fbpx

Idemo li ka digitalnom društvu ili srljamo u digitalno ropstvo?

robot informatika it

Napredak znanosti posljednjih nekoliko desetljeća je dosegao takve razine da je samo prvih 17 godina novog milenija nemoguće usporediti s 20. stoljećem, ranije da ne govorimo.

Gotovo patološka opsjednutost  za digitalnim gospodarstvom je dobro poznata. Ni Rusija, Kina i druge zemlje u tome nisu iznimke. Moskva je čak usvojila odgovarajući vladin konceptualni program. Međutim, je li tako lijepo i bezbrižno u projektu izgradnje “digitalne budućnosti”? Moguće da jeste, ali ovisi kojim putem idemo. S druge strane, tehnološki napredak je nemoguće zaustaviti.

Ruski stručnjak u području kibernetike i nadzornih sustava Valerij Filimonov smatra da je “digitalno društvo” globalistički projekt kojem je cilj, korištenjem informacijskih tehnologija, telekomunikacijskih mreža i srodnih projekata, izgraditi novu robovsku zajednicu.

U Ženevi je 2003. godine održana prva poznata rasprava o tome kako izgraditi nadnacionalno digitalno informacijsko društvo. Skup je održan pod imenom “World Summit on the Information Society” (WSIS).

Nakon 2005. godine se ovi sastanci održavaju na godišnjoj razini u različitim dijelovima svijeta u “poluzatvorenom obliku”. Izaslanstvo iz Rusije je također prisutno. U ovom konceptu se države promatraju kao platforme s elektroničkim sustavom javne uprave. Prema Valeriju Filimonovu, Ruska Federacija ovdje ima “eksperimentalnu ulogu”.

digitalni dokument

Kad se govori o “digitalnoj ekonomiji”, to treba razumjeti ne samo kao proizvodnju ili tržište, već i kao “digitalno upravljanje”. “Digitalna transformacija” postupno pretvara državu u “tvornicu za obradu podataka”. To znači da se format države mijenja, koju se od izvora moći pretvara u strukturu za pružanje usluga.

Ustav se može postupno zamijeniti “tržišnim zakonima”, što paralelno može pratiti ukidanje gotovine kao sredstva plaćanja, što je proces koji je već u tijeku.

Središnja banka može iznenada odlučiti da papirni novac više “nije profitabilan i da je opterećenje u poslovanju”. U ovom slučaju, institucije vlasti postaju velike banke, koje će preuzeti državne funkcije.

Gotovo svatko će imati “financijski dosje”, koji će sadržavati sve izvore prihoda i podatke o potrošnji. Kao pokazatelj pristupa elektroničkim sredstvima plaćanja i razmjena će se koristiti biometrijski parametri.

Ako ne postoji država koja ima ovlasti nad financijskim sustavom, bit će nužno uspostaviti anonimno tijelo, “elektroničku vladu” koja će moći ne samo osigurati financijske transakcije, nego i kažnjavati. Načelo slobode izbora se vrlo lako može zamijeniti načelom “lojalnosti prema sustavu”, što će biti glavni kriterij kvalitete ljudskog postojanja u društvu.

“Digitalno društvo” može biti pojednostavljena verzija “digitalnog ropstva”. Ekonomski liberalizam u povijesti nikada nije poboljšao kvalitetu života stanovništva, samo je omogućio lakše iskorištavanje.

Ovdje treba naglasiti da govorimo o ekonomskom liberalizmu na globalnoj razini, a ne u nekoliko gospodarstava Europe, koja su procvala upravo zahvaljujući takvom sustavu, koji im je omogućio iskorištavanje zemalja takozvanog Trećeg svijeta.

Uzmite samo primjer krvi na našim rukama. Nas koji koristimo pametne telefone, kućna i prijenosna računala, konzole za razne igrice i drugu visoku tehnologiju. Nitko od nas se ne pita odakle Apple, Samsung, Nintendo, Canon, Nikon , Sharp, HP, Dell ,Microsoft, HTC i drugi dobivaju vrijedne sirovine bez kojih bi proizvodnja svega što koristimo bila nemoguća. Da nije ubijeno najmanje 6 milijuna ljudi i porobljeno na desetine milijuna drugih samo u Kongu, taj “digitalni svijet” bi bio nemoguć. Slijedom toga, čak i liberalna “digitalna budućnost” se već temelji na genocidu, ali to nikoga ne zanima.

VIDEO – “Digitalnu budućnost” prati genocid u Kongu

Naravno, kao što smo rekli, tehnološki je napredak nemoguće zaustaviti, ali treba biti oprezan pri usvajanju zakona i transformacije države u “digitalno društvo” kojem država neće biti ni potrebna.

U antičko doba su plemeniti metali bili ekvivalent za ljudski rad i proizvedene robe, potom je stvoren metalni novac, koji je na kraju zamijenjen novcem kakvog smo poznavali sve do prije nekoliko desetljeća. Papirnati novac, govorimo o američkom dolaru, naravno, odustaje od zlatnog standarda, da bi tehnološkim napretkom sada sve valute u svijetu trebao zamijeniti elektronički novac.

“Ovo nije ekonomija, već sustav upravljanja kroz manipulaciju novcem. Značenje financijskog tržišta se ne mijenja, ali se mijenja sadržaj. Zapravo se prelazi u fazu teške prisile, bez ikakve obveze da nam se jamči bilo što drugo, osim nasilja u slučaju neposlušnosti. Anonimni sustav upravljanja bi se provodio preko ovlaštenih predstavnika, a oni bi se koristili metodama financijske, ekonomske, policijske, psihološke i vojne prisile. Svijet bi postao “Veliki Babilon” u kojem se svaki financijski rob skrbi za “svevidljivo oko”. Obratite pažnju da se nakon raspada Sovjetskog Saveza svijet ubrzano “razvija” u tom smjeru”, upozorava kibernetički i stručnjak za nadzorne sustave Valerij Filimonov.

Iako promišljanja Valerija Filimonova imaju i odlike znanstvene fantastike, ako pažljivije pogledamo što se događa u svijetu, onda je stručnjak u brojnim stvarima u pravu.

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
29 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Kakvo smo danas drustvo i zar nismo vec dobrovoljni robovi ?… Isti cemo i ostati.. Samo digitalni,elektricni….. Isto njesra drugo pakovanje…

mars
Gost
mars
3 godine prije

Najveća greška Majke Prirode kada je stvarala ljudsku vrstu i dala joj tako moćno oružje kao što je ljudski mozak i inteligencija, je što pri tome nije u samu srž postojanja vrste ugradila i sigurnosni prekidač u vidu nekog gena za instiktivno samoubistvo u situacijama kada su druge opcije za preživljavanje ili slobodan život iscrpljene.

citam \"logicno\" , logicno razmisljam
Gost
citam \"logicno\" , logicno razmisljam
3 godine prije
Reply to  mars

mars@ pa priroda je nojbolje podijelila pamet/mozak. Svako misli da je dobio najbolji, i niko se nebi mijenjao, niti se zali na dobiveno. hahaha

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Ne sumnjam u utemeljenost promišljanja ruskog kibernetičara – da, svijet doista može otići u tom smjeru, totalnu kontrolu i nadzor svakog živućeg bića (pa tko ne bude nosio žig zvijeri, za nj neće biti mjesta, tako nekako u Apokalipsi stoji). Već smo tumačenjem zakona od strane Porezne uprave u Hrvatskoj prisiljeni imati račun u banci što je protuustavno, ali nikog nije briga. To se može gledati i kao na lakmus test sutrašnjih eksperimenata nad ljudima u vidu ‘digitalnog društva’. Hrvatska udruga poslodavaca organizira konferenciju na temu digitalne revolucije. Kao i svaku stvar koja ima poticaj sa strane, to će nam… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Tačno tako, mi smo jedini krivci za sve što nam se događa i to upravo zbog konformizma. Naš predsednik, premijer treba da odluči kakve ćemo odnose uspostvljati sa inostranstvom. Nezavisne, ravopravne… onda će nas ekonomski zatvoriti da nećemo moći da prodamo ni šibicu. Ali mi imamo fabriku šibica koja ima 10x veću proizvodnju nego što su naše potrebe. I sijalica, hiruških rukavica, virbli za slavine… Malo smo tržište, ne možemo da proizvodimo sve što nam treba a ono što proizvodimo proizvodimo veće količine od potrebnih zbog rentabilnosti proizvodnje. Predsednik, premijer zna šta će biti ako nas ekonomski zatvore i pristaje… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Nije istina Šumadijo, stoka sitnog zuba samo ide na pašu gdje ju čoban vodi, nema ona šta tu da bira, ona je odabrana da bude stoka.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac da, ali kad kažeš ljudima kad napadaju Zapad, tj EU da napadaju same sebe, kad zagovaraju socijalizam da zagovaraju veće poreze i smanjenje svoje plaće u korist onih koji manje zarađuju (a niti jedan od njih ne bi dao ni jedan cent više drugima od svoje zarade, nego što mu se već uzima), kad veličaju Kinu da u stvari zatvaraju domaće tvornice (daju samima sebi otkaz u stvari), onda će larmati o neoliberalizmu (u kojem dobro, jako dobro žive po švicarskama, njemačkama, švedskama), lijepiti etikete… Ima li mala zemlja izbor danas uopće, budući da ne može s liberalnim zemljama… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Prvi deo komentara je za mnogo širu diskusiju ali se sa krajem potpuno slažem – tek kad svojom snagom počnemo da se probijamo moći ćemo da računamo na bolji život. Ako ne mi onda bar naša deca. A tada bi nas i stranci drugačije tretirali…

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Jako dobro si primijetio da bi upravo opća digitalizacija društava mogla biti žig zvijeri. Bila bi to tema samo takva. Ako stvar krene tim tokom crno nam se piše, jer bi nas po logici onda sustiglo sve iz nastavka Apokalipse. Uključujući i Armagedon. U tom slučaju ne samo da si sami nećemo moći pomoći nego neće ni nitko drugi.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
3 godine prije
Reply to  Piretis

Samo da vas posjetim. Zivimo u 21 stoljecu a ipak poneki jos koriste sinonim zvjeri. Kako god da okrenemo taj sinonim, on u istinu samo kaze, da je povezan sa nekim starim a ipak aktivnim znacajem divjeg, neukrotljivog koji ti katkad rjesava zivoit a katkad i ugorsava. Sa mog gledista bolje je upotrebiti termin nepoznavanja, jer sve zlo na svjetu izlazi upravo iz nepoznavanja. U istinu, ovaj sinonim vise kaze o vama, nego o samoj situaciji, koju vi komentirate.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Binarne bukagije su već tu ne treba čekati budučnost. Ništa neće izbjeći svevidečem binarnom oku o kojem čemo biti totalno ovisni jer će sav sustav biti upravljan putem računala i robota, gotovi smo. Sve su to prikazali i u knjigama koje su pisali njihovi igrači a naroćito u njihovim filmovima jer je to medij prijemčljiviji za stoku sitnog zuba. Ona može još samo blejati u toru čekajući zlu sudbinu. Drage analogne godine i “despoti” i “diktatori”. Asteroid što veći je jedini nivelator ako ovo sve nije matrix ili trumanov šou.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  bbbb

Nego erdo je na kafici s papom…

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Alen

Moš si misliti, hazar i jezuita, što li spremaju zemljanima.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  bbbb

Veze su to duboke i sezu daleko u proslost..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

U početku izgleda kao SF, ali kad bolje promisliš??????????

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
3 godine prije

bravo laki
isti ‘feeling’ sam i ja ima na pocetku…od naslova i uvoda.
dobar clanak, cisto da se covik zamisli i razmisli bez osudjivanja ili obozavanja digitalizacije.
cisto informativan clanak na vrime prije nego bude kasno,ne nuzno osudjujuc.
i nafta je bila revolucionarna pa se jako kasno pocelo propitkivat.
bravo autor….bas dobar clanak

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Vec jesmo u digitalnom ropstvu. Da nismo, nebi ja ima 6-7 ili vise komentara dnevno na logicno 🙂

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Miješaš ovisnost i digitalno ropstvo:) Ali nisi jedini ovisnik,hehe.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Tu ljudi zaboravljaju što će se dogoditi s našim planetom.
Nema crnjaka pri gledanju u budućnost. 🙂

Nagard
Gost
Nagard
3 godine prije

Od postanka svijeta postoje robovi robovlasnica a samo su druga vremena ko uspije biti zdrav i finansijski slobodan je uspio se izbavit .a rob u americi i engleakoj rusiji i kod nas su isto zato svak tteba pokusavat se izbavit ako moze na svoj nacin

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
3 godine prije
Reply to  Nagard

stvarno steta sto john lennon nije dozivio 80te i digitalizacijski boom.
a ono sto je 70tih opjevao je mix ovog sto si napisa i neoliberalizma

There’s room at the top they’re telling you still
But first you must learn how to smile as you kill
If you want to be like the folks on the hill

al isto bi bas volio cut john lennonov osvrt.

Willer
Gost
Willer
3 godine prije

Prije kmetovi danas porezni obveznici u buducnosti digitalni porezni obveznici. Tu se nista ne mijenja. Promjene ce se dogodit u radnoj snagi jer bi mnoga zanimanja mogla postati beskorisna. Npr ucitelja ili profesora moze vec danas zamijenit dobar tutorial na you tubeu.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Promjene dolaze,ali ne na bolje.Vladari iz sjena su dobili moćno oružje koje prije nisu imali.Tim oružjem je moguće stavit pod kontrolu cijeli ljudski rod.To oružje je tehnologija.A očito je da je kontrola u njihovim rukama.Iako možda to ne izgleda,mi smo samo statisti u toj igri.Tko pozorno gleda,vidi da se omća počela polako,ali sigurno stezat oko nas.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Nije više ni polako, steže se sve brže.

citam \"logicno\" , logicno razmisljam
Gost
citam \"logicno\" , logicno razmisljam
3 godine prije

Digitalizacija neminovno dolazi. Covjek je uvijek imao nepovjeranje prema novom i nepoznatom, U tehnoloskom napretku je bilo odpora, sjetimo se razbijanja masina u Engleskoj. Zalosno je sto covjek napreduje samo u tehnologiji, ali duhovno ostaje isti, pohlepan, jer uvijek su “jedni jahali, a drugi bili jahani”. Tako da to nema veze sa sa napretkom tehnologije..
A da li cemo nekad tehnologiju ( a digitalna daje neslucene mogucnosti) upotrijebiti za opste dobro i boljitak citavog covjecanstva, svakog pojedinca, sto tehnologija vec danas a pogotovo sutra omogucav. Tesko, ali nada postoji.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Počelo je rušenje, svi cio mediji vrište o krahu njihove burze, di je ta nevidljiva ruka tržišta.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Ja sam minimalno na tehnologiji: obični PC i stara Nokia sasvim su dovoljni za moje potrebe. Kartice ne koristim, što zaradim to i trošim. Koliko god oni pričali o ukidanju papirnog novca sve češća je praksa kod privatnika isplata cijele plaće ili dijela plaće na ruke. U sivoj zoni sve se radi s gotovinom. I papirni novac stvara robove dok bi ukidanje gotovine bilo stoput gora verzija – svatko politički nepodoban mogao bi ostati bez sredstava za život. Samo ti izbrišu brojke s računa ili blokiraju karticu. Tu bi mogli ostvariti i apsolutnu kontrolu nad prihodima i na što sve… Pročitaj više »

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije
Reply to  Perun

neće se više pojavit novi Mirko Miočić, ne treba nam u digitalnom dobu, sve mi je u sokoćalu u ruci

koks
Gost
koks
3 godine prije

Nema od toga nista, fašizam se uvik pojavljiva u raznim oblicima, i uvik je unisten (najjebenije u WW2), samo sta se prije NIJE znalo, informacije nisu bile dostupne, dok u danasnje vrime jesu! Ono sta je Putin uradija je divota, svome narodu je usadija u svijest da su veliki, mocni, kulturni, da ipak VRIDU neki ku***, a kad narod ima SVIJEST, nemozes ga porobiti, pobunit ce se i razjebat onaj sustav koji radi protiv njega!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik