SAD optužuju Kinu za „preuveličavanje“ na bilateralnom sastanku na Aljasci

SAD i Kina
18 komentara

Bidenova administracija optužuje Kinu za preuveličavanje tokom američko-kineskog sastanka na Aljasci između visokog diplomate i bezbjednosnih zvaničnika, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

“S druge strane, čini se da je kineska delegacija stigla u namjeri da drži lekcije, usredsređena na javnu teatralnost i dramatiku, a ne na suštinu”, rekao je američki zvaničnik u četvrtak.

Kina je navodno pomenula loše rezultate Sjedinjenih Država u vezi sa ljudskim pravima među afroameričkom zajednicom, između ostalog.

Američki državni sekretar Antony Blinken i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan u četvrtak su sparingovali sa svojim kineskim kolegama dok rivalstvo obje nacije ne prestaje pod novom američkom administracijom. Sastanak je održan sa kineskim državnim savjetnikom Wang Yijem i direktorom Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Yang Jiechijem.

Bidenova administracija zvanično je definisala svoj odnos sa Kinom kao najveći geopolitički test za SAD u dvadeset prvom vijeku.

Wall Street Journal izvjestio je kasno u srijedu, pozivajući se na svoje izvore, da će tokom pregovora kineski zvaničnici predložiti ponovno uspostavljanje redovnih kontakata na visokom nivou, kao i zakazivanje onlajn samita između kineskog predsjednika Si Jinpinga i njegovog američkog kolege, Joe Bidena, tokom aprilske konferencije o klimatskim promjenama.

Američka agenda za razgovore razlikuje se od kineske: Washington je želio da izrazi zabrinutost zbog kineske politike u Hong Kongu, jačanja pomorskih aktivnosti u Južnom kineskom moru, ekonomskog pritiska na američke saveznike, kršenja intelektualne svojine i sajber napada. Istovremeno, Sjedinjene Države su se nadale da će razgovarati o saradnji na polju globalnog zdravlja i borbe protiv klimatskih promjena.

Kina rutinski odbacuje američke navode kao neprihvatljivo miješanje u njene unutrašnje poslove.

bilateralni odnosikinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Ja nisam nikakav ljubitelj Kineskog komunizma ali SAD su te koje stalno napadaju Kinu a ne obrnuto

Malomorgen
3 godine prije

kod ulaska u avion… biden je tri puta pao na stepenicama… 😂
… nek mu kupe invalidski vozicek…. polomiče se😂😂😂

U prolazu
3 godine prije

Amerikanci su u panici, gube primat, a ne usude se zaratiti sa Kinom.

tihobl
3 godine prije

Sa amerikancima se ne moze pregovarati. Oni samo melju svoje, a uopste ne slusaju drugu stranu sta prica.

Kinezi bi trebali na uzvratnoj posjeti pred americku delegaciju servirati psecu hranu i tako ih staviti na pravo mjesto.

Marko9
3 godine prije

Nisam ni ja nikakav ljubitelj americkog imperijalizma ipak je Kina ta koja zeli poljuljati americki jednopolarni svijet.

Da je Kina mala, siromasna zemlja kao sto je Vijetnam nitko ne bi spominjao to “komunizam”…..

Svatko tko to spominje “komunizam” pretjeruje i prihvaca americku konfliktnu ideologiju.

Kina je na putu da bude div i bit ce.
Usprkos americkom podmetanju noge Kina ce rasti i postati u svemu supersila a kasnije kad postane – ce ostati gorcina u sjecanju Kineza naspram Amerikanaca.

Amerika bi trebala promicati zestoku konkurenciju, raditi na stvaraju medjunarodnih ugovora ukljucivsi Rusiju i Kinu a ne posezati za prljavim metodama kao sto su sankcije i fabricirane lazi….

lot
3 godine prije

Ako mogu Amerikanci udarati po kineskim kompanijama, Kina pokazuje da moze i ona uzvratiti udarce.
Kineska vlada ograničava upotrebu Teslinih vozila od strane vojnog osoblja i zaposlenika vitalnih državnih tvrtki
Kineski dužnosnici su zabrinuti da bi Teslini automobili – opremljeni raznim mogućnostima prikupljanja podataka – mogli poslužiti za ugrozavanje nacionalne sigurnosti.

Tesla’s sales in China clocked in at $6.66 billion in 2020, up 123% from a year earlier powered by strength in the Model 3.
The business made up about 21% of Tesla’s overall 2020 sales. Tesla began deliveries of its China-made Model Y to Chinese consumers earlier this year.

XPeng Inc. a leading Chinese smart electric vehicle (“Smart EV”) company, today kicked off the autonomous driving expedition with a fleet of XPeng P7s, covering a total distance of 3,675 km across six provinces in China. This will be the longest autonomous driving expedition by mass-produced vehicles in China.

3 godine prije zadnji put uredio lot
Kažun
3 godine prije

Putin was clear, let Biden rest a little
twitter*com/neccamc1/status/1372996006514675712

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI