Huawei i trgovinski pregovori – SAD dogovor trebaju više od Kine

Huawei

Nije tajna da je kineski tehnološki div Huawei, zajedno s visokotehnološkim razvojem Kine kojeg ova tvrtka predstavlja, meta američke represije. No, dva događaja u Kini ukazuju na to da su svi američki pokušaju u tom smislu osuđeni na propast.

U ponedjeljak je Huawei predstavio svoj najnoviji CPU (Central Chipset Processing Unit), što je rezultat poboljšanja sposobnosti proizvodnje čipova i pridonijet će stvaranju kineskog čipa koji se sam prilagođava. Novi CPU, nazvan Kunpeng 920, izgrađen je na poluvodičkoj arhitekturi britanskog proizvođača ARM Holdings. Uz neopravdane zabrinutosti koje su uznemirile Huaweijevu ambiciju da pobijedi industrijske kolege i tvrdnji da želi uspostaviti tehnološku dominaciju, kineska tvrtka je pokazala svijetu da se obvezuje na globalnu suradnju.

Uspjeh tvrtke Huawei u osnovi je uspjeh inovacija. Od svog osnutka, tvrtka potiče tempo inovacija i stalno na tržište donosi nešto novo i inovativno. No, vrijedno je napomenuti da je učinkovita suradnja s globalnim partnerima odigrala važnu ulogu u pomaganju Huaweiju da napravi velike korake i kineski div vrhunsku tehnologiju i proizvode daje u službu globalnog tržišta.

Huaweijeva globalna poslovna načela su otvorenost, suradnja i uzajamna pobjeda, što je tvrtka objavila u listopadu. Do određene mjere, tvrtka ne bi mogla ostvariti današnji uspjeh i tehnološki napredak bez opsežne suradnje s više od 13 000 dobavljačkih partnera i industrijskih kolega.

Istog je dana Huawei lansirao i svoj novi chipset, kada je američki proizvođač automobila Tesla Inc. otvorio svoju tvornicu u Šangaju, udvostručivši veličinu globalne proizvodnje proizvođača električnih automobila. Tesla je ovim postala prva kompanija koja ima koristi od nove politike Pekinga koja omogućava stranim proizvođačima automobila da stvore cijele podružnice u Kini. Teslina revolucionarna inovacija Gigafactory je znak odlučnosti Kine u širenju otvorenosti.

Gledajući ogromno kinesko stanovništvo i velikodušne poticaje vlade za električna vozila, Tesla je već duže vrijeme bio spreman pridružiti se kineskom tržištu novih električnih vozila.

S obzirom na ogroman potencijal potrošnje, napori Kine da stvori povoljnije regulatorno okruženje za strane investitore i ubrza tempo otvorenosti nizom novih mjera za otvaranje tržišta koje su pokrenute prošle godine, kinesko će tržište biti privlačnije za strane tvrtke, osobito za američke. Kao rezultat toga će se pojaviti i oštrija konkurencija među stranim ulagačima.

Suočavajući se s američkim pritiskom, suradnja s vanjskim svijetom i širenje otvorenosti jedini su izlaz za Kinu i kineske tehnološke tvrtke, posebice Huawei, da razbiju američku tehnološku opsadu.

Sve dok Kina bude išla putem inovacija, težiti globalnom i otvorenom partnerstvu i bude se nastavljala otvarati, osigurat će međunarodnom tržištu naprednije tehnologije i proizvode, od čega će koristi imati brojne druge zemlje. Kineski tehnološki napredak se ne može zaustaviti i Sjedinjene Države bi se morale bolje suočiti s novom stvarnošću.

Huawei i Apple

Apple Kina sukob

Nedugo nakon što su pokazatelji pokazali veliko povećanje prodaje muške odjeće u pokrajini Liaoning u sjeveroistočnoj Kini, što ukazuje na gospodarski oporavak, neki su kineski stručnjaci usredotočiti na neobičan pokazatelj – prodaju iPhonea. Međutim, u ovom slučaju su došli do suprotnog zaključka.

