Huawei i trgovinski pregovori – SAD dogovor trebaju više od Kine

Huawei
32 komentara

Nije tajna da je kineski tehnološki div Huawei, zajedno s visokotehnološkim razvojem Kine kojeg ova tvrtka predstavlja, meta američke represije. No, dva događaja u Kini ukazuju na to da su svi američki pokušaju u tom smislu osuđeni na propast.

U ponedjeljak je Huawei predstavio svoj najnoviji CPU (Central Chipset Processing Unit), što je rezultat poboljšanja sposobnosti proizvodnje čipova i pridonijet će stvaranju kineskog čipa koji se sam prilagođava. Novi CPU, nazvan Kunpeng 920, izgrađen je na poluvodičkoj arhitekturi britanskog proizvođača ARM Holdings. Uz neopravdane zabrinutosti koje su uznemirile Huaweijevu ambiciju da pobijedi industrijske kolege i tvrdnji da želi uspostaviti tehnološku dominaciju, kineska tvrtka je pokazala svijetu da se obvezuje na globalnu suradnju.

Uspjeh tvrtke Huawei u osnovi je uspjeh inovacija. Od svog osnutka, tvrtka potiče tempo inovacija i stalno na tržište donosi nešto novo i inovativno. No, vrijedno je napomenuti da je učinkovita suradnja s globalnim partnerima odigrala važnu ulogu u pomaganju Huaweiju da napravi velike korake i kineski div vrhunsku tehnologiju i proizvode daje u službu globalnog tržišta.

Huaweijeva globalna poslovna načela su otvorenost, suradnja i uzajamna pobjeda, što je tvrtka objavila u listopadu. Do određene mjere, tvrtka ne bi mogla ostvariti današnji uspjeh i tehnološki napredak bez opsežne suradnje s više od 13 000 dobavljačkih partnera i industrijskih kolega.

Istog je dana Huawei lansirao i svoj novi chipset, kada je američki proizvođač automobila Tesla Inc. otvorio svoju tvornicu u Šangaju, udvostručivši veličinu globalne proizvodnje proizvođača električnih automobila. Tesla je ovim postala prva kompanija koja ima koristi od nove politike Pekinga koja omogućava stranim proizvođačima automobila da stvore cijele podružnice u Kini. Teslina revolucionarna inovacija Gigafactory je znak odlučnosti Kine u širenju otvorenosti.

Gledajući ogromno kinesko stanovništvo i velikodušne poticaje vlade za električna vozila, Tesla je već duže vrijeme bio spreman pridružiti se kineskom tržištu novih električnih vozila.

S obzirom na ogroman potencijal potrošnje, napori Kine da stvori povoljnije regulatorno okruženje za strane investitore i ubrza tempo otvorenosti nizom novih mjera za otvaranje tržišta koje su pokrenute prošle godine, kinesko će tržište biti privlačnije za strane tvrtke, osobito za američke. Kao rezultat toga će se pojaviti i oštrija konkurencija među stranim ulagačima.

Suočavajući se s američkim pritiskom, suradnja s vanjskim svijetom i širenje otvorenosti jedini su izlaz za Kinu i kineske tehnološke tvrtke, posebice Huawei, da razbiju američku tehnološku opsadu.

Sve dok Kina bude išla putem inovacija, težiti globalnom i otvorenom partnerstvu i bude se nastavljala otvarati, osigurat će međunarodnom tržištu naprednije tehnologije i proizvode, od čega će koristi imati brojne druge zemlje. Kineski tehnološki napredak se ne može zaustaviti i Sjedinjene Države bi se morale bolje suočiti s novom stvarnošću.

Huawei i Apple

Apple Kina sukob

Nedugo nakon što su pokazatelji pokazali veliko povećanje prodaje muške odjeće u pokrajini Liaoning u sjeveroistočnoj Kini, što ukazuje na gospodarski oporavak, neki su kineski stručnjaci usredotočiti na neobičan pokazatelj – prodaju iPhonea. Međutim, u ovom slučaju su došli do suprotnog zaključka.

Apple je nedavno smanjio svoje prognoze prihoda za prvi fiskalni kvartal 2019. zbog niske prodaje iPhonea u Kini.

Taj je čimbenik odmah uzet kao dokaz da se usporava rast kineskog gospodarstva. Za neke američke medije je prodaja pametnih telefona više nego razumljiv pokazatelj ekonomskog uspjeha Kine, tako da neobičnu povećanju potražnju za muškom odjećom, posebno za muškim rubljem, ismijavaju kao “fetiš”.

Neki u Sjedinjenim Državama nisu štedjeli napore kako bi istaknuli dokaze o gospodarskom usporavanje Kine.

No, ovi su napori logični i dolaze u vrijeme kada američki predsjednik Donald Trump kaže kako slabost kineske ekonomije daje Pekingu veliki poticaj za pregovore, sugerirajući da bi Kina mogla pristati na kompromise u novom krugu trgovinskih pregovora koji su započeli u ponedjeljak, čak na vlastitu štetu.

Ali, ako prodaja odjeće i rublja ne znači ništa, zašto bi bilo drugačije s iPhoneom? Stručnjaci i novinari koji se vode ovim konceptom bi mogli biti razočarani, jer iPhone nije barometar kineske ekonomije.

Prodaja uređaja Applea je u problemima, ne samo u Kini, već i drugim zemljama sa značajnim gospodarskim rastom.

IPhone gubi svoj sjaj jer se suočava s rastućom popularnosti kineskih brendova poput Huaweija. Apple je u sjedištu u Kaliforniji vrlo lako mogao vidjeti kako se, zbog uspona kineskih rivala, tope njegove prednosti.

Budući da je Apple u određenoj mjeri simbol tehnoloških sposobnosti Sjedinjenih Država, njegove prognoze očito nisu dobar znak za američko gospodarstvo. Ako stvarno postoji pokazatelj imena iPhone Index, on može mjeriti samo inovacijski kapacitet Sjedinjenih Država, nikako Kine.

Usporavanje gospodarskog rasta Kine je činjenica koju nitko ne spori, ali ekonomski izgledi Sjedinjenih Država nisu tako veliki. U trgovinskom ratu nema pobjednika. I Kina i Sjedinjene Države su pod pritiskom da postignu sporazum u trgovinskim pregovorima, tako da se spor okonča što je prije moguće. Stoga Kinezi vjeruju da će Appleov “kineski problem” samom Washingtonu biti “veliki poticaj za pregovore”, jer on pregovaračkom timu vlasti iz Pekinga govori nešto sasvim drugo.

AppleHuaweiiPhoneSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
5 godine prije

Prije par mjeseci mi je jedan amerokenjac na drugom portalu trubio kako Kina propada gospodarski, a za to mu je poseban čimbenik bio prodaja Apple smartphonea u Kini.. čim Kinezi ne kupuju IPhone, onda izgleda da nemaju za smartphone uređaj, a time i njihova država propada. Ma pitam ja njega: jel IPhone jedini smartphone koji se “može kupiti u Kini ??” Kaže on: Nije.. Pa ga pitam: Jel IPhone skoro dva puta skuplji od konkurentskih flagship uređaja, tipa Mate 10 i P20, i slični? Kaže on: pa nije baš dva puta skuplji, ali je bar za 50%. Pa ga pitam: što Kinez dobiva za tih 50% što će skuplje platit smartphone u odnosu na konkurentske uređaje? A on će na to: pa dobiva “pravi” amerokenjski proizvod, koji je superiorniji od konkurencije. ? Hmm.. superiorniji (i pravi amerokenjski proizvod..) .. Ma po čemu je superiorniji od konkurencije..? E sad tu je… Čitaj više »

shumadinac
5 godine prije

“Huaweijeva globalna poslovna načela su otvorenost, suradnja i uzajamna pobjeda, što je tvrtka objavila u listopadu. Do određene mjere, tvrtka ne bi mogla ostvariti današnji uspjeh i tehnološki napredak bez opsežne suradnje s više od 13 000 dobavljačkih partnera i industrijskih kolega.”

Naravno da će` naglašavati svoju otvorenost ali to definitivno nije kineska osobina ni praksa. Sakriće sve što mogu a da ne ugrozi dobar glas i napredak. Niko, naravno, ne iznosi više nego što mora ali bih rekao da tu Kinezi prednjače. Čak i kad budu u mnogo jačoj konfrontaciji sa SAD iznosiće samo ono što moraju bilo da je u pitanju industrijski ili vojni napredak.

Spektator
5 godine prije

Amerikanci će biti prisiljeni sve češće gutati gorke pilule gledajući kako im konkurencija preuzima tržište. Bez jeftine kineske produkcije (ali i pameti) malo ostaje područja gdje je Zapad konkurentan.
Tamo gdje su izvozno najjači, a to je medijska produkcija (na našoj TV 90% filmova su američki), vrlo lako mogu ući i drugi igrači (dobar dio serija su već izgubili).

Son of Alerik
5 godine prije

Ovo 21.stoljeće svakako će biti kinesko stoljeće. Ona prošla u kojima se sanjao američki san zamjenjuje ovo s kineskim snom, bolje rečeno zbiljom. Ono što je prije dvadesetak godina Zapadu donosilo stratešku prednost – tehnološka revolucija, samom Zapadu je postala zvijer koja tamani sve njihove prednosti. Da bi mogli iskorištavati nove tehnologije, morali su trgovati sa svijetom i tu tehnologiju prodavati svijetu. Koliko jučer je tehnološki gigant u svakom pogledu bila finska Nokia. Danas je..gdje? Budućnost koja nam dolazi se ne može spriječiti nikakvim trgovačkim ratovima, carinama, sankcijama. Mogu samo odložiti neizbježno. Ono na čemu je Kina izgradila moć danas je dostupno i drugima. Najprije Indiji pa onda redom ostalim mnogoljudnim zemljama. Na kineskom primjeru vidimo da nejednakost i dalekosežno raslojavanje stanovništva može primijeniti i u državama s čvrstom rukom. Zapad i Kina su lice i naličje iste slike. U Kini se bogate članovi Partije, na Zapadu pripadnici elita. Ono… Čitaj više »

Ivan
5 godine prije

Evropa je klekla kada je svoje radionice otvorila ostalom svijetu, to joj je kurcijalna greška.
Kinezi su nezaustavljivi, to je nerazumljivo notornom glupsonu i ping-pong diplomati Kissingeru.
Kinezi mu u znak zahvalnosti trebaju podići najviši spomenik na svijetu.

mladen3x
5 godine prije

Nije problem Kina je se Kinu lako može vratiti 30 godina unazad,problem je pohlepa određenih elita na zapadu jer ne žele napustiti tržište od 1,4 milijarde ljudi i ne žele napustiti jeftiniju radnu snagu.

jezevakucica
5 godine prije

Trumphone kupuje patente od Huawei-a za nove izbore.

jezevakucica
5 godine prije

aaaaaaaa
dddddddd
mmmmmm
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
nnnnnnnnn
eeeeeeeee

Slavonac
5 godine prije

Cudan naslov novinara.Razmjena je 350milijardi kine u plusu do sada bila.Ili novinar nezna,ili pise samo za placu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI