Intel Sky: U napadu na Siriju izraelski zrakoplovi su se skrivali iza letova Qatar Airwaysa

Qatar izrael F-16 A-380
113 komentara

Prošlog tjedna smo izvijestili da je sirijska državna televizija javila kako su stanovnici Damaska potvrdili da su čuli nekoliko glasnih eksplozija. Izraelski Haaretz je naknadno javio kako su navodno gađana područja gdje su u širem području Damaska bili prisutni iranska vojska i Hezbollah.

Sve u svemu, priča i sa sirijske i izraelske strane je završila tako da je većinu izraelskih projektila presrela sirijska protuzračna obrana, a Izrael se službeno nije očitovao o napadu.
No, što god da se dogodilo te noći, portal Intel Sky, koji prati putničke i letove vojnih zrakoplova s upaljenih transponderom, naknadno je izvijestio da su se i ovaj put izraelski zrakoplovi služili putničkim zrakoplovima kao štitom, ovog puta kompanije Qatar Airways, koji su u vrijeme napada letjeli iz Bejruta kroz sirijski zračni prostor.
U izvješću kojeg je naknadno objavio Intel Sky, a kojeg je objavilo nekoliko medija, piše da su izraelski borbeni zrakoplovi u nedjelju preletjeli južni Libanon u vrijeme kada su zrakoplovi Qatar Airwaysa letjeli u istom području, koristeći ih kao štit kako bi izbjegli mogućnost udara sirijske protuzračne obrane.
IntelSky, koji promatra Bliski istok i mediteranski zračni prostor, izvijestio je da je ova akcija izraelskih zračnih snaga ozbiljno ugrozila živote putnika na katarskim zrakoplovima, podvrgavajući ih riziku od moguće reakcije sustava sirijska protuzračna obrana.
Sirija i Katar su nedavno obostrano otvorili svoj zračni prostor za letove zrakoplova dviju zemalja.
Ideja da izraelske zračne snage koriste druge zrakoplove kao štit od sirijskih sustava protuzračne obrane ne izgleda nova, jer su se izraelski F-16 sakrili iza ruskog vojnog zrakoplova Il-20 u rujnu 2018. Tada su Izraelci iskoristili ruski zrakoplov kako bi bombardirali ciljeve u Siriji, zbog čega je na ruskom transportnom zrakoplovu, koji je oboren od strane sirijske protuzračne obrane, poginulo 15 ljudi.
Rusko ministarstvo obrane je odmah optužilo Izrael za obaranje njihovog zrakoplova i smrt ruskih vojnika, što je dovelo do napetosti u odnosima između Moskve i Tel Aviva. Čak ni osobna posjeta načelnika izraelskog ratnog zrakoplovstva Moskvi nije uvjerila ruske generale i nevinost Izraelaca.
S druge strane, libanonsko ministarstvo vanjskih poslova se više puta žalilo Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti zbog kršenja svog zračnog prostora od strane izraelskih zrakoplova, ali nije dobilo nikakav odgovor.
Prema takozvanom “Sirijskom opservatoriju za ljudska prava” iz Londona, Izraelci su dvije noći prošlog petka i subote proveli napad na “snage Iranske revolucionarne garde i Hezbollaha”. Izvori za SOHR su izjavili da su u subotu navečer 18. svibnja izraelski zrakoplovi ispalili rakete na ciljeve u južnoj Siriji, a sirijska protuzračna obrana je oborila najmanje jedan projektil.
U napadu u petak, kojeg spominje IntelSky, izraelski zrakoplovi su napali područje jugozapadno od Damaska, gdje ima nekoliko sirijskih i iranskih skladišta oružja i opreme. U tom su se području čule najmanje tri eksplozije. Sirijski izvori izvijestili su da su oborili izraelsku bespilotnu letjelicu, a Izrael nije htio komentirati bilo koji od navodnih napada.
Twitter / Intel Sky

Qatar Airways izrael napad na siriju damask
FOTO – Letovi zrakoplova Qatar Airwaysa u vrijeme izraelskog napada prošlog tjedna na Damask
HezbollahSOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
113 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 godine prije

“Hrabri” i podli izraelski piloti. U otvorenom ratu oni to ne bi mogli da rade, ali nije moguće ni ovako do večnosti. Ima i za to lek. Treba objaviti da će se svaka letilica, kojom se na ovakav način služe Izraelci, biti oborena , jer je to saučesništvo , pa takva letilica postaje legitimna meta. Onda neka Katar i ostali rešavaju problem sa Izraelom.

Tony
4 godine prije

Suplja prica znaci s 300 ipak igracka ili ono sto svi znamo rusi nedaju na izraelce…. Ovo je stvarno sramota pa nemoze ova prica prolaziti stalno bljak…

Nema
4 godine prije

Zasto se libanon ne ukljuci u skudanje ovih aviona? Imaju li oni rakete za to?

Ivo
4 godine prije

Ukoliko Sirija nakon ovoga ne ukine sve prelete civilnih aviona iznad svog teritorija onda je priča ipak malo šuplja, i u tom slučaju bi donekle dao za pravo amerofilčinama koji trenutno otkidaju na ovaj napis. Teško je razumjeti da su im te avionske linije toliko važne, da bi riskirali ovakve stvari. U pitanju je najvjerovatnije nekakav dogovor na relaciji Moskva – telaviv.

Za dlaku
4 godine prije

Opet izraelci iza putnickih aviona hahaha pa dokle zar to nije protiv zakona znaci S 300 ne prepoznaju avione sada rusi neka dovezu S 400 pa cemo pokazati amrikacima sta imamo.

alterego
4 godine prije

najvaznije je odrzati cijenu s300 ili s400 jer kada bi se pokazao u praksi cijena bi mogla da sklizne.
gdje je s 300 bilo gdje i bilo kad srusio neprijateljsku letjelicu??

Pikač
4 godine prije

Koliko god Izraelci bili nepopularni na ovom portalu,a dobro,jasno je i zašto,treba se priznati da su izuzetno vješti i inteligentni. Što vam to znači “podlost”,iako priznajem, skrivanje iza civilnih aviona nikako nije moralno, no u ratu je dopušteno biti inovativan. Naravno,ne bi mi bilo svejedno sada putovati civilnim avionom koji ima rutu preko ovog područja,i sva sreća da to više ne moram. Imam osjećaj da će se prije ili kasnije ponoviti scenarij iz Ukrajine,očigledno to Sirijci nastoje izbjeći i zato ne odgovaraju. Asadu svakako ne treba još jedan problem,da mu protuzračna obrana ubije 300 civila iz 20-ak zemalja i zato ne želi riskirati. Jasno ko dan. I da, Izrael perfidno koristi situaciju. To je tako jednostavno

Laki Topalović
4 godine prije

Tko je rekao da je ovo sirijska vijest. Intel Sky nema veze sa Sirijom. Mislim da je dio britanskog Intel Sky & Air , a ovdje se koristio s podacima Flighr radar 24. Kao da je problem pratiti avione i izračunati tko je u koje vrijeme letio u području napada. Samo što se sve brzo završilo i nitko nije širio temu.

Sparkling
4 godine prije

Gospodo komentatori, shvatite jedno za uvjek!! Izrahell od obaranja ruskog aviona i 15 poginulih, niti jedan napad ne provodi a da prije toga nije obavjestio Ruse. Ne vjerujem u ništa drugo. Vi možete pričati o čemu Vam drago, ali stvari su negdje drugdje dogovorene. Tko je mlađi i ako poživi, za nekoliko desetlječa saznače pravu istinu.
LP

Ico
4 godine prije

Intervju s Budimirom Lončarom je potvrdio da je Jasser Arafat veleizdajnički smrad Palestinaca

island of katar
4 godine prije

a u avionu leti al nusra i to mukte

Mishko
4 godine prije

Svima koji laprdaju s300, kad su britanci napravili radar i naravno njemci su culi za njega i uporno slali izvidjacki spijunski cepelin i britanci su se pravili ludi i nisu reagirali i na kraju svi znamo kako je luftwaffe prosao. Elektronske protumjere i topnickoraketni sustavi kratkog dometa obavljaju zadovoljavajuci posao iznad sirije a kako kod mene u zagrebu kazu mrtvi se na kraju broje. Uostalom sirija si nemoze NAZALOST dopustiti upotrbu sile iznad libanona ili izraela trenutno ali svima vama sljepcima namjernim ili nenamjernim pitanje kako to da izrelski zrakoplovi vise ne ulaze u sirijski zracni prostor?Kad je s300 kako vi tvrdite corak..

DažBog
4 godine prije

Kakva je ovo najezda USrAnskih podguznih muva danas. Reklo bi se da je onaj lik za Garfildom na glavi danas procepio gasne dizne ili su “zelenei autobusi” na relaciji Sirija – exYU. Radili punom parom. Ikam i ja Magnum 357 pa ne trcim okolo i “kokam” sa njim. Asvi vi koji se pitate zasto niko ne koristi S300 dodjite u avliju pa me napadnite. Kada cu ja obarac puvuci, odlucujem ja a ne vi. Vi mozete samo ubrzati moju odluku ali u zavrsnici obarac povlacim ja. Isto tako Rusi cine to sto cine i cinit ce to sto ce ciniti. Svako razuman prvo i poslednje sto razmisli prije ucinjenog je da sagleda “STA TIME DOBIJA A STA GUBI” a samo idijot skace na prvu. A eSovi ce parati nebo kada za to dodje vakat. Sve u zivotu je skup interesa – zasto ga Rusi ne bi imali. Sirijci ih pozvali… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

braca cio-vehabije pomazu bracu cio-hazare.
Katar je cionisticka satelitska drzavica Izraela, kao i S. Arabija, UAE, Jordan, Maroko, Oman, Bahrain

Perun
4 godine prije

Zenevska konvencija brani neke stvari ….Civile koriste kao stit ako sam dobro razumio….Letovi bez iskljucenog transpondera za raspoznavanje u radarskoj sjeni vece letjelice ….To su stvari koje treba rjesavati Organizacija međunarodne civilne avijacije (engl. International Civil Aviation Organization; skraćeno ICAO)….Oduzimanjem licence avioprijevozniku pa makar to bio i Qatar Airways….To mogu napraviti i neke druge nacije ne samo Izraelci stim sto bi meta bili ciljevi na teritoriji Izraela ….To ce im se razbiti o glavu kad tad …

Magica Istarska
4 godine prije

Proklet izrod Izraelski otvorit će se vrata pakla I utroba zemlje progutati taj ološ za vjeke vjekova.Poklonici Sotone nije ih Hitler bez razloga tamanio..izrod ljudski…

palermo
4 godine prije

Ali nakon svega zio-naziji i dalje sve ovo rade, Libanon je tražio od Rusije S-400 sustave pa zasad ništa od toga…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI