Kuba iznijela prijedlog Evroazijskoj Ekonomskoj Uniji

Kubanska zastava - Havana - Auto
20 komentara

Kuba je zainteresirana za stvaranje industrijskog parka Evroazijske ekonomske unije (EEU) u posebnoj ekonomskoj zoni ostrva, objavio je u petak premijer te zemlje Manuel Marrero Cruz.

Predloženi industrijski park mogao bi biti uspostavljen u provinciji Mariel na zemljištu od 50 hektara (123 hektara), uključujući luku, 45 km (27 milja) udaljenu od Havane. Karipska nacija ponudila je da pozajmi parcelu EEU na 50 godina, uz priliku da produži ugovor.

Govoreći na sastanku međuvladinog vijeća EEU, Marrero Cruz je rekao da bi stvaranje ove platforme moglo biti “demonstracija zajedničkih napora za stvaranje proizvodnih lanaca koji vode do vrste međuregionalne integracije kojoj težimo u multipolarnom svijetu”.

EEU na čelu sa Rusijom trenutno okuplja pet postsovjetskih zemalja, a to su Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija. Kuba već nekoliko godina aktivno sarađuje sa blokom, postavši punopravni posmatrač u EEU još 2020. godine.

Kuba je prvi put došla na ideju prošle godine, sugerirajući da bi osnivanje ovog industrijskog parka učinilo kubansko tržište dostupnijim za kompanije iz zemalja EEU i otvorilo tržišta drugih latinoameričkih zemalja.

U okviru predložene inicijative, privredna grupa će moći da pokrene proizvodnju u industrijskom parku, da vrši direktne investicije, sklapa poslove i tako dalje.

Nekoliko kompanija iz Rusije i Bjelorusije već je zastupljeno na Marielu. Stranim preduzetnicima koji posluju u posebnoj ekonomskoj zoni daju se poreske i carinske povlastice osmišljene da podstaknu ulaganja i lokalizaciju proizvodnje na Kubi.

Moskva i Havana su bliski ekonomski partneri još od vremena Sovjetskog Saveza, a bilateralna trgovina je prošle godine utrostručena. Trgovinski promet između Rusije i Kube porastao je devet puta u prva četiri mjeseca ove godine, u poređenju sa 2022., prema zvaničnim podacima objavljenim ove sedmice.

EEUKubarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Kuba je 65 godina (!) pod sankcijama izuzetnih.
A najbliži joj je susjed.
I onda će se izuzetni čudom čuditi kada Kuba uđe u EEU, sa državama koje su na drugoj strani zemaljske kugle.
Kao što vidimo iz teksta, gospodarske veze Rusije i Kube nakon nametnutih zapadnih sankcija Rusiji cvjetaju.

10 mjeseci prije

oce strane kapitaliste, oce robu proizvedenu kapitalisticki, nece svoje kapitaliste.
protiv cega se oni bore, kakav tu princip?
u cemu je fora tog mraksizm lenjinizma?

Siki
10 mjeseci prije

Kuba je totalno globalisticka. Imaju QR kod , doduse moras ga imat u tel. Nema hrane da bukvalno umiru od gladi. Cjene su otisle katastrofa. I kad imas novce nemas sta kupit. Platit jedino karticom osim na crno nesto da kupis. Corona opet hara, svi dobijaju neke kapi za nos, nemaju u bolnicama alkohola, gaze. Nemaju ni ono sto sami proizvode.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Vrlo , vrlo pametno i nadam se brzu odgovoru u tom smislu ! Idealan prijedlog 👍

Max
10 mjeseci prije

Kubi bi to odgovaralo jer ima razvijenu znanost.

Alibaba
10 mjeseci prije

Tako treba ,komunizam je budućnost ,a ne prošlost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI