Ruski medvjed i indijski slon – Od skladnog suživota do „simbioze“

Modi i Putin
125 komentara

Indija i Rusija mogu surađivati u izgradnji nuklearnih elektrana u Africi i na Bliskom istoku. Nakon uspjeha zajedničkog indo-ruskog nuklearnog projekta u Bangladešu, dvije zemlje mogle bi se ujediniti u izgradnji više nuklearnih elektrana u inozemstvu. Indijski veleposlanik u Rusiji Venkatesh Varma nedavno je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti izjavio da bi Indija mogla surađivati s Rusijom u pokretanju novih projekata. Štoviše, Rusija već ima sporazume u ovom području s nizom afričkih zemalja i nekim zemljama Bliskog istoka.

Rusija je bila ključni partner u indijskom nuklearnom programu. Nuklearna elektrana Kudankulam u južnoj Indiji sagrađena je uz rusku pomoć. Nuklearna elektrana Kudankulam nalazi se 650 kilometara južno od Chennaija, u području Tirunelveli u Tamil Naduu.  Indija je izgradila ovaj kompleks za nuklearnu energiju. U prvoj fazi projekta izgrađene su dvije vodene reaktorske jedinice jačine 1000 MW, temeljene na ruskoj tehnologiji. Prema sporazumu koji su između Indije i Rusije potpisan u prosincu 2008. godine, planira se izgradnja još četiri jedinice. Radovi na konstrukciji za tri od četiri jedinice započeli su 2016. godine, a cilj je da budu operativne do ožujka 2021.

Atomstrojexport, podružnica ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom, dobavljač je opreme i goriva za nuklearni projekt. Osim toga, od 2018. godine Rosatom gradi dvije nuklearne elektrane u Rooppuru u Bangladešu. Projekt Rooppur je struktura vodenog reaktora pod tlakom, takozvani PWR reaktori, snage 2,4 GW, koji se gradi na istočnoj strani Gangesa, u području Pabne. Izgrađena uz rusku potporu, bit će prva nuklearna elektrana u zemlji, a projekt je pokrenula Komisija za atomsku energiju Bangladeša (BAEC).

Prva jedinica postrojenja planira se pustiti u pogon 2023. godine, dok će druga jedinica proraditi 2024. Projekt ukupno košta 13 milijardi dolara.

Aleksej Lihačov, generalni direktor Rosatoma, istaknuo je prednosti nuklearne energije za otvaranje novih radnih mjesta i regionalni gospodarski razvoju na summitu Rusija-Afrika, koji je održan prošlog listopada u ruskom gradu Sočiju. Lihačov je rekao da se u Africi snažno osjete globalna nejednakost u tehnološkom razvoju, industrijskom i socioekonomskim pitanjima.

Kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača nuklearne energije, Rusija je za Indiju ključni partner. Dvije zemlje su 2008. potpisale sporazum o izgradnji četiri dodatne jedinice u gore spomenutom Kudankulamu i razvoju novih lokacija. U suradnji s Kudankulamom, Indija je pristala identificirati drugo mjesto koje će ubrzati mogućnost daljnje suradnje s Rusijom, a također je odlučila da će u narednih 20 godina izgraditi više od 20 ruskih nuklearnih jedinica.

Interes Indije za nuklearne sposobnosti Rusije proizlazi iz iskustva Moskve u nuklearnom inženjerstvu i njezinoj naprednoj nuklearnoj tehnologiji. Rosatom je treća najveća svjetska korporacija po proizvodnji nuklearne energije.

Energetski div je ujedno i svjetski lider u izgradnji jedinica nuklearnih elektrana i drži najveći portfelj građevinskih projekata ove vrste u svijetu.

Intenzivna suradnja New Delhija i Moskve posljednjih godina vidi se i po signalima poput nedavne kupnje vrijedne obrambene opreme od strane Indije, a posebno sustava proturaketne obrane S-400 kojeg je New Delhi kupio unatoč prijetnjama američkih sankcija.

Zapravo, Indija je najveći kupac ruskog naoružanja. Prole godine je indijska vojska kupila ruskog oružja u vrijednosti od 14,5 milijardi dolara, a preko 60% indijskog vojnog inventara ruskog je porijekla.

Intenzivirana je i suradnja u sektoru ugljikovodika i indijske kompanije sada intenzivno ulažu velike iznose u ruske regije gdje Indija vidi interes za vađenje resursa, poput Dalekog istoka i Arktika.

Evolucija odnosa Rusije i Indije

Dugo prijateljstvo Indije s Rusijom, koje datira još iz sovjetske ere, razvijalo se tijekom godina. Ako smo ranije mogli reći da su dvije sile imale skladan suživot, sada su otišle puno dalje. Obje zemlje dijele zajedničku viziju multipolarnog svjetskog poretka i predano rade na bilateralnoj strateškoj suradnji, koja se tijekom godina širila i sada uključuje obranu, civilnu nuklearnu energiju, svemir, znanost, tehnologiju, ugljikovodike, trgovinu i ulaganja. Čini se da se zadnjih godina veza obnavlja i zajednički projekti razinu suradnje dižu na „simbiozu“ velikih državnih korporacija, što je temelj za sve jače političke bilateralne veze.

To je bilo moguće i zahvaljujući i bliskom osobnom odnosu indijskog premijera Narendre Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

New Delhi je sve do sredine šezdesetih godina uvijek igrao na dvostrukom kolosijeku i balansirao od veza sa Sovjetskim Savezom do okretanja Sjedinjenim Državama.

Međutim, nakon Kennedyeve smrti je počelo indijsko povezivanje s Moskvom i ono traje sve do današnjeg dana, iako različitog intenziteta.

Razvoj indijske nuklearne energije, križ i radost Nehruovog vremena, jedan je od glavnih razloga suvremene bliskosti dviju zemalja. Ali tu je i svemirska industrija, jedno od novih polja suradnje između dvaju naroda. Zanimljivo napomenuti da suradnja Indije s Rusijom u svemiru seže u 1975. godinu, kada je bivši Sovjetski Savez odigrao značajnu ulogu u lansiranju prvog indijskog satelita „Aryabhata“. Drugi satelit „Bhaskara“ je također lansirao Sovjetski Savez 1979. godine.

Ali ako Putin i Modi nastave realizirati svoje planove, Trump će pažljovo promatrati njihove poteze i pokušati privući Indiju u tabor takozvanog „kolektivnog Zapada“. Međutim, osim pohvala kako je Indija najveća parlamentarna demokracija na svijetu, „gotovo zapadnog tipa“, konkretnih ponuda je malo. Indija se našla na udaru američkih carina za aluminij i čelik, New Delhi je slušao prijetnje da ne smije kupovati rusko oružje i iransku naftu, a to sigurno nije retorika pred kojom će se povući indijski premijer Modi.

Krajem veljače, kada proces opoziva to bude dozvolio,Trump će putovati u državni posjet Indiji kako bi testirao raspoloženje vlade koju želi iskoristiti u svom pokušaju da obuzda kineskog diva. Nema sumnje da će Trump pred New Delhi iznijeti „mogućnost izbora“. Na jednoj je strani nimalo atraktivno savezništvo s Amerikom u kojem bi Washington Indijce koristio kao “topovsko meso“ u neobjavljenom ratu protiv Kine, uz zabranu poslovanja s Rusijom na razini na kojoj ekonomska suradnja vodi u strateško partnerstvo, a ako Indija ne pristane, azijski divu će biti „upozoren“ carinama, kaznama i sankcijama, a to nije jezik s kojim se može razgovarati s aktualnim indijskim vlastima.

bilateralni odnosiS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
125 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
walter
4 godine prije

Netko je sabotirao sliku u pozadini : )

American_dreams
4 godine prije

Meni samo jedna stvar nije jasna,svaki dan pisete hvalospjeve o ruskoj vojsci,naoruzanju,ekonomiji,dobroti,herojstvu,slavnoj povijesti……Uzmimo da je to sto pisete o rusiji tocno,a nije,kakve to veze ima sa republikama bivse sfrj.

dulebg
4 godine prije

Ma da, ali je Indiji glava u BRICS-u, a doope u Americi. Indijska elita školuje se na Zapadu, a izgleda da im rodoljublje nije jača strana: za njih je dobro ono što je za Zapad dobro.

American_dreams
4 godine prije

Prioritet svakog balkanskog portala bi trebao biti,nauciti komentatore kulturi dijaloga,na tome urednistvo treba inzistirati,jer
to bi bio trebao biti pocetak svake suvisle i argumentirane debate.

eu kolonija
4 godine prije

pitaju se nesrećnici zašto portal piše toliko o rusiji I aziji ali se ne pitaju zašto će americi tolika vojska u aziji. vjerojatno zato što je rusija medo koji se budi I budi azijskog gorostasa da popapaju šhupčine sa zapada za doručak. rusija, indija ili kina, da ne spominjemo druge manje nacije od po 200-300 milijuna stanovnika, su nacije s kojima amerika ne može manipulirati kao sa poljskom, njemačkom ili francuskom. s druge strane tržište je sve likvidnije I zato se rusija sve više okreće aziji sa svojim za život potrebnim proizvodima

Dopizdilomi
4 godine prije

Ma sram vas može biti i “medvjede” i “slonove”. Vi ćete graditi i zarađivati a ne dati postotak yankeeima i još ih niste pitali za dozvolu. Kako vas nije sramota i stid?

Max
4 godine prije

Sasvim logićan nastavak suradnje.

Ttt
4 godine prije

Ovo je super portal a komentatori su poprilicno velik postotak ovog “super”. Pozdrav svima i jugi i ostalim trbuhom za kruhom

American_dream
4 godine prije

Zamolio bih vrle administratore da konacno demistificiraju lazi koje neki komentatori ovdje uporno ponavljaju, lazi o tome da neki komentatori u ovom slucaju i ja,pisem pod razlicitim imenima.Puna mi je kapa tih laznih konstrukcija od pomahnitalih ludjaka koji ovdje kroje pravdu,odnosno verbalno napadaju ljude najcesce samo zbog toga sto ne duvaju u istu rusofilsku trubu.Naime,ako ste u stanju konkretno meni dopisivati imena uz ovaj moj postojeci ili u odgovorima na moje komentare kao sto je to danas uradio L.R. obracati mi se kao nekakavom georgij zukov,onda valjda mozete provjeriti IP adrese i jasno i glasno napisati tko koristi jedan a tko vise imena,ja pisem iskljucivo pod svojim nickom a ako treba mogu i pod svojim punim imenom i prezimenom,jer stojim iza svake svoje napisane rijeci i ne bojim se olosa koji se grozi cak i fizickim likvidacijama neistomisljenika.Pocnite konacno kao admini i urednistvo filtrirati govor mrznje i gnjusne lazi koje… Čitaj više »

Miki
4 godine prije

Ispičat ću vam ukratko svoju Logično priču pa vi donesite zaključak koj vam drago. Moj osobni stav i naklonost naginje prema Rusiji ili bolje rečeno manje sam sklon zapadu, nego istoku. Dakle nisam isključiv u stavovima, na način: “ovi su u svemu super, a ovi ništa ne valjaju”. Crno-bijelo gledanje na svijet mi je strano Pokušavam biti objektivan i razuman kojiko mogu. Međutim, dolaskom na ovaj portal, neugodno me iznenadila upravo ta isključivost u stavovima kako autora članaka, a još više nekih komentatora. Takva količina mržnje i uvreda prema drugačijem mišljenju. Pristranost redakcije kod cenzure i validacije. Osobno sam doživio neugodnosti jer sam imao komentara koji recimo to tako, ne idealiziraju Rusiju i Putina. I onda se dogodio apsurd: Ja, koj sam skloniji Rusiji i istoku, odjednom bivam iziritiran takvom količinom proruskog fanatizma (sorry nemam bolji izraz) i napadan od istih, jer se eto, osim pljuvanja po zapadu, usuđujem kritički… Čitaj više »

ČOBAN
4 godine prije

Geopolitički prostor je važan u smislu postavljanja igre koja odgovara igraću.Prostor Rusije Kine,i Indije je prtevelik da bi bilo moguće na njemu sa sankcijama trgovinskog tipa ,a i vojnim prijetnjama ,djelovati.Ako ova tri aktera budu složni,imaju dovoljno prostora za razvoj svojih indusrija i zapošljavanje ljudskog potencijala.Ne treba im ratovi ako na njih ne budu prisiljeni ,a ako netko bude prisiljavao nekog drugog ,zna se da će taj htjeti biti u sigurnosti ovig triju snažnih država .Sada je tu i Iran i Sirija koje su u blizini ali nije ni daljina više važna .naoružanje jakih može doseći sada svakopg agresora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI