EU upozorava Beograd na sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom unijom

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
79 komentara

Kao što smo izvijestili, ruski premijer Dmitrij Medvedev je tijekom posjeta Beogradu 19. listopada najavio potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije. Potpisivanje sporazuma će se obaviti 25. listopada u Moskvi. Prema njegovim riječima, ovaj će sporazum Srbiji pružiti pristup tržištu sa 180 milijuna potrošača.

No, Bruxelles je prilično nezadovoljan razvojem događaja i poručio je kako Europska komisija pomno prati pregovore Srbije i Rusije o sklapanju sporazuma o zoni slobodne trgovine s EEU i očekuje da će Beograd svoju vanjsku politiku uskladiti s linijom Europske unije. To je jučer, 22. listopada, izjavila glasnogovornica EU Maja Kocijančič.

“Od Srbije se očekuje da svoju vanjsku i sigurnosnu politiku postupno uskladi sa zajedničkom politikom Europske unije”, rekla je Kocjančič za Euraktiv.

Prema njenim riječima, Srbija formalno ima pravo sklapati sporazume s trećim zemljama ili organizacijama prije ulaska u Europsku uniju.

„U kontekstu pregovora o pristupanju Srbija je dužna raskinuti sve bilateralne trgovinske sporazume na dan pristupanja. Odustajanje Srbije od sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama nije novi uvjet i to je opće pravilo koje se odnosi na sve kandidate za pristupanje Europskoj uniji“, naglasila je Maja Kocjančič.

Prema podacima koje je dala Kocjančič, EU je najveći trgovinski partner u Srbiji, jer međusobna trgovina čini 63% ukupne robne razmjene Srbije, dok trgovina s Rusijom čini manje od 10% godišnje trgovinske razmjene zemlje.

No, ruska strana navodi kako Srbija s ovim statusom postaje karika koja povezuje Europsku uniju i EEU, te da Rusija ne vidi nikakav problem u ulasku Srbije u Europsku uniju.

bilateralni odnosiEEU
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

Koji apsurdistan je ova EU. Pa kad vi zabranjujete sve trgovinske odnose prilikom ulaska u tu apsurdnu organizaciju, zašto uvozite plin iz Rusije? Zato što bi se smrzli bez tog plina. I onda zašto drugi nebi mogli izvoziti recimo poljoprivredne proizvode da pomognu svojem seljaku i imaju obostranu korist. Ali lakše je kao u Croatistanu baciti mandarine u Neretvu nego ih izvesti u Rusiju. Europo ti si grobnica malih naroda.
LP

Moreno
4 godine prije

EU je ozbiljno shvatila srbijanski europski put . . . pa nisu se Srbi zakleli da sa toga puta neće skrenit . . . osim Srba zaklinjali su se i drugi kako sa nekih puteva neće skrenit, pa su isto svi skrenili ☺

Carlosan
4 godine prije

Pa spomenuli su dan ulaska u EU.
Veći će problem biti Srbiji jednog dana kad dođe do ulaska u EU i bude preko noći mpr. uvesti vize Rusima i odustati od ovih sporazuma.

Hrvatskoj sigurno nije bilo drago uvoditi vize Rusima, ali očito je bilo uzmi ili ostavi.

P.S. Nisam vidio u Neretvi mandarine, a prođem često:-))

Milance iz Ceske
4 godine prije

EU moze zaboraviti na Srbiju.U EU ide preformacija , mnoge državě ce nestátní, bití ce nové državě sá novim narodima i jezicima.Visegradska grupa ili V4 bití ce nová austro-ugarska monarhija u koju ce učí još Rumunska.Evropa se moze sada očekávati nové globálně centre upravljanju,Kina i tvrdí komunizam ili socijalizam,Írán ili kalifát ili Rusija i Rusko svjet.Cetvrta opcija nepostoji..Své ide prema plánu kako sú globalisti zacrtali.Glavni igraci u novoj globalnoj politici je Rusija,to je sada pticama na graní jasno.Juce u Sociju Putin imao sastanak dá 40 Africkih država gdje ce u prvom koráku Rusija uložit 5 miliardy eura..Značí Rusija preuzima Afriku.Putin je dao izjavu EU celnícimá oko Ukrajině,neblefirajte,rijesite se banderovaca i problema Ukrajině i neocekujte pomoc od Trumpa.Srbija ce bití glavni igraci na Balkánu,svidjelo se to někom ili ne..

eu kolonija
4 godine prije

pa prema njemačkim, francuskim, italijanskim, američkim, kineskim, ruskim, austrijskim itd. investicijama u srbiji ne bih rekao da je to istina. kocijančićeva sa fosnom u glavi ipak treba da nauči gdje joj je mjesto

politicka greska
4 godine prije

Nafto kupujemo od Arabca a rat dobimo od Azije … NE “Euroazijska unija”

Trubadur
4 godine prije

Kad se pogleda, koje države imaju več podpisan sporazum sa EAEU, onda je jasno gdje je budučnost… Pored članica, sporazum o prostoj trgovini imaju sa EAEU podpisan, Kina, Indonezija, Vijetnam, Singapur i Iran i sada još Srbija…..

basso
4 godine prije

EU samo uslovljava iako je jasno da srbija nikada nece uci u EU.Tu cinjenicu znaju u srbiji i zato se polako ali sigurno priblizavaju rusiji,ciji ce ekonomski i vojni partneri uskoro postati.

Kajzer Soze
4 godine prije

“Od Srbije se očekuje da svoju vanjsku i sigurnosnu politiku postupno uskladi sa zajedničkom politikom Europske unije”, rekla je Kocjančič za Euraktiv”
Evo i Makedonija je usklađivala svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa zajedničkom politikom Europske unije pa ga je popušila do balčaka !

semafor ne radi
4 godine prije

EU polupijana reket komisija prijeti maloj Srbiji da ne rade biznis sa velikom Rusijom i Azijom? Ima li veceg ludila od ovih dezorijentiranih klauna sta sjede u Briselu i prijete reketima i kamatama. Ovo je jedino pametno od srba sta ne gase kontakte sa istokom koji se dize i jaca. Zapad je postao tragikomedija. Dno dna. Oni cak gase i sam kapitalizam koji kaze jeftino i dobro. Zasto kupiti jeftin dobar ruski plin kad mozes kupiti smrdljivi skupi americki kao poljaci. Pa dragi pametni poljaci salju smrdljive jabuke, cancer meso u druge bratske eu drzave. Eu je u raspadu kao i mentori. Hodajuce ludilo po eu….

Kurjaca
4 godine prije

180 milijuna od kojih je barem pola zadovoljno kvalitetim koja se moze postici u Srbiji ili 450 milijuna od kojih je 5 posto zadoviljno kvalitetom
Bas me zanima na koju ce stranu Vucic🐖

Carlosan
4 godine prije

PO mom mišljenju EU neće propasti. MOže propasti europska komisija ili ovaj način upravljanja, ali ideje o trgovini bez granica i carina mislim da neće propasti i dobro da je tako.

Sarmat
4 godine prije

Braćo Srbi,
ne budite ovce kao mi Hrvati (i Slovenci). Ne budite EU-poslušnici kao mi. Ostanite ponosni i svoji, trgujte s kim hoćeti i sklapajte ugovore s kim želite, od Eskima do Bušmana. Tko jer taj Bruxelles da vam zabranjuje? Nek idu u 3pm! Euroazijska ekonomska unija EAEU je bolje rješenje jer vam ništa ne ograničava, možete se biti u njoj i samostalno sklapati sporazume s Bolivijom, na primjer. NEMOJTE NIPOŠTO U EU! To je mišolovka za naivne. Najurite sve politikante koji vas uvlače u UE. Ako su oni dupeuvlakači, ne budite vi. Recite na referendumu povijesno NE EU! Dugoročno, to je bolja budućnost, premda to nekima kratkoročno ne izgleda tako.
Vaš brat Hrvat iz Zagreba

Dragan
4 godine prije

Ljudi, drugovi i drugarice, prijatelji i komsije. Svima nam je poznata definicija pojma “empirijski”. Hajde da ucimo na drugima, odnosno na greskama koje su ucinili. Tacno je da su postulati EU i EAU drugaciji i da se na obe strane dijelom lisavamo samostalnosti, ali… Hrvatska je izgubila ogroman dio suvereniteta i vlasti nad monetarnom i spoljnom politikom, odbrana prepustena NATO, prirodni prirastaj ne postoji, BDP stagnira, iseljavanje je na ivici egzodusa, zaduzenje po glavi stanovnika je ogromno, koncesije date na sve, nema proizvodnje, velike firme ugasene, strateske rasprodate, birokratski aparat spor i neuspjesan, desnica i radikalizam jacaju. Pogledajmo Tursku: Decenijama su u pregovorima sa EU, proizvode apsolutno sve, grade se i jacaju, druga vojno najsnaznija u NATO, patriotizam u rastu…itd. Naime, oni imaju EU u saci sa izbjeglicama. Ako nam ne platite, eto vam par miliona gostiju… Zasto ne bi i Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija uradile isto.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI