Prvo nijedan, onda 11, a sada 34 ranjena američka vojnika u Iraku – Što je istina?

UH-60 Black Hawk
37 komentara

Nije 11, već je broj ranjenih američkih vojnika, nakon raketnog napada na iračku bazu Ain Al-Asad 8. siječnja, prema izvješću od petka glasnogovornik Pentagona, porastao na 34.

Prije nekoliko dana je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump tvrdio je da je samo 11 vojnika nakon bombardiranja hospitalizirani zbog  moždanih kontuzija, tvrdeći da nijednom vojniku, na bilo koji način, nije ugrožen život. Ali, kao što smo izvijestili, čak i ta vijest je od iznimne važnosti, jer pobija početne izjave kako nitko od američkih ili iračkih vojnika nije zadobio ni najmanju ozljedu u iranskom raketiranju baze u znak osvete za likvidaciju generala Qassema Sulejmanija.

Prve informacije u vezi s ozlijeđenim vojnim osobljem stigle su tek nakon dva tjedna nakon raketiranja američke baze u iračkoj provinciji Anbar, a vojska je sve ovo vrijeme čuvala tajnu o broju ranjenih.

„Važno je da budu neozlijeđeni“

Za Sjedinjene Države je odluka o strogoj tajnosti, sve dok istrage nisu jamčile apsolutni nedostatak komplikacija, bila potrebna za obeshrabrivanje iranskih napada na baze koje je koristila američka vojska.

Cilj je zapravo postignut, ako uzmemo u obzir razinu napetosti u prvoj polovici mjeseca. Međutim, tvrdnja da nijedan vojnik nije ranjen izgledala je čudno od samog početka, obzirom na štetu nastalu eksplozijama i izlaganju jakoj vatri.

Od 34 vojnika, hospitalizirana nakon napada, većina se žalila na jake bolove u glavi, vrtoglavicu i preosjetljivost na izlaganje suncu, sve posljedice koje su same po sebi normalne kod onih koji su preživjeli balističku detonaciju.

Nateži ranjenici su hitno prebačeni u Kuvajt i Njemačku, a tek su nakon toga vraćeni u Sjedinjene Države. Prema onome što je izvijestio Jonathan Hoffman,  to je bilo obično „logističko pitanje kako bi se olakšala rotacija osoblja u područjima koja je zauzela američka vojska. Samo devet ranjenika je ostalo u Njemačkoj radi detaljnijih procjena, ali ni oni nisu životno ugroženi.

Prema onome što je rekao predsjednik Trump, neprijavljivanje ranjavanja nije posljedica interne obavještajne djelatnosti, već zato što je Pentagon potres mozga u vojnika smatrao blagom ozljedom, ne pretjerano važnom da bi se istina priopćila javnosti.

Iako ova izjava služi i za umanjivanje važnosti koju su Sjedinjene Države dale iranskom balističkom napadu, dio stručnjaka tvrdi kako imaju osjećaj da liječnici američke vojske podcjenjuju ovakve ozljede glave, unatoč ozbiljnim posljedicama koje mogu doći kasnije, danima i tjednima nakon „lakog ranjavanja“.

Sami američki vojnici nisu dužni prijavljivati ovu vrstu problema, za razliku od štete koja je vidljiva golim okom.

Nije prvi put da Sjedinjene Države podcjenjuju važnost ozljede glave, ne samo na vojnim nego i sportskim terenima, kao u slučaju česte štete koju su pretrpjeli natjecatelji američkog nogometa. Prema onome što je izvijestio Reuters, tijekom godina su brojne medicinske i civilne skupine poduzimale korake u podizanju svijesti javnosti o tom problemu, ali nisu uspjeli bitno promijeniti situaciju.

Iako je proteklih 20 godina više od 400 000 američkih vojnika hospitalizirano zbog posljedica nastalih od ozljeda mozga, gotovo niti jedna intervencija nije provedena u roku od 24 sata od ranjavanja, iako liječnici Pentagona to više vole zvati „pretrpljenim udarcem“. Očito je da za Sjedinjene Države potres mozga nije dovoljno važan da bi se mogao definirati kao ranjavanje, ali se neurolozi s tim apsolutno ne slažu.

I za kraj, mi ovdje govorimo o potresima mozga. Ali tko kaže da su svi vojnici hospitalizirani s tom dijagnozom. Naime, prvo imamo tvrdnju da nije stradao nitko i na tome se insistiralo dva tjedna. Onda puca bedem propagande i priznaje se „11 lakše ozlijeđenih“, da bi u petak broj tih „lakše ozlijeđenih“ porastao na 34. Što je prava istina u priči o bazi Ain Al-Asad u Iraku, koju je 8. siječnja raketirala iranska revolucionarna garda?

Reuters

Napukao bedem američke propagande – Ipak je bilo žrtava u bazi Ain Al-Asad

bombardovanjeLikvidacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Ako je istina kako ima 34 ranjena, onda je istina i kako su mrtvi već pokopani i zaboravljeni.

Alen
4 godine prije

Istina je da se ulog na bliskom istoku učetverostručio , da ne znamo šta nas čeka sutra , možda još koja godina mira , mozda totalni rat… Mrtve, nažalost , ne treba brojati , biće ih na sve strane…

njofra
4 godine prije

Kuhanje žabe. U domeni su teorije šoka 🙂

zoran
4 godine prije

Istina se mijenja prema potrebi

Ivo
4 godine prije

Istina uvijek procuri na kraju, a laž se uvijek otkrije.
Na kraju će se ispostaviti da je Iran od početka imao točne informacije o broju ubijenih terorista u al Asad bazi. Znači, njih 80 je otpremljeno u crnim vrećama.

Mis
4 godine prije

Glavobolja od vina 😂😂😂

Z.A.
4 godine prije

Ja sam dozivio i osjetio detonaciju kalibra 155mm(nije preblizu bilo ali nije bilo ni predaleko) i sto bi se narodski reklo to je strahoba koja je to detonacija i udar,ali biti u krugu od 50m udara balisticke rakete koja je po snazi udara i detonacije sigurno barem 10 puta jaca tu covjeka nista da ne okrzne od same detonacije covjek puca ko lubenica.A ako ima ranjenih tesko da nema i mrtvih

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Po svjedočenju kanadskih vojnika, nekoliko sati prije napada im je rečeno da odu u sklonište. Iščekivanje napada i pitanja zašto moraju tu biti i trpiti, a ne negdje biti evakuirani dok fertutma ne prođe, vrlo je ”blagotvorno” djelovalo na njih. Eksplozije su opisali kao nešto strahovito, što u životu nisu doživjeli. Kada su ih napokon pustili iz skloništa, iznenadili su se, jer su mislili da će učinjena šteta biti veća. Uglavnom, veliki dio kanadskog kontigenta (oko 140- 150 ljudi) je po dolasku u Kuvajt zatražio psihološku pomoć. Jer, kako je kazao jedan narednik, ”za tako nešto nisu bili obučeni”.
P.S.
Da se naći nekih snimaka gdje ljudski potrošni materijal, nosom zabijenim u pod, viče: ””Please God save my fuckin’ ass… Please Lord! 💣 Oh shit!”
Zanimljivo da se nitko nije sjetio je*at mater onima svojim kamaradima, koji su se igrali sa džojstikom…….

Alfa33
4 godine prije

Kao da je bitno Amerima ima li i mrtvih,Meksikanac ili Afroamerikanac,jedan ili sto.,.,.sad ispada da su ovi psihopate se uplašili osvete Irana,to to je kao da kažeš Jacku trbosjeku da će dobit šibom po guz.ci ako i dalje nastavi….i dalje mislim da postoji neka veza između srušenog aviona i ostalih događaja, možda je bio netko bitan u tom avionu,mogli su uvaliti svog špijuna da obavi rušenje,ali teško je to Irancima dokazati ostalima. Tko zna možda je netko stvarno stisnuo krivu tipku,ili ipak je sve to dio plana….

100%
4 godine prije

To samo znači da sistem “Patriot” ne vredi ni pišljiva boba!

Stock
4 godine prije

Moje skromno misljenje je da je diagnoza -potres mozga, pogresna.

Dopizdilomi
4 godine prije

Kao i uvijek. Negdje oko sredine je istina.

nije bitno tko
4 godine prije

Samo udri po okupatorskoj bagri……

Ante
4 godine prije

Kada je bio rat ja sam doživio da je avion bacio bombu u blizini moje kuće, ja živim brdovitom terenu ne na ravnici. Naravni teren upija dio same eksplozije, ali se kuća unatoč tome tresla kao da je od papira. Tako da je po meni potpuna laž da je nije bilo žrtava od eksplozije. Jer kako i sami čitatelji navode dovoljno je biti u blizini same eksplozije pa da stradaš od udara. Posebno ako je riječ o malom prostoru na ravnici, gdje nema velike udaljenosti ni brda da upije dio samog udara.

subversus
4 godine prije

Istina o broju žrtava će se možda saznati ako netko od prisutnih propjeva. Ali se već savršeno jasno zna da su sve baze SAD-a u Iraku (i šire) na samo par minuta od nestanka ako se tako nekome prohtije … što njih brine puno više od ovog body count-a.

Ivo
4 godine prije

Račun za ubojstvo Sulejmanija dolazi na naplatu u obrocima. Nakon početnih laži o rušenju afganistanskoj civilnog mlaznjaka, danas priznanje da je iznad Kandahara oboren američki vojni zrakoplov, izviđačka verzija putničkog uskotrupca, otprilike sličnog Boeingu 737. O žrtvama još šute, vjerovatno između 15-20 ljudi.
Talibani su dobili PVO sustave, što znači teška vremena za psihopate i poskupljenje heroina na usa tržištu.

Max
4 godine prije

Na kraju će vjerojatntno priznati 80 poginulih i 285 ranjenih.

Oko
4 godine prije

Za vojnu silu kakva je Amerika bi manja sramota bila da priznaju gubitke nego da razvodnjavaju pricu kako se 30 vojnika usralo i trazilo pomoc psihologa. Znali su sta sledi nakon Sulejmanija, Iranci su ih muski poklopili, bice dana kada ce USA uzvratiti i sve je to normalno u ovakvom sukobu. Jedino nije normalno pustati u javnost da su u Iraku seka-perse koje psihicki popuste kad iz sklonista cuju eksploziju.
Rusi imaju taj ratnicki kompeks da pomisle na doktora kada su stvarno kontuzovani i kada im eksplozije i pritisak promesaju sve od glave do pete ( 2/3 ljudskog tela cini tecnost ) a za PTSP misle da je USA izum kako veterani muzu budzet.
Arapi, Iranci i pola sveta citaju ove izvestaje i umiru od smeha kako su Ameri culi bum i pisali se za doktora po uloske i tampone

Zagor
4 godine prije

Pa mrtvi polako isplivavaju na vidjelo.
jedan u Afganistanu, 2 u Njemačkoj, prekjučer jedan u Deir ez Zouru……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI