Indija ne treba ni s kim razgovarati o Kašmiru osim s Pakistanom

Narendra Modi
3 komentara

Ubrzo nakon što je Donald Trump ponudio svoje usluge posrednika, za rješavanje kašmirskog sukoba, indijski ministar vanjskih poslova dao je do znanja Mikeu Pompeu da je Pakistan jedini sugovornik s kojim New Delhi mora razgovarati o tom pitanju.

Govoreći “jasno”, glavni indijski diplomat Subrahmanyam Jaishankar rekao je državnom tajniku Mikeu Pompeu da će “svaku raspravu o Kašmiru, ako je to uopće opravdana, voditi samo s Pakistanom i samo bilateralno.”

Nedvosmislena primjedba uslijedila je nakon što su oba dužnosnika održala sjednicu tijekom ministarskog sastanka Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Bangkoku, na Tajlandu.

Jaishankarova izjava uslijedila je nakon prijedloga američkog predsjednika Donalda Trumpa da intervenira u dugotrajnim nemirima između Indije i Pakistana. U petak, pred novinarima, natuknuo je da se premijeri dviju zemalja, Narendra Modi i Imran Khan, “vrlo dobro slažu.”

Trump vjeruje da bi napori medijacije treće strane mogli biti od značaja u rješavanju sukoba u Kašmiru. “Da mogu, da su htjeli, sigurno bih intervenirao”, rekao je američki predsjednik.

Prošli tjedan uputio je sličan zahtjev, ovaj put sjedeći pored Khana, koji je bio u prvom posjetu Washingtonu. Kao odgovor, pakistanski premijer rekao je Trumpu da će dobiti “molitve [milijarde] ljudi” u obje zemlje ako bude mogao pomoći u rješavanju sukoba.

Khan se kasnije pojavio na Fox Newsu, rekavši kako Trump “zasigurno može igrati veliku ulogu” u tom procesu. Mir u Kašmiru je nemoguć bez vanjske pomoći, ustvrdio je. “Bilateralno, nikada neće biti kraj sukoba u Kašmiru”, rekao je.

Iako se čini kako Pakistan želi da SAD bude posrednik, Indija mnogo manje cijeni tu ideju.

„Dosljedno je stajališta Indije da se o svim neriješenim pitanjima s Pakistanom razgovara samo bilateralno. Svako angažiranje s Pakistanom zahtijevalo bi prestanak prekograničnog terorizma, ”rekao je u to vrijeme Ministarstvo vanjskih poslova.

Smješten na Himalaji, Kašmir je podijeljen između Indije i Pakistana, ali obje zemlje tvrde u cijelosti njihov. Obje nuklearne sile su se više puta borile oko spornog teritorija. Nedavno u veljači ove godine njihovi su se borbeni zrakoplovi sudarili nakon indijanskog zračnog napada na, kako je New Delhi rekao, teroristički logor u pakistanski kontroliranom području Kašmira.

bilateralni odnosi
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
4 godine prije

Pompeo, 13-to prase međunarodne politike 😆

Max
4 godine prije

To ii jest bilateralno pitanje dviju država. I ako može mali ispravak nije indijanski zračni prostor nego Indijski- Hvala.

Rus
4 godine prije

Indijanski zracni napad 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI