Irački parlament od premijera traži pojašnjenje o mogućem ostanku NATO pakta u zemlji

irak
9 komentara

Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg je rekao da će postrojbe zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza ostati u Iraku “na zahtjev vlasti iz Bagdada”, četiri dana nakon što je irački parlament zatražio “kalendar povlačenja stranih snaga”.

“Ovdje smo jer Irak želi da tu budemo. Nismo ovdje bez suglasnosti i poziva Iraka”, rekao je Stoltenberg za AFP tijekom posjete Bagdadu, gdje se sastao s premijerom Haiderom Al-Abadijem.

“Dobili smo pisani upit premijera Abadija. Nećemo ostati dulje nego bude potrebno”, odgovorio je Stoltenberg novinarima.

“Postrojbe 19 zemalja članica NATO pakta su intenzivirale obuku iračkih postrojbi, posebice u području deminiranja, vojne medicine i održavanja opreme”, objasnio je Stoltenberg tri mjeseca nakon što je Irak službeno proglasio završetak rata protiv terorista “Islamske države”.

Stoltenberg je pozdravio “ogromnu transformaciju” iračkih snaga, koje su iz rasula u kojem su bile 2014. i suočene s teroristima krajem 2017. uspjele preuzeti sva urbana središta.

“NATO će obučavati vojnike koliko bude potrebno kako bi bio siguran da ISIL neće ponovo uskrsnuti. NATO će također pomoći Iraku da osnuje vojne škole i akademije, te poradi na institucionalnim reformama, posebice na borbi protiv korupcije”, rekao je glavni tajnik NATO pakta.

Stoltenbergovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je irački parlament pozvao vladu na izradu roka za povlačenje stranih vojnika iz zemlje.

“Irački parlament je izrazio zahvalnost svim zemljama koje su poduprle Irak u borbi protiv Islamske države i poziva vladu na izradu rasporeda za povlačenje stranih snaga”, navodno stoji u priopćenju kojeg je parlament uputio premijeru Abadiju.

Međutim, odmah po objavi ove vijesti, irački parlament je zatražio od premijera Haidera Al-Abadija da pojasni riječi glavnog tajnika NATO pakta, Jensa Stoltenberga, kako se s iračkim vlastima dogovorio o daljnjim ovlastima Sjevernoatlantskog saveza u Iraku.

Haider al-Abadi
FOTO: Haider al-Abadi

“Haider Al-Abadi mora doći u parlament i objasniti zastupnicima izjave Stoltenberga i razjasniti postoji li zapravo zahtjev od vlasti u Bagdadu da NATO ostane u Iraku”, izjavili su iz vladajuće šiitske koalicije u zemlji.

Tijekom summita sredinom veljače, zemlje članice NATO pakta su pristale na zahtjev Sjedinjenih Država za raspoređivanjem veće vojne misije u Iraku nakon što je završila borba protiv ISIL-a. Stoltenberg je tada tvrdio kako bi odlazak NATO misije ponovno otvorilo vrata terorizmu.

Međutim, europske članice NATO-a su se navodno opirale, bojeći se još jedne otvorene ratne zadaće poput one u Afganistanu.

Oko 17 godina od invazije na Afganistan, koju je vodio Washington, talibani su  samo ojačali i vode kampanju smrtonosnog nasilja. U zadnje vrijeme je i ISIL uspostavio uporišta u istočnom i sjevernom Afganistanu i intenzivirao svoje napade.

Irački premijer još nije odgovorio na zahtjev parlamentarnih zastupnika da pojasni o kakvom se “pisanom upitu” radi i što je raspravljao tijekom susreta sa Stoltenbergom u ponedjeljak.

Kineska agencija Xinhua javlja kako je krajem siječnja Abadijev ured u telefonskom pozivu Stoltenbergu poručio kako Irak želi da se pojača i ubrza obuka iračkih snaga, uključujući vojnu obavještajnu službu.

Ministar vanjskih poslova Iraka, Ibrahim Jafaari, jasno je komentirao buduću prisutnost američkih vojnih snaga u Iraku.

“Bagdad odbacuje i kategorički odbija izgradnju ili stvaranje američkih vojnih baza na iračkom teritoriju”, prošlog tjedna je rekao Ibrahim Jafaari i dodao “kako je to pitanje iračkog suvereniteta i crvena linija za Bagdad”.

Irak neće dopustiti trajne američke baze na svom teritoriju

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Kao kada se pantljičara useli u organizam domaćina pa ne želi da ode. Kaže da ju je domaćin sam pozvao, da se uselila na poziv domaćina, da će ostati dok domaćin to bude želio i dok mu ne bude bolje. Mo’š mislit’ koliko svaki domaćin želi jednu svoju pantljičaru, prosto je lud za njom i nekako mu se mili da joj pruži neviđeno gostoprimstvo. Dok mu ne bude bolje.

tuf
6 godine prije

“NATO će također pomoći Iraku da osnuje vojne škole i akademije, te poradi na institucionalnim reformama, posebice na borbi protiv korupcije” – ovo bi se radilo jedino u svrhu ucvrscivanja polozaja i dublje infiltracije u mehanizme Iraka. Institucionalne reforme ? Borba protiv korupcije ? Od strane onih koje upravo korupcija hrani ? Ajte, molim vas…

Sinisa
6 godine prije

17 godina u Avganistanu,koji paraziti!?
Jedino nije jasno ko odredjuje kada je vrijeme da odu iz Iraka.

Riddick
6 godine prije

Raus bando.

Ivek
6 godine prije

NATO će obučavati vojnike koliko bude potrebno da se ustroj i učinak vrate na na onaj iz 2014.? 😀
Iračani bi im trebali odgovoriti ponudom vlastitih instruktora da treniraju NATO.

krivA
6 godine prije

….ocito su “dobli ponudu koju nisu mogli i smjeli odbit”! .. ..IQ..

SrdjanKs
6 godine prije

Kakva divna humanitarna organizacija…u snu se ne snili! Ako je ovo istina, valjalp bi obesiti Abadija u Parlamentu.
Pobedu su izvojeval8 Siiti, i saveznicke milicije, uz punu opstrukciju Nato zlikovaca. Mislim da ce 8m i Iraku poceti kraj. Trebaju platiti cenu za 500.000 dece pobijene, za koju Olbrajtova tvrdi da nije mnogo, zarad demokratije i Iraku.

Alen
6 godine prije

Irak ce imati jako puno posla dok se prvo rijesi domacih izdajica.. Nakon toga rjesen je i nato…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI