Carine za vas mogu doseći 2,4 milijarde dolara

Robert Lighthizer
19 komentara

Washington može uvesti carine za francusku robu u vrijednosti od oko 2,4 milijarde dolara, navodi se  u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici ureda američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera.

Moguće sankcije su formalno povezane su s uvođenjem “digitalnog poreza” protiv američkih kompanija od strane Francuske.

U dokumentu se navodi da je trgovinski predstavnik Robert Lighthizer završio “prvu fazu” istrage spornog „digitalnog poreza“ i nakon toga je najavio sankcije odmazde protiv Francuske.

Također se primjećuje da je u istrazi zaključeno da francuske vlasti „diskriminiraju američke digitalne kompanije“.

Agencije prenose da je ured američkog trgovinskog predstavnika rekao kako u odgovoru razmatraju uvođenje carina na francusku robu. Prema agenciji se govorimo o popisu od 63 stavke. O kojoj je robi točno riječ, Washington se još nije izjasnio. Spomenute su samo neke od roba i američke vlasti su naglasile su da se za sir, šampanjac i kozmetiku mogu uvesti carine do 100%.

„Današnja odluka trgovinskog ureda šalje jasan signal da će SAD uvesti mjere protiv svih digitalnih poreznih režima koji diskriminiraju ili opterećuju američke tvrtke. Prema članku 301, pokreću se istrage poreza i na digitalne usluge u Austriji, Italiji i Turskoj“, napisao je Robert Lighthizer.

Istog trenutka po objavi je pala vrijednost dionica svih najvećih francuskih tvrtki koje rade s luksuznom robom.

Dionice LMVH-a su u vrijeme pisanja ove vijesti skliznule za 1,4%, Kering gubi 1,35%, a Hermes gubi više od 2%. Kotacije L’Oreala na početku trgovanja na Pariškoj burzi potonule su 1,3%, ali potom su se stabilizirale i gotovo vratile na završnu razinu trgovanja od ponedjeljka.

Naravno, ne treba zaboraviti ni činjenicu da ova objava Lighthizera dolazi nekoliko sati prije nego će u Londonu početi dvodnevni summit na vrhu NATO pakta, kojeg su, zbog Macronove želje da Europa ima više autonomije od Sjedinjenih Država i da stvori vlastite oružane snage, mnogi vide kao jedan od najvažnijih od osnutka Sjevernoatlantskog saveza, koji proživljava jednu od najgorih kriza od osnutka 1949. godine.

bilateralni odnosi
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

“Francuska je izgubila kontrolu nad 800 naselja na svojoj teritoriji u koje policija više ne sme da uđe zbog organizovanih napada ekstremnih muslimana i kriminalnih grupa. Broj ovih naselja se povećava, a čak su i delovi Pariza pod “okupacijom”.

Gujaničić je objasnio kako se dogodilo da snažna država poput francuske, nuklearna sila i jedan od najvećih izvoznika oružjem u svetu, dođe u situaciju koja donekle podseća na situaciju na Kosovu i Metohiji 1998. godine.”

Savonarola
4 godine prije

Nikog nebi iznenadilo da između saveznika od prevelike ljubavi dođe do tragičnih posljedica.

Carlosan
4 godine prije

Europska vojska je neostvariva želja pojedinaca koji bi u biti voljeli da čitava Europa manje kupuje američko a više francusko oružje.

Neostvariva je zato što bi u EU vojsci moralo biti demokracije (zbog količine neovisnih država) a vojska ne trpi demokraciju.
Zanimljivo bi bilo da npr. Crnogorski zrakoplovni general zapovijeda sa RAF-om. Nemoguća misija.

Očito je tema da se nametne vodeća struktura par država kao vodećih i na taj način da svi sudjeluju u financiranju njihovih vojski.

Brave new world
4 godine prije

To se zove pokazivanje Francuzima gdje im je mjesto. Sad ćemo vidjeti oće li Macaroni I dalje pričati o kliničkoj smrti NATO-a

nije bitno tko
4 godine prije

U NATO-u je toliko lopovštine in pokvarenosti, da neče razpasti na miran način. Biče tu još svašta.

Lucija
4 godine prije

Bitno: Ameri ne žele da se njihove tvrtke oporezuju niti sa bjednih 3%…štoviše planiraju Google i Microsoft ‘rebnut’ sa 25% poreza. Znači, tvrtka pstvaruje prihod u eu, a ameri naplaćuju porez…uopće ih ne zanima niti što su to mnc, niti gdje je prijavljeno središte…? Sad sam se sjetila da sam ja nedavno isto to napisala. Ali da tih 25% ostane u eu.
A što možemo očekivati kad je Trump bez pardona rekao da neda Sirijsku naftu?

Max
4 godine prije

svi prijete teškim kirizama kao da uvode veliku depresiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI