Škotske, bila pod “budnim motrenjem” britanske mornarice.

Ministar obrane Mark Lancaster je rekao je: “Kraljevska mornarica je uvijek spremna braniti Veliku Britaniju.”

Međutim, Škoti podsjećaju da je 2011. i 2014. godine, kada je ruski nosač zrakoplova “Admiral Kuznjecov” ušao u Moray Firth, brodovima Kraljevske mornarice trebalo nekoliko dana da presretnu brod.

“Sam pogled na ovu novu klasu brodova ruske mornarice također naglašavaju da je neprihvatljivo da Kraljevska mornarica 24 sata ne odgovara na prijetnje u škotskim vodama iz baza na južnim obalama Engleske”, rekao je Stewart McDonald.

The Times / Scotsman

VIDEO – “Admiral Makarov” sa sustavom 5P-42 Filin.

 

admiral kuznjecovfregata Admiral GorškovMark LancasterMornaricaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
5 godine prije

Ruska fregata naoruzana je i sustavom K1-Kolitis koji djeluje na posadu neprijateljskog broda na način da izaziva proljev.

Siniša
5 godine prije

Gdje nestadoše dobre stare topovnjače!?

seinbiuaenfvidsnvpvnpdsvudvd
5 godine prije

Veselije će biti uskoro u Siriji i oko nje, kao Sirija priprema rakete da uzvrati po okupiranoj Palestini a kad se zna da je nedavno stigao Thaad onda bi moglo biti vatreno………….Maduro je izgleda pogodio, koristili su elektromagnetnu bombicu…………..

Zadranin
5 godine prije

Britanske novine naoružane su novinarima čije izjave izazivaju “proljev”.

Pljuc!

eu kolonija
5 godine prije

pametan taktički potez britanske mornarice. “daleko od očiju I cirkona, daleko od srca”. “bog je prvo sebi stvorio bradu” a britanska mornarica mora prvo sebe zaštititi a narod neka štiti sebe

Weteran
5 godine prije

Sjajan izgovor za nemotivisanu, drogiranu, bezidejnu vojsku: Rusi deluju psihodelično na naše momke!
I ovde sam par puta komentarisao:
Svi broje cevi, rakete, kilo-mega tone, avione, kamione, ….
A ko i kakav Duh i Veru ima ?
Ko ima muda !?
Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka !

preseren3
5 godine prije

Ah, malo je sve prenapuhano…
Koga brine nešto na 5km…Brod se napadne sa 500km udaljenosti.
I više.

Miki maus
5 godine prije

Ma kakav Filon! To Rusi preko svojih dilera uvaljuju Engleskim mornarima losu gudru, krivo ih opere ista, pa vide letece Ruske ratne brodove u liku medvjeda na partijani!

Shalom
5 godine prije

kompletnu Rusku mornaricu Hrvatska moze unistiti u Hevatskoj dijelu jadrana. Tako da bez veze pisete o Ruskom naoruzanju.

octopus
5 godine prije

Možda takvo što postoji samo u legendama. Možda je Rujama samo bitno da “radi guza ko meduza”, tek toliko da se ne usude ulaziti u Crno more i prilaziti onom mostu..

Satir und wasser
5 godine prije

Rusi salju pride parade dugine boje i izazovu orgazme u kraljevskoj mornarici. Totalno oduzeti u stenjanju su izbaceni iz stroja.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Mozes mislit sto je to uznemirilo gradane i sto su kivni na svoju mornaricu. Prosijecnog covjeka muci svakodnevnica i neide mu se jos ginuti u kojekakve ratove gubiti glavu, udove, djecu ili roditelje. Samo politicari navijaju za ratove jer ni oni ni njihova djeca nece omirisati barut!

m.ivanisevic
5 godine prije

“Admiral Makarov” fregata projekta 11356 nema apsolutno nikakve veze s “Admiralom Gorškovom” , ili “Admiralom Kasatonovom” projekta 22350. Projekt 22350 je puno naprednija i bolje naoružana fregata.

Mate
5 godine prije

Meni su Rusi podmetnuli jutros brokvu na cesti i ja probušio gumu…pas mater…

Fatih
5 godine prije

EBOTE,BRINEM SE ZA KRALJICU!!

Bruno
5 godine prije

Kakvo je to sad oružje? Pa ovi paranoici bi se uplašili i da Rusi prošetaju naoružani praćkama.

gal
5 godine prije

Cila britanija na kokainu , heroinu,extaziju i alkoholu pa se plaše ove naprave

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI