fbpx

Indija ne treba ni s kim razgovarati o Kašmiru osim s Pakistanom

Narendra Modi

Ubrzo nakon što je Donald Trump ponudio svoje usluge posrednika, za rješavanje kašmirskog sukoba, indijski ministar vanjskih poslova dao je do znanja Mikeu Pompeu da je Pakistan jedini sugovornik s kojim New Delhi mora razgovarati o tom pitanju.

Govoreći “jasno”, glavni indijski diplomat Subrahmanyam Jaishankar rekao je državnom tajniku Mikeu Pompeu da će “svaku raspravu o Kašmiru, ako je to uopće opravdana, voditi samo s Pakistanom i samo bilateralno.”

Nedvosmislena primjedba uslijedila je nakon što su oba dužnosnika održala sjednicu tijekom ministarskog sastanka Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Bangkoku, na Tajlandu.

Jaishankarova izjava uslijedila je nakon prijedloga američkog predsjednika Donalda Trumpa da intervenira u dugotrajnim nemirima između Indije i Pakistana. U petak, pred novinarima, natuknuo je da se premijeri dviju zemalja, Narendra Modi i Imran Khan, “vrlo dobro slažu.”

Trump vjeruje da bi napori medijacije treće strane mogli biti od značaja u rješavanju sukoba u Kašmiru. “Da mogu, da su htjeli, sigurno bih intervenirao”, rekao je američki predsjednik.

Prošli tjedan uputio je sličan zahtjev, ovaj put sjedeći pored Khana, koji je bio u prvom posjetu Washingtonu. Kao odgovor, pakistanski premijer rekao je Trumpu da će dobiti “molitve [milijarde] ljudi” u obje zemlje ako bude mogao pomoći u rješavanju sukoba.

Khan se kasnije pojavio na Fox Newsu, rekavši kako Trump “zasigurno može igrati veliku ulogu” u tom procesu. Mir u Kašmiru je nemoguć bez vanjske pomoći, ustvrdio je. “Bilateralno, nikada neće biti kraj sukoba u Kašmiru”, rekao je.

Iako se čini kako Pakistan želi da SAD bude posrednik, Indija mnogo manje cijeni tu ideju.

„Dosljedno je stajališta Indije da se o svim neriješenim pitanjima s Pakistanom razgovara samo bilateralno. Svako angažiranje s Pakistanom zahtijevalo bi prestanak prekograničnog terorizma, ”rekao je u to vrijeme Ministarstvo vanjskih poslova.

Smješten na Himalaji, Kašmir je podijeljen između Indije i Pakistana, ali obje zemlje tvrde u cijelosti njihov. Obje nuklearne sile su se više puta borile oko spornog teritorija. Nedavno u veljači ove godine njihovi su se borbeni zrakoplovi sudarili nakon indijanskog zračnog napada na, kako je New Delhi rekao, teroristički logor u pakistanski kontroliranom području Kašmira.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Pompeo, 13-to prase međunarodne politike 😆

Max
Member
Max
1 godina prije

To ii jest bilateralno pitanje dviju država. I ako može mali ispravak nije indijanski zračni prostor nego Indijski- Hvala.

Rus
Gost
Rus
1 godina prije

Indijanski zracni napad 😀

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x