Tajna Američka vojna baza u blizini ruske granice otkrivena je “nesretnim slučajem“

Vojna baza
12 komentara

Ovo nije prvi put kako su “tajne” američke baze slučajno otkrivene javnosti i njihovim mogućim protivnicima. Prošle godine, popularna fitness aplikacija, koja se koristi na pametnim telefonima, objavila je globalne „žarišne točke“, od kojih se neke mogu objasniti samo vojničkom prisutnošću u bazama, jer su vojnici koristili aplikacije u svojim treninzima.

Iako prisustvo NATO kontingenta u Estoniji, baltičkoj državi na ruskoj sjeverozapadnoj granici, nikada nije bila tajna, prisutnost američkih trupa u navodnoj tajnoj bazi očigledno je bila dobro čuvana tajna. “Tajnost” mjesta narušila je, međutim, lokalna televizija ERR, nakon što je jedan njihov novinar jednostavno proučio javne zapise Ministarstva obrane SAD-a.

Iako su radovi pokušali prikriti činjenicu da Washington tamo ima vojnu bazu nazivajući je “neodređenom ustanovom za obuku u operacijama”, nikada nisu sakrili zemlju u kojoj se nalazi. Time su nesvjesno odali “tajnost” lokacije jer SAD nikada nisu priznale da imaju vojne objekte u Estoniji, gdje su u bazi Tapa službeno raspoređene samo NATO trupe iz Velike Britanije.

Prema dokumentima Američkog Ministarstva obrane, 15,7 milijuna dolara namijenjeni su razvoju estonske vojne baze i bit će utrošeni za izgradnju niza objekata, uključujući kasarne, trezora oružja i prostora za čišćenje oružja.

Nakon polugodišnje istrage, novinari ERR-a uspjeli su se probiti na teritorij „tajne“ baze, koja navodno smješta puk američkih specijalnih snaga na rotaciji. Prema Kevinu Stringeru, pukovniku američke vojske kojeg je prenijela televizija, baza je uspostavljena 2014. godine nakon što su dodatno zahladili odnosi susjedne Rusije i Zapada.

Ovo nije prvi put da su tajne američke vojne baze otkrivene javnosti slučajno ili zbog nedostatka nadzora. U studenom 2017. godine, popularna aplikacija za praćenje fitnessa na pametnim telefonima, Strava, objavila je globalni toplotni plan najaktivnijih korisnika aplikacije. Na iznenađenje mnogih korisnika, neka se žarišta nisu se nalazila u gradovima ili sportskim centrima, već su bila usred ničega.

Budući da se neki od tih žarišnih točaka poklapaju s vojnim bazama, koje posebno pripadaju SAD-u, nekoliko medija navodi da su neki vojnici tu aplikaciju koristili u svojim treninzima. Stoga bi preostala neraspoređena vruća mjesta također mogla “pripadati” tajnim američkim bazama.

Američka vojskaNATOvojna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali Mujo
4 godine prije

Amerikenjci su gori i od HDZ LOPINA.

Pera
4 godine prije

Da nije sezona kiselih krastavaca ne bi je ni otkrili.

CPGS
4 godine prije

“…baza je uspostavljena 2014. godine nakon što su dodatno zahladili odnosi susjedne Rusije i Zapada.”

Sto li se ono dogodilo te godine, pitam se…?

Kamo srece Ukrajini da su i oni tada imali pokoju tajnu bazu, mozda sada ne bi bili dobrim dijelom okupirani.

Max
4 godine prije

Nisam ni sumnjao.

Mishko
4 godine prije

Kao rusi nisu znali za bazu..mos mislit pa znali su vjerojayno jelovnik baze mjesec Dana unaprijed

Ivi.tz
4 godine prije

A psihopate na sve načine napadaju Rusiju izmišljaju ovo ono…hehheh ali znaju da samo to i mogu.pa ameri napadnite ako smijete već jednom.ha ja.pa naravno da ste zakasnili.gotovo je Rusija vas je prešišala…ali ja razumijem te zapadne hijene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI