Rusija održala hitne konzultacije s Turskom i Iranom o situaciji na Bliskom istoku

Ali Akbar Velayati i Vladimir Putin Iran Rusija
57 komentara

Sjedinjene Države počinile su “ekstremnu glupost” ubijajući Qassema Sulejmanija. Arapski televizijski kanal Al-Alam javlja da je savjetnik vrhovnog vođe Irana za međunarodna pitanja Ali Akbar Velayati na ceremoniji oproštaja s generalom Sulejmanijem 6. siječnja u Teheranu rekao da ako Amerikanci ne povuku svoje trupe s Bliskog Istoka, riskiraju da dobiju “drugi Vijetnam”.

Prema Velayatiju, ubijen zapovjednik specijalnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde Qassem Soleimani je bio ključna figura za suradnji s Moskvom i „uživao je veliko poštovanje predsjednika Rusije Vladimira Putina”.

U Teheranu je održana pogrebna ceremonija za generala Qassema Sulejmanija, koji je ubijen u zračnim udarima američkih snaga u Bagdadu.

Prema iranskim medijima, tijekom povorke je govorila kći legendarnog vojnog zapovjednika, Zeinab Sulejmani, koja je rekla kako smrt njenog oca neće donijeti mir iranskim neprijateljima. Prema njezinim riječima, SAD bi trebale biti svjesne činjenice da će ubojstvo Sulejmanija dovesti do buđenja regije.

Podsjetimo, američka bespilotna letjelica je provela udare na začnu luku u Bagdadu u noći 3. siječnja, gdje je u to vrijeme bio general Sulejmani. Teheran je obećao odmazdu SAD-u, dok međunarodna zajednica poziva na suzdržanost. Da je situacija više nego ozbiljna govori hitni telefonski razgovor kojeg je ruski ministar obrane general Sergej Šojgu održao 5. siječnja s Hakanom Fidanom, načelnikom Turske nacionalne obavještajne organizacije (MIT). Njih dvojica su razgovarali o mogućim koracima a za smanjenje napetosti u regijama Bliskog istoka, ali i sjeverne Afrike gdje je Erdogan poslao prvi kontingent turskih vojnika u Libiju.

U tiskovnoj službi ministarstva obrane Ruske Federacije su rekli da su general Sergej Šojgu i ravnatelj MIT-a Hakan Fidan razgovarali o situaciji na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, kao i mogućim zajedničkim akcijama za smanjenje napetosti i rješavanje kriznih situacija u regiji.

Odmah nakon ovog razgovora je ruski ministar obrane razgovarao s načelnikom Generalštaba iranskih oružanih snaga, generalom Mohammadom Bagherijem. U  telefonskom razgovoru je tema bila kako spriječiti eskalaciju situacije na Bliskom istoku, oštro pogoršanom nakon atentata američke vojske na iranskog generala  Sulejmanija

Podsjetimo da je u izjavi ruskog ministarstva obrane, koja je objavljena nekoliko sati nakon likvidacije iranskog zapovjednika, navedeno da je Sulejmani dao neosporni doprinos u borbi protiv terorističkih skupina ISIL i Al-Qaede u Siriji i Iraku.

“Kratkovidni koraci Sjedinjenih Država, koji se vide u atentatu na generala Qassema Sulejmanija, dovode do oštre eskalacije vojnopolitičke situacije u regiji Bliskog istoka i ozbiljnih negativnih posljedica za cijeli međunarodni sigurnosni sustav”, navodi se u izjavi ruskog ministarstva obrane.

bilateralni odnosiLikvidacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jack
4 godine prije

Sada ce Putin smirivati tenzije i pozivati na dijalog. Naravno mozda i uvedu sankcije Quds snagama i proglase ih terorističkim kako bi ublažili atentat kao svejedno je bio terorist a Iranci ce zamoliti amere da ih ne tuku bas toliko jako. A unaprijed da kazem svima koji imaju nesto protiv mene i moga osebujnog stila komentiranja da se suzdrže i ne kvare portal.

kefir
4 godine prije

Iran je konkurencija rusima u Siriji

apolo
4 godine prije

Iranski parlament je oznacio americke oruzane snage, pripadnike CENTCOM-a teroristickom organizacijom.

American_dreams
4 godine prije

Ameri i Nato su pokazali da posjeduju tehnologije koje iranci i rusi mogu vidjeti samo i iskljucivo u SF romanima.Vase je legitimno pravo da nastavite danonocno tamburati o putinovom super oruzju ,trulom zapadu i iranskoj vojnoj super sili.Ono sto vam ne sluzi na cast jesto to,da brisete svaki komentar koji se ne uklapa u vasu rusofilsku agendu i anti zapadnu propagandu,lupate bedastoce u tekstovima i komentarima i djelite si plusice,dozvoljavate opskurna i odvratna vrijedjanja a sa druge strane validirate (cenzurirate) u stilu sj.koreje svaki iole suvisli komentar.Djaba krecite.

Alijansa sa Trampom
4 godine prije

Turska je u alijansi NATO … a ovo znaci da ce raditi sa Trampom i protiv rusiji

yarilo
4 godine prije

sudeći po komentarima, buzinski teroristi su danas vrlo aktivni. ‘merkanci, dani su vam odbrojani

Savovic Danilo
4 godine prije

Ameri su ovo izveli prije svega jer je cuveni general ojacao uveliko siitski polumjesec I priblizio Izraelu nikad blize veoma sposobne,brojne I vojno-tehnoloski nikad opremljenije skupine koje im nikako ne odgovaraju a drugo sto je pod pritiskom ” jastrebova”(vojno-industrijskog kompleksa,deep state-a) nazovite ih kako hocete morao naci nacin da odrzi prisutnost u regiji I ojaca je jer je pocela da slabi izuzetno ista,tako da nije vise bilo logicne svrhe za njihov ostanak u regiji(pogotovo u Siriji) tako da ce sada buduci da ce sigurno biti odmazde(kako I u kojoj mjeri vidjecemo) to mu samo dati “legitimnost” za ostanak snaga USA u toj regiji I (u zavisnosti opet kazem od sigurne odmazde) mozda I povecanje broja trupa. Sve u svemu vidjecemo brzo kakva ce reakcija biti od strane snaga koje je general I vodio I ojacao I od toga ce zavisiti I sami potezi Amerike I ostalih,svi su scenariji moguci.Vidjecemo….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI