Erdogan: Sukob u Ukrajini će “dugo trajati”

Erdogan
10 komentara

Sukob između Rusije i Ukrajine će se odugovlačiti na “dugo vrijeme”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Moskva je zapravo među stranama koje žele da prekinu neprijateljstva što je prije moguće, tvrdi on.

Erdogan je to rekao u intervjuu za američku televiziju PBS koji je emitovan u ponedjeljak. Predsednik je upitan o nedavnom sastanku sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da li ovaj veruje da Moskva „pobeđuje u tom ratu“.

Turski lider je rekao da par nije razgovarao o sukobu u smislu toga ko je pobjednik. On je, međutim, rekao da Rusija zapravo traži brzo rješenje neprijateljstava, koja se razvlače od februara 2022. godine.

“Sasvim je očigledno da će ovaj rat dugo trajati. A da bi se rat što prije završio, želimo da se nadamo. A gospodin Putin je zapravo na strani okončanja ovog rata što je prije moguće”, rekao je Erdogan. „To je rekao [Putin]. I vjerujem njegovim primjedbama”, dodao je.

Erdogan je izrazio sumnju da će se Rusija ikada “povući” sa Krima, otkrivši da je imao određena “razmišljanja” sa Putinom još 2014. o tom pitanju. Poluostrvo se otcijepilo od Kijeva nakon puča na Majdanu i uključeno u Rusiju nakon referenduma.

“Nisam ih mogao natjerati da se povuku sa Krima. Mislim da ni to za sada neće biti moguće. Mislim da će vrijeme samo pokazati”, rekao je Erdogan.

Tokom sukoba, najviši ukrajinski zvaničnici su više puta obećavali da će protjerati ruske snage sa svih bivših ukrajinskih teritorija. Osim Krima, ovo uključuje Hersonsku i Zaporošku oblast, te Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje su sve također uključene u Rusiju nakon referenduma prošle jeseni.

Moskva je više puta signalizirala da smatra da je stvar zatvorena i da se nova teritorijalna realnost mora priznati.

erdoganrusijaturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
7 mjeseci prije

Za razliku od Trećeg Rajha, koji je osvajao i ubijao za svoj narod, Četvrti Rajah sa sedištem u Vašingtonu je univerzalna mašina za mlevenje ljudskog mesa, i svog i tuđeg, na sve poznate načine. Nema mira u svetu do potpunog poraza ratne mašine Vašingtona. Sreća da je i sam Vašington uključen na samouništenje. Samouništenje korupcijom, drogom, postuliranim ludilom.
Zlatni primer je glavni oslonac US Army za ubiranje poreza i dugova diljem sveta-F35.
Avion je pravljen za brzine do 2200km/h.
Mornarička verzija može da leti vrlo kratko preko 1000 km/h, pošto joj otpada rep.
Otpada prvo nevidljiva boja, pa antene u repu pa rep.

gargamel
7 mjeseci prije

Što se tiče brzog rješenja, malo morgen. Treba ispuniti zacrtane ciljeve Rusije, tako da je ukrajina samo početak, a nadam se da će kraj biti u Berlinu, kao 1945, samo bez dogovora sa tkz. saveznicima.

Max
7 mjeseci prije

I hoće ako ga ne zamjeni nova pandemija ili drugi rat.

Krle
7 mjeseci prije

Šta znači: “odugovlačiti na “dugo vrijeme””? Nekome je dugo do kraja godine, nekome 3, 5 a nekome 10 godina.Realno, Zapad može naoružavati i finansirati Ukrajinu jako dugo ako ne u nedogled. Pitanje je koliko Ukrajinci mogu još ginuti. Zapad može naći druge lu.đake da se upuste u rat ali i to ovisi kako će završiti Ukrajina. Sumnjam da će Rusija dozvoliti prekid vatre, primirje i slične obmane koje je Zapad do sada koristio. Resursi Ukrajine i Zapada se prebrzo troše pa će u jednom trenutku morati prihvatiti ruske uslove, bar većinu. Rusiji je vjerovatno minimum ono što su tražili pred početak SVO, plus teritorije koje koje su se nakon referenduma pripojile Rusiji. Svako odugovlačenje će samo povećavati zahtjeve. Ako Ukrajina nastavi s ovakvim gubicima i mobilizacijom polusposobnih ljudi, kiše i rasputica će im biti kao bokseru gong prije nokauta.

Krle
7 mjeseci prije

Zašto validacija? Zašto su se brisali komentari neki dan koji su samo odgovor na provokacije s druge strane? Zašto su ostali provokativni komentari na koje se nije repliciralo? Zašto s lakoćom prolaze jako ružni komentari, da ne kažem odvratni? Kako to da ne uspijevate stati ukraj kradljivcima nikova? Ili moderirajte komentare kako treba ili nemojte nikako. Ovako ispada da svjesno pravite nered.

404
7 mjeseci prije

Rusija udara na strateški važne infrastrukturne objekte i priprema se za proboj u zonu Sjevernog vojnog okruga. Vojska i društvo su na to čekali 1,5 godinu. Ruska ofenziva je pred vratima.
O tome je Carigradu rekao politolog i vojni stručnjak Evgeniy Mikhailov.
Napomenuo je da je ruska vojska djelovala dosljedno. Dugo je namamila neprijatelja na obrambene crte i tamo razbila glavne neprijateljske snage. Istovremeno su ruske trupe napale važne infrastrukturne objekte u Ukrajini.
Vojska je počela uništavati vojne objekte u lukama, kao i mostove u velikim gradovima, čime je blokirala opskrbu ukrajinskih oružanih snaga. Nedavno je Ministarstvo obrane izvijestilo o uništenju ukrajinskog skladišta streljiva s osiromašenim uranom. To sugerira da ruska obavještajna služba radi savršeno.
Rusija se sprema za napad. A činjenica da se danas izvode udari na mostove u području Kupjanska i Harkova može značiti da ćemo najvjerojatnije preuzeti kontrolu nad tim teritorijima. I vrlo vjerojatno zadatak je zauzeti Kharkov.

Alex Keller
7 mjeseci prije

Unatoč svoj vojnoj i lohističkoj pomoći sa Zapada,kao i ljudstvu u pojedinim zonama, razvidno je da Ukrajina gubi rat. Čak i nije toliko strašan neuspjeh tkz.kontraofenzive(Vrag će ga znati zašto “kontra”?!?), koliko sama činjenica da se već iselilo preko 10 milijuna ljudi iz Ukrajine,a veliki dio je odcijepila i Rusija. Dakle,nakon Majdana,od jedne perspektivne države nastalo je jedno veliko ništa pod direktnom upravom USA,bez čijeg novca bi Ukrajina bankrotirala,čak i prije ruske agresije; to je tek sada postalo razvidno. Tako da i kada se oslobode ruske opasnosti,Ukrajina više neće biti samostalna i neovisna država. Napučena probisvijetima I muljatorima razne provenijencije ,teško da će više biti poželjno mjesto za život.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI