Iran podržava ruski prijedlog oslobađanja juga Sirije, ali je spreman za sve scenarije

Admiral Ali Shamkhani
12 komentara

Tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamkhani je tijekom intervjua za iranski dnevni list Shargh, koji je objavljen 2. lipnja, rekao kako je uspon terorizma na Bliskom istoku Izraelu poklonio “nevjerojatne zlatne godine sigurnosti”.

“Sada, s porazom takfirističkih terorista u Siriji i Iraku, u kojem Izrael vidi rezultat uloge Irana, zlatni dani su završeni, a Palestina se ponovno vraća na prvo mjesto u muslimanskom svijetu”, rekao je Ali Shamkhani.

Na pitanje o iranskoj vojnoj nazočnosti u Siriji, Shamkhani je istaknuo kako Iran nema vojne baze u ratom razorenoj zemlji, ali je potvrdio da iranski vojni savjetnici Sirijskoj Arapskoj Vojsci pomažu na zahtjev vlade iz Damaska.

Tijekom protekla dva mjeseca je Izrael izvršio nekoliko zračnih napada na objekte koje su izraelski mediji opisali kao baze Iranskog revolucionarne garde u Siriji. 9. travnja je najmanje 7 iranskih vojnih savjetnika poginulo u izraelskom zračnom udaru na sirijsku zrakoplovnu bazu T4 u pokrajini Homs.

FOTO: Sirija. aerodrom T4

U intervjuu je Ali Shamkhani upozorio Izrael i rekao da je vrijeme takvih “udri i pobjegni” napada završeno. Visoki iranski sigurnosni dužnosnik je također pohvalio sirijski raketni napad na izraelsku vojsku 9. svibnja, koji je proveden kao odgovor na izraelski zračnu napad na bazu T4.

“Ovo je pitanje časti u arapskom i muslimanskom svijetu. Imam još jednu poruku. Razdoblje “udri i pobjegni” napada je završilo i izraelski režim treba odgovarati za svoje ponašanje”, istaknuo je Shamkhani tijekom intervjua.

Njegove izjave govore kako Iran nije promijenio svoje stavove o Siriji, unatoč nedavnom pritisku Sjedinjenih Država i Izraela, koji su svim snagama željeli prisiliti Iran da se povuče iz Sirije.

Iranski dužnosnik je naglasio “kako nikakvi pregovori s Washingtonom i ustupci Izraelu neće smanjiti žeđ cionističke ekspanzije i agresije, posebno nakon preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, stoga se treba pripremiti  za provedbu najgorih scenarija”.

Iran nema snage na jugu Sirije i tamo podržavamo ruske napore

Sirija

Tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana je rekao kako Iran nema vojne savjetnika u južnoj Siriji i dodao kako podržava Rusiju u nastojanjima da se ta područja vrate pod kontrolu sirijske vlade.

“Prije smo rekli da iranski vojni savjetnici nisu prisutni u južnoj Siriji i nisu sudjelovali u nedavnim operacijama”, rekao je Shamkhani.

Izraelski novinar Guy Elster je komentirao sastanak ministara obrane Izraela i Rusije, Avigdora Liebermana i generala Sergeja Šojgua, te navodi kako je Izrael zadovoljan činjenicom da će operacije u južnoj Siriji nadzirati Rusija, a ne Iran, ali se bilo kakvoj uporabi sile protivi Washington.

Elster piše kako je sve spremno za početak kampanje i da je dogovoreno da iranske snage i šiitske milicije neće sudjelovati u operacijama u pokrajinama Dara’a i Quneitra. Umjesto njih će tamo biti ruske snage i veliki broj sirijskih vojnika iz raznih jedinica.

U prvoj fazi su se iranske snage povukle na udaljenosti od oko 20 kilometara od granice okupiranog Golana, piše Guy Elster, iako je to učinjeno u sklopu ranije dogovora kada je Izrael tražio da se povuku najmanje 60 do 70 kilometara sjeverno od njihovih položaja, kada je Rusija pristala na povlačenje 5 kilometara od linije kontakta s islamističkim skupinama na jugu Sirije, što je oko 20 kilometara sjeverno od izraelskih položaja na Golanu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prošlog tjedna pozvao na povlačenje svih stranih snaga iz južne Sirije što je prije moguće, uključujući i američke trupe. Rekao je “kako povlačenje svih nesirijskih snaga iz regije treba biti uzajamno”. Također je rekao da se povlačenje mora biti “dvosmjerno” i treba uključivati snage koje podržavaju Sjedinjene Države.

Sirija T-62
FOTO: Ilustracija, sirijski tenk T-62

Prema njegovim riječima, željena situacija je da na južnu granicu Sirije “izađu pripadnici  sirijske vojske i da vladine snage budu te koje će čuvati granicu s Izraelom”.

Prijedlog Sergeja Lavrova podržava i iranski admiral Ali Shamkhani.

Prema izraelskom novinaru, detalji sporazuma kojeg Rusija pregovara sa zemljama koje graniče s jugom Sirije će biti dogovoreni sljedeći tjedan, nakon čega velike snage koncentrirane u pokrajini Dara’a i gradu Al-Baath u Quneitri mogu krenuti u oslobađanje teritorija koja na jugu Sirije drže pripadnici islamističkih skupina.

Napomenimo da je admiral Ali Shamkhani bivši ministar obrane, bivši zapovjednik mornarice Iranske revolucionarne garde i ratne mornarice Islamske Republike. Prije 1979. je bio pripadnik skupine “Mansouroun”, koja se borila protiv režima šaha Reze Pahlavija, a danas je čelnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i uz generala Qassema Suleimanija jedan od najistaknutijih stratega obrane Islamske Republike.

Middle East Eye / Al-Alam

Admiral Ali ShamkhaniHezbollahT4
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Iranski dužnosnik je naglasio “kako nikakvi pregovori s Washingtonom i ustupci Izraelu neće smanjiti žeđ cionističke ekspanzije i agresije, posebno nakon preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, stoga se treba pripremiti za provedbu najgorih scenarija

Ovo sve govori i na ovome ce se sve zavrsiti…

Laki Topalović
5 godine prije

Zapravo je rekao ono što ovdje piše danima, ali cio-amero-vehabijama to ne paše. Iran ne vidi nikakvog problema da bude sjevernije od zone kampanje na jugu uzemlje i da taj dio odrade Sirijci i Rusi. Iran nije država koja postoji jedan dan i neće sada rat s Izraelom. Dogodit će se kad za to bude vrijeme. Možda ne i za vrijeme živuće generacije. Ali je u Siriji nešto postignuto. Zaustavljena je ekspanzija cionističke tvorevine i uspostavljen koridor Teheran , Bagdad, Damask, Bejrut. Za ovo desetljeće više nego dovoljno.

Laki Topalović
5 godine prije

Vrlo zanimljivo, čak i Eli Lake, iz američke cionističke obitelji, kolumnist Bloomberga, piše kako “će Rusija protjerati Iran iz Sirije, jer ne želi novi Libanon”. Njegove članke o Izraelu i Bliskom istoku možete vidjeti na tražilici pod pojmom “Eli Lake jew”. Nevjerojatno da nitko to ne tvrdi, nijedan relevantni izvor u Moskvi ni Iranu, ali to “zna” Eli Lake i njemu slični.

Alen
5 godine prije

“Turska i SAD upravo dogovaraju zajedničku vojnu prisutnost na sjeveru Sirije, uključujući i Manbij, što znači da će kurdske snage biti protjerane” ……

Zvrk
5 godine prije

Hop hop, čini se da je obojena revolucija u Jordanu.

Zaposleni Besposlicar
5 godine prije

Bas me zivo interesuje,sta bi bilo kada bi Sirijci jednog dana pokusali vojno da zauzmu Golan? Da li bi imali kapaciteta i i tovar muda da to reralizuju?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI