Kina i Kuba blizu sporazuma o vojnoj bazi

23 komentara

Peking i Havana su u pregovorima o uspostavljanju vojnog centra za obuku na Kubi, objavio je u utorak Wall Street Journal, pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Razgovori o bazi na sjevernoj obali Kube su “u poodmakloj fazi, ali nisu završeni”, tvrdi WSJ, na osnovu onoga što su zvaničnici opisali kao “uvjerljive, ali fragmentarne” i visoko povjerljive izvještaje američkih obavještajnih službi.

Jedan sadašnji i jedan bivši zvaničnik rekli su da će objekat biti dio ‘Projekta 141’, kineske vojne inicijative za postavljanje baza i logističke podrške širom svijeta. Ako je istina, ovo bi “moglo pružiti Kini platformu za potencijalno trajno smještaj vojnika na ostrvu” i potencijalno proširiti prikupljanje obavještajnih podataka protiv SAD-a, rekli su oni.

Izvještaj Žurnala dolazi ubrzo nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken posjetio Kinu kako bi “zaustavio silaznu spiralu u odnosima” između Washingtona i Pekinga. Čak ga je primio i kineski predsjednik Xi Jinping.

Isti medij je ranije ovog mjeseca naveo postojanje “kineske špijunske baze” na Kubi. Nakon što je prvi put negirala izvještaj kao “netačan”, Bijela kuća je otkrila obavještajne izvještaje u kojima se tvrdi da su četiri kineska objekta za prikupljanje obavještajnih podataka na Kubi od najmanje 2019. godine.

Kuba je originalni izvještaj WSJ-a nazvala “potpuno lažnim i neutemeljenim”, dok je kinesko ministarstvo vanjskih poslova 9. juna izjavilo da su SAD “stručnjak u jurnjavi za sjenama” u drugim zemljama i miješanju u njihove poslove. Peking je također napomenuo da je Washington blokirao Havanu više od 60 godina i da održava sopstvenu vojnu bazu u zaljevu Guantanamo.

Bijela kuća je odbila komentirati novu priču o WSJ-u. Prema neimenovanim zvaničnicima, administracija predsjednika Joea Bidena obratila se Kubi kako bi blokirala sporazum, navodeći “ono što misli da bi mogla biti kubanska zabrinutost oko ustupanja suvereniteta”.

Drugi zvaničnici su spekulisali da bi potez Kine mogao biti protivan tome što su SAD ranije ove godine poslale preko 100 vojnika na Tajvan da obučavaju lokalnu vojsku. Žurnal je naveo da je Tajvan otprilike na istoj udaljenosti od kineskog kopna kao Kuba od SAD-a. Zanemario je da SAD priznaje ostrvo kao kinesko u okviru politike ‘Jedne Kine’, dok je Kuba nezavisna država od 1902. godine.

kinaKubavojna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. čak su poslali i vražje kopile iz Vatikana da pokuša preobratiti stanovništvo i političko vodstvo Kube protiv Rusije, Putina i Kine…

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Cale, kljuc je ispod tapeta. Idem lokat

Grdi
10 mjeseci prije

Pa ako ameri mogu imati baze u juz. koreji – cca 400km od kine zasto nebi kinezi imali bazu na kubi!? …
Bratska podijela …..

Ivek
10 mjeseci prije

Hebeni komunisti. jedino šta vrijedi su im cigare.

Max
10 mjeseci prije

I za jedne i za druge to je dobra pogodba Kuba ima dobro uvježbanu vojsku, straeteški dobar položaj a Kina ima obilje novca robe i oružja.

Ante
10 mjeseci prije

Konačno da Kina otvori jednu bazu blizu Amerike, dok Amerika ima na desetine baza oko Kine i Rusije. Naravno zapadni demokrati ne vide problem što se uporno pokušavaju miješati u unutarnje poslove drugih zemlja.

Josip
10 mjeseci prije

Hajde Rusi, nuklearne glave na Kubu i u Mexiko okružiti američke štakore.

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Xi Jinping ante portas!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI