Zaoštravaju se odnosi Njemačke i Turske

Merkel oštra prema Turskoj
0
0

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Cavusoglu obrušio se na vlasti u Njemačkoj zbog toga što dozvoljavaju kurdskim grupama PKK i DHKP-C da djeluju na prostoru te države. On je optužio Berlin za “podršku terorističkim organizacijama” i ponižavanje Turske.

“DHKP-C i PKK sprovode svoje aktivnosti u Njemačkoj, a oni ih podržavaju jer su protiv Turske. Njemačka je zemlja koja najviše podržava terorističke organizacije koje djeluju protiv Turske”, kazao je Cavusoglu na medijskoj konferenciji u Ankari.

Ovo nije prvi put u posljednje vrijeme da visoki turski zvaničnici optužuju Njemačku za podršku teroristima. Turski predsjednik Erdogan je prošle sedmice optužio Njemačku za “pomaganje terorizma”.

Cavusoglu je dodao da “Njemačka misli da je prvoklasna država, prvoklasna demokratija, a da je Turska drugorazredna. Želimo da nas tretiraju kao jednake partnere.”

Izjava dolazi samo dan prije godišnje procjene turskog napretka na putu evrointegracija i odluke o dodjeli bezviznog režima za turske građane od strane Evropske Unije.

Predsjednik Evropske Komisije Jean-Claude Juncker je upozorio Erdogana da će biti odgovoran ako Ankara ne ispuni potrebne uslove za bezvizni režim.

“Sve što turske vlasti rade danas me tjera da vjerujem da Turska nije spremna da poštuje evropske standarde”, kazao je Juncker.

Evropska Unija je u posebnom saopštenju tražila od Turske da nastavi politički dijalog sa opozicijom i naglasila “veoma zabrinjavajući” razvoj događaja u toj zemlji, uključujući pritisak na medije i hapšenje kurdskih zastupnika u parlamentu prošle sedmice.

Berlin je jedan od najglasnijih kritičara zvanične politike Ankare. Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je prošle sedmice da je “vrlo alarmantno” to što “sloboda štampe i govora iznova bivaju ograničavani u Turskoj“, navodeći primjer hapšenja najmanje 13 urednika i glavnih urednika dnevnog lista Cumhuriyet.

Njemački ministar pravde Heiko Mass kazao je da Berlin neće izručivati Turskoj osobe koje se suočavaju sa političkim optužbama, osim ako Ankara dostavi dokaze o “klasičnim kriminalnim aktivnostima” osumnjičenih.

Njemački državni ministar za Evropu Michael Roth je kazao da su turski novinari, političari i naučnici koji se boje progona Ankare na političkom osnovu dobrodošli da zatraže azil u Njemačkoj.

bilateralni odnosierdogannjamačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI