VIDEO: Napuštena bivša američka vojna baza u sjevernoj Siriji

Američka baza u Siriji
7 komentara

Još uvijek nije jasno hoće li Turska pokrenuti napad na sirijske Kurde. Naime, situacija se zakomplicirala sa Sjedinjenim Državama, ali i Rusijom i Iranom, koji ne žele eskalaciju u vrijeme kada su, zajedno s turskom stranom, uspjeli formirati Sirijski ustavni odbor i napraviti korak ka političkom rješenju krize. Problem je što u tom odboru nisu Kurdi, koje Turska želi što dalje od svojih granica, što  je najavila da će učiniti vojnim putem.

Na internetu su objavljene fotografije jedne od napuštenih američkih vojnih „baza“ na sjeveru Sirije. Fotografija potvrđuje ono što smo tvrdili od kada su američke trupe prisutne u arapskoj republici, a to je da one tamo nemaju vojne baze u pravom smislu riječi, a najveće utvrde su im bivša tvornica cementa “Lafarge” u provinciji Raqqa i stari napušteni poljoprivredni aerodrom “Abu Hajar“ južno od Rmelana u Hasaki, kojem je produžena pista da bi mogli slijetati američki zrakoplovi.

Ostalo su baze kakve možete vidjeti na fotografiji ili obični punktovi s vojnim barijerama od pijeska, kao što možete vidjeti na netom objavljenom videu kanala Ruptly.

Američka baza na sjeveru Sirije je samo nekoliko kilometara udaljena od turske granice. Potpuno je napuštena, otkrivaju novi snimci. Dok čekaju novu tursku ofenzivu, napušteni kurdski borci sada nadziru prazni „objekt“.

Snimke koje je objavila agencija Ruptly prikazuju ono što je ostalo od američke vojne baze u Tel Arqamu, blizu grada Ras Al-Aina uz sirijsko-tursku granicu. Smještena na pješčanoj uzvisini iznad polja na sirijskog sela, pusta baza sada više liči na grad duhova.

Podnožje građeno od drveta, metala i plastike i u njoj se nalazi nekoliko vojarni i zapovjednih objekata, dok su obrana bodljikava žica i kule od pijeska, koje su ostale podignute na obodu. Sve su se američke trupe već povukle, ostavivši ono što je nekada bio vojni položaj, a okolica je bila prazna. Nekoliko kurdskih boraca jedini su ljudi koji se vide na snimci i su na straži.

Bijela kuća je objavila svoju iznenađujuću odluku o povlačenju američkih snaga iz područja koja kontroliraju kurdski borci koje podržavaju SAD, baš kada je Turska nagomilala trupe s druge strane sirijske granice. Dok je Washington smatrao Kurde vrijednim saveznicima u borbi protiv ekstremista „Islamske države“, Ankara smatra da su sve naoružane kurdske frakcije u Siriji povezane s njihovim domaćim militantima, Kurdistanskom radničkom strankom, koju smatra terorističkom skupinom.

Povlačenje su neki kritičari smatrali znakom da Washington napušta svoje kurdske saveznike usred turske invazije, koja bi mogla nanijeti velike žrtve oružanim skupinama blizu granice.

Predsjednik Donald Trump odbacio je ideju da SAD ostavlja Kurde, koje je nazvao “posebnim ljudima i divnim borcima” s groznom sudbinom, upozorivši NATO partnera Tursku na “ekonomsku devastaciju” ako njihov nadolazeći upad dovede do bilo kakve “nepotrebne borbe“.

VIDEO: Napuštena američka „baza“ na sjeveru Sirije

Američka vojskavojna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Hm…e Kurdi, Kurdi, hvatali bi zmiju tuđim rukama.

Laki Topalović
4 godine prije

A jesu im baze, od pijeska

Tbilisi
4 godine prije

…,,,ako njihov nadolazeći upad dovede do bilo kakve “nepotrebne borbe“…

Kako ovo tumačiti? Koje su borbe potrebne? Gdje je granica između potrebne i nepotrebne borbe?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI