Erdogan s libijskim Muslimanskim bratstvom podijelio grčku naftu i plin

Fayez al-Sarraj Libija
10 komentara

Prošlog tjedna su se u Ankari sastali turski predsjednik Erdogan i „premijer“ Libije Fayez Al-Sarraj, koji je na čelu takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“ u Tripoliju koju čine pripadnici Muslimanskog bratstva Libije, a vojno krilo su joj islamističke milicije iz Misrate. Nije tajna da Turska podržava vladu Fayeza Al-Sarraja i da vojno pomaže islamističke militante koji se suočavaju s ofenzivom Libijske nacionalne armije generala Kalife Haftara. Sve što je turski provladin list Yeni Safak prenio o ovom susretu je da su Erdogan i Sarraj potpisali memorandume o razumijevanju kojima je cilj jačanje odnosa i suradnje dviju zemalja. Zatvoreni dio sastanka je trajao više od dva sata.

Prvih nekoliko sati je taj dio pregovora za medije ostao nepoznanica, ali su se ubrzo pojavili detalji o sporazumu Ankare i fantomske vlade u Tripoliju, koja nema gotovo nikakvu kontrolu nad Libijom i ne kontrolira resurse zemlje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se sastao u Ankari s Fayezom Al-Sarrajem iz vlade libijskog Muslimanskog bratstva. Sastanak je trajao više od dva sata, a nekoliko detalja se potom pojavilo iz očiglednih razloga.

Izjava Turske o sastanku spominje samo: “Potpisali smo protokol o razumijevanju u području sigurnosti i vojne suradnje s vladom Tripolija, dok smo istovremeno potpisali protokol o razumijevanju na moru, koji proizlazi iz međunarodnog prava”, bez citiranja točno kojeg „međunarodnog prava“, jer ne postoji međunarodno pravo koje bi podržalo Erdoganove tvrdnje.

Turski mediji, koje u potpunosti kontrolira Erdogan, nastavljaju istim tonom. Bio bi to dvosmjerni sporazum kojeg moraju odobriti i druge zemlje kako bi bio pravno valjan, ali takvim potezima Turci stvaraju ozračje neprijateljstva na istočnom Mediteranu.

Ne treba zaboraviti ni pismo Ankare Ujedinjenim narodima kojima Turska negira postojanje grčke i ciparske isključive gospodarske zone. Turci su bili više nego jasni.

„Jučer je u Ankari sklopljen povijesni sporazum kojim je okončana okupacija Grčke na Sredozemlju. Atena i Nikozija već 15 godina rade ilegalno, ali sporazum Ankara-Tripoli ukida ambicije tih zemalja. Ovim sporazumom blokiramo buduće potpisivanje ekonomskog prostora od strane Grčke“, stoji u službenoj izjavi Ankare.

Zanimljivost je da Turska čak spominje i Kretu. To je prilično čudno zato što se to odnosi, kao što se vidi iz karata, na Imiju, ili Kardaku, kako je nazivaju Turci.

„Turci su nešto posebno isplanirali, a situacija smrdi na sukob“, piše Andreas Mountzouroulias.

“Međusobnim dogovorom pokušaj Grčke da napadne Sredozemlje će biti uništen, dok će Turska i Libija steći pomorsku kontrolu južno od Krete i oko Cipra”, navode turski provladini mediji, dodajući “kako zbog razvoja događaja u istočnom Mediteranu potreba za definiranjem pomorskih zona između Turske i Libije postaje još hitnija”.

Yeni Safak

Područje koje su kao liniju razgraničenja između Turske i Libije odredili turski predsjednik Erdogan i „premijer“ Libije Fayez Al-Sarraj
FOTO: Područje koje su kao liniju razgraničenja između Turske i Libije odredili turski predsjednik Erdogan i „premijer“ Libije Fayez Al-Sarraj
bilateralni odnosi
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
4 godine prije

Sultan ima apetit veoma velik.Mogao bi se zagrcnut.

Aga
4 godine prije

PZO koji je turska nabavila rjesava pitanje cipra u buducnosti, Turska sve radnje izbodi u tome pravcu, jer je cipar za grke ne obranjiv, logisticki,prometno odsječen! Plus dvije NATO članice kad se sukobe tko ce gdje, hm tj znaci raspad

Alex
4 godine prije

Eh da je vratiti Otomansko carstvo…🤔🤗

kgfjč
4 godine prije

Velika je greška što bolesnik s Bospora nije eutaniziran kad je bila prilika za to. Izgleda da će Erdo pružiti novu. Nadam se da će tada biti dovoljno pameti i suradnje da se zauvijek anulira prijetnja podivljalih beduina Europi.

Mucke
4 godine prije

Grcku naftu i plin?Grohotom se smijem.Sta ce grcima(EU) nafta i plin kad imaju namjeru izbaciti fuj fosilna goriva iz upotrebe za 5-6 godina.

samo tako
4 godine prije

Još da Haftar i Macron potpišu memorandum o razumijevanu i “Igre bez granica” su svečano otvorene

Lucija
4 godine prije

To je bilo prošli tjedan, mislim ponedjeljak, i Grci su pobjesnili zbog tog potpisivanja. Ali navodno: vestinet
“…turski predsednik Erdogan prošle nedelje izjavio da „ne može prihvatiti pravila koja sprečavaju Tursku da ima svoje NUKLEARNO oružje…”
Drugo, Nato zbog odnosa sa Turskom planira stvoriti “Grčko – centričnu osovinu”.

Max
4 godine prije

I meni se čini se sprema novi sukob Grčke i Turske oko Ciparskog plina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI