Tajna Američka vojna baza u blizini ruske granice otkrivena je “nesretnim slučajem“

Vojna baza
13 komentara

Ovo nije prvi put kako su “tajne” američke baze slučajno otkrivene javnosti i njihovim mogućim protivnicima. Prošle godine, popularna fitness aplikacija, koja se koristi na pametnim telefonima, objavila je globalne „žarišne točke“, od kojih se neke mogu objasniti samo vojničkom prisutnošću u bazama, jer su vojnici koristili aplikacije u svojim treninzima.

Iako prisustvo NATO kontingenta u Estoniji, baltičkoj državi na ruskoj sjeverozapadnoj granici, nikada nije bila tajna, prisutnost američkih trupa u navodnoj tajnoj bazi očigledno je bila dobro čuvana tajna. “Tajnost” mjesta narušila je, međutim, lokalna televizija ERR, nakon što je jedan njihov novinar jednostavno proučio javne zapise Ministarstva obrane SAD-a.

Iako su radovi pokušali prikriti činjenicu da Washington tamo ima vojnu bazu nazivajući je “neodređenom ustanovom za obuku u operacijama”, nikada nisu sakrili zemlju u kojoj se nalazi. Time su nesvjesno odali “tajnost” lokacije jer SAD nikada nisu priznale da imaju vojne objekte u Estoniji, gdje su u bazi Tapa službeno raspoređene samo NATO trupe iz Velike Britanije.

Prema dokumentima Američkog Ministarstva obrane, 15,7 milijuna dolara namijenjeni su razvoju estonske vojne baze i bit će utrošeni za izgradnju niza objekata, uključujući kasarne, trezora oružja i prostora za čišćenje oružja.

Nakon polugodišnje istrage, novinari ERR-a uspjeli su se probiti na teritorij „tajne“ baze, koja navodno smješta puk američkih specijalnih snaga na rotaciji. Prema Kevinu Stringeru, pukovniku američke vojske kojeg je prenijela televizija, baza je uspostavljena 2014. godine nakon što su dodatno zahladili odnosi susjedne Rusije i Zapada.

Ovo nije prvi put da su tajne američke vojne baze otkrivene javnosti slučajno ili zbog nedostatka nadzora. U studenom 2017. godine, popularna aplikacija za praćenje fitnessa na pametnim telefonima, Strava, objavila je globalni toplotni plan najaktivnijih korisnika aplikacije. Na iznenađenje mnogih korisnika, neka se žarišta nisu se nalazila u gradovima ili sportskim centrima, već su bila usred ničega.

Budući da se neki od tih žarišnih točaka poklapaju s vojnim bazama, koje posebno pripadaju SAD-u, nekoliko medija navodi da su neki vojnici tu aplikaciju koristili u svojim treninzima. Stoga bi preostala neraspoređena vruća mjesta također mogla “pripadati” tajnim američkim bazama.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Mishko
Gost
Mishko

Kao rusi nisu znali za bazu..mos mislit pa znali su vjerojayno jelovnik baze mjesec Dana unaprijed

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo

Amerikenjci su gori i od HDZ LOPINA.

Zen
Gost
Zen

Pa oni su americki spijuni

Niki
Gost
Niki

Moraš priznati,da Ameri imaju par IQ-a više od hadezenjara.Manipoliraju ćitavim svijetom,a hadeženjare nemogu ni vlastitim narodom.

Bobi
Gost
Bobi

Ne ameri, grupica pojedinaca.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

A psihopate na sve načine napadaju Rusiju izmišljaju ovo ono…hehheh ali znaju da samo to i mogu.pa ameri napadnite ako smijete već jednom.ha ja.pa naravno da ste zakasnili.gotovo je Rusija vas je prešišala…ali ja razumijem te zapadne hijene.

Bambi
Gost
Bambi

Oni kao fol neprijatelji, a nikad da pocne taj epski sukob hahahaha Haj’mo sad svi, ko je za to da su Ameri jaci, a ko tvrdi da su ih Rusi presisali hahahahahahahaha

Max
Gost
Max

Nisam ni sumnjao.

Pera
Gost
Pera

Da nije sezona kiselih krastavaca ne bi je ni otkrili.

zoki
Gost
zoki

Evo mezim kisele krastavce i pijem sljivu (ne votku) i trenutno uzivam gledajuci ova sranja u Britaniji. Estonci su inace jako sposobni kradljivci bicikla i koristenih parfema ovdje u Danskoj. Juce rekoh mom kolegi Dancu koji je kukao kako mu je neko provalio u garazu i ukrao 3 bicikla da ne brine, da su na sigurnom u Estoniji ili , moze biti u Litvaniji.

CPGS
Gost
CPGS

“…baza je uspostavljena 2014. godine nakon što su dodatno zahladili odnosi susjedne Rusije i Zapada.”

Sto li se ono dogodilo te godine, pitam se…?

Kamo srece Ukrajini da su i oni tada imali pokoju tajnu bazu, mozda sada ne bi bili dobrim dijelom okupirani.

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Sto li se ono dogodilo te godine, pitam se…? Pa evo, pomoći ću ti. Te godine se u Ukrajini dogodio državni udar kojim je svrgnut legalno i demokratski izabrani predsjednik, a na vlast su zasjeli pučisti koje je stanovništvo Donjecka, Luganska i Krima odbilo priznati za vlast. Nema na čemu.

Bambi
Gost
Bambi

I onda je sasvim logicno da susjedna zemlja okupira Krim i dio teritorije uz granicu. To se uvijek desava kad se svrgne legalno izabrani predsjednik zemlje u tranziciji – citaj lopova zamijenili drugim lopovom. Nekad davno Ukrajina se odrekla nuklearnog arsenala i dobila garancije i od te majke Rusije hahahahahaha

POVEZANE VIJESTI

Izbornik