fbpx

Strah Bruxellesa zbog brzog prodora drugih aktera u regiji zapadnog Balkana

Zapadni balkan

Nakon što je prošle godine proces pristupanja Albanije i Sjeverne Makedonije Europskoj uniji zaustavljen uglavnom voljom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, 2020. bi mogla označiti prekretnicu za Skoplje i Tiranu.

Kako je izvijestio grčki list Ekathimerini, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel se u petak u Tirani sastao s Edijem Ramom, predsjednikom Albanije. Tijekom sastanka je Michel ponovio spremnost Europe da primi Albaniju u EU, naglašavajući „velike napore koje je u posljednje vrijeme uložilo albansko stanovništvo“.

Sličan govor je proširio i na susjednu Sjevernu Makedoniju tijekom sastanka koji se istog dana održao u Skoplju, zemlji kojoj prošle godine bilo blokirano za članstvo iz istih razloga, bolje rečeno zbog istih strahova kao Albaniji.

“Budućnost zapadnog Balkana trebala bi biti Europa”, rečenica koju je izrekao predsjednik Europskog vijeća ima dvostruko tumačenje.

Dok s jedne strane naglašava potrebu Europe, koja proizlazi i iz geografskih razloga, da se zemlje zapadnog Balkana uključe u zajedničko tržište, s druge strane naglašava strah Bruxellesa od gubitka Balkana koji bi se mogao pridružiti drugim međunarodnim akterima, koji su se pokazali kao vještiji geopolitički igrači na prostoru Balkana.

Naime, posljednjih godina su ruske i kineske investicije, posebno u zemljama bivše Jugoslavije, sve veće, što vodi ka većoj međunarodnoj suradnji, koja bi, ako se s vremenom ovaj trend nastavi, konačno udaljila Balkan iz sfere europskog utjecaja. Ovaj bi scenarij za EU postao opasan i zbog svih pitanja koja su vezana za središnji položaj Balkana u geografiji Europe.

Turski prodor i reakcija Bruxellesa

Tijekom proteklih godina i Turska je uporno pokušavala ući na Balkan, igrajući prije svega na kartu zajedničke povijesti Osmanskog carstva i na muslimanske vrijednosti koje dijeli s većinom albanskog naroda i Bosnom i Hercegovinom. Možda je ovaj posljednji faktor potaknuo Europu da ubrza i  omogući relativno brz ulazak zemalja u Europsku uniju, ostavljajući mišljenje Pariza po strani.

Čak i Grčka, suprotno onome za što se zalagala prethodnih godina, preferira rješenje, usprkos kontroverzama koje su sa Sjevernom Makedonijom riješene u samo nekoliko mjeseci, prije svega zbog pitanja imena zemlje i teritorijalnih sporova s ​​Albanijom.

Veliki izazov za Bruxelles, usprkos potrebama Europe da zaštiti i svoju sigurnost i tržište, je činjenica da članstvo traži poštivanje strogih pravila povezanih s proračunima zemalja, te „visoku razinu učinkovitoti javnog i demokratskog aparata“. Međutim, ti prerogativi nisu u potpunosti ostvareni i 2019. godine smo čuli Macronove sumnje da bi se moguće otvaranje prema Albaniji i Makedoniji moglo pretvoriti u novi val migracije u europske zemlje s naprednijim gospodarstvima, a koristi za EU bi bile minimalne.

EU sanja veliki investicijski plan za regiju, ali s kojim novcem

Stoga je ulazak Balkana u Europsku uniju moguć samo pomoću velikog investicijskog plana u regiji, što je naglasio i sam predsjednik Europskog vijeća Charles Michel tijekom konferencije u Skoplju s makedonskim predsjednikom Stefanom Pendarovskim.

Prevedeno, ideja je da se izbjegne scenarij s Rumunjskom i Bugarskom s početka stoljeća, što se djelomično ponovilo i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Ali s obzirom na financije EU, čiji je proračun od sada manji za doprinose iz Velike Britanije, zbog pretjerano ambicioznog plana „New Green Deal“ s neizvjesnim rezultatima, Macronovu ideju o stvaranju europske vojske i svim drugim izdacima, čak i više strane od prisutnosti, ulaganja u zapadni Balkan su izazov s kojim će se Bruxelles teško nositi kako bi ostvario ulazak zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU.

S druge strane, ne treba posebno naglašavati da Rusija, Kina i Turska neće propustiti nijednu priliku da učvrste utjecaj u Regiji. Kina „neprimjetno2 prodire svojim kapitalom u regiju, kojem EU ne može parirati, a Rusija i Turska, osim ulaganja i vojno-tehničke suradnje u slučaju Moskve i Beograda, mogu računati na kredit u „soft poweru“ koje EU nema. Naime, bez obzira na sav novac uložen u propagandu i „soft power“, EU među narodima zapadnog Balkana nikada neće uživati ugled u narodima kao Rusija i jednom dijelu stanovništva, a Turska u drugom. Razlozi su povijesni i nekome mogu biti iracionalni, ali su stvari takve kakve jesu i Bruxelles dobro zna da mora učiniti puno više da bi sustigao Moskvu i Ankaru, ako je to uopće moguće.

Hoće li obećanja predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela rezultirati konkretnom proboju u europskom putu zemalja regije, to tek treba vidjeti. Grčki list Ekathimerini vjeruje da bi ova godina mogla biti prekretnica i da će se 2020. deblokirati europski put Albanije i Sjeverne Makedonije. No, sve što Albanci i Makedonci za sada imaju su obećanja, a s njima ne mogu učiniti ništa.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Member
9 mjeseci prije

“Budućnost zapadnog Balkana trebala bi biti Europa” – i nikako da kažu koja budućnost jer budućnost je širok pojam.

Ja se plašim da greše, da se situacija obrnuta – da je zapadni Balkan budućnost Evrope.

Alan Ford
Gost
Alan Ford
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

I ja mislim da bi to bilo u redu. Tu je nastala civilizacija, red bi bio i da nam se konačno vrati. 🙂

Micika
Gost
Micika
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Nemoj podcjenjivati dokazano sposobnije od sebe…./ nas…

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  Micika

Micika, ti imaš pedigre i niko ga nikada ne može promeniti

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

da shumi oni nas (ovi nepismeniji a kod.njih ima nepismei vise nego na balkanu) tretiraju, kao to nije evropa, nesto kao iza kavkazje a mi srce evrope. svi balkanci im trebaju uci u sve zapadne institucije aa onda radit samo po svome, ko grci

shumadinac
Member
9 mjeseci prije
Reply to  imalijosnade

Mi Balkanci nismo glupi, nismo ništa više lenji od ostalih, kreativni smo i sposobni – fali nam samo disciplina. Nemci su dobar primer koliko je to bitno ali smo isuviše dugo bili pod Turcima tako da nam je taj mentalitet bliži (ako se neko čudi zašto Slovenci brže napreduju…)

Micika
Gost
Micika
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ali I Turci napreduju….

Mozda I oni prica ju – a di bi mi sad bili da se nismo petljali po Balkanu

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac nama treba čvrsta šaka, ali pravedna ja mislim.

shumadinac
Member
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

U pravu si Ridik ali tu i leži najveći problem, pravedni se ne upuštaju u politiku.
Druga varijanta je vojna diktatura (pu, pu – daleko bilo) ali u vijsci na površinu nikad ne isplivaju najpametniji.
Treća varijanta je da se narod samoorganizuje i izbaci ispred sebe najboljeg – što je naučna fantastika.
Četvrta bi bila angažovanje “duboke države” (koju nemamo) na organizaciji vlasti kao što je urađeno u Rusiji.

U teoriji bi mogle da funkcionišu sve četiri varijante ali mi nememo patriotske snage ni u jednom segmentu društva koje bi ga povele napred. Što je još gore, patriotizam kao osećanje je u nestajanju…

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

U ovom trenutku najbolji bi bili protesti koji ne moraju da budu masovni ali moraju da budu kontinuirani čisto da vlast ima neku nelagodu i nesigirnost za svaki slučaj…

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Sumi.
Reci mi s kim se druzis, reci cu ti tko si. Ti nevidis koliko ima nesposobnih oko tebe, jer previse sudis po sebi.

shumadinac
Member
9 mjeseci prije

@Bluesman 🙂
Život me je naveo na put raznih, od nesposobnih da izgovore prosto-proširenu rečenicu do akademika. Imao sam jedan susret sa akademikom i tu sam bio vrlo razočaran dok neki od onih prvih znaju po nešto da urade bolje od mene. Svi su za nešto sposobni a niko nije za sve.

Zato i ne osuđujem one koji ne znaju ali ne razumem one koji se ne trude nego žive kao govedo.

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac…varijante si izložio i ja zaključio da si ti od onih koji veruju da Srbija vodi nezavisnu politiku i sama bira svoj put! Jedino se to mameće iz tvog izlaganja, ja ne znam šta drugo zaključiti i ako je tako to je tužno

shumadinac
Member
9 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlato, Putin je jednom prilikom rekao da nema države danas koja vodi nezavisnu politiku…

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ostavi se Putina, čitam tvoje varijante i njih komentarišem

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shuma
sve ste to dobro promislili i napisali ali ono MENTALITET pa opet MENTALITET i tako još bezbroj putaa treba napisati i ponavljati dok i mi sami ne shvatimo da nas taj isti mentalitet uništava. Mi balkanci jesmo isti kad se potrudimo biti, i kad nas sila na to natjera. Ali kad balkanca pustiš s “lanca” u njemu se probudi onaj balkanski MENTALITET. Trbat će nam barem još dvije -tri generacije oslobađanja takvog razmišljanja.

shumadinac
Member
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

@Sparkling
Mentalitet ali i vaspitanje i obrazovanje.
Biće interesantno pratiti i porediti promene u Rusiji, Kini i na Zapadu. I to u JEDNOJ generaciji.

p.s. šta ste navalili danas da mi persirate, kao da sam stariji za DVE generacije 🙂

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shuma
ha,ha!! Nije važno koliko si star nego šta žena kaže.
LP

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Toje isto dase covjek vrati u pecinu,i dasumu buducnost majmuni(satira).

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Nisam sreo čoveka koji voli toliko da komentariše a pravopis mu baš i ne ide! Pogrešim i ja, svako u stvari ali to kod tebe stalno. Ne bih ti ovo pisao al’ pošto pomenuo majmune i pećinu….

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Oprosti,srpsko hrvatski mi slabo ide.U skoli ucijo jos Ruski i ostado nepismen.Moralni sam faks kotkuce zavrisijo.Bravar nije isto bijo skolovan,a uspijo pola miljuna poslat na drugi svjet.Tebi pametnom,to je tesko razumjeti.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
9 mjeseci prije

Mora vám bití jasno dá ce ove godine biti nová Jalta2,podjela svjeta na geopolitické interese.Novi centri globalnog upravljanja Kao sto Kina i Írán dobití ce svoj dio koláč.Rusija vodí svoj vlastiti geopoliticki interes i nikoga nece moliti nití prisiljavati dá údje u Ruski svjet.Evropske državě morati ce izabrati tvrdí kineski marksizam,Iranski kalifát ili Ruski svjet.Tu je još opcija stvaranje Austro-Ugarske monarhije u koju trebaju učí česká,Slovácka,Austria,Maďarska i jedan Dio Balkanskih država.Americka hegemonije i raspad Nato snaga je gotova stvar,Englesko kraljevstvo u raspadui.Pozari u Australiji sú jasan dokaz dá je engleskom kraljevstvu kraj i komunveltu.Ova godina ce bití Puna raznih politickih i ekonomskih dogadjanja,Puno novinarskih dezinformacija.Putin promjenom u vladi,odpisani jedním potezom své pinduse u Rusiji kojí sú bílí usko vezani dá americkom drzavnom elitom.Pisao sám o tome prošlé godine,dá ce čistka u Rusiji bití i dogodila se.Njemacka je shvatili dá bez podrske Rusije nemoze prezivjeti a Macron je to isto shvatio okrece plocu.Putin posjetom zadnjom u Izraeli dao do znanja sionistima dá Ostavě Izrael na míru i on ce sa palestincima i izraelom své dogovoriti..Ugodan daň radní národě..

Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

I tebi ugodan dan, blebetalo nepismeno.

tuf
Gost
tuf
9 mjeseci prije

Što će to Iran dobiti? Tko će Iran išta pitati, a još manje izabrati?
Ili ti je ovo poput 100%-tne sportske prognoze da 2017-e u Francuskoj pobjeđuje Jean-Luc Mélenchon?

Zvrk
Gost
Zvrk
9 mjeseci prije
Reply to  tuf

Nije Melenšon nego Filjon!

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Ugodan dan i vama Milanče

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije

Stasu se susjedi uznemirili.Pocela je istina pobjedjivati,ostajes polako bez pokrajina i lazne povjesti o crkvama.Niko nepita ,zasto poslje ubistva Djindjica,srbija bira kao devedeseti.Evo vi pametni mi objasnite.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Kakva objašnjenja tebi tako pametnom…

Petko
Gost
Petko
9 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Ako napolju sija sunce-ti ces tvrditi da je mrka noc….sta tebi objasniti kad mrzis….

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije
Reply to  Petko

Nije istina da mrzim,sta sam ja napiso da nije logicno i sa cinjenicama.

avaxus
Gost
avaxus
9 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Logična činjenica je da nemaš mozga čim tako pričaš.

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Slavonac
Nije da mrzis, ali, nije bas ni da volis.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Pitaj učiteljicu.

Sofronije
Gost
Sofronije
9 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

O crkvama ne znam na šta misliš, ali u CG u svakoj crkvi su srpski sveci i vladari na freskama. Čak i u Makedoniji u svim starim crkvama iz srednjeg veka su srpski i bugarski vladari.
Posel ubistva Đinđića, još 9 godina su vladale stranke koje su bile opozicija devedesetih, tako da i to nije tačno da ne ulazim u raspravu šta se posle desilo jer ova nova vlast iz devedesetih polaže račune istom gazdi kao i hrvatska vlast.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije

Nije mi žao što EU propada žao mi je što smo izgubili 20 godina pokušavajući da se ukrcamo na brod koji tone i pored toga što smo više puta bili obavešteni da neće biti prijema još jako dugo i što je dosadašnji put ka EU bio popločan nacionalnim izdajama i poniženjima.
20 godina nas političari zamlaćuju i po svoj prilici i dalje će…

shumadinac
Member
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Ridik, svima je bilo jasno da prijema nema ili da ga neće biti dugo vreme. Nisu se naši zamlaćivali već su kupovali vreme jer bi imali sukob da su se javno okrenuli na drugu sranu a ni druga strana nije bila u mogućnosti da nas prihvati-pomogne. Izbor je bio mantra ili sukob.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ma kakvo kupovanje vremena i nacionalni interesi njih interesuje samo još jedan mandat svi planovi su im na 4 godine svim vlastima, sve lopov do lopova, moramo da se bunimo.

shumadinac
Member
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

I tu si u pravu ali da su izabrali sukob ne bi dugo opstali – imali smo sreće da je mantra išla njima u korist.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Moram da priznam da ste i vi u pravu kada se radi o pravcu spoljne politike do sada.
Srećom nećemo ući u EU sigurno ja mislim…

shumadinac
Member
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Molim te reci da persiraš iz navike 🙂

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Slucajno Sumadinac 🙂 dobar si😂😂😂

Max
Member
Max
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Riddick je pristojan Čovjek on i meni persira čini to dobro odgojen iz poštovanja

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Bravo momak.Ima slucajeva da cacine grobove prodavaju.

Aklim
Gost
Aklim
9 mjeseci prije

Za očekivati je da će uskoro u EU ući Crna Gora, a poslije toga dugo čekanje. Pitanje je kad će biti daljnjeg proširenja.

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  Aklim

O čemu tri to jadan…pa zer ne znaš kakve su podele u CG?

Aklim
Gost
Aklim
9 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata dobro zboriš ali ne vidiš drugu stvar.. Zapad je uzeo Crnu Goru u zaštitu. Crna Gora je već u NATO-u, a uskoro će i u EU. Svima koji žive u toj državi a protiv ovakvih su udruživanja, bit će teško. Jedan od koraka je i istjerivanje SPC. Mi prićamo o nekakvim pobunama i sličnim glupostima. Ma ništa od toga. Crna Gora će uspjeti u naumu. Istjerivanje SPC je ništa prema otimanju KiM. I što se dogodilo? Ništa. Političari pametuju, a oni nametnuli cartine 100%. I sada se raspravlja o podjeli KiM. Pazi gluposti. Nešto ti uzmu, a poslije ti vrate komadić. I što opet. Političari to prikazuju kao veliki uspjeh.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

Albanski narko klanovi već jesu u eu, pa onda možemo i ostatak zemlje primiti.

smart tool
Gost
smart tool
9 mjeseci prije

EU me uopste ne interesuje, a da hocu da imamo uvezan sistem i zakone kao u nekim EU drzavama, to svakako. Ovi sto hoce cvrstu, a pravednu ruku uzmite citajte opet bajke, jer to vise ne postoji. Cvrsta ruka vam je zadnjih 30god pa evo dokle je dovela.

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  smart tool

Gde si ti video čvrstu ruku zadnjih 30 god. majke ti?

Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

EU se ponaša začuđeno k’o matora Kurba koju nitko ne želi kresnut.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Svim državama na ovom području bi najbolje bilo da vode suverenu politiku i same biraju političke i trgovinske partnere.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

Kad je čovjek svjestan da laže a uvjeri sebe da je istina, i to pokušava proturiti drugima koji ne padaju na foru- onda ne padne nijedno zrno na plodno tlo.. Zapad se već više od 30 god. trudi da zamjeni laž za istinu; samo malo ko sjeda na fino umotanu propagandu–>goebbelsova vremena su prošla a ovi se trude, da još nisu.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije
Reply to  imalijosnade

“zalotao” komentar na drugo mjesto, ovo je bilo za pompea namjenjeno steta. more li logicno ovo izbrisat?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik