fbpx

Iran ulazi u Euroazijsku ekonomsku uniju – Moskva i Peking anuliraju američke sankcije

EEU Euroazijska ekonomska unija

Moskva i Peking žele smanjiti američki utjecaj na Bliskom istoku i u tom pogledu im je Iran važan potencijalni saveznik, piše Der Tagesspiegel. Istaknuto je da će Rusija i Kina uspjeti znatno povećati svoj utjecaj na Islamsku Republiku ako joj budu mogli ponuditi način da očuva svoj izvoz u uvjetima američkih sankcija. Značajni koraci u tom smislu su već učinjeni, bez obzira na europske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma koje su se zaustavile na stvaranju posebnog sustava naplate za trgovinu s Iranom, ali kojeg ne koriste u strahu za svoje poslovanje sa Sjedinjenim Državama.

Prošlo je gotovo godinu dana otkako su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ali su Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo odlučile očuvati sporazume s Teheranom, piše Der Tagesspiegel. Međutim, njihovi ciljevi nisu ograničeni samo na želju da se spriječi pojava iranske atomske bombe, koju Iran, barem prema izvješćima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, nije ni proizvodio.

List primjećuje da su ulozi osobito visoki za europske sile, jer bi hipotetski rat između Sjedinjenih Država i Irana na njih utjecao snažnije nego na Kinu ili Rusiju. Prvo, sukob bi mogao izazvati novi protok izbjeglica u Europu, a drugo, Europljani su vrlo zainteresirani za održavanje stabilnih cijena nafte. Zbog toga Njemačka, Francuska i Velika Britanija pokušavaju djelovati kao posrednici između Sjedinjenih Država i Irana. Međutim, do sada su ti pokušaji bili neuspješni, napominje Der Tagesspiegel, dodajući da sada Teheran namjerno krši neke od uvjeta nuklearnog sporazuma.

Što se tiče Rusije i Kine, oni također pozivaju na de-eskalaciju sukoba, piše list. Moskva i Peking namjeravaju smanjiti američki utjecaj na Bliskom istoku, a Iran im je potencijalni važan regionalni partner. Kina i Rusija opskrbljuju Iran oružjem, a osim toga, ruske i iranske snage blisko surađuju u Siriji.

Moskva je osudila Washington zbog pokušaja poticanja sukoba, a podržala je i ideju Irana da sklopi pakt o nenapadanju između zemalja Perzijskog zaljeva, ali ta ideja nije prihvaćena od glavnih regionalnih protivnika Teherana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Razlog tome je što će takav pakt smanjiti ulogu Sjedinjenih Država kao navodnog glavnog jamca njihove sigurnosti.

Der Tagesspiegel također naglašava da Kina i Rusija također imaju ekonomske motive. Činjenica je da Iran traži načine za trgovinu zaobilaženjem američkih sankcija i napominje se da europske zemlje Teheranu nisu mogle ponuditi takav mehanizam. Ako Kina i Rusija uspiju ponuditi Iranu način da barem djelomično sačuva svoj izvoz, njihov će se utjecaj na Teheran znatno povećati, a koraci u tom smjeru su već učinjeni.

Integracija Irana i Euroazijske ekonomske unije

Ruski ministar energetike je 20. lipnja priopćio je kako se trgovina između Irana i Rusije povećala za više od 7,4 posto.

U okviru 15. sastanka Zajedničkog ekonomskog odbora Irana i Rusije, održanog u iranskom gradu Isfahanu, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je izjavio da se trgovina između dviju zemalja povećala za više od 7,4 posto i premašila je 700 milijuna dolara, prenosi ISNA.

Predstavnici Irana i Rusije potpisali su osam Memoranduma o razumijevanju o suradnji. Na dan zatvaranja 15. sastanka Zajedničkog gospodarskog odbora dviju zemalja nazočili su iranski ministar energetike Reza Ardakanian i njegov ruski kolega Alexander Novak.

Ardakanian je sa svoje strane rekao: “Očigledno, pod sadašnjim uvjetima, dobivanje članstva u Euroazijskoj ekonomskoj uniji imat će značajan utjecaj na otpor Irana protiv sankcija”.

Vijest koja je malo popraćena u medijima je da je iranski parlament 10. lipnja ove godine ratificirao privremeni sporazum o zoni slobodne trgovine s Euroazijskom ekonomskom unijom.

Zemlje EEU i Iran potpisali su privremeni sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine tijekom Ekonomskog foruma u Astani 17. svibnja 2018. godine. Privremeni način poslovanja u ovom režimu je predviđen za tri godine i stvorio je pravne okvire za stvaranje sporazuma o slobodnoj trgovini na ograničenom rasponu robe između EEU i Irana. Rusija je sporazum ratificirala u studenom 2018. godine.

Prema uvjetima sporazuma, najkasnije godinu dana nakon njegovog stupanja na snagu stranke se obvezuju započeti pregovore o sklapanju punopravnog sporazuma o slobodnoj trgovini. Provedba sporazuma pridonijet će povećanju obujma trgovine i razvoju gospodarskih veza između njezinih sudionika, povećati opskrbe Irana ruskim industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Dokument predstavlja osnovna pravila trgovine između EEU i Irana, što je moguće bliže pravilima WTO, a obuhvaća i pitanja najpovlaštenije nacije i nacionalnog tretmana za Islamsku Republiku, primjenu zaštitnih mjera i carinsku upravu. Podsjetimo da Peking ima zasebne aranžmane za trgovinu s Iranom koji su dogovoreni u bilateralnom formatu.

Euroazijska ekonomska unija osnovana je na temelju Carinske unije i Zajedničkog gospodarskog prostora i djeluje od 1. siječnja 2015. godine. Članice EEU su Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Rusija i Kirgistan, a ovaj dokument Iranu otvara veliko područje trgovine i može se smatrati „pretpristupnim ugovorom“ za buduće članstvo u Euroazijskoj ekonomskoj uniji.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Pazite ovo šta Kramp kaže za prolaz nafte kroz Ormunski prolaz, on bi da drugi plate Amerikancima “zaštitu” ili da se sami štite. ..
“China gets 91% of its Oil from the Straight, Japan 62%, & many other countries likewise. So why are we protecting the shipping lanes for other countries (many years) for zero compensation. All of these countries should be protecting their own ships on what has always been….”

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Zna tramp da usa tamo stiti jedino petrodolar , no pozivnica jeste cudna…Citam i da je indijski brod ili nosac uplovio tuda negdje blizu , upravo radi ” zastite “,,
Ko tu “stiti “koga i od koga već znamo a bliskom istoku jos samo fali ratne mornarice svjetskih sila u 5m2

“New Delhi (Sputnik): A day after Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) shot down an American spy drone on 20 June, the Indian Navy decided to deploy warships and aircraft to the Gulf of Oman and the Persian Gulf, claiming the measure was to re-assure Indian flagged vessels travelling through the area.”

New Delhi (Sputnik): Dan nakon što je iranski korpus Islamske revolucionarne garde (IRGC) 20. lipnja oborio američkog špijunskog drona, indijska ratna mornarica odlučila je rasporediti ratne brodove i zrakoplove u Omanski i Perzijski zaljev, tvrdeći da je mjera da ponovno osiguraju plovila pod zastavom Indije koja putuju tim područjem.

Sad kad se znao ovo , a imamo i posjetu pompea indiji , nije bas da nije sve nemoguće …Jel tako narode…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pozivnica nije samo čudna, ko što kaže Alen, nego je i dosta glupa…. Ako neče Pindostan, više, da čuva Hormuz, ima, ko če….Preko puta imaju Kinezi bazu u Đibutiju i grade novu bazu u Pakistanu u Gwadaru…. A mislim, da bi pored Kine i neki drugi jaki igrači sa zadovoljstvom čuvali Hormuz i naftna postojenja oko njega…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Danas vele Ameri da im Kinezi u Džibutiju ometaju redovan rad vojnih odjela, kao da su u Kaliforniji

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Jeste cudan aili opet s one eshatoloske strane gledajuci ona je razumljiva i ocekivana..S te strane gledano , najpozeljnije je da su svi na okupu..

Marangun
Gost
Marangun
1 godina prije
Reply to  Alen

jači su od usa barem 3 puta

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta
1 godina prije

Amerika poseduje najveću vojnu flotu. Njihova je glavna zadaća održavanje “slobode plovidbe” po svim morima (barem onima, za koje ne trebaju ledolomci). E sad, tu flotu treba uposliti, pa je “osiguravanje” morskih puteva dobra i profitabilna prilika, da se dobije dio para natrag. Ko želi biti “siguran”, plaća. Ko ne, napast će ga “iranci”, u svakom slućaju. Pa i sa letećim morskim minama, koje se lepe na suproan bok broda… 🙂

Mate
Gost
Mate
1 godina prije
Reply to  Pokušaj3puta

I to iznad razine mora. Kad neka ne eksplodira, dolazi se po nju da se skine 😛

Marangun
Gost
Marangun
1 godina prije
Reply to  Pokušaj3puta

preneseno:
Putin ima novo lasersko oružje – osljepljuje protivnika
Ruska vojska koristi i novo naoružanje, između ostalog i sustave za elektronsko ometanje Palantin u vojnim vježbama koje je Vladimir Putin naredio u centralnim dijelovima zemlje, piše srpski Kurir.
Kako nastavlja dalje Kurir, posebnu pažnju privlači sustav Palantin koji može oslijepiti neprijatelja kratkovalnim ili ultrakratkovalnim signalima, suzbija radio-komunikaciju protivnika, ometa sve kanale komunikacije uključujući mobilnu telefoniju te blokira elektronske uređaje.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Naslov je vrlo interesantan. Prvi komentar bio bi, super. Države se udružuju zbog lakše i bolje trgovine. E onda malo proučiš podatke. Članice Euroazijske unije su države nastale raspadom SSSR-a, i to njih 6. Tri države su promatrači, a jedna od šest, Uzbekistan je suspendiran. Retoričko pitanje. Kako te države mogu pomoćo Iranu? S kojim proizvodima bi te države međusobno trgovale? “trgovina između Irana i Rusije povećala za više od 7,4 posto.”, koja je to formulacija rečenice? Kao kad bi ja napisao da mi je plaća prasla za više od 4,528%. Ali nebitno. Ukupna razmjena Rusije i Irana je premašila 700 milijuna dolara. Opet ta famozna slagalica. Premašila 700 milijuna. Možda je 700 milijuna dolara i jedan cent. Ajde, i to je nebitno. Svatko ima svoj stil kako glorificirati nekoga ili nešto. Vratimo se cifri od 700 milijuna dolara. Dvije velike države, jedna s 140 milijuna i druga s 80 milijuna stanovnika imaju trgovinsku razmjenu 700 milijuna dolara. Baš lijepo. Slovenija i Hrvatska imaju međusobnu razmjenu oko 2 milijarde eura. Članak eksplicite govori o anuliranju američkih sankcija naspram Irana. Ako se to može postići s ovim ciframa, onda je to super. Ili Ameri provode “trapave” sankcije ili nešto drugo nije dobro. Da, tu je dodana i Kina. Ne znam kako Kina pomaže u anuliranju sankcija. Možda kupovinom nafte od Irana. Već ranije sam pisao da se opskrba naftom planira unaprijed. Ako je neka država na rubu rata, onda s njom ne potpisuješ ugovore jer postoji velika vjerovatnoća da ćeš ostati bez snabdijevanja. Toliko o kineskoj pomoći.Inače, dobro smišljen članak koji je trebao poslati poruku Amerima, “uzalud vam trud svirači”. Je li to baš tako, vidjet ćemo. U svakom slučaju, o tenzijama između Irana i US treba pisati i treba biti korektan. Nitko još nije napisao, ili ja nisam imao priliku pročitati, ozbiljnu analizu ovog sukoba. Bez predrasuda i analitički. Evo nekoliko pitanja. Zašto je Trump izišao iz nuklearnog sporazuma s Iranom? Zašto Iran toliko želi nuklearni program? Kakve bi implikacije sukob u Perzijskom zaljevu imao po svjetsku ekonomiju? Kakve bi implikacije rat imao na države bivše Juge, ako bi? Bi li taj rat pokrenuo nemire većih razmjera na BI? Kako bi se u tom vrlo skupom sukobu, ponašali Kina i Rusija? Puno pitanja za jednu dobru analizu.

Marangun
Gost
Marangun
1 godina prije
Reply to  ad astra

partybraker
ovo je veliki korak u blistavu dedolariziranu budućnost
novog vrlog svijeta
ma šta to značilo

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@zapadni njemac

Pa vidiš, slađe je Rusima napisati 700 milijuna dolara nego 40-50 milijardi rublji, jer time žele amerokenjcima dati do znanja kolika se vrijednost dobara/trgovine više ne odvija u dolarima, nego u domaćim valutama.

Dedolarizacija..

iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
Gost
iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
1 godina prije

Nebudu li Rusija, Kina i Indija (ova zadnja najviše zaudara na šesto oko) štitile Iran po bilo koju cijenu bit će jedna po jedna uništene na isti način.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Prekasno su uvidjeli zapadnjaci da nisu oni jedini s kim se može trgovati
Plakati nad rezbijenim čupom je besmisleno

Marangun
Gost
Marangun
1 godina prije
Reply to  samo tako

još malo pa će se i brics proširiti
to će biti veoma značajno za ekonomiju
biti će odličnih slika

Logika
Gost
Logika
1 godina prije

Nije tema! Ali… Za razumijevanje americke politike pogledajte filmove Kum 1-3, Casino, seriju Soprano, narocito… i slicno. Sve ce vam biti jasno! Dok je americka politika do Reagana, a cak i za njegove vladavine bila bazirana na “znanstvenim” principima, posebno politika “mrkve i batina”, te funkcionirala po uobicajenim diplomatskim pravilima, danas je prevladala cista mafijaska politika. U svemu i na svaki nacin! Apsolutno nema razlike izmedju poslovanja americke mafije i sluzbene americke politike. Mislim da je potpuno krivo nazivati americku politiku kaubojskom. To je cista mafijaska politika!

RAJKO
Gost
RAJKO
1 godina prije
Reply to  Logika

e tu bi se slozio jer jadan je onaj kog oni stite ali eto podguzne drzave poput slavenskih katolickih poljska hrvatska misle da su boga uvatile za bradu samo ako spomenu tkz svoj strah od rusa i srba jer oni kmece od straha a to sto je IRAN USAO U EEU POZDRAVLJAM SAMO TREBAO JE I PRIJE AMERIKA NECE ZABORAVITI VJECNOG PROTIVNIKA NO TU SU SI SAMI KRIVI IZGUBILI SU VELIKOG KUPCA SVOG NAORUZANJA OPREEME HRANE JER U ZLATNO VREME ONOG SAHA REZE PAHLAVIJA JELO SE I PILO I OBLACILO SAMO USA ROBA I NICIJA VISE I TO NJIH BOLI ZNACI TRAMPONI JE UVEO MAFIJASKE METODE U SVJETSKU POLITICKU EKONOMSKU SVAKODNEVNICU KO ZNA MOZDA JE I ON TAKO ZARADIO SVOJE BOGATSTVO FIRST AMERIKA JE CRVENOKOSI SU NAJJOPASNIJI USTVARI NAJOPAKIJI LJUDI NEMA IH PUNO SRECOM

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Opa…opet Putinovo iznenađenje. jedna mala nagazna za Amere.

selim se
Gost
selim se
1 godina prije

a jes se ekipa sastala, eno kazu guzve u njihovim ambasadama, svi traze vize za useljenje

POVEZANE VIJESTI

Izbornik