EU upozorava Beograd na sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom unijom

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
91 komentar

Kao što smo izvijestili, ruski premijer Dmitrij Medvedev je tijekom posjeta Beogradu 19. listopada najavio potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije. Potpisivanje sporazuma će se obaviti 25. listopada u Moskvi. Prema njegovim riječima, ovaj će sporazum Srbiji pružiti pristup tržištu sa 180 milijuna potrošača.

No, Bruxelles je prilično nezadovoljan razvojem događaja i poručio je kako Europska komisija pomno prati pregovore Srbije i Rusije o sklapanju sporazuma o zoni slobodne trgovine s EEU i očekuje da će Beograd svoju vanjsku politiku uskladiti s linijom Europske unije. To je jučer, 22. listopada, izjavila glasnogovornica EU Maja Kocijančič.

“Od Srbije se očekuje da svoju vanjsku i sigurnosnu politiku postupno uskladi sa zajedničkom politikom Europske unije”, rekla je Kocjančič za Euraktiv.

Prema njenim riječima, Srbija formalno ima pravo sklapati sporazume s trećim zemljama ili organizacijama prije ulaska u Europsku uniju.

„U kontekstu pregovora o pristupanju Srbija je dužna raskinuti sve bilateralne trgovinske sporazume na dan pristupanja. Odustajanje Srbije od sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama nije novi uvjet i to je opće pravilo koje se odnosi na sve kandidate za pristupanje Europskoj uniji“, naglasila je Maja Kocjančič.

Prema podacima koje je dala Kocjančič, EU je najveći trgovinski partner u Srbiji, jer međusobna trgovina čini 63% ukupne robne razmjene Srbije, dok trgovina s Rusijom čini manje od 10% godišnje trgovinske razmjene zemlje.

No, ruska strana navodi kako Srbija s ovim statusom postaje karika koja povezuje Europsku uniju i EEU, te da Rusija ne vidi nikakav problem u ulasku Srbije u Europsku uniju.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Sparkling
Gost
Sparkling

Koji apsurdistan je ova EU. Pa kad vi zabranjujete sve trgovinske odnose prilikom ulaska u tu apsurdnu organizaciju, zašto uvozite plin iz Rusije? Zato što bi se smrzli bez tog plina. I onda zašto drugi nebi mogli izvoziti recimo poljoprivredne proizvode da pomognu svojem seljaku i imaju obostranu korist. Ali lakše je kao u Croatistanu baciti mandarine u Neretvu nego ih izvesti u Rusiju. Europo ti si grobnica malih naroda.
LP

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Iducih pět godina EU vise nece bití Kao sto je sada, mnoge državě ce nestátní, mnoge čeká tvrdí kalifát.

Ivo
Gost
Ivo

u redu je Milanče, bez panike. Biti će kao što će biti.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Já nepanicarim,já samo znám sto ce bití, kartě sú věc rasporedjene..

weitbowegewrgnwergergfergrgr
Gost
weitbowegewrgnwergergfergrgr

Opet skvo dojavila, i prestani tipkati sa češkom tipkovnicom nadajući se da ti povjerujemo da tipkaš iz Praga.

Sajo
Gost
Sajo

Odlican,imas plus
Sad ide na Slovenacki

EU dismr
Gost
EU dismr

Milance iz Ceskance, a da tebe sačeka nova tipkovnica od 10 eurića, da ne lomimo okice na tvojim “$*& .. 🙂

Siniša
Gost
Siniša

Nije apsurd…jednostavno ulazkom u EU veliki, a možda i suštinski, deo suvereniteta predaješ Briselu. Prosto Brisel ima vlast nad članicama EU…nedavno je Brisel bukvalno tužio Austriju i još neke članice EU na Balkanu jer su sklopile ugovor/sporazum sa drugim neEU članicama sa Balkana o uzajamnoj razmjeni dnk i drugih podataka u domenu policijskih poslova….prosto kažu da nemaju pravo na to jer je to nadležnost EU.
Razumno je šta EU zahtijeva,jedino je apsurdno i licemjerno što su Rusiju satanizovali kada je Rusija poništila taj ugovor sa Ukrajinom kada je Ukrajina potpisala neku glupost sa EU zbog koje je i počeo rat u Ukrajini.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Rat u Ukrajinu nije počet oko toho ugovora,to sú novinářské dezinformacije dá zamagle oči naivnima,.

Siniša
Gost
Siniša

Kada je Predsednik Ukrajine odustao od sporazuma sa EU šikucija je počela, mada je bezpotrebna zabrana okupljanja učinila demonstracije radikalnim.

Vladimir
Gost
Vladimir

Bravo Milance, rat je poceo zbog Khazara, reci otvoreno.

octopus
Member
octopus

Ne vidim problem. Neka Srbija sklapa sporazume s kom hoće, sve do ulaska u EU. Onda će EU ocijeniti s kojim može ući i okidoki. Ali, dok je ulazak u EU toliko dalek i neizvjestan zašto bi slušali bilo koga?

Marko
Gost
Marko

Nije ulazak u EU dalek i neizvestan, vec je neulazak izvestan i konacan.

EU dismr
Gost
EU dismr

Marko. daće Boško, samo da se ne sagnu ko mi ..

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Eeee kad nema pameti pa osnovat ekonomski savez Srbija,Bosna,Makedonija,CrnaGora,Albanija.Svakako ih nece u EU.A smirile bi se i politicke tenzije.Eee pameti lijepo blago.

Siniša
Gost
Siniša

Imaš ceftu,ali sve bez nekakvog instituta sankcije i prisile kao u EU je 0 bambyja.

Ad astra
Gost
Ad astra

Koja bi bila svrha tog saveza i što bi ponudili na svjetskom tržištu. Bilo bi dobro da se smire političke tenzije, ali sumnjam. Politička nestabilnost na Balkanu je generirana nečim drugim. Ali u svakom slučaju bliža suradnja država je poželjnija.

Ad astra
Gost
Ad astra

Legitimno je birati suradnika, ali ponekad treba napravit cost benefit analizu. Kakva je trgovinska suradnja EU i Srbije, a što se očekuje od EEU. Da ne bi bilo više štete nego koristi. Drugo, ne kaže se Croatistan već Hrvatistan (pitaj Turke).

EU dismr
Gost
EU dismr

Ad libra, a “cost beneton” znači .. de, ti si učen, objasni nama sa čet’r uosnovne .. ajd’ molim te ..

ad astra
Gost
ad astra

EU dismr, de nađe “cost beneton” rođo.Što da ti objasnim “cost benefit” ili “cost beneton”? Cost benefit analiza je analiza u kojoj se uspoređuju sve prednosti i nedostaci nekog projekta. Ako te interesiraju detalji, slobodno pitaj.

Željko
Gost
Željko

Jedini dobitak za Hrvatsku od EU je što Hrvati i ostali sa hrvatskim putovnicama mogu naći dobro plaćeni posao na Zapadu!

Siniša
Gost
Siniša

Ma nije to Željko nikakav dobitak…Pirov je to rat, generalno i Hrvati i Hrvatska su na gubitku koji košta biološkog opstanka države Hrvatske. Tako je i kod nas, veoma kritično.
Elem…čestitke Hrvatskoj za odobrenje o pristupu Šengenu👍

Moreno
Gost
Moreno

EU je ozbiljno shvatila srbijanski europski put . . . pa nisu se Srbi zakleli da sa toga puta neće skrenit . . . osim Srba zaklinjali su se i drugi kako sa nekih puteva neće skrenit, pa su isto svi skrenili ☺

Siniša
Gost
Siniša

Odluči se…ako su Srbi ovo/ono onda je i srpski evropski put.

Moreno
Gost
Moreno

Siniša Europski put je sprdačina, samo eto ovce to ne shvaćaju, a pastiri osim šta ih muzu i šišaju, u klaonicu ih tim putem vode.

Siniša
Gost
Siniša

Apsolutno se slažem!!!

xyx
Gost
xyx

EU put nije sprdačina.EU put je jedna od stanica velikog putovanja prema jedinstvenoj državi svijeta.Isto se događa na drugim kontinentima.Dinamika je sporna,kao i mogući zastoji.Ali svi relevantni ljudi i institucije zapadnog svita rade na tome i kadroviraju sve do mjesne zajednice .
Ta dilema ,kao nećemo EU ali oćemo azijske integracije ,je floskula i glupost.Jer i te azijske integracije idu iz istog centra i imaju isti cilj kao i EU,konačno spajanje.Vjerojatnije je da Srbija treba bolje proći kroz članstvo u EU nego tamo..Tako da je to dilema dječjeg tipa.Hoću crvenu lizaljku ,pa neka je manja i slabija od plave!!!Eto baš hoću!Čuvajte se svojih želja,da se ne ostvare.

Ivo
Gost
Ivo

Na tome rade samo bolesni psihopate, mada je točno da su mnogi od njih zasada relevantni. U svakom slučaju, hebem ti tvoje veliko putovanje. Putuj ti sam tamo.

xyx
Gost
xyx

Nemam ja di putovat.Samo živit i promatrat svit i događanja.Ako koristiš PC,mobitel ili nešto od toga ,ti si već na tom velikom putovanju.Potpuno umrežen.Čak i oni koji ništa ne koriste su umreženi, preko onih oko njih ,koji to koriste.Svi zajedno ,ali i pojedinačno gradimo veliki društveni poredak.Ove EU ,Azijske unije,Sjevernoameričke,Srednjoameričke itd..samo su etape ujedinjenja.Pa i normalno je da se zemaljska kugla ujedini.U beskonačnom svemiru ,sa milijune milijuna planeta,našle buhe na jednoj da se tuku,tamane i mrze???

Siniša
Gost
Siniša

Ipak enormno drastična razlika;i u jednom i u drugom savezu članice prenose deo svoga integriteta jer je logično da dešavanja u jednoj članici ima uticaj i na ostale članice saveza ali staviti paralelu nije moguće.
Da li si ikada čuo da je neka članica EAU tužila neku drugu članicu ili Uniju zbo različitog tretmana u uniji ili zbo različitog kvaliteta proizvoda što jedna drugoj izvoze;ili jesi li primjetio da jedna članica uništava privredu druge članice,ili da Rusija ili Kina pričaju o različitim razvojnim prstenovima u Uniji ili da utiču u unutarnja politička dešavanja ili da ucjenjuju i sebe nadređuju….sistemi zaštite postoje, ali nisam primjetio da neko nekoga uslovljava i sili da suludo podigne rampu za proizvode jačih članica.
Sam je Putin rekao da su svi radi zajedničkog boljitka dobrovoljno predali deo svoga suvereniteta tim zajedničkim stavovima.

Ad astra
Gost
Ad astra

Siniša, u pravu si 100 %. I zato, zašto težiti organizaciji koja je “lošija” od EAU. Svatko ima pravo izbora. Vrijeme će pokazati koja organizacija je bila bolja. Jedini problem je što ne možeš sjediti na dvije stolice.

Siniša
Gost
Siniša

Rusija je centru geopolitičkih dešavanja….niti jedan jedini primjer nemože niko naći gdje se dokazuje da je Rusija u svom interesnom djelovanju ugrozila interese i najslabijeg njenog partnera ili nekog saveza kojega je Rusija član.
Danas, iz ovog ugla…EAU ima drugačije postolate od EU, meni je primamljivija, mada je život teži, konzervativniji, plemenski ali je prirodniji i jasniji kojeg zbilja treba nadograditi.

Siniša
Gost
Siniša

Naravno…nikakav put ka zajedništvu nije sprdačina, zajedno je mnogo lakše, ali prosto u EUu su od Evropskog puta Srbije i Makedonije napravili sprdačinu koja to sve obezvređuje. Čak su odnosi unutar SADa više demokratski i jasniji od EUnije..SAD je za EU kolijevka demokratije.

Moreno
Gost
Moreno

xyx Ja ne mislin kako se radi o dilemi jer dileme oko slobode uopće nema.
Promisli čija je vojna čizma u ovome momentu na našim prostorima.

Nemoj izjednačavat nešto šta je po svakoj logici neizjednačivo.

Sa zapadne strane imaš uvjet kako nesmiš imat posla sa istokom, a sa istoka takvih uvjeta nemaš, čak istok kaže kako nema problem oko tvoje suradnje sa zapadom.

Promisli još jedan put o slobodi i vojnim čizmama.

Okay, a šta je to onda NWO nego sprdačina . . . kako definirat nešto šta ti neko nudi ka slobodu, a u stvarnosti je upravo obrnuto i kako objasnit to da mase padaju na to nego ka sprdačinu.

Orwellova 1984 je prij 40 godin izgledala ka sprdačina, ali danas to uopće nije tako. Držanje masa u invertiranoj stvarnosti nije ništa drugo nego sprdnja sa onima koji to ne shvaćaju i rugaju nam se floskulama “war is peace”, “ignorance is strenght”, “freedom is slavery” . . .

xyx
Gost
xyx

Puno si tema otvorija.Ja mogu govorit samo u svoje ime.
Za mene je informatička (internetska)revolucija veća i jača od svih revolucija u povijesti.Ona ima i strahovito ubrzanje ,što nijedna od poznatih nije imala.Također,ona ima nepoznate ljudske vođe,nema ni komitet ni kominterne..Ona je kao jedno veliko autonomno živo biće,nova vrsta koje raste i razvija se .
Biće koje se brine o svojoj neuništivosti.Eto,nek je netko pokuša ukinit!!!Ukinit će sebe.
Što je najvažnije ,to biće počiva na čistoj logici i matematici….Naravno da s njime ,strateški,upravljaju ljudi.Ali da bi s njim upravljali moraju biti sve sofisticiraniji,moraju korisititi sve više i više znanja ,logike i matematike..Prostor lukavštine se smanjuje ,a prostor intelekta povećava.To diktira informatika…Društveni poredak ,kojeg ona gradi i kojem nema alternative je jedinstveni informatički povezani prostor di obitavaju ljudska bića.U prijevodu na nacije i države ,to znači spajanje država ,(ne toliko država koliko svih državnih segmenata,makar se države i raspadale)…Spominješ neke vojne čizme.Nigdi nitko nije neovisan,niti je u novije doba bija ,niti će ikad više biti.NATO je određena internacionalna vojska u kojoj sudjeluje i RH,pa u tom smislu ne može biti domaćija.Ja bi volija da su u njoj i drugi bliski narodi ,ali kad budu, budu.

Ivo
Gost
Ivo

xyx, vrhunski trolaš. Što se neovisnosti tiče, predloži NATO-u da ode do Rusije i Kine i objasni im da nisu neovisni, pa čekaj odgovor. Doći će momentalno.

xyx
Gost
xyx

To koliko su neovisni zna Putin. Narod mora imat iluziju. Dok ne sazrije toliko da moze prihvatit svoju nesuverenost.

Moreno
Gost
Moreno

xyx Pa i ja pišen samo u svoje ime odnosno kako ja to vidin. Neman ništa protiv tehnološkoga napretka, samo oću reć kako se radi o slobodi jer tehnologija je omogućila da željezne okove zamine digitalni . . . za ne upast u željezne okove i iz njih se oslobodit također triba intelekt . . . jedan put kad se upadne u željezne okove podjednako se teško izvuć ka i kad se upadne u digitalne . . .
A ovo o NATO se ne slažemo . . . za tebe je NATO ”određena internacionalna vojska”, a za mene zločinačka organizacija . . . vidiš ti kako stvari drugačije vidimo, a skoro sa istoga mista gledamo . . . 🙂

xyx
Gost
xyx

Ni približno nije isto biti rob sirove i primitivne ljudske zajednice ili moderne .
Plastični primjer.Država se oduvijek trudi kontrolirati svoje podanike.SVE podanike.Ali su joj tehničke i svake druge mogućnosti dopuštale da to čini djelomično.Pa je voluntarizam iliti ljudska sloboda, prava po statusnom položaju ,određivala i ko će biti državno pritisnut i možda uništen,te ko će biti privilegiran..Kad informatička tehnologija(čitaj,kamere,mikrofoni,big brother kroz svaki uređaj kućanstva,tv,mobitell,sateliti….)uspije dohvatit SVE (ili skoro sve jer nikad neće biti idealno)tad voluntarizam i pojedinačna moć pojedinca koji ima vlast,slabi i prestaje .
Bukvalno rečeno,pod kontrolom su svi ljudi ,a ne samo izabrani!Neke kategorije višeg reda praćenja formira kompjutor,matematičkologički ,prema logički postavljenoj tražilici ,filteru djelovanja osobe..Ljudska zloba ,prekoračenje ovlasti,zloupotrebe moći itd..itd..postaju najveći neprijatelj sistema!Jer ruše algoritme.Bukvalno rečeno,kompjutor postaje šef svima!..
Ovo sam malo iskarikirao.Namjerno,jer je u tome istina.Zato je i društveni poredak ,koji niče iz toga i koji se gradi na tome ,sve pravedniji i pravedniji.Uostalom ,količina ljudskih prava koja se usađuje u pravne poretke država zadnjih desetljeća (uvik deklaracija malo priši,ali je već i to velika stvar,jer znači osvještenje i potrebu!)je prava revolucija razvoja prava svih ljudi..

Moreno
Gost
Moreno

xyx Uopće se ne slažemo oko poimanja svita . . .
Kad već spominjeś primitivne ljudske zajednice onda u njima nije bilo ropstva uopće. I moderna arheologija tvrdi kako su ljudi do Sumerana i Babilonaca bili lovci i sakupljači, a Sumerani su stvorili civilizaciji koju danas imamo. Simbole Babilona imamo i u današnjoj zapadnoj civilizaciji.
Za mene tehnološki napredak nije nužno i društveni jer se tehnoligija koristi i za dobrobit i za uništavanje ljudi. Nuklearna fuzija je omogućila ubit par so tisuća ljudi u nekoliko minuti . . . moderni geostratezi su u stanju izjavit kao je danas lakše ubit miljun ljudi nego kontrolirat ih . . . to za mene nije društveni nego samo i jedino tehnokośki napredak . . . društveni napredak bi bija koristit tehnologiju samo u humane svrhe odnosno na dobrobit ljudske vrste . . .

xyx
Gost
xyx

Proizvodne snage određuju karakter društvenih odnosa.Ovo nije moja misao,ali mi je 100 %logična .Ne pozivam se sad ja na Marxa ,niti ikad volim ikoga citirat,jer ono što govorim govorim kao svoj stav.Bez obzira jeli ili nije neki velikan tako nešto smislija u povijesti.Meni je informatika(čitaj proizvodne snage našeg doba)generator novih društvenih odnosa.Svi znamo čemu teži informatika.Rastu,razvoju,spajanjima svega što postoji,uz istovremeno detaljiziranje i atomiziranje svega postojećeg,radi ovladavanja tim najsićušnijim elementom.Identično se događa državama i u nacionalnom i u socijalnom smislu…Dakle potpuna sloboda pojedinca(atomizacija) i potpuna integracija svih prostora kugle zemaljske.To je globalizacija.

Pera
Gost
Pera

Odavno nisam procitao bolju i istinitiju ‘definiciju’ Europskog puta.

Pera
Gost
Pera

Skrenili su neki jos 1945. a ovo s EU je samo bio nastavak tog puta.

semafor ne radi
Gost
semafor ne radi

EU polupijana reket komisija prijeti maloj Srbiji da ne rade biznis sa velikom Rusijom i Azijom? Ima li veceg ludila od ovih dezorijentiranih klauna sta sjede u Briselu i prijete reketima i kamatama. Ovo je jedino pametno od srba sta ne gase kontakte sa istokom koji se dize i jaca. Zapad je postao tragikomedija. Dno dna. Oni cak gase i sam kapitalizam koji kaze jeftino i dobro. Zasto kupiti jeftin dobar ruski plin kad mozes kupiti smrdljivi skupi americki kao poljaci. Pa dragi pametni poljaci salju smrdljive jabuke, cancer meso u druge bratske eu drzave. Eu je u raspadu kao i mentori. Hodajuce ludilo po eu….

Nenad
Gost
Nenad

Jabuke su im dobre nisu smrdljive. Za meso neznam. Uostalom prije sankcija u Rusiju se izvozila samo prva klasa. Kontrola cjelokupnog uvoza bila je rigorozna. Sada Rusi vecinu bivsog Poljskog uvoza obezbedjuju iz domace proizvodnje a Poljaci rade na pokusaju reeksporta Americkog gasa po zestokoj cjeni i to medju ostalim i Ukrajincima koji su superbogati pa ce da im plate koliko pozele. Drago mi je zbog njih jer su nam pokazali da nismo ni mi najludji.

tihobl
Gost
tihobl

Javuke su gotova prica sto se tice izvoza u Rusiju. Rusi su podigli ogromne plantaze i uskoro ce postati izvoznik kao sa zitom.

Ivan
Gost
Ivan

Istina, ali jabuke sa severa i sa ovog pondeblja su nebo i zemlja.

Ray
Gost
Ray

Jabuke su im katastrofa,uglavnom smrdljivi ajdared sa ukusom kao samleven karton(al su zato jeftine). Za meso vec ne bih znao

Aurora
Gost
Aurora

Bravo Nenade!

EU dismr
Gost
EU dismr

semafore mooj sokoleee,
evo Tebi plusić dole .. 🙂 🙂

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

“Od Srbije se očekuje da svoju vanjsku i sigurnosnu politiku postupno uskladi sa zajedničkom politikom Europske unije”, rekla je Kocjančič za Euraktiv”
Evo i Makedonija je usklađivala svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa zajedničkom politikom Europske unije pa ga je popušila do balčaka !

eu kolonija
Gost
eu kolonija

pa prema njemačkim, francuskim, italijanskim, američkim, kineskim, ruskim, austrijskim itd. investicijama u srbiji ne bih rekao da je to istina. kocijančićeva sa fosnom u glavi ipak treba da nauči gdje joj je mjesto

tihobl
Gost
tihobl

Zena je glupa ko da je rodjena u sred Brisela. Za EU je jedini spas da potpise isti ugovor kao Srbija.
A pored toga laze – onaj procenat se ne odnosi na EU vec na bivse jugoslovenske republike. Mogu oni hvaliti EU i SAD ali svaka od nasih drzavica najvecu trgovinsku razmjenu ima sa ostalim bivsim republikama. Ko ne vjeruje neka provjeri gdje je najveci izvoz njegove drzavice.

basso
Gost
basso

EU samo uslovljava iako je jasno da srbija nikada nece uci u EU.Tu cinjenicu znaju u srbiji i zato se polako ali sigurno priblizavaju rusiji,ciji ce ekonomski i vojni partneri uskoro postati.

Trubadur
Gost
Trubadur

Kad se pogleda, koje države imaju več podpisan sporazum sa EAEU, onda je jasno gdje je budučnost… Pored članica, sporazum o prostoj trgovini imaju sa EAEU podpisan, Kina, Indonezija, Vijetnam, Singapur i Iran i sada još Srbija…..

Sarmat
Gost
Sarmat

Braćo Srbi,
ne budite ovce kao mi Hrvati (i Slovenci). Ne budite EU-poslušnici kao mi. Ostanite ponosni i svoji, trgujte s kim hoćeti i sklapajte ugovore s kim želite, od Eskima do Bušmana. Tko jer taj Bruxelles da vam zabranjuje? Nek idu u 3pm! Euroazijska ekonomska unija EAEU je bolje rješenje jer vam ništa ne ograničava, možete se biti u njoj i samostalno sklapati sporazume s Bolivijom, na primjer. NEMOJTE NIPOŠTO U EU! To je mišolovka za naivne. Najurite sve politikante koji vas uvlače u UE. Ako su oni dupeuvlakači, ne budite vi. Recite na referendumu povijesno NE EU! Dugoročno, to je bolja budućnost, premda to nekima kratkoročno ne izgleda tako.
Vaš brat Hrvat iz Zagreba

Dragan
Gost
Dragan

Ljudi, drugovi i drugarice, prijatelji i komsije. Svima nam je poznata definicija pojma “empirijski”. Hajde da ucimo na drugima, odnosno na greskama koje su ucinili. Tacno je da su postulati EU i EAU drugaciji i da se na obe strane dijelom lisavamo samostalnosti, ali… Hrvatska je izgubila ogroman dio suvereniteta i vlasti nad monetarnom i spoljnom politikom, odbrana prepustena NATO, prirodni prirastaj ne postoji, BDP stagnira, iseljavanje je na ivici egzodusa, zaduzenje po glavi stanovnika je ogromno, koncesije date na sve, nema proizvodnje, velike firme ugasene, strateske rasprodate, birokratski aparat spor i neuspjesan, desnica i radikalizam jacaju. Pogledajmo Tursku: Decenijama su u pregovorima sa EU, proizvode apsolutno sve, grade se i jacaju, druga vojno najsnaznija u NATO, patriotizam u rastu…itd. Naime, oni imaju EU u saci sa izbjeglicama. Ako nam ne platite, eto vam par miliona gostiju… Zasto ne bi i Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija uradile isto. Sakom po stolu i reci EU dovidjenja. Ako nas necete, ima ko hoce. Pitanje je da li bi bili rezignirani ili bi ih prihvatili po hitnom programu.

posmatrač
Gost
posmatrač

Poštovani Dragan! Sviđa mi se Vaš pozitivni ton, koji bazira na radu, znanju, poznavanju istorije i mislim da ste u pravu ,
pogotovo što se učenja iz grešaka drugih tiče (mudro : zbog čega trošiti svoje resurse i vreme, da sam dođeš do nekih bolnih
zaključaka, kad su več drugi “platili” tu školu)
No mislim da u mnogočemu Između Turske i djela Balkana (Srbija, S. Mak, C.Gora, Alb.) postoji ogroma razlika : “Balkan” je okružen NATO-om i EU, dok Turska nije. Zapravo su baš Srbija i S. Makedonija otoci, koji nemaju dobro otvorenih kopnih komunikacija sa ostalim svijetom. Okruženi su susjedima, koji im mogu te kopne komunikacije lako blokirati. Ako Srbija nešto ne uradi na jačanju ekonomije (i diplomatije, i vojske, i prave samosvijesti, i….), mislim da če polako, polako atrofirati i da joj će “dobri” susjedi malo po malo oduzimati teritoriju , kao na KiM (a možda i deo Vojvodine, Sanđak); što se S. Makedonije tiče : pitanje je vremena kad će se zapadni deo otcjepiti (kao KiM).

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

EU moze zaboraviti na Srbiju.U EU ide preformacija , mnoge državě ce nestátní, bití ce nové državě sá novim narodima i jezicima.Visegradska grupa ili V4 bití ce nová austro-ugarska monarhija u koju ce učí još Rumunska.Evropa se moze sada očekávati nové globálně centre upravljanju,Kina i tvrdí komunizam ili socijalizam,Írán ili kalifát ili Rusija i Rusko svjet.Cetvrta opcija nepostoji..Své ide prema plánu kako sú globalisti zacrtali.Glavni igraci u novoj globalnoj politici je Rusija,to je sada pticama na graní jasno.Juce u Sociju Putin imao sastanak dá 40 Africkih država gdje ce u prvom koráku Rusija uložit 5 miliardy eura..Značí Rusija preuzima Afriku.Putin je dao izjavu EU celnícimá oko Ukrajině,neblefirajte,rijesite se banderovaca i problema Ukrajině i neocekujte pomoc od Trumpa.Srbija ce bití glavni igraci na Balkánu,svidjelo se to někom ili ne..

Kile
Gost
Kile

Juuupiii Austro-Ugarska, ko će nam biti novi Kaiser ?? 😀

Rubirosa
Gost
Rubirosa

Plenkovic 😉

tihobl
Gost
tihobl

Sakasvili.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

@Kile
Zar to pitanje i treba postavljati,tu sam 🙂

neko ime
Gost
neko ime

Sebastian Kurz-a Kaiser

EU dismr
Gost
EU dismr

Kile. Kaiser Soze .. 🙂

mike
Gost
mike

jao milance pa sta vi to koristite u ceskoj…. daj i nama malo…. ja mislim da si ti podcenjen i da bi tvoje prognoze o geopolitickim situacijama daleko vise odjeka imale ako pocnes pisati na index.hr

Kile
Gost
Kile

Poslije toliko puno Absintha i ja bi vidio zelene vilenjake kao i milanče hahaha

Kurjaca
Gost
Kurjaca

180 milijuna od kojih je barem pola zadovoljno kvalitetim koja se moze postici u Srbiji ili 450 milijuna od kojih je 5 posto zadoviljno kvalitetom
Bas me zanima na koju ce stranu Vucic🐖

Ad astra
Gost
Ad astra

Zaboravio si dovršiti rečenicu.”ili 450 milijuna od kojih je 5% zadovoljno KVALITETOM KOJA SE MOŽE POSTIĆI U SRBIJI. Sumnjam da ima i tih 5%.

Ray
Gost
Ray

180 mil od kojih je 95% zadovoljno kvalitetom ili 450 mil od kojih je 75% zadovoljno. 2/3 srpskog izvoza vec ide u eu. Ali je to masenje poente s tvoje strane, nije rec o ekonomiji vec o geopolitici tu

Carlosan
Gost
Carlosan

PO mom mišljenju EU neće propasti. MOže propasti europska komisija ili ovaj način upravljanja, ali ideje o trgovini bez granica i carina mislim da neće propasti i dobro da je tako.

Carlosan
Gost
Carlosan

Pa spomenuli su dan ulaska u EU.
Veći će problem biti Srbiji jednog dana kad dođe do ulaska u EU i bude preko noći mpr. uvesti vize Rusima i odustati od ovih sporazuma.

Hrvatskoj sigurno nije bilo drago uvoditi vize Rusima, ali očito je bilo uzmi ili ostavi.

P.S. Nisam vidio u Neretvi mandarine, a prođem često:-))

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Srbija u EU nece, nemá sanse, EU ide preformacija, Srbija postaje glavni igraci na Balkánu u novin balkánským savezu.

Ivo
Gost
Ivo

Šta ne Iran? Milanče, gubiš se…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

♫♥♫
Jednom kada život
moje oči sklopi
kamenom me pokri
Neretvom poškropi
♫♥♫

EU dismr
Gost
EU dismr

..jednom kada Dalton
stihove napiše
upamti se lako
a teško se briše .. 🙂

Sparkling
Gost
Sparkling

@Carlosan
Dobro ste vidjeli. Ali ih koriste kao gnojivo.

Carlosan
Gost
Carlosan

To su priče.

imali su udrugu koja se borila za plasman i toliko se dobro zarađivalo da su se svi osilili i postali “veliki” proizvođači. Sad od njih kupuju trgovački lanci i nude im male novce jer su razjedinjeni. Tu i tamo netko iz protesta baci 100 kg i to se uslika na svim televizijama.

Uglavnom ti uzgajivači mandarina su bogatuni, što znam iz prve ruke.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Carlosan
U redu. Nisam od onih koji ne prihvačaju i drugačije činjenice i mišljenja. Ali zar več nije svima u HR dozlogrdila ova dvoglava aždaja hdz-sdp. Kriminalne organizacije koje su opljačkale i uništile sve što se da uništiti. Tu prvenstveno mislim na poljoprivredu. Pa pogledajte koliko toga uvozimo kad je turistička sezona? A sve ili barem 80% bi mogli sami proizvoditi. Ali reči čete da je to stara otrcana priča ispričana 100 puta. Ali nije, treba je ponavljati dok nekom ne dođe iz du..ta u glavu da samo proizvodnja nečega donosi dobit. Trgovački lobi u sprezi s političarima ubio je našu poljoprivredu. A EU zabole ona stvar kako čemo mi regulirati unutrašnje tržište. Njima sve to još i paše. Ma sve znam, nemojte mi sada pričati o slobodnom tržištu. Sve su to otrcane fraze i priče za malu djecu. Država i njezini zakoni jedini su regulator u zaštiti sopstvenog tržišta. Točka.
LP

Carlosan
Gost
Carlosan

Ne kužim.
Pričamo o EU a onda se prebacimo koliko Hrvatska uvozi jer su lopovi HDZ i SDP.
Evo slažem se, jedni i drugi su lopovi, ali i POljska (ima još masu primjera) je u EU pa puno više izvozi.
Očito nije problem u EU nego u domaćim što izdajnicima što neznalicama.

politicka greska
Gost
politicka greska

Nafto kupujemo od Arabca a rat dobimo od Azije … NE “Euroazijska unija”

Siniša
Gost
Siniša

Slovenac…ne brabonjaj.

DažBog
Gost
DažBog

.

Pera
Gost
Pera

Napadas co’eka ko da ne vidis njegov nik.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Rat nije iz azije,rátové realiziraju globalisti.Da Bi mogli preformirati odredjene državě,teritoriu rádi odredjenog cilja,stvaraju se ratovi.Jedno křílo globalista realizira rátové,drugo své to preformira,smiřuje situaciju.Treba razumjeli Sistem kako se realizira globálna politika,Sistem upravljanju,své jasno.U globálním sistemu upravljanju postoje subjektivní i objektivní procesí.

Ivo
Gost
Ivo

U pravu si Milanče, rat nije iz Azije, nego sa bliskog istoka, u režiji globalnih cionista. Konačni cilj: veliki izrahell. Tu se slažemo, bravo!

weitbowegewrgnwergergfergrgr
Gost
weitbowegewrgnwergergfergrgr

Mora ponekad reći i istinu da naivnima dopre do malog mozga kako je pošten i tako ih izmanipulira. Drugi razlog zašto ponekad govori istinu je da se pohvali kako su ti što ne postoje, njegovi “globalisti”, močni vladari planeta.

Vladimir
Gost
Vladimir

Milance, globalizam ti polako propada. Narod tvoje zene isto s njim.

Vladimir
Gost
Vladimir

Milance, ti mislis da si informiran, samo tvoji informatori ti ne kazu realnost, nego njihove zelje.

Zvrk
Gost
Zvrk

Mile prati onog bivseg ruskog spijuna koji svaki par tjedana objavi video. Onda na jednojm veb mjestu skupa, s istomisljenicima komentiraju doslovno svaku rečenicu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik