Irak neće dopustiti trajne američke baze na svom teritoriju

Vojna baza
16 komentara

U Iraku se u 12. svibnja ove godine održavaju parlamentarni izbori, a već u ovom sazivu parlamenta je sve više glasova koji pozivaju na odlazak američke vojske iz zemlje.

Među prvima je takvu želju izrazila parlamentarna skupina okupljena oko Hadija Al-Amirija, čelnika organizacije Badr i vojnog zapovjednika Hashd Al-Shaabi armije, koju, između ostalih, čine milicije Kataib Hezbollah i Harakat Al-Nujaba. Istog su mišljenja i iračke turkomanske milicije.

No, sada je iznenada istu izjavu dao i ministar vanjskih poslova Iraka, Ibrahim Jafaari, koji je jasno i bez sumnje u sklopu predizborne kampanje komentirao buduću prisutnost američkih vojnih snaga u Iraku.

“Bagdad odbacuje i kategorički odbija izgradnju ili stvaranje američkih vojnih baza na iračkom teritoriju”, rekao je Ibrahim Jafaari na kraju diplomatske posjete Rusiji.

Jafaari je pažljivo odabrao “mjesto” za ovu izjavu. Izjavivši navedeno  u Rusiji je dao neizravnu potporu Moskvi, novom međunarodnom partneru Iraka čija je nedavna isporuka oružja iračkoj vojsci uzrokovala zabrinutost Washingtona.

Nakon izbora, na kojima se prognozira pobjeda svih snaga koje su se nesebično borile protiv “Islamske države”, dok su Kurdi tradicionalno podijeljeni između klana Barzani, onih koji podržavaju sina bivšeg predsjednika Iraka, Bafela Talabanija, te one koji žive u pokrajini Suleimanya, uz granicu s Iranom, koji glasaju za kurdsku stranku “Goran”, pitanje američke vojne prisutnosti će biti jedna od gorućih tema.

Irak sada tvrdi kako ni u kom slučaju neće dozvoliti Sjedinjenim Državama izgradnju trajnih vojnih baza na njegovom teritoriju, što bi bilo kršenje suvereniteta zemlje.

“Bagdad čvrsto odbacuje izgradnju američkih vojnih baza na svom teritoriju”, izjavio je irački ministar vanjskih poslova Ibrahim Jaafari na kraju produljenog posjeta Rusiji.

“Irak se neće baviti ceremonijama kada je riječ o zaštiti našeg suvereniteta”, dodao je Jaafari.

On je rekao da je 2014. godine, kada je Bagdad zatražio međunarodnu pomoć u borbi protiv terorista takozvane “Islamske države”, kazao kako potencijalni doprinos bilo koje zemlje mora poštovati zahtjeve iračkog suvereniteta i neovisnosti.

Jaafari je rekao kako je Bagdad jasno naglasio da doprinos u protuterorističkim operacijama ne bi trebao dovesti do uspostave vojnih baza ili trajne strane vojne prisutnosti na iračkom teritoriju.

Irački suverenitet je naša crvena linija“, rekao je irački ministar vanjskih poslova.

Ukazao je na prisutnost stalnih američkih vojnih baza u Južnoj Koreji, Turskoj, Japanu i mnogim drugim svjetskim zemljama dugo nakon završetka Drugog svjetskog rata i izjavio kako su baze prekršile suverenitet svih tih zemalja.

Prema podacima američke vlade, trenutno je u Iraku oko 9000 američkih vojnika, dok Pentagon objavljuje puno manji broj.

Sjedinjene Države su 2003. napale Irak kako bi srušile Sadama Husseina, kojeg su SAD i Velika Britanija lažno optužile da posjeduje oružja za masovno uništenje. Bivši američki predsjednik Barack Obama povukao je sve američke vojne postrojbe iz Iraka 2011. godine, čime je dovršio invaziju i okupaciju ove arapske zemlje.

Ali uništenje koje je uzrokovao rat, uključujući razaranje iračke sigurnosne strukture, omogućilo je teroristima “Islamske države” da 2014. godine okupira velika područja Iraka. U rujnu iste godine SAD okupljaju svoje saveznike i pokreću kampanju zračnih udara na navodne položaje ISIL-a u Iraku.

Ova koalicija je i dalje prisutna u Iraku, iako je iračko vodstvo objavilo kraj rata protiv ISIL-a u zemlji u prosincu prošle godine.

Međutim, prošlog mjeseca se NATO složio sa zahtjevom Sjedinjenih Država da u Irak pošalje veću vojnu misiju. Sve to je uzrokovalo bijes iračkih dužnosnika, pred kojima se odlučuje o sudbini njihove zemlje, a da ih nitko ništa ne pita. Jedina iznimka su Kurdi odani Massoudu Barzaniju.

Kada je u utorak Ibrahim Jaafari novinarima u Moskvi rekao da Bagdad temeljito razmišlja o kupnji ruskih sustava proturaketne obrane S-400 u Nato paktu i Washingtonu su reagirali ljutito, kao pri nedavnoj isporuci ruskih tenkova T-90S Iraku, za koje Bagdad smatra da su bolji od američkih M1 Abrams. Sredinom prošlog mjeseca je Moskva iračkoj vojsci isporučila prvu pošiljku od 36 tenkova, od ukupno 72 T-90S, koliko je naručila vlada u Bagdadu.

Pitanje sustava S-400 se proučava u svakom detalju. Nakon toga će se donijeti sve potrebne odluke usmjerene na jačanje Iraka”, rekao je novinarima u Moskvi Ibrahim Jaafari.

Krajem prošlog mjeseca su SAD preko glasnogovornice State Departmenta, Heather Neuert, upozoravale Irak o mogućim posljedicama produljenja vojne suradnje s Rusijom i potpisivanja ugovora o kupnji naprednih oružja, osobito sustava S-400.

Neuert je rekla kako je Washington kontaktirao Bagdad i mnoge druge zemlje kako bi im objasnio značenje Zakona o borbi protiv američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA), koji je usmjeren protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, kao i na moguće posljedice zbog budućih vojnih ugovora s  Moskvom.

Iako je Irak sve samo ne ujedinjena zemlja, oko ovog pitanja uglavnom postoji konsenzus, posebice među šiitskom većinom, ali među brojnim sunitskim plemenima koja su se u ratu protiv terorista “Islamske države” pridružila šiitskim milicijama, koji se protive diktatu izvana, posebno od strane Zapada.

U tom smislu su parlamentarni izbori u Iraku u svibnju ove godine vjerojatno najvažniji politički događaj diljem šireg Bliskog istoka, jer će se nakon uspostave novog saziva parlamenta, izbora vlade i premijera odrediti budućnost opstanka američkih i NATO snaga u Iraku i regiji.

Ibrahim Jafaarivojna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Price za malu djecu,oni vec imaju stabilne baze…konkretizujte to i recite do kada ce USA da bude tu.

17 novembar
6 godine prije

dok je nafte i dok iran pravi probleme amerikanci ostaju . samo je problem sto se iracani pitaju koliko i eskimi

Alen
6 godine prije

Neces lako pijavice izbaciti iz kuce kad jednom usele….
Treba to tjeranje sinhronizovati sa tjeranjem iz sirije uz pomoc irana ,rusije…

Vlastimir
6 godine prije

Drago mi je da američko masonsko zlo gubi podršku u Iraku,.

Zadranin
6 godine prije

Ako Zapad smatra Irak uređenom državom, i njihovim partnerom na Bliskom Istoku, onda nek im Irak javno kaže da maknu svoje vojnike i infrastrukturu iz njihove zemlje, jer to zahtjeva demokratska i slobodna suverena država Irak.

Ako Zapad to ne ispoštuje, pa, onda će vidit svijet ko je licemjerno govno.

Pljuc.

max
6 godine prije

Irak nema snage sam izbaciti amerikance ali u iraku iran ima snažnu prisutnost i veliku premoć u ljudstvu(lokalni šiiti), ne vjerujem da će izostati i pomoć rusa po ovom pitanju. Da se razumijemo neće ih izbaciti sutra ali će pritisak i razina opasnosti za živote američkih vojnika rasti sve više i više..dok amerikanci sami ne odu. Ne vjerujem da će izbiti novi rat odnosno da će amerikanci dovući 200 000 vojnika i vojnim putem pokušati zadržati pozicije.
Moja pretpostavka da bi mogli otići u periodu od 2-5 godina.

Konstantin
6 godine prije
čokolino
6 godine prije

Sanja svinja kukuruz………….
Ali ipak dobro………..lavina se pokrenula, za jedno 100 godina će jih možda i istjerati. Ajd bolje ikad nego nikad kažu naši stari….
Ne volim falit jutra prije noči, ali dok ne počnu kokat okupatore ne vjerujem ni riječ……..jer bez kokanja sadisti nikad neće napustit Irak. Ne navijam za rat al tak je sa SADistima. Već od kraja drugog svijetskog rata, koji za SADiste nikad nije završio. Nikad nisu povukli svoje trupe doma…………….šta više, šire se i šire ka rak. Bilo kuda SADistične metastaze svuda.

Ive
6 godine prije

Sve anti imperijalisticke, anti fashisticke i slobodarske zemlje svijeta trebaju otkazati svaki oblik vojne suradnje sa USA otkazati gostoprimstvo njihovim vojnim postrojbama na svom teritoriju. Tako ce se svijet konacno pokazati u pravom svijetlu i pred domacem i svijetskom javnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI