fbpx

Iran ulazi u Euroazijsku ekonomsku uniju – Moskva i Peking anuliraju američke sankcije

EEU Euroazijska ekonomska unija

Moskva i Peking žele smanjiti američki utjecaj na Bliskom istoku i u tom pogledu im je Iran važan potencijalni saveznik, piše Der Tagesspiegel. Istaknuto je da će Rusija i Kina uspjeti znatno povećati svoj utjecaj na Islamsku Republiku ako joj budu mogli ponuditi način da očuva svoj izvoz u uvjetima američkih sankcija. Značajni koraci u tom smislu su već učinjeni, bez obzira na europske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma koje su se zaustavile na stvaranju posebnog sustava naplate za trgovinu s Iranom, ali kojeg ne koriste u strahu za svoje poslovanje sa Sjedinjenim Državama.

Prošlo je gotovo godinu dana otkako su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ali su Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo odlučile očuvati sporazume s Teheranom, piše Der Tagesspiegel. Međutim, njihovi ciljevi nisu ograničeni samo na želju da se spriječi pojava iranske atomske bombe, koju Iran, barem prema izvješćima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, nije ni proizvodio.

List primjećuje da su ulozi osobito visoki za europske sile, jer bi hipotetski rat između Sjedinjenih Država i Irana na njih utjecao snažnije nego na Kinu ili Rusiju. Prvo, sukob bi mogao izazvati novi protok izbjeglica u Europu, a drugo, Europljani su vrlo zainteresirani za održavanje stabilnih cijena nafte. Zbog toga Njemačka, Francuska i Velika Britanija pokušavaju djelovati kao posrednici između Sjedinjenih Država i Irana. Međutim, do sada su ti pokušaji bili neuspješni, napominje Der Tagesspiegel, dodajući da sada Teheran namjerno krši neke od uvjeta nuklearnog sporazuma.

Što se tiče Rusije i Kine, oni također pozivaju na de-eskalaciju sukoba, piše list. Moskva i Peking namjeravaju smanjiti američki utjecaj na Bliskom istoku, a Iran im je potencijalni važan regionalni partner. Kina i Rusija opskrbljuju Iran oružjem, a osim toga, ruske i iranske snage blisko surađuju u Siriji.

Moskva je osudila Washington zbog pokušaja poticanja sukoba, a podržala je i ideju Irana da sklopi pakt o nenapadanju između zemalja Perzijskog zaljeva, ali ta ideja nije prihvaćena od glavnih regionalnih protivnika Teherana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Razlog tome je što će takav pakt smanjiti ulogu Sjedinjenih Država kao navodnog glavnog jamca njihove sigurnosti.

Der Tagesspiegel također naglašava da Kina i Rusija također imaju ekonomske motive. Činjenica je da Iran traži načine za trgovinu zaobilaženjem američkih sankcija i napominje se da europske zemlje Teheranu nisu mogle ponuditi takav mehanizam. Ako Kina i Rusija uspiju ponuditi Iranu način da barem djelomično sačuva svoj izvoz, njihov će se utjecaj na Teheran znatno povećati, a koraci u tom smjeru su već učinjeni.

Integracija Irana i Euroazijske ekonomske unije

Ruski ministar energetike je 20. lipnja priopćio je kako se trgovina između Irana i Rusije povećala za više od 7,4 posto.

U okviru 15. sastanka Zajedničkog ekonomskog odbora Irana i Rusije, održanog u iranskom gradu Isfahanu, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je izjavio da se trgovina između dviju zemalja povećala za više od 7,4 posto i premašila je 700 milijuna dolara, prenosi ISNA.

Predstavnici Irana i Rusije potpisali su osam Memoranduma o razumijevanju o suradnji. Na dan zatvaranja 15. sastanka Zajedničkog gospodarskog odbora dviju zemalja nazočili su iranski ministar energetike Reza Ardakanian i njegov ruski kolega Alexander Novak.

Ardakanian je sa svoje strane rekao: “Očigledno, pod sadašnjim uvjetima, dobivanje članstva u Euroazijskoj ekonomskoj uniji imat će značajan utjecaj na otpor Irana protiv sankcija”.

Vijest koja je malo popraćena u medijima je da je iranski parlament 10. lipnja ove godine ratificirao privremeni sporazum o zoni slobodne trgovine s Euroazijskom ekonomskom unijom.

Zemlje EEU i Iran potpisali su privremeni sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine tijekom Ekonomskog foruma u Astani 17. svibnja 2018. godine. Privremeni način poslovanja u ovom režimu je predviđen za tri godine i stvorio je pravne okvire za stvaranje sporazuma o slobodnoj trgovini na ograničenom rasponu robe između EEU i Irana. Rusija je sporazum ratificirala u studenom 2018. godine.

Prema uvjetima sporazuma, najkasnije godinu dana nakon njegovog stupanja na snagu stranke se obvezuju započeti pregovore o sklapanju punopravnog sporazuma o slobodnoj trgovini. Provedba sporazuma pridonijet će povećanju obujma trgovine i razvoju gospodarskih veza između njezinih sudionika, povećati opskrbe Irana ruskim industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Dokument predstavlja osnovna pravila trgovine između EEU i Irana, što je moguće bliže pravilima WTO, a obuhvaća i pitanja najpovlaštenije nacije i nacionalnog tretmana za Islamsku Republiku, primjenu zaštitnih mjera i carinsku upravu. Podsjetimo da Peking ima zasebne aranžmane za trgovinu s Iranom koji su dogovoreni u bilateralnom formatu.

Euroazijska ekonomska unija osnovana je na temelju Carinske unije i Zajedničkog gospodarskog prostora i djeluje od 1. siječnja 2015. godine. Članice EEU su Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Rusija i Kirgistan, a ovaj dokument Iranu otvara veliko područje trgovine i može se smatrati „pretpristupnim ugovorom“ za buduće članstvo u Euroazijskoj ekonomskoj uniji.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
19 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Pazite ovo šta Kramp kaže za prolaz nafte kroz Ormunski prolaz, on bi da drugi plate Amerikancima “zaštitu” ili da se sami štite. .. “China gets 91% of its Oil from the Straight, Japan 62%, & many other countries likewise. So why are we protecting the shipping lanes for other… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Zna tramp da usa tamo stiti jedino petrodolar , no pozivnica jeste cudna…Citam i da je indijski brod ili nosac uplovio tuda negdje blizu , upravo radi ” zastite “,, Ko tu “stiti “koga i od koga već znamo a bliskom istoku jos samo fali ratne mornarice svjetskih sila u… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Siniša

Pozivnica nije samo čudna, ko što kaže Alen, nego je i dosta glupa…. Ako neče Pindostan, više, da čuva Hormuz, ima, ko če….Preko puta imaju Kinezi bazu u Đibutiju i grade novu bazu u Pakistanu u Gwadaru…. A mislim, da bi pored Kine i neki drugi jaki igrači sa zadovoljstvom… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Danas vele Ameri da im Kinezi u Džibutiju ometaju redovan rad vojnih odjela, kao da su u Kaliforniji

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Jeste cudan aili opet s one eshatoloske strane gledajuci ona je razumljiva i ocekivana..S te strane gledano , najpozeljnije je da su svi na okupu..

Marangun
Gost
Marangun
2 godine prije
Reply to  Alen

jači su od usa barem 3 puta

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta
2 godine prije

Amerika poseduje najveću vojnu flotu. Njihova je glavna zadaća održavanje “slobode plovidbe” po svim morima (barem onima, za koje ne trebaju ledolomci). E sad, tu flotu treba uposliti, pa je “osiguravanje” morskih puteva dobra i profitabilna prilika, da se dobije dio para natrag. Ko želi biti “siguran”, plaća. Ko ne,… Pročitaj više »

Mate
Gost
Mate
2 godine prije
Reply to  Pokušaj3puta

I to iznad razine mora. Kad neka ne eksplodira, dolazi se po nju da se skine 😛

Marangun
Gost
Marangun
2 godine prije
Reply to  Pokušaj3puta

preneseno: Putin ima novo lasersko oružje – osljepljuje protivnika Ruska vojska koristi i novo naoružanje, između ostalog i sustave za elektronsko ometanje Palantin u vojnim vježbama koje je Vladimir Putin naredio u centralnim dijelovima zemlje, piše srpski Kurir. Kako nastavlja dalje Kurir, posebnu pažnju privlači sustav Palantin koji može oslijepiti… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
2 godine prije

Naslov je vrlo interesantan. Prvi komentar bio bi, super. Države se udružuju zbog lakše i bolje trgovine. E onda malo proučiš podatke. Članice Euroazijske unije su države nastale raspadom SSSR-a, i to njih 6. Tri države su promatrači, a jedna od šest, Uzbekistan je suspendiran. Retoričko pitanje. Kako te države… Pročitaj više »

Marangun
Gost
Marangun
2 godine prije
Reply to  ad astra

partybraker
ovo je veliki korak u blistavu dedolariziranu budućnost
novog vrlog svijeta
ma šta to značilo

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

@zapadni njemac

Pa vidiš, slađe je Rusima napisati 700 milijuna dolara nego 40-50 milijardi rublji, jer time žele amerokenjcima dati do znanja kolika se vrijednost dobara/trgovine više ne odvija u dolarima, nego u domaćim valutama.

Dedolarizacija..

iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
Gost
iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
2 godine prije

Nebudu li Rusija, Kina i Indija (ova zadnja najviše zaudara na šesto oko) štitile Iran po bilo koju cijenu bit će jedna po jedna uništene na isti način.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Prekasno su uvidjeli zapadnjaci da nisu oni jedini s kim se može trgovati
Plakati nad rezbijenim čupom je besmisleno

Marangun
Gost
Marangun
2 godine prije
Reply to  samo tako

još malo pa će se i brics proširiti
to će biti veoma značajno za ekonomiju
biti će odličnih slika

Logika
Gost
Logika
2 godine prije

Nije tema! Ali… Za razumijevanje americke politike pogledajte filmove Kum 1-3, Casino, seriju Soprano, narocito… i slicno. Sve ce vam biti jasno! Dok je americka politika do Reagana, a cak i za njegove vladavine bila bazirana na “znanstvenim” principima, posebno politika “mrkve i batina”, te funkcionirala po uobicajenim diplomatskim pravilima,… Pročitaj više »

RAJKO
Gost
RAJKO
2 godine prije
Reply to  Logika

e tu bi se slozio jer jadan je onaj kog oni stite ali eto podguzne drzave poput slavenskih katolickih poljska hrvatska misle da su boga uvatile za bradu samo ako spomenu tkz svoj strah od rusa i srba jer oni kmece od straha a to sto je IRAN USAO U… Pročitaj više »

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Opa…opet Putinovo iznenađenje. jedna mala nagazna za Amere.

selim se
Gost
selim se
2 godine prije

a jes se ekipa sastala, eno kazu guzve u njihovim ambasadama, svi traze vize za useljenje

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik