fbpx

Ruska Federacija i Iran bilateralne odnose dižu na još višu razinu

Hassan Rouhani i Vladimir Putin

Ruska Federacija i Iran su se obvezali da će ojačati uzajamnu trgovinu i ulaganja kako bi se zajednički suočili sa sankcijama koje su uvele Sjedinjene Države, izjavio je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin, koji je u ponedjeljak boravio u službenom posjetu Teheranu.

“U trenutnoj situaciji, kada Sjedinjene Države nameću sankcije i vrše pritisak na europske zemlje da otkažu projekte pokrenute zajedno s Rusijom i Iranom, moramo stvoriti potrebne uvjete kako bismo osigurali komercijalnu stabilnost i zaštitili ulaganja”, rekao je Volodin, ponavljajući da je trgovina između Moskve i Teherana iznosila je 1,59 milijardi dolara u prvih devet mjeseci 2019. godine.

Kako bi potvrdio ovu misao, iranski predsjednik Rohani je naglasio da Iran ni na koji način nije zainteresiran za širenje napetosti u cijeloj regiji nego za regionalnu stabilnost. Iranski predsjednik je također napomenuo da trilateralni odnosi Irana, Rusije i Kine, kao i zajedničke vojne pomorske vježbe u Omanskom moru ukazuju na to da je trio odlučan u razvijanju još bližih veza.

Vjačeslav Volodin se sastao i s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Laridžanijem, koji se slaže s ovom vizijom, optužujući Sjedinjene Države da regiji prijete međunarodnom diktaturom. Ovo je bio peti sastanak ruskog dužnosnika s iranskim kolegom u posljednjih godinu i pol.

Ovaj susret je bio prilika da dvojica kolega zaključe intenzivnu međuparlamentarnu suradnju koja bi mogla ojačati suradnju dviju država i na komercijalnom polju, ne samo na vojnom. Instrument ove suradnje bit će „Zajednička parlamentarna komisija“, tijelo rođeno u travnju 2018. za brže i bolje promicanje bilateralnih, političkih i ekonomskih odnosa između dviju zemalja. Zajednički međuparlamentarni odbor ima za cilj podići razinu trgovinskih i političkih odnosa između dviju zemalja, kako bi se uspostavila održiva sigurnost u regiji, posebno u području zajedničke borbe protiv terorizma trgovine drogama.

Suradnja je već stvorila nacionalne i pokrajinske projekte, posebno u sjevernim pokrajinama Gilan, Mazandaran i Golestan, gdje je KEPCO, podružnica Nacionalne iranske naftne kompanije, izgradio jedno od svojih kaspijskih čvorišta za istraživanje, razvoj i proizvodnju nafte i plina.

Osim toga, to je područje također važno zbog turizma, jer tamo dolaze tisuće turista iz cijelog svijeta, uključujući iz Rusije.

Dva druga formata pomoći će u provedbi ovog partnerstva. To su Konferencija o regionalnoj suradnji i sigurnosti i Konferencija čelnika euroazijskih parlamenata.

Prijatelji ili saveznici?

U modernoj povijesti je odnose između Irana i Rusije više karakterizirala konkurencija nego suradnja. Vojni incidenti tijekom sovjetske ere su stvorili atmosferu obostrane sumnje i nepovjerenja, ali Rusija je u doba zapadnih sankcija postala sve važniji gospodarski i politički partner Irana.

U novije vrijeme su preokret na svjetskim energetskim tržištima, pogoršanje situacije u Siriji, gdje je pokojni general Sulejmani blisko surađivao s Rusijom, te na kraju kriza na Bliskom istoku doveli  do stvaranja trgovinskih veza i jačanja političkih.

Izvanredna situacija navela je mnoge da pretpostave kako je došlo do kraćeg zatopljenja u dugoj zimi odnosa između Moskve i Teherana. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, sve je više znakova da ova suradnja poprima dugoročni karakter.

Rusija i Iran su zajedno promicali potpisivanje Kaspijskog ugovora u suradnji, koji je konačno regulirao sva pitanja zemalja koje izlaze na Kaspijsko more, a ključna stavka je zabrana nekaspijskim zemljama da imaju trupe, baze ili bilo što što ima veze vojskom na Kaspijskom moru i njegovim obalama. Iran sudjeluje u izgradnji vjekovnog ruskog sna, „Koridora sjever-jug“, koji će prometnom i drugom infrastrukturom povezati St. Peterburg i luku Bandar Abbas na jugu Irana.

Ali primjer suradnje je ipak bio sirijski sukob. Pomoć Irana s kopnenim snagama i Rusije s uglavnom zračnim napadima omogućila je Basharu Al-Assadu da od 2015. do danas oslobodi veći dio teritorija Sirije. Interesi Moskve i Teherana se ovdje preklapaju, jer obje države smatraju da je Assadova vlada dragocjeni partner i obje zemlje su spremne je uložiti sredstva u obnovu poslijeratne Sirije.

Međutim, ipak treba reći da se otvara pitanje kada govorimo o dugoročnim strateškim ciljevima dviju zemalja. Cilj Moskve je održati ravnotežu snaga u regiji i igrati ključnu ulogu kao protivnik Sjedinjenih Država. Ako se i Iran složi s ovim, a vjerojatno hoće, ali ne prije nego što udari čvrste temelje takozvanom „šiitskom koridoru“ od Teherana preko Bagdada do Damaska i Bejruta, onda će ova suradnja biti plodonosna i dugoročna. Međutim, ako smjena vlasti u Iranu, što će se prije ili kasnije dogoditi, lansira radikalne konzervativce, Teheran neće biti zadovoljan dok ne ostvari ambicije dijela elite, a one su da Islamska Republika postane hegemon regije. No, ovdje govorimo o onome što bi se moglo dogoditi u slučaju uspona na vlast manjeg dijela ultraradikalne konzervativne elite, što se sada čini nemogućim i stoga je bespredmetno govoriti „što bi bilo kad bi bilo“.

U tom smislu je susret predsjednika Državne dume Vjačeslava Volodina Teheranu posebno važan, jer je tamo bio kako bi gradio odnose s Iranom koji se neće temeljiti isključivo na suprotstavljanju Sjedinjenim Državama, što je bio razlog koji je označio početak jačanja odnosa između dvije zemlje.

Trgovina, ulaganja i zajednički projekti su svakako najbolji način da se Rusija i Iran odmaknu situacije u kojoj im je jedina veza zajednička politika protiv Sjedinjenih Država, jer bi samo takvo „ljepilo“ dva azijska diva, prije ili kasnije, gurnulo prema različitim ciljevima, a različiti ciljevi na Bliskom istoku često dovode do izravne konfrontacije.

Zato su ugovor „Kaspijske petorke“, koji je doslovno sahranio imperijalističku geopolitičku teoriju „Heartlanda“, izgradnja „Koridora sjever-jug“ i intenzivna međuparlamentarna suradnja ruske Državne dume i iranskog Medžlisa puno važniji od vojne suradnje u Siriji.

Transportni koridor ”Sjever–jug” od St. Petersburga do juga Irana postaje stvarnost

Rusija se će kao dio koridora Sjever-jug graditi plinovode od Irana do Indije i Pakistana

Ugovor Kaspijske petorke sahranio imperijalističku teoriju “Heartlanda”

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
108 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije

Iranu od Rusije treba samo oružje. Hoće li ga i dobiti? Rusija od Irana nema što kupiti. Političari nešto muljaju,a cilj je naštetiti interesima USA.

Aklim
Gost
Aklim
10 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex, Rusija ništa ne poklanja. Najbolji dokaz su Mig 29. Dobiješ avione, a skupo platiš remont. I da ne spominjem održavanje. Rusija preko Irana inati Americi. Kako će to završiti, vidjet ćemo.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Aklim

Rusija preko Irana inati Americi a Iran preko Sirije inati Izraelu. Mislim da sam te nadopunio i da ljepse zvuci.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Ti zivis u fantazijama izgleda, 😆🤣

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Ja tebi pajdo dajem pluseve a ti meni minuse. Nemozes ti meni dati minusa koliko ja tebi mogu dati pluseva.

Sparkling
Gost
Sparkling
10 mjeseci prije
Reply to  Alex

Otvori oči Alex. Iran je dvorište južnih Ruskih granica. I ne treba Vam nikakva druga činjenica da shvatite geostrateški položaj Irana za Rusiju.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Nikad Írán nije bio geostrateski položaj za Rusiju nití ce bití.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Danas ga stvarno tupiš Milanče. Razumem American_dreams, to mu je posao ali ova tvoja izjava pokazuje bar neznanje ako ne i glupost.

American_dreams
Gost
American_dreams
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac to sto ste napisali jest notorna laz i ne sluzi vam na cast,od vas to nisam ocekivao bez obzira sto se ne slazemo u mnogim stvarima.Neistomisljenike nazivati placenicima jest bio i ostati ce te temelj diktature i zatiranja slobode misljena.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

@American_dreams
Kolega ako izjavu “da su Rusija i Iran ekonomski patuljci” ne pripišem plaćeništvu onda je u pitanju glupost. A kako je u pitanju sistematski rad (a ja pratim ko šta piše) onda glupost nije.
p.s. uvek postoji i opcija besplatnog sluganstva…

American_dreams
Gost
American_dreams
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Zasto bi ti uopce trebao pripisivati nekome pridjeve na njegove komentare,o tome nisi razmisljao a trebao bi,da mozda ti nisi taj placenik,posto nnogo vremena provodis ovdje.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

jack/american_dream/x@y/radovan/komentator, I što sve nisi, vidiš da su te svi pročitali.
Ako već trolaš ovdje po zadatku, daj bar malo inteligentnije, ovako se čovjek stvarno ponekad zapita kakve kalibre bud@letina regrutiraju iz buzina.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo,
Ne brini, više nas je, a ne samo jedna osoba!

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Zato što neću više da gledam kako tupi i zlonamerni guraju ljude u propast – i mene zajedno sa njima. Slobodno daj argumente i pokaži da sam je zlonameran…

American_dreams
Gost
American_dreams
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Dakle ja sam tup i zlonameran jer sam konstatirao da Rusija ima debeli suficit u ekonomskim odnosima sa Europom,odnosno da je EU najveci punitelj ruskog proracuna dolarima i eurima a koju onda putin i klika oligarha na vlasti prezentira ruskom narodu kao smrtnu opasnost.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Još kad bi nekako moglo da se objasni kako “ekonomski patuljak” može imati suficit sa ekonomskom silom – možda bi bili “džin” kada bi imali deficit? Sad shvatam zašto Vučić stalno priča da je srpska privreda jaka – još da krene hiperinflacija…

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Pa dobro, možda se je kolega American_dreams malo nespretno izrazio, jer očita činjenica je da je Kina ekonomski div u odnosu na Rusiju (stoga je upotrijebio izraz “ekonomski patuljak”- ali mislim da to nimalo nije pogrdan izraz kako su to možda “neki” shvatili i frivolno na to odgovrili), a koja je bogata prirodnim resursima, kao što je i činjenica da Kina i Rusija imaju slične poglede na brojna internacionalna i regionalna pitanja pogotovo po pitanju sigurnosti.
A zaista je nepobitna činjenica da je Kina glavni strateški i ekonomski partner Rusije.
Te također da, Kina i Rusija promoviraju ideju multipolarnog svijeta, te očito imaju veliku želju uspostavljanja novog političkog i gospodarskog poredak, a to je itekako u suprotnosti s unipolarnošću i hegemonijom koju ostvaruju SAD.
Također je očito da Rusija i Kina nemaju u potpunosti sve zajedničke političke interese, jer Peking želi usmjeriti aktivnosti sporazuma prijateljstva i suradnje prema gospodarskoj suradnji i integraciji, a Moskva cijelo vrijeme više ističe sigurnosne, vojne i geopolitičke aspekte.
Iako je između ostalog, Putin davno istaknuo kako zajednički BDP mjeren paritetom kupovne moći zemalja poput Indije i Kine, prelazi BDP SAD-a. Slična kalkulacija BDP-a svih zemalja BRICS-a (ekonomsko savezništvo Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike) nadmašuje kumulativni BDP Europske unije.
Prema tvrdnjama mnogih stručnjaka, nema sumnje da će se ta razlika u budućnosti još više povećati.

Suvremena ruska politika razvija dobre odnose s Kinom, kao što ih razvija i sa
susjednim zemljama. Njihovi odnosi uvelike utječu i na odnose u njihovom bliskom području,
a je li to s ciljem da se našteti SAD-u, to trenutno znaju samo Vladimir Putin i Xi Jinping.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

Nespretno??? Da je prvi put bilo bi razumljivo ali vrati se malo unatrag i pogledaj prethodne komentare – lako je naći, svi sa preko 20 minusa. Ti minusi nusi bez veze davani a komentari sa istim zlonamernim tvrdnjama se ponavljaju.

Tačno je da svi imaju pravo na mišljenje – eto neki tvrde da su Rusi krivi za WW2. Ne bilo ko, to su istaknuti političari, političari koji u svojoj zemlji odlučuju o bitnim stvarima. Ali i ovde kada se 100x ponovi nešto…

Najpametniji od svih nas je Čardak, on je odavno shvatio da samo gubi vreme. A kako ni ja nisam mnogo gluplji ostavljam prostor za slobodu mišljenja.

Pozdrav svima

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac,
Ne trebate sve tako osobno uzimati. Istina je da ima različitih mišljenja, pa i zlonamjernih.
Vi ste vjerojatno dosta dugo na ovom portalu pa Vam se je svega nakupilo i to razumijem, ne znam što drugo da mislim.
Nažalost, znate i sami da u stvarnom životu nije puno drugačije od ovog virtualnog svijeta, samo što u stvarnom ljudi više glume, a u virtualnom pokazuju svoje pravo lice i liječe svoje frustracije.
Ja Vas nisam htjeo uvrijedit, a isprika ako jesam. Vi mene niste.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Moj shumadinac nemoze protiv ove ekipe niko pa ni ti . Ivu su poklopili nedaju mu dahnuti .

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A. U tom pogledu se ne bih složio sa Vama, jer Ivo ima apsolutno jednaku slobodu izražavanja mišljenja, osim što Ivo za razliku od velike većine nažalost konstantno opskurno i frivolno vrijeđa i širi mržnju prema neistomišljenicima i time zloupotrebljava svoju slobodu izražavanja misli i potiče na mržnju prema neistomišljenicima a time krši slobodu izražavanja mišljenja drugih osoba. Čudi me da se Vi za koga sam shvatio da širi plemenite stavove a ne fundamentalisticke pozivate na Ivu koji je također po svojem nacinu izražavanja primjer drugog tipa fundamentalizma i ljubitelj preventivnih nuklearnih ratova. Sve te osobe koje opskurno psuju i pozivaju na mržnju i rat su vrsta devijantnih fundamentalista. U protivnom rado će se čitati i njegovi komentari.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

x@y ja samo primjecujem i nista od toga vise Ne svrstavam se ni naciju stranu . Ali sam primjetio da ti i Dzugi vec poodavno ste u nekoj vrsti komentatorskog neslaganja sa Ivom i da ti kazem to mi je jedno vrijeme djelovalo kul ali izgleda da se to pretvorilo u sukob i izaslo iz okvira degutantnosti i pocelo se siriti . Pa sam primjetio danas na slucaju shumadinca po broju minusa i komentara nesto sto se meni nesvidja jer shumadinca smatram jednim od tolerantnijih komentatora i njegov komentar citajuci nisam primjetio da je toliko uvrijedjujuci za amercan dreams a iako je bio nek oni to rijese nikakav problem , ali ostali nebi trebali da se mijesaju u to svrstavajuci se na jednu stranu a danas jedan dio komentatora je dao svoju podrsku A. D. i doveo suhumadinca u neravnopravan polozaj odnos je bio 13+ : 2– u korist american dreams. Istu stvar sam dozivio i ja i bojim se da ce to preci u pravilo . Ne pobjedjuje se protivnik masom i brojem simpatizera nego snagom argumentacije sto u slucaju shumadinca nije bio . Ovo netreba da bude navika kako treba dijelovati ali izgleda da prelazi u naviku.Valjda ovo neces uzeti kao nesto osobno (kritiku) i prihvatit ces ovo sto pisem kao nesto dobronamjerno.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A.
Ne zamjeram ja Vama ništa i uvijek sam spreman kulturno odgovoriti na kulturno pitanje.
Dapače, nikad ne koristim te frivolne izraze kojima se koriste komentatori Ivo i Lucija…
Što ne želim niti spomenuti.
Ovdje ima vjerujem i dosta omladine, tako da bi i po tom pitanju bili jako loš uzor.
Dzugi i ja sasvim slučajno u nekim pogledima imamo najvjerojatnije ista stajališta, koja se protive komentatoru Ivo, ali dok god komentator Ivo vrijeđa svojim uličnim izrazima time pretpostavljam još više potencira iznošenje suprotnog mišljenja od druge strane, koja se možda ne koristi izrazima kakvim se taj Ivo koristi , pa eventualno na taj svoj provokativni način želi uzvratiti…
To je najvjerojatnije njegov odgovor provokacijom na provokaciju uvrijedama.
Ali to je njihova stvar.
Ja ću uvijek pokušat izgladit situaciju,kako bi se barem nekako moglo ići u nekakvom smjeru kulturnog dijaloga i razmjene daljnjeg mišljenja,a onda i iznošenje vjerodostojnih protuargumenata.
Ja svoje stavove nikad nisam forsirao ,a ako ih netko ne želi razumjeti to je njegov problem ,i jednako sam tako i ja samokritičan kad ne želim prihvatiti mišljenje druge osobe.
Ali nikad neću nikoga vrijeđat nikakvim uličarskim ili prostačkim izrazima ,već zatražiti da se dijalog na takvom nivou izbjegne, a ako je suprotna strana uporna na tome, ignoriram koliko želim ,a ponekad onda rečem kako sam već jednom naveo ,svoje iskreno mišljenje o takvim osobama koristeći stručnu terminologiju za tako agresivno navalentne osobe, jer to apsolutno nije normalno.
Za Shumadinca mi je najiskrenije žao, jer mislim da se nije trebao naći uvrijeđenim ni po kojem pitanju tim više kako sam već naveo, u stvarnom svijetu ljudi više glume a u virtualnom otkrivaju svoja prava lica, pogotovo na ovakvim portalima gdje su vrlo osjetljive teme poput političkih tema.
I za kraj, sve ok. Sve sam dobronamjerno shvatio.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

x@y nemoj misliti da sam ja recimo Ivin advokat ili da mi je on ljubimac meni je mjerilo vrijednost komentara i ulozeni trud samog komentatora i ne padam na jeftine komentare. Znam ja Ivi i tekako odvaliti minus za ono sto smatram neumjesnim , imam svoje i crvene linije a i slabosti . Postoje komentatori na koje sam slab i respektujem ih a jedan od njih je Subaru i tada mogu ispasti nedoslijedan u svojim stavovima .Nije sve sveto sto ja napisem pa da ocekujem da ce to drugi vrijednovati plusem to je vise stvar razumijevanja i afiniteta. Ovo ti sad pisem iz razloga jer sam stekao utisak da mislis da favorizujem Ivu i recimo da mu dajem podrsku u odnosu na tebe. Nista od toga, isti ste mi a prednost cu dati dobrom komentaru a ti ih znas napisati .

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A.
Naprotiv, mislim da ste neutralni što smatram da je u ovakvim slučajevima korektno i pošteno.
Samo želim jednu stvar naglasit, da ni u jednom svojem komentaru nisam upotrijebio apsolutno niti jedan prostački izraz kakvim se služe Ivo i Lucija.
Samo što još Lucija povremeno ipak malo pazi gdje nema puno komentatora da se tako neurotično i prostački ne izražava, kao što se zna izražavat, bez da navede bilo koji vjerodostojan izvor a isti traži od drugih sugovornika. Oboje nameću svoje stavove i drže se superiornim u odnosu na sve vas, samo to nažalost velika većina ne vidi.
Vi ste skroman komentator i ne ističete se na način na koji se takve osobe poput Ive i te Lucije žele istaknuti, a ja nisam osoba koja će to dozvoliti. Ne podnosim autorite od strane umišljenih i egocentričnih osoba, koje još navalentno nameću svoje stavove koristeći opskurne izraze. To po meni nikako ne mogu biti kvalitetni komentari u kojim isijava mržnja i pozivanje na nuklearne ratove ili ubijanje kao niti oni poput Lucijinih, koji su ispunjeni frivolnim, promiskuitetnim i devijantnim izrazima što je više nego degutantno.
Vaši komentari su uvijek pisani civilizirano i umjereno bez ikakvog naglaska na bilo kakvu mržnju.
Bio bih Vam zahvalan, kada me ne biste stavljali u isti koš po načinu izražavanja sa tim Ivom i tom Lucijom, jer su po meni to dvije ekstremno devijantno, psihotično-narcisoidne ličnosti.
Hvala.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

x@y hvalat ti za ovu konstataciju da sam skroman komentator jer to mi puno znaci, vjeruj mi ovim si mi dao osjecaj da sam bogat.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A.
I jesi, duhom i umom. Oni koji se ponašaju navalentno ekstrovertirani su ustvari najsiromašniji isključivo duhom, a onda i umom, koliko god bili uvjereni da su načitani, nebitno kojeg statusa, koje vjere, koje nacionalnosti i bilo čega drugog. To je moje skromno mišljenje sa kojim se ne treba nitko slagati.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

hahah…@Z.A, ekipa je ista štenara, jedna ili najviše dvije osobe. Kako trolaju za novac, u prednosti su, trebao bi ti cijeli dan da odgovaraš na te idiotske komentare, što nema smisla.
Pitanje je samo zašto redakcija tolerira tog psihopatu/e, normalno komentiranje je odavno onemogućeno, a sve bi de rješilo sa registracijom korisnika.
Ovako dođe ovaj pokretni smrad i ukaljuža sve, šteta.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo,
Pretjeruješ opet sa tim svojim štenarama. Ako imaš nekakav nastrani fetish prema psima i štenarama isl.,pokušaj to kontrolirati.
Prestani vrijeđati druge. Zašto onda pridaješ važnost svima, koji su za tebe to što si naveo a očekuješ da te ti isti neistomišljenici respektiraju kao komentatora?
U tom slučaju si gori od svih njih zajedno za koga ti smatraš kaljužom ili pokretnim smradom i to kao neka zrela osoba koja bi trebala biti uzor omladini.
Pazi, ovdje sigurno ima i pedagoga koji vjerujem koriste isti takav rječnik ,pa me tvoj onda uopće ne iznenađuje! To samo dodatno govori o nastranosti i dvoličnosti takvih…

Da ti zaista prikačim sve te tvoje frivolne i opskurne izraze i da vidimo, je li zaista ugodno čitati takve komentare?

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

samo ti drobi, đeki. Prije ili poslije ćemo se sresti u živo, pa ćeš prestati lajati. Permanentno. Neće te ni štenara izvući.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ti i ja kad god želiš haha… Sav se tresem. Iako nisam đeki! Ne trebaš nikog vrijeđat niti pokušavat ni na koji način prijetit,jer te se apsolutno nitko ne boji pa ni ja! Samo sebe blamiraš još više!

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

đeki, treseš se od loših sendviča, to se ne da popraviti. No ako ostaviš adresu redakciji, pomoći ću ti da se više ne patiš.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Nemoj da se tebi počne tresti cijelo tijelo .. Ostavi ti svoju adresu redakciji, pa se ja tebi javim!
Ma šta se tu navlačim s tobom, kad znam da nisi normalan. Uostalom i ti to znaš, ali eto nije za javnost, znamo oboje!

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

đeki, ne izvlači se sada, budi dobar cuko i ostavi adresu, nemoj da si pichka koja se skriva iza tipkovnice. Nećeš se više tresti, vidjećeš.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo nađi se ti bolje sa tim Lucijanom, možda tako smiriš svoje divlje strasti i hormone.
Vidim i vulgarni rječnik Vam je identičan ne samo ideologija; socijalizam sa kapitalističkim plaćama…totalno dva međusobno isključiva sustava pa se prvo malo dogovorite sa sobom u svojim glavama.
Eh imam se ja zbog čega trest… haha

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

plašljivi psić homić, kao što svi znamo. Ćao, cuko.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo,
Kao što rekoh oboje znamo da oboje znamo tvoju istinu, a ta je da bi bez problema u sekundi završio iza rešetaka kada bi se našao samnom, a ti sad razmišljaj tko je!

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Šumi , kad si počeo da nas pratiš ? 😁

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

U ovom slučaju si apsolutno u pravu American_dreams.
Vjerojatno se neki osjećaju jačim ,ako se pridruže gazdinstvu. Nažalost, pa makar se i ne slagali sa svim porukama tog gazdinstva.
Ljudi bi da mjenjaju svijet na bolje, a ne mogu promijenit prvo sebe. Pametnome dosta!
Inače, jedna od mudrih misli episkopa Melentije Hilandarca je ..: “Ako te neko čak i uvredi, odgovori mu sa “oprosti mi, brate”, jer ovakva smernost ruši sve – đavolje zamke.”

Miki maus
Gost
Miki maus
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumi, bogami da! Mili je netko ukrao nick ili ima svjeze vijesti od zene iz faterlanda, sve suprotno o Iranu, Rusiji i Kini nego sto je dosad pisao o njima. Iran zapoceo rat u Siriji? Imao zadatak da pokrene migrantski val prema Evropi? I sve to u suradnji sa US drzavnom elitom 😂?! Jurcevicu, gadno te pere danas!

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
– pitanje je i je li to Milanče ( vjerojatno jest),
– pa on također ima materijalni interes – reklamu svog bloga.

skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
Gost
skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Piše skvo umjesto njega dok on usisava po kući.

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

😂😂😂😂 👍👌💪🍺

Sparkling
Gost
Sparkling
10 mjeseci prije

@Milance
Nebih se tel mešat ako je to Vaše viđenje. No dajte se malo udubite u geografiju i odmah se slika jasnije vidi. Šta mislite da Iran danas-sutra (što je vrlo lako moguče) dozvoli prelet Ruskih aviona i otvori i kopneni put prema toplim morima Perzijskog zaljeva. Koliko je to geostrateški važno za Rusiju? To je samo pretpostavka koja se možda neće dogoditi ali nikad ne reci nikad. A ima tu još stvari koje mi obični smrtnici ni nemožemo sanjati.

Patetika
Gost
Patetika
10 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Iran ne granici s Rusijom… 🙂 🙂 🙂

Sparkling
Gost
Sparkling
10 mjeseci prije
Reply to  Patetika

A da? Možda čete im Vi zabraniti let preko Kaspijskog jezera?

Patetika
Gost
Patetika
10 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Pogledaj granice, genijalac. Usput… posto je NATO na granicama Rusije jos od svog zacetka, a danas ima prisustvo na puno vecem dijelu ruske granice (a partnere na jos vise), ideja da se Rusija brani u Iranu se cini jos cudnijom nego vecina vasih ideja.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Patetika

Nedavno kad je Putin posjetio Siriju izjavio je da se Rusija brani u Siriji . Geografski gledano Sirija je jos udaljenija od Rusije nego Iran . Patetika koje u pravu ti ili Putin ?

Sparkling
Gost
Sparkling
10 mjeseci prije
Reply to  Patetika

Apsolutno nemam volje s Vama raspravljati. Napišite gdje je to nato na granici s Rusijom i u kom obliku?

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  Patetika

nazad u osnovnu, đeki.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
10 mjeseci prije
Reply to  Alex

Mogu Rusi preprodavati iransku naftu i plin Europi kao svoju ako napokon polože cjevovode na morsko dno sredinom Kaspijskog mora.
Kao što se zna (a vidi se i u napisanom tekstu) nitko od stranih vojnih trupa osim onih pet koji imaju dio obale Kaspijskog mora (Rusija, Iran, Azerbejdžan, Turkmenistan, Kazahstan) ne smije tamo niti prismrditi, a prošle godine napokon je tih pet zemalja razgraničilo potpisanim sporazumom državne granice unutar Kaspijskog mora.
Još kada se Iran spoji sa Indijom i Kinom naftovodom i plinovodom kopnom preko Pakistana (do Indije radovi debelo odmakli) ili Arapskim morem zaobilazno do Indije, eto Iranu i novaca od prodaje nafte/plina od najvećih svjetskih kupaca energenata (ove tri države imaju zajedno skoro tri milijarde stanovnika!), a samim time i novaca za kupnju što im treba od Rusa.
Dobar je šahista Putin…

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

A prilikom sklapanja Kaspijskog sporazuma nikakvih bitnih nesporazuma nije bilo , sto je veoma bitno i ide u prilog tome da te zemlje potpisnice imaju dobre odnose

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

Subi , odgovorio sam ti na pitanje oko fetve , tamo na onom članku..

skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
Gost
skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ok, pogledao sam.

kefir
Gost
kefir
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

lanjski snijeg, prašina u oči ona sitna pustinjska, časna pionirska riječ je jača.

Stanko
Gost
Stanko
10 mjeseci prije

Iranci pod hitno trebaji kupit Su-30 i S-400.

Aklim
Gost
Aklim
10 mjeseci prije
Reply to  Stanko

Stanko, mislim da Iranci imaju dosta oružja. Pameti im fali.

bbb
Gost
bbb
10 mjeseci prije
Reply to  Aklim

I demokracije u velikim količinama. Zasigurno je budu dobili preko čuvara revolucije.

Istina
Gost
Istina
10 mjeseci prije
Reply to  bbb

Ne brini za njihovu demokraciju

Onako usput
Gost
Onako usput
10 mjeseci prije
Reply to  Aklim

Za vodstvo jedne od rijetkih, a možda i jedinu zemlju svijeta, koja za sebe može reći da je suverena, a da nema nuklearno oružje, koja se uspjela otrgnuti kanđama pohlepnog i agresivnog američkog hegemonizma i terorizma (demokracije), uspješno mu se suprostavivši u cijeloj regiji, reći da nema pameti može samo potpuni ignorant ili patološki dupelizac.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije
Reply to  Onako usput

Írán je bio pod kontrolom engleza a Polako pokusava stvoriti samostalnost Ali neuspjeva,nisu kadrovi u Íránu za Tako nesto

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Milance znaci li to da tvoja globalna tvrdnja da ce Iran biti globalni centar otpada. Izgleda da su revidirani globalni planovi sto se tice Irana. Imam osjecaj da si me citavo vrijeme namjerno dezinformisao.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

On je u plánu, kojom brzinom ce to ici ovisi o brexitu..ode engleska sá Irskom,velsom i skotckom iž EU, to ce se ubrzati..mislim osobní od brexita nísta,jedno veliko kazaliste a ide o likvidaciju engleske Kao hegemona u svijetu i engleskog kraljevstva.Kojom brzinom i vremenu ce Írán bití noví globální centar upravljanja,ovisi oko smjene kádrová u samon Íránu nakon tzv.ubojstva Sulejmaniho

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Vidis Subaru ovaj plus je moj. Milance nedam te ko Iran . Iran i ti ste slicni svi vas napadaju.

Aklim
Gost
Aklim
10 mjeseci prije
Reply to  Onako usput

Onako usput, znaš da si me malo poljuljao u mojim stavovima. Ako bi mi molim te mogao pojasniti agresivni američki hegemonizam i terorizam, spominjao si i demokraciju. Što je to demokracija i da li ju prakticira Iran? Počni molim te od doba kad su počeli prvi istraživački radovi na naftnim poljima. Tko ih je financirao i tko je riskirao svoj novac. Kakvi su ugovori potpisani? Tko je instalirao svoju opremu? Tko je to sve oteo? Tko je izjavio da se bori protiv Izraela i zapadne civilizacije. Tko je oformio hezbolah koji je provodio terorističke akcije? Tko je kriv za rat s Irakom (nemoj se zatrčati, budi jako oprezan)?

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Aklim

Imaju oni i pameti , samo im je potreban pristup u one sfere koje su im do sada bile nedostupne iz poznatih razloga. A u saradnji sa Rusijom i Kinom mogli bi i to postici pa i vremenom vise od toga.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Kojom siradnjom..daj nebudí naivan..Nikakvih zajednickih politickih interesa Kina i Írán nemaju nití ce imati.Prema plánu globalista Kina i Írán imaju razlicite uloge u globalnoj politici.Rusija gradi svoju globalnu politiku i u nikakav savez dá njima nece bití.

Tony
Gost
Tony
10 mjeseci prije
Reply to  Aklim

Da bas im treba americka demokracija kao ona u iraku, siriji , libiji ili afganistanu … Pa ko do sada nije shvatio americku demokraciju onda je izgubio sve sanse da to ikada razumije . Zidovi se boje IR Iran i samo se njih boje neznam zasto ali se jako boje ma dzaba im amerika ali se i dalje tresu. 🙂

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije
Reply to  Tony

Pa i tebi su doneli “demokraciju”

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije
Reply to  Stanko

Mediji sú danas pod kontrolom globalista raznih elita kóje putem medija stvaraju informacijsko polje za svoje interest.Nevjerujte medijima jer u vecini sví lazu,píšu dezinformacije.Treba znáti citati izmedju redova o čemu mediji píšu.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

milanče, ti si totalno pukao, sad je očigledno da nas lažeš zadnjih godinu dana.
Tvrdiš cijelo vrijeme da Iran postaje novi globalni centar moći, maltene nova amerika, a sad odjednom zaostali su, nemaju kadrova, nesposobni za bilo što.
U biti si ti jedan veliki muljator. Dobro te Subaru pročitao, penzić oženjen za jevrejku, koja ti prenosi vijesti s opskurnih TV kanala, dok ti spremaš večeru po kuhinji.
Sramota kako si razočarao.

skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
Gost
skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
10 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Moše misli da je iluminiran jer su mu dostupne neke informacije od onih koji zatamnjuju planet 5 milenija, skvo mu je domina sa korbačem.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Nediraj mi Milanceta ja sam sebi dajem minuse kad je on u pitanju a ne tebi …Valjda mi vjerujes …?

dsfvanoewfivweiucfnwuednwed
Gost
dsfvanoewfivweiucfnwuednwed
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Moše je hazbara.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Nije dati nevjerujem ali kad je on upitanju ja sam ko omadjijan. Jednostavno u globalu slab sam na njega

Joža
Gost
Joža
10 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Pretjerao si s ovim da je razočarao, ne znamo kako kuha.

American_dreams
Gost
American_dreams
10 mjeseci prije

Dva ekonomska patuljka potpisuju bilateralne ugovore koji se vjerojatno odnose na dilanje ruskog oruzja u zamjenu za iranske pistacije,klasicna motivacijska vijest za rusofile,inace je ta nazovi vijest, apsolutno nebitna za ostatak svijeta.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Kako mogu ove dvije zemlje biti tako nebitne a sva prirodna i rudna bogatstva posjeduju u tolikim kolicinama da hegemona i elitu hvata zazubica .Samo na tu pomisao od pohlepe pocne im curit pljuvacka na usta. Kako kaze Olbrajtovica odkud vama pravo da samo vi uzivate u tom bogastvu , dajte i nama malo.

Istina
Gost
Istina
10 mjeseci prije

Da dogovaraju se to je važno. Nije nametanje ili pak okupiranje jednih od strane drugih. To je demokratija a nije demokratija da udjes vojskom a zatim nepostujes odluke parlamenta da bi izašao iz te države. Nametanje silom.

Odisea
Gost
Odisea
10 mjeseci prije

Samo ti nastavi spavati i sanjati kao i većina usa

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

đeki šetaj u kućicu, smaraš.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije

To hrvat govori? 😂😅

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
10 mjeseci prije

A ti zbog te nebitne vjesti pišeš sto glupih komentara…
Eh baš si jado…..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
10 mjeseci prije

Pa ti češ da krepaš od sekirancije……
Buhahahaha……..

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije

Írán i Rusija nisu nikavi prijatelji u savezu .Írán je imao úlogu dá od 2014 pokreně masivní val migranata u Evropu už dogovori sa americkom drzavnom elitom a u suradnji dá sionistima unisti Izrael pokretanjem ráta u Siriji.Oko švih tih planova pomjesao im kartě Putin oko rijesavanja problema u Siriji.Sionisti sú u pár navrata i tzv.rusenja ruskog aviona od straně izraela uvesti direktan sukob Rusije i Izraela a Onda Bi Írán se pojavio i uzeo kompletan teritorií i pokrenuo još masovniji val migranata prema evropi.Iran prema plánu globalista třeba bití noví globální centar upravljanja.Dali ce se to realizirati ovisi o tzv.engleskom brexitu kako se u konacnici bití realiziran.Velike igre se vodě ove godine i sví ti procesí Idu Puno brze něgo sto se pretpostavljalo.Citate o cronovirusu kojeg sú medijima plasirali globalisti dá ojacaju Kinu Kao noví globální centar upravljanja.Mediji sto píšu o oboljelim,nísta nije tocno své čistě dezinformacije.Tako,dá Írán i Rusija nikavi prijatelji nisu nití ce bití..postoje ekonomski interesi Ali politicki sigurno ne.

American_dreams
Gost
American_dreams
10 mjeseci prije

Rusija zivi od Europe a ne od Irana,to je jasno svakom normalnom covjeku koji racionalno i logicno razmislja i nije ostrascen mitomanijom,naime vec letimican pogled na ekonomsku razmjenu i prihode izmedju Rusije i Europe dokazuje da je Rusija u toj razmjeni u debelom suficitu,matematika je egzaktna nauka,to bi trebali znati Iranci,ciji su daleki pretci bili utemeljitelji matematike i ostalih prirodnih znanosti.Medjutim ovi danasnji su islamski fundamentalisti i fanatici a tako indoktriniranim ljudima logika nije jaca strana.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije

Praví i istiniti komentar

Tojto
Gost
Tojto
10 mjeseci prije

Bože mili neka sam i ovo doživio. Žukov i Milanče CZ podupiru i lajkaju jedan drugog.

To je to. 🙂 🙂 🙂 🙂

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Tacna ti je kostatacija samo previdjas buducnost , a ona je tebi nepoznata . A posto ja imam sklonosti ka proricanju buducnosti otkrit cu tebi jedno prorocanstvo , a ono glasi Europi u bliskoj buducnosti prijeti siromastvo.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

@American_dreams
Ako gledamo sve kroz ekonomiju onda je vraćanje Krima apsolutni idiotluk – kakav je ekonomski potencijal Krima a kakva je šteta od sankcija.

Interesantno, “zapadni argumenti” su šuplji i na prvi pogled.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

đeki, đeki… nikad k pameti… 🙄

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Mislim da se to može još neko, kratko vrijeme tako razmatrati,ali čini mi se kako je krenulo da rusima Europa više neće biti potrebna, jer se sve više približavaju srednjem i bliskom istoku a sa Kinom je to već ipse dixit.
No,ipak ne bih u potpunosti nikada isključio Europu.
A što tiče drugog dijela, islamskog fundamentalizma u Iranu, tu se definitivno slažem iako sumnjam da će ameri ovoga puta išta uspjeti izmanipulirati, kako to inače čine, a najmanje ih brine kvaliteta života iranskog naroda kakav god islamski fundamentalizam bio naglašen.
Kad sagledamo činjenice ,koliki su fundamentalisti židovi, pa ih podržavaju unatoč svemu tome samo iz razloga jer zastupaju apsolutno iste političke interese.
American_dreams, ne negiram u potpunosti tvoje mišljenje, ali postavljam kao protutežu jednaku težinu problema sa suprotne strane. Ovi drugi su pak fanatici na svoj način. Kako god se okrene, svijetu se ne piše dobro!

Patetika
Gost
Patetika
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

Da, gledati onu konferenciju sa Trumpijem i Bibijem mi je bilo odvratno, kad svako malo Bibi grakne na sav glas “JEWISH state of Israel.”

Dupeglavaca ne fali ni na jednoj strani.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

bravo đeki, ekonomija tii je skoro pa bolja od zemljopisa.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
10 mjeseci prije

Jedini i pravi put otpora prema USA i sankcijama koji su im nametnute. Jaka diplomacija, vojni, ekonomski i svi drugi dogovori o međusobnoj suradnji, ne samo sa Rusijom, nego sa svima koji su spremni i zainteresirani za suradnju na međusobnu korist i prosperitet. U ovim momentima je od iznimne važnosti ekonomsko jačanje i stabilnost države, a u cilju smirivanja napetosti i nezadovoljstva lokalnog stanovništva uzrokovanog nametnutim sankcijama. Svaka druga opcija poput zveckanja oružjem protiv USA, biti će jako pogubna po Iran. Suluda je i svaka pomisao na dolazak nekih radikala i pokušaja nametanja putem sile nekakvog hegemona kojeg Iran nikada nije ni imao, niti će mi ikada biti dopušten. Dolaskom tih radikala s tim ciljem na vlast, to bi bilo i na opće zadovoljstvo USA, a ja osobno ne vjerujem da se ovi ne bi istinski potrudili da im i priušte jedan dobar rat. Računam na razboritost, jaku i vještu diplomaciju iranskog političkog vrha, koji se do sada jako dobro nosi sa svim izazovima i problemima uzrokovanim sankcijama koje im je USA jednostrano nametnula. Jako bitno je također, uporno isticanje i ponavljanje da Iranu ni u kojem slučaju nije u interesu bilo kakvo destabiliziranje regije.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Da i g. Babic pominje radikalizam u Iranu koji u nekom momentu moze biti neki ogranicavajuci faktor dobrih odnosa Rusije i Irana i da moze doci do sukoba interesa . I ti Davore II zastupas tu tezu i naglasak je kako ti rezonujes ako do toga dodje da ce odgovornost biti na Iranu. Ali dali to tako je i tako mora biti ? Moze li biti recimo odgovornost na Rusiji ? Ovo je konstatacija koja je unaprijed predvidjena i oznacen unaprijed krivac u tom slucaju a to je Iran. Do razmimoilazenja u stavovima i interesima jednih i drugih ce uvijek biti ali to nije razalog da Rusija i Iran nebudu saveznici . Problem samo moze biti da se ovaj savez raskine ako ne postoji ravnopravan odnos izmedju ova dva saveznika i to na bazi recimo da Iran bude u podredjenom polozaju i da se njegovi politicki ciljevi zanemaruju. Iran je i sada u podredjenom polozaju ali ne tako da Rusija i nastupa tako prema Iranu da mu to naglasava i stvara inferiornost i nezadovoljstvo kod Irana. Iran je svjestan svoje uloge i snage u trenutnim zbivanjima i meni se cini da tako i djeluje bez ikakvog kompleksa da je mladji partner. Kao prvo Iranci nisu glupi i potreban im je ovakav snazan partner kao sto je Rusija. Koja zemlja na svijetu moze sebi dozvoliti luksuz da odbije partnerstvo sa ovakvom mocnom zemljom kao sto je Rusija a Iran se trenutno radi nametnutih sankcija nalazi u izuzetno teskoj situaciji i svaki saveznik i prijatelj joj potreban kao nasusna potreba. I sami Rusi citajuci iz njihove stampe postuju Irance uvijek napominjuci oni su sami svoji i nikom se ne klanjaju i idu svojim putem. Ja mislim da je to dobra odlika za sve koji imaju odnose sa Iranom jer u takvom slucaju nema prevare i da ce te partner ostaviti na cijedilu. Misljenja sam da to rusi postuju a narocito Putin koji svojim potezima na globalnoj sceni pokazuje da mu je veoma bitan posten odnos i on tako nastupa u svojoj politici i kad su male zemlje u pitanju a ne Iran koji sigurno nije mala drzava.Koliko god je bitna Rusija Iranu zar mislis i da Iran nije bitan Rusiji i to u znacajnoj mjeri dali je mozes i pretpostaviti. Zamisli sad hipoteticki situaciju da je Iran saveznik SAD kao nekad u doba Saha Reze koji bi pritisak bio na Rusiji sa ovakvim drzavama u okruzenju koji nisu skloni Rusiji . Veoma je bitan Iran rusima i njihovo saveznistvo i partnerstvo i ovo je razloga koj je i unaprijed ukalkulisan. Ja sam misljenja da su u ovakvoj situaciji oni jedni drugim iznimno potrebni . Imam osjecaj da pojam radikalizma Irana vise naglasavas i vezujes uz vjersko opredjeljenje Irana i kako mi se cini da biti musliman je taj pojam koji od Irana stvara radikala. Recimo presjednik Irana Ruhani je u biti klerik ali je i umjereni politicar dok je recimo Ahmadi Nedzad u svojim stavovima bio radikalniji i takva mu je bila i politika ali on nije pripado kleru niti dolazi iz tog miljea. Teska vremena za pojedine drzave uvijek su za posljedicu imale da iznjedre radikalne politicare pa ni Iran nije imun na takve posljedice .Sjeti se samo dogadjanja raspadom Jugoslavije koliko se radikalnih politicara pojavilo na sceni a vidim ih i danas u ovakvoj ujedinjenoj Europi koja i sa ovakvim stepenom demokratije nije postedjena tog radikalizma. Danas Rusija ima bolje odnose sa zemljama u kojim preovladava muslimansko stanovnistvo(Sirija, Iran, Kazahstan itd.) nego sa zemljama koje su joj bliske po religijskom ubijedjenju. Necu samo navesti primjer Ukrajine nego i Bjelorusije gdje se da primjetiti da ti odnosi znaju doci i u fazu konfrotacije. I ti navodis sta bi bilo dobro za Iran a sta nebi i da im se nikad nece dopustiti da budu “hegemon ” otkud ti znas unaprijed i sta smije Iran a sta nesmije . To ce odrediti oni sami i niko nece biti iznenadjen , nista nije trajno pa ni to da ce Iran uvijek biti u pozicij koja je nepovoljna za njega Bila je i Rusija prije 20godina na koljenima a vidi gdje su danas i bili su i amerikanci u nedavnoj proslosti nedodirljivi a cini mi se da to danas nije tako…

skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
Gost
skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Dobro si mu to objasnio al badava, taj se boji zelene žabe.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

@ZA
Ja vjerujem da je Babić iranski hegemon onako samo uzgred spomenuo, a na koji sam se ja nadovezao, kao neku soluciju koja bi mogla možda ugroziti ovaj dobri savez sa Rusijom. Mislim da je Babić tu u pravu, a sada da ne raspravljamo dalje sto bi o toj temi iranskog hegemona mislili USA i društvo. Sada u ovom momentu, dok se Iran na sve načine bori sa nametnutim sankcijama koji ga guše do neizdrživosti, visokog stupnja mogućim vaojnim sukobom sa najvećom svjetskom silom, dok se Iran jednostavno bori za opstanak, pričati i raspravljati o nekom iranskom hegemonu je naprosto krajnji absurd i glupost, isto kao i usporedba SSSR na koljenima sa Iranom. Kad je SSSR bio na koljenima, cijeli njegov sustav nuklearnog naoružanja za odvraćanje je bio u takvom operativnom stanju, da je mogao svake sekunde po potrebi, da nas sve skupa na ovoj planeti nekih par puta za redom uništi. Mislim da Iran nije bas nekih takvih mogućnosti, i ako si Iran dopusti da padne na koljena vise ga ni Bog svemogući na podignu na noge na kakvim je sada. Mislim i vjerujem da je iranski politički vrh toga svjestan, i da će i dalje nastaviti diplomacijom sklapati saveze i ugovore za dobrobit svoju, kao i njegovih saveznika ili partnera.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
10 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@ZA
Eto zaboravih! Kao i za svakim drugim, hebe mi se tako i za islamskim radikalizmom.

Patetika
Gost
Patetika
10 mjeseci prije

Eto, zatvorili Rusi i granicu s Kinom. Mora biti da gledaju CNN pa sad misle da je u Kini neka epidemija ili kajgod.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  Patetika

🙂

Patetika
Gost
Patetika
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

U cijeloj toj prici me najvise iznenadilo da su Rusi prestali izdavati vize Kinezima… sto znaci da ta dva teska saveznika jos uvijek nisu uvela bezvizni sistem.

skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
Gost
skfbvjwefvweifviewfveifvejvijefvefvr
10 mjeseci prije

Ako misle opstati moraju u savez i oni i kinezi i korejci i svi ostali koji ne žele tamu.

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije

Sev. Korejsku dinastiju održavaju ameri na vlasti, ovi im to vrate višestruko! Pišem ti ovo mada evo već dva dana svaki komentar mi je na “validaciji”….neki se ne pojavi uopšte a neki kroz par sati. Pokušavam pronaći matricu al’ mi ne ide, nigde veze, obrišu mi i bez veze nešto. Dakle i da pitam šefove portala ujedno hoće li se prestati s time ili me jednostavno blokirajte…neće biti prvi put, na godinu dana sam poslat na “‘lađenje” već jednom. Zahvaljujem

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Ne uzbuđuj se mlata, blokiraju ti jedan nick, a ti lijepo nastavi pod drugim. Koliko ih ono imaš, 16 čini mi se?

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije

Severnokorejsku dinastiju ameri održavaju na vlasti….ovi im to višestruko vrate

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Kolega Stanko u pravu ste Evo dokaza da Rusija neće ostaviti Iran na cjedilu jer je Iran njezin strateški saveznik a i prirodni jer su na udaru istig rivala dakako podjednako je važno surađivati u polju obrane kao i onom gospodarskom.

jetflash
Gost
jetflash
10 mjeseci prije

sto te sankcije nakon krima nisu trebale destabilizirati rusiju uništiti ekonomski za par mjeseci od uvođenja??? isto je i sa iranom trebao je pasti brzo a stoji i dalje 50 godina! nije obama budala kada je odlučio ukinuti sankcije kako bi se riješio nepotrebnih vojnih troškova – ogromnih troškova. amerika se uvali u nešto i onda to plaća njihov narod desetinama godina…sreća za njih da je ameru dosta piva u trbuhu i pištolj u ruci pa im takva vlast prolazi u americi-

POVEZANE VIJESTI

Izbornik