Apple je nedavno smanjio svoje prognoze prihoda za prvi fiskalni kvartal 2019. zbog niske prodaje iPhonea u Kini.

Taj je čimbenik odmah uzet kao dokaz da se usporava rast kineskog gospodarstva. Za neke američke medije je prodaja pametnih telefona više nego razumljiv pokazatelj ekonomskog uspjeha Kine, tako da neobičnu povećanju potražnju za muškom odjećom, posebno za muškim rubljem, ismijavaju kao “fetiš”.

Neki u Sjedinjenim Državama nisu štedjeli napore kako bi istaknuli dokaze o gospodarskom usporavanje Kine.

No, ovi su napori logični i dolaze u vrijeme kada američki predsjednik Donald Trump kaže kako slabost kineske ekonomije daje Pekingu veliki poticaj za pregovore, sugerirajući da bi Kina mogla pristati na kompromise u novom krugu trgovinskih pregovora koji su započeli u ponedjeljak, čak na vlastitu štetu.

Ali, ako prodaja odjeće i rublja ne znači ništa, zašto bi bilo drugačije s iPhoneom? Stručnjaci i novinari koji se vode ovim konceptom bi mogli biti razočarani, jer iPhone nije barometar kineske ekonomije.

Prodaja uređaja Applea je u problemima, ne samo u Kini, već i drugim zemljama sa značajnim gospodarskim rastom.

IPhone gubi svoj sjaj jer se suočava s rastućom popularnosti kineskih brendova poput Huaweija. Apple je u sjedištu u Kaliforniji vrlo lako mogao vidjeti kako se, zbog uspona kineskih rivala, tope njegove prednosti.

Budući da je Apple u određenoj mjeri simbol tehnoloških sposobnosti Sjedinjenih Država, njegove prognoze očito nisu dobar znak za američko gospodarstvo. Ako stvarno postoji pokazatelj imena iPhone Index, on može mjeriti samo inovacijski kapacitet Sjedinjenih Država, nikako Kine.

Usporavanje gospodarskog rasta Kine je činjenica koju nitko ne spori, ali ekonomski izgledi Sjedinjenih Država nisu tako veliki. U trgovinskom ratu nema pobjednika. I Kina i Sjedinjene Države su pod pritiskom da postignu sporazum u trgovinskim pregovorima, tako da se spor okonča što je prije moguće. Stoga Kinezi vjeruju da će Appleov “kineski problem” samom Washingtonu biti “veliki poticaj za pregovore”, jer on pregovaračkom timu vlasti iz Pekinga govori nešto sasvim drugo.

32
Ostavite komentar

avatar
10000
9 Grupirani komentari
23 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
27 Komentatori
Zadraninmladen3xSlavonacjezevakucicapingpong Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Zadranin
Gost
Zadranin

Prije par mjeseci mi je jedan amerokenjac na drugom portalu trubio kako Kina propada gospodarski, a za to mu je poseban čimbenik bio prodaja Apple smartphonea u Kini.. čim Kinezi ne kupuju IPhone, onda izgleda da nemaju za smartphone uređaj, a time i njihova država propada. Ma pitam ja njega: jel IPhone jedini smartphone koji se “može kupiti u Kini ??” Kaže on: Nije.. Pa ga pitam: Jel IPhone skoro dva puta skuplji od konkurentskih flagship uređaja, tipa Mate 10 i P20, i slični? Kaže on: pa nije baš dva puta skuplji, ali je bar za 50%. Pa ga pitam:… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija

I meni je jedan “izuzetni” pričao kako će oni živjeti od znanosti I inovacija. nije mi se dalo s njim prepirati. pomislio sam samo na kinu I indiju:)

Zorule
Gost
Zorule

Sto se tice kvalitete jabucarskih proizvoda dobro je pogledati YT kanal od Louis Rossmann-a. Doduse on se fokusira uglavnom na njihove laptope ali zanimljivo je vidjeti koliko ti modeli imaju dizajnerskih gresaka koji su uglavnom uzrok kvarova koje ne pokrivaju garancijom. Jos je zanimljivije vidjeti kako se apple odnosi prema servisima, zele sprijeciti bilo kakav popravak uredjaja koji su vec izvan garancije u servisima koji nisu ovlasteni.

shumadinac
Gost
shumadinac

“Huaweijeva globalna poslovna načela su otvorenost, suradnja i uzajamna pobjeda, što je tvrtka objavila u listopadu. Do određene mjere, tvrtka ne bi mogla ostvariti današnji uspjeh i tehnološki napredak bez opsežne suradnje s više od 13 000 dobavljačkih partnera i industrijskih kolega.” Naravno da će` naglašavati svoju otvorenost ali to definitivno nije kineska osobina ni praksa. Sakriće sve što mogu a da ne ugrozi dobar glas i napredak. Niko, naravno, ne iznosi više nego što mora ali bih rekao da tu Kinezi prednjače. Čak i kad budu u mnogo jačoj konfrontaciji sa SAD iznosiće samo ono što moraju bilo da… Pročitaj više »

Spektator
Gost
Spektator

Amerikanci će biti prisiljeni sve češće gutati gorke pilule gledajući kako im konkurencija preuzima tržište. Bez jeftine kineske produkcije (ali i pameti) malo ostaje područja gdje je Zapad konkurentan.
Tamo gdje su izvozno najjači, a to je medijska produkcija (na našoj TV 90% filmova su američki), vrlo lako mogu ući i drugi igrači (dobar dio serija su već izgubili).

ray
Gost
ray

Ne znam koliko si u toku,ali Kinezi,svesni znacaja soft power, kupuju po holivudu studije na veliko…a i vec se cesu po glavi kad treba da snime film gde je Kina ruzno prikazana studiji i gde nema kineskog kapitala, jer to znaci cao trzistu od 1.4 milijarde.

Ivan
Gost
Ivan

Evropa je klekla kada je svoje radionice otvorila ostalom svijetu, to joj je kurcijalna greška.
Kinezi su nezaustavljivi, to je nerazumljivo notornom glupsonu i ping-pong diplomati Kissingeru.
Kinezi mu u znak zahvalnosti trebaju podići najviši spomenik na svijetu.

mladen3x
Gost
mladen3x

Nije problem Kina je se Kinu lako može vratiti 30 godina unazad,problem je pohlepa određenih elita na zapadu jer ne žele napustiti tržište od 1,4 milijarde ljudi i ne žele napustiti jeftiniju radnu snagu.

Zadranin
Gost
Zadranin

@mladen3x

Kako bi vratio Kinu 30 godina unazad?

mladen3x
Gost
mladen3x

Zadranin-evo Zig je dao dio odgovora plus carine na Kinesku robu,ali cijeli Zapad da to napravi a ne samo dio…Kina taj tren više nema tržišta prema Zapadu i tu pada,samo to za početak.Primjer Pelješkog mosta-EU ga plača,EU može otvoriti natječaj samo za Europske tvrtke uključujuči podizvođače i robu za taj most….ma lako bi to išlo,kao primjer s Iranom,s njima Zapad ne posluje i to je to….može se ali to je proces koji nebi bio preko noći….

Zadranin
Gost
Zadranin

@Zig A di bi ti preselio te tvornice, i koje su to tvornice specifično? Baš me zanima koja to grana industrije vraća Kinu 50 godina unazad ako se ta industrija preseli u neku drugu zemlju (industrijski i sirovinski jaku, i da ima obrazovanu jeftinu radnu snagu kao Kina..) @mladen3x Dobro, carine na kinesku robu.. evo sam ženi naručio iz Kine tri kaljena stakla za njezin Huawei Mate 10, svaki košta 1 euro.. a kod nas ovdje u Hrvatskoj nisu ispod 70 kuna, ili skoro 9 eura po jednom komadu. Koliku carinu da dignemo na ta stakla: 1000%? Primjer Pelješkog mosta:… Pročitaj više »

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Trumphone kupuje patente od Huawei-a za nove izbore.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ovo 21.stoljeće svakako će biti kinesko stoljeće. Ona prošla u kojima se sanjao američki san zamjenjuje ovo s kineskim snom, bolje rečeno zbiljom. Ono što je prije dvadesetak godina Zapadu donosilo stratešku prednost – tehnološka revolucija, samom Zapadu je postala zvijer koja tamani sve njihove prednosti. Da bi mogli iskorištavati nove tehnologije, morali su trgovati sa svijetom i tu tehnologiju prodavati svijetu. Koliko jučer je tehnološki gigant u svakom pogledu bila finska Nokia. Danas je..gdje? Budućnost koja nam dolazi se ne može spriječiti nikakvim trgovačkim ratovima, carinama, sankcijama. Mogu samo odložiti neizbježno. Ono na čemu je Kina izgradila moć danas… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

@Alerik
Uglavnom su nam jasne prednosti i mane Istoka i Zapada. Interesuje me da si u poziciji da praviš i primenjuješ strategiju razvoja Zapada šta bi uradio da zaustaviš sadašnji pad ili čak da pokreneš oporavak? Tvoje mišljenje mi je interesantno jer imamo različite poglede na funkcionisnje društva. Dakle, šta uraditi da zapadno društvo ponovo uđe u fazu napretka?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Mora u cijelosti promijeniti paradigmu na kojoj počiva. Novu mora napraviti takvom da je za Zapad i njegov način života svaki njegov stanovnik spreman položiti život. Elita je uvijek bila elita, nekad su se zvali vođe plemena, nekad kneževi, nekad carevi – zajedničko im je da su elite postali temeljem sile i poslušnosti, danas se elite reproduciranju iz samih sebe pa to valja stubokom promijeniti. Elitom trebaju postati najbolji pa sve sustave treba napraviti takvima da najbolji ulaze u elitu. Treba uvesti temeljni osobni dohodak i totalno promijeniti monetarni sustav. Iz kreditnog u nekreditni sustav. To će onda samo po… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

“mora napraviti takvom da je za Zapad i njegov način života svaki njegov stanovnik spreman položiti život” “Elitom trebaju postati najbolji pa sve sustave treba napraviti takvima da najbolji ulaze u elitu” “Treba uvesti temeljni osobni dohodak i totalno promijeniti monetarni sustav” Sad sam malo zbunjen: sve gore navedeno se teško uklapa u kapitalizam – možda u teoriji i može ali nam je praksa dobro znana. Da li to znači da si protiv kapitalizma ili bar za radikalnu promenu? Što ne postavih ovo pitanje ranije 😉 Šalu na stranu, izgleda da sam pogrešno postavio pitanje. Da li si u stanju… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Temeljni osobni dohodak i kapitalizam nisu suprotstavljeni, naprotiv, tek bogato i razvijeno društvo može sebi priuštiti taj dohodak. Temelj kapitalizma je privatno vlasništvo i zaštita istoga. Ne mislim da to treba mijenjati, ali treba svakako, kao što ti kažeš – promijeniti filozofiju. Ali ona se temelji na kamati. Ukini kamatu, ukinuo si sve razloge za sva zla suvremenog svijeta.
Ta promjena će se morati dogoditi prije ili poslije. Alternativa takvom razvoju svijeta jest kinesko nasljedno bodovanje, čipiranje, centralizirane kriptovalute, totalna kontrola nad svakim trenutkom svačijeg života.

shumadinac
Gost
shumadinac

Davanje nezarađenog je za kapitalizam svetogrđe, Zapad će da leči “besplatno” ljude po Africi ali neće svoje jer “ne daj Bože to može da postane pravilo” – ne postoji društvo, postoji samo pojedinac. Ni kamate neće ukinuti jer je to odličan način da ispumpavaju sretstva bez uloženog rada. I ne samo što uvećavaju svoju moć već “klijenta” drže u zavisnom položaju. Samo pametno voditi posao i to je “obnovljivi izvor”. Često sam pisao o novom Hladnom ratu najviše iz ove perspektive: ekonomski odseći glavne konkurente, u tom “odsecanju” izmoriti ekonomske konkurente među “saveznicima” i tako ih učiniti i ekonomski i… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Kapitalizam već sad daje enormne svote nezarađenog novca ljudima. To ti se zove socijalna pomoć i naknade za nezaposlene tako da svetogrđe i nezarađeni novac u kapitalizmu ne stoje zajedno. Nama ne prijeti opasnost od nekog novog hladnog rata (od vrućeg svakako), već od dogovora svjetskih elita iza naših leđa. A u tom klubu jednako sjede Rusi, Kinezi, Amerikanci, Englezi…tj, yebe ih se za naciju i za rasu. Što se tiče zdravstva, ono nigdje nije besplatno, samo je pitanje tko ga i kako plaća. Mi smo navikli da je ‘besplatno’ i da nam ne valja ništa. Ne postoji na Zapadu… Pročitaj više »

avet
Gost
avet

Nikada nije postojao humani napredak bilo kojeg društva , odnosno oblik vladavine istinski posvećen krajnjoj dobrobiti pojedinca kao člana ljudske zajednice . Sva progresija ideja i tehnologija služila je otvorenim ili zamaskiranim tiranijama za kontrolu vlasti i stjecanju moći nad svojim podanicima ili robovima , također i sve institucijalne religije služe istoj svrsi kontrolišući duhovnu dimenziju , odnosno držeći robove u perfidnom neznanju vješto manipulirajući dogmatskim neistinama . Duh glavnog tiranina traje preko njegovih posrednika do danas i upravo sada posjeduje svu potrebnu tehnologiju i duhovni egoizam današnjeg globalnog društva da dovrši djelo bezakonja . Dano mu je ovo vrijeme… Pročitaj više »

Sovonarola
Gost
Sovonarola

@soa,nije to sve tako crno bijelo.Mislim da kina nije ispricana prica a da je zapad potrosena prica.Puno vise ce znati za desetak godina kad ce u kini doci do *zamora^a do tada ce ^gaziti* sve pred sobom.Profit je profit ali zapadna i istocna filofija i religija su vrlo razlicite.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Može biti. Samo što neće gaziti samo Zapad, gazit će i tebe skupa sa Zapadom i tvoju egzistenciju.

Sovonarola
Gost
Sovonarola

Svasta moze biti ali ja sam optimist i mislim da nece bas mene.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Tako je mislio i onaj kad su došli po židove, pa došli po crnce, pa došli po socijaliste i onda…

Sovonarola
Gost
Sovonarola

Kineska prosjecna placa je vec veca od hrvatshe i ima brzi rast a ima jos puno lipih stvari ,ima naravno i negativnih tesko je to uspoedivati jer to je drugi svit.Kod njih naprimjer nema* nek susjedu crkne krava.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

samo jedno je sigurno. plaće I socijalna prava na zapadu će prije ili kasnije doživjeti bolne korekcije. to će biti propraćeno socijalnim nemirima I građanskim ratovima

jezevakucica
Gost
jezevakucica

aaaaaaaa
dddddddd
mmmmmm
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
nnnnnnnnn
eeeeeeeee

L. R.
Admin

Zbog vas moramo ustajati iz kreveta. 🙁 🙂

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Ups,neću više.Oprostite!?

pingpong
Gost
pingpong

a sto je bilo @jez ? jel opet ruzan san kako te ganja neka cetka ?……… :-)))

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Daaa,i to pvc četka!?

Slavonac
Gost
Slavonac

Cudan naslov novinara.Razmjena je 350milijardi kine u plusu do sada bila.Ili novinar nezna,ili pise samo za placu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik