Izrael rusku vojnu prisutnost u Siriji vidi kao “prijetnju”

Ruski vojni centar
27 komentara

U medijima su se pojavile informacije kako će Iran graditi pomorsku bazu u sirijskoj pokrajini Latakiji, ali ih je opovrgnuo zamjenik čelnika političkog krila Iranske revolucionarne garde, Rasul Sanai Rad.

Naša nazočnost u Siriji se svodi na slanje vojnih savjetnika na zahtjev sirijske vlade i ne planiramo graditi vojnu bazu u sirijskoj pokrajini Latakija. Takva atmosfera se stvara kako bi se destabiliziralo stanje u regiji i stvorili sukobi među zemljama”, rekao je Rasul Sanai Rad.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je svejedno optužio Iran da namjerava uspostaviti pomorsku bazu u Siriji i rekao da je o tom pitanju s Putinom razgovarao tijekom nedavnog posjeta Rusiji.

“Prošli tjedan sam imao još jedan sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Uglavnom smo razgovarali o pitanjima u vezi s iranskim pokušajima da dobije vojne baze u Siriji vojno, uključujući i izgradnju ove iranske luke. Također smo rekli kako znamo da su u tijeku pokušaji Irana za prijenos oružja, uključujući i neka najnaprednija, preko Sirije za Hezbollah”, rekao je Netanyahu.

Vojna parada
Vojna parada u Rusiji

Izrael rusku vojnu prisutnost u Siriji vidi kao “prijetnju”

Kako se čini, Izrael puno manje strahuje od Irana, jer je jasno da bi trajne iranske baze u Siriji zahtijevale vojni odgovor, što znači eskalaciju sukoba širih razmjera u regiji, ali zato želi znati koliko Rusi misle ostati u Sirijskoj Arapskoj Republici.

“Moskva u blizini Izraela planira ostati dugo vremena”, rekao je načelnik Glavnog stožera mornarice režima iz Tel Aviva, admiral Dror Friedman.

“Kad vidite njihove aktivnosti na terenu, vidjet ćete da puštaju korijenje, a kada vidite ruske aktivnosti u luci Tartus, shvatit ćete da oni nemaju na umu spakirati se i otići sutra ujutro”, rekao je Friedman u intervjuu za izraelski Vojni Radio, prenosi Jerusalem Post.

“Rusi su razmjestili veliku količinu vojne opreme i sagradili nekoliko vojnih baza u arapskoj zemlji, a to su aktivnosti koje pokazuju da se Rusi tamo misle da zadržati dugo vremena”, dodao je izraelski admiral.

Naglasio je i da je ruska vojna prisutnost promijenila način na koji u tom području moraju djelovati pomorske snage Izraela.

Admiral Friedman je upozorio kako je raspoređivanje u blizini sirijske obale nosača zrakoplova “Admiral Kuznjecov”, koji ima snažan arsenal projektila, pokazao da Tel Aviv treba uzeti u obzir prisutnost ovog broda.

Kada postoji takva sila ovdje, naši stavovi su se promijenili“, izvijestio je čelnik stožera izraelske mornarice.

Moskva je u nekoliko navrata naglašavala kako je njenom gomilanju vojne opreme u Siriji cilj povećati borbu protiv terorista i ekstremista koje podržavaju snage izvan Sirije.

Do pojave terorizma Siriji, izraelski režim je osuđivao Damask kao jednog od pokrovitelja ove pošasti na Bliskom istoku i nije štedio truda u svrgavanju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Da bi postigao ovaj cilj, Izrael je provodio niz aktivnosti, od naoružavanja terorista, pružanja pomoći njihovim ranjenicima u izraelskim bolnicama, do napada na položaje sirijskih snaga u vrijeme njihove ofenzive protiv terorističkih skupina na jugu zemlje.

Osim toga, premijer Netanyahu je u Moskvi licemjerno izjavio “kako on prepoznaje opasnost od sunitskog ekstremizma, ali ako ga zamijeni proiranski i šiitski, onda se stvari neće promijeniti na bolje”.

Prema različitim izraelskim analitičarima, Rusija i Izrael bi vrlo lako mogli ući u sukob, iako ne vojni.

Naime, jaka prisutnosti ruske vojske u Siriji onemogućava Izrael da slobodno provodi sve vrste vojnih akcija protiv Sirije, prije svega zračne udare, koji su se ranije često događali.

Ruska prisutnost zabrinjava izraelske vojne vlasti, jer je Rusija, osim vojnih snaga, rasporedila svoje obavještajce i snažne raketne sustave S-300 i S-400, koji mogu oboriti bilo koji zrakoplov koji povrijedi sirijski zračni prostor.

Ovim se promijenio odnos snaga u regiji, definitivno na štetu Izraela, koji više nema vojnu premoć u regiji na koju se bio navikao. Time se objašnjava “zabrinutost” izraelskog režima, koji sada sporadične napade provodi ili iz prostora okupiranog dijela Golanske visoravni ili dalekometnim topništvom, jer svaki ulazak u sirijski zračni prostor mora koordinirati putem posebne veze s ruskim zapovjedništvom u bazi Hmeymim u Latakiji.

Naravno da je Izraelu sada puno teže provoditi napade, a kada se i usudi, mora biti siguran da u to području nema ruskog vojnog osoblja.

Sada je pretpostavku da je Tel Aviv manje zabrinut zbog navodne izgradnje iranskih baza u Siriji, a više zbog ruske vojne nazočnosti, što je promijenilo ravnotežu snaga u regiji, potvrdio i načelnik Glavnog stožera izraelske mornarice, admiral Dror Friedman.

Dror FriedmanS-300S-400vojna bazavojna nazočnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
London
7 godine prije

Prije ili kasnije Rusi/Sirijci moraju poceti obarati izraelske avione.
Proslo je nazapazeno da je novi ministar vanjskih poslova Canade jedna zenska ciji je otac djed bio Ukrajinac i koji je bio fasistickoj vojsci i borio se za Nijemce. Njeno ime je Chrystia Freeland.
A evo sto kaze Zero Hedge za nju.

Freeland is a well-known Ukrainian ultra-nationalist and self-declared Russophobe and hater of Russian President Vladimir Putin.

There has been much press comment during the last week or so about Freeland’s Ukrainian grandfather, Mykhailo Chomiak, a Nazi collaborator during World War II.

Iza_horizonta
7 godine prije

Kad rusi naprave mega bazu u Tartusu to će biti najbolji garant bezbjednosti cijelog regiona pa i Izraela.

Tomica
7 godine prije

Rusija je postala prijetnja svim siledžijama naviknutim na bahato nametanje svojih interesa milom ili silom. Vidi se da najviše galame i osjećaju prijetnju upravo oni koji su najviše postigli silom i nimalo se nisu ustručavali vojno nametnuti svoje ciljeve.

Alen
7 godine prije

Ulazak i ostanak rusa u siriji je ozbiljan udarac cionistickoj drzavi koja jos nije ostvarila svoje zacrtane ciljeve o stvaranju izraela u svojim prvobitnim granicama..

Posljedice tog dogadjaja osjeticemo u vremenu pred nama i mislim da ce izazvati jako velike globalne promjene..

Alen
7 godine prije

Sputnik izvjestava da su sirijci srusili 2 izraelska aviona..

Ivan1
7 godine prije

To su sve sudionici specijalnih akcija koje zovemo ISIL, jer on kao da se teleportira na ključna mjesta pa imamo koncetracijske logore Idlib, Raqqa, Mosul itd. Isil je kodno ime za CIA-u i ekipu. Kako to da svaki napad ISIL preuzme odgovornost, a CIA poriče što god učinila. Zato jer je uvijek lakše činiti zločine pod lažnim imenom i onda preuzeti krivnju. CIA i ISIL kao da su u suprotnosti po preuzimanju krivnje, ali su zapravo dvije strane istog lica. Ima čak da su u Americi se snimali i onda to objavljivali pod prijetnje Al-Qaide. Možda su i bombaši samoubojice jedan od experimenata tajnih projekata na ljudima.

Glogov Kolac
7 godine prije

Jako su hrabri kada su napali mjesta gdje su mogli biti i ruski vojnici… Di je nestala ona pretnja Rusa da će rušiti sve jer ne znaju dali se bombardira njihovo osoblje ili netko drugi ?

Glogov Kolac
7 godine prije

A bili bi i zanimljivo saznati gdje su točno napali avioni? Bojim se da to nećemo nikada saznati.

subaru
7 godine prije

Uskoro će nam upriličiti neke nove tornjeve a onda će umjesto jenki đihadi voriorsa optužiti ruse.

dalmata
7 godine prije

Tacna je narodna mudrost”tiha voda brda odroni”.Rus je udrija po bolesnim bradatin spopadama u Siriji da niko nije ima pojma o cemu se radi.Sve ovo o Ruskim bazama,oruzju i ne zaboravite,ogromnoj politickoj aktivnosti u nekadasnjem Yenki lovistu,bi trebalo dozvat pameti cionisticku neman.Izrael ce naucit(ako ovako nastavi)koliko je teska sapa Ruskog(uspavanog)mede.A kad dode (ako Izrael i dalje radija iste zlocine) taj momenat.nece se tu radit samo o obaranju cionistickih aviona.Ne zaboravite da je Rus od legendarnog pokreta otpora slavnog Hezbolaha.u Siriskom ratu napravija elitnu,moralno granitnu,extra obucenu vojsku,koja bi lako mogla imat Ruski kisobran.A onda svaki Izraelski avion moze uzletit a sletit ce jedino u plamenu.Izrael ima vrlo malo vrimena da se otrizni,jer nikad niko nije opsta ko se zamirija Rusu

H\'ghar
7 godine prije

Moskva je Bibiju jasno saopćila: Ostajemo u Siriji.. Da li će tu biti i iranska baza ili ne, ne bitno je i ne tiče vas se.. Iran i RF će duuuuugo biti saveznici.
RF će TR i Erdu dobiti dugoročno na svoju stranu. Time će projekciju svog prisustva RF prebaciti preko Izraela na Egipat i Libju (preko istočnog Mediterana) te na jug prema Sudanu i Afričkom rogu. Zbog tog okurženja Izrael je “nervozan” i sve ovo je igrokaz Izraela… Nekada se govorilo: “Buni se kao grk u hapsu” e to je danas Bibi.
Sa tom projekcijom na jug iz T, Balkan postaje osovina/čvorište/nexus/ključ prodora ili zaustavljanja RF projekcije na Zapad preko Mediterana…..

davor
7 godine prije

Izraelov problem nisu Rusi, Sirijci ili Iranci već psihopati iz Likuda, te razno razne američko-izraelske “organizacije” koje sve naoko rade u korist Izraela a zapravo šuruju sa najgorim kriminalnim umovima planete. Nedavno je židovski zastupnik u iranskom parlamentu izjavio kako je Netanyahu poludjeli vampir koji neprekidno laže o Iranu.

davor
7 godine prije

Rekao je Bernie Sanders možemo biti anti-Netanyahu a da nismo anti-Izrael, možemo biti anti-Trump a da nismo anti-Amerika. Eto čovjek je sve objasnio..

H\'ghar
7 godine prije

Moskva je Bibiju jasno saopćila: Ostajemo u Siriji.. Da li će tu biti i iranska baza ili ne, ne bitno je i ne tiče vas se.. Iran i RF će duuuuugo biti saveznici.
RF će TR i Erdu dobiti dugoročno na svoju stranu. Time će projekciju svog prisustva RF prebaciti preko Izraela na Egipat i Libju (preko istočnog Mediterana) te na jug prema Sudanu i Afričkom rogu. Zbog tog okurženja Izrael je “nervozan” i sve ovo je igrokaz Izraela… Nekada se govorilo: “Buni se kao grk u hapsu” e to je danas Bibi.
Sa tom projekcijom na jug iz T, Balkan postaje osovina/čvorište/nexus/ključ prodora ili zaustavljanja RF projekcije na Zapad preko Mediterana…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI