fbpx

„Zastrašujuća istina“: General Sulejmani je planirao napade u BiH

Qassem Sulejmani- Uloga u BiH

Zašto ovaj naslov? Zar nismo objavili gomilu članka o aktivnostima pokojnog iranskog zapovjednika Quds snaga, generala Qassema Sulejmanija, kojeg je američka vojska po nalogu Donalda Trumpa likvidirala u činu državnog terorizma u noći 3. siječnja u međunarodnoj zračnoj luci Bagdad? Jesmo i vjerojatno ćemo još materijala posvetiti ovom čovjeku koji je, jednom likvidiran, morao biti dehumaniziran.

Ovu je vijest 14. siječnja objavio Dnevni avaz, ali nije samo bosanski dnevni list pristao sudjelovati u ovoj podloj kampanji. Njemački su listovi objavili vijest kako je general Sulejmani planirao provesti napade na dječje vrtiće sa židovskom djecom u Njemačkoj. Neki srpski portalima „sumnjive“ vlasničke strukture su objavili vijest kako je general Sulejmani ’90-ih ratovao u BiH, na što su srpski špiljski nacionalisti reagirali s oduševljenjem na vijest o likvidaciji, kao da ih nije bombardirala ista ratna mašinerija, njih 1999. godine, a generala početkom 2020. Pa i ako je bio u BiH, što je moguće, bio je na kratkom sastanku s političkim i vojnim vrhom u Tuzli ili Sarajevu  kako bi dogovorio isporuke novca i nešto pješačkog naoružanja i granata koje je Iran poslao Armiji BiH. Ali to nije nikakva tajna. Međutim, od takve vrste sastanka do „ratovanja u BiH“ iranskog zapovjednika previše vrijednog da bi ga u bosanskim gudurama ubio zalutali metak ili slučajno ispaljena granata je ogromna razlika.

No, vratimo se naslovu prema kojem je general Sulejmani planirao terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

FOTO: Vijest objavljena 14. siječnja

Avaz naslovna 14.01.2020

Bosanski list, igrajući na antagonizam između šiita i većinskog sunitskog stanovništva u BiH, koje je stoljećima pripadalo pravcu hanefijskog islama, a sada se u njegovom tkivu šire metastaze saudijskog vehabizma i turskog i katarskog selafizma koje propagira Muslimansko bratstvo, na ovaj je način pokušalo ocrniti legendarnog iranskog vojskovođu i boca protiv terorizma.

Ali to nije sve, u tekstu se citira dio dokumenta za kojeg se tvrdi da je rezolucija američkog kongresa i priložen je faksimil dijela u kojem se spominju planirani teroristički napadi na  širom Europe i svijeta, a ne samo na državljane SAD, već i napade u Njemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama.

Dakle, imamo sve. Imamo kopiju rezolucije 466 američkog Kongresa i tvrdnju kako je riječ o zapovjedniku koji vodi Quds snage zadužene za aktivnosti u inozemstvu i da iranska meta nisu samo SAD, već i ostale zemlje, među kojima i Bosna i Hercegovina.

Kako mnoštvo čitatelja na zaslonu mobitela pročita samo naslov, a u ovom slučaju su imali i službeni dokument Kongresa, sve je jasno. Nema se što dovoditi u pitanje.

Međutim novinar koji je sročio ovaj tekst dobro zna da to nije istina, iako sumnjam da u Bosni i Hercegovini netko može sudski biti gonjen za širenje atlantističke propagande. Da bar postoje zakoni koji to suzbijaju, ljudi u BiH bi bili pošteđeni gomile gluposti koju ima serviraju zapadni i mediji zaljevskih monarhija koji imaju svoje balkanske podružnice ili su pokupovali lokalne medije i portale.

Što je istina?

Istina je, a to autor dobro zna, kao što zna da čitatelji neće ići na službene stranice američkog Kongresa, da je ovo nacrt rezolucije 466, što je lako provjeriti. Ali, kao što sam rekao, tko će ići na službene stranice američkog Kongresa, u ovom slučaju Senata, gdje lijepo stoji da je riječ o nacrtu rezolucije koju je sastavio poznati senator Ted Cruz, neokonzervativac i republikanac iz Teksasa,  te uputio članovima Odbora za vanjske poslove kako bi se dokument uputio u raspravu u Senat.

Nije teško za razumjeti. Ovo je običan komad papira u kojem Ted Cruz navodi gomilu „prijetnji“ i „zločinačkih planova” generala Sulejmanija, ali nigdje nema reference odakle mu ti podaci i koji su izvori. Ne može ih ni biti, jer je dokument sastavljen kako bi se „odala počast vojnicima i obavještajcima koji su dali svoj doprinos u akciji likvidacije međunarodno opasnog terorista Qassema Sulejmanija“, a ostatak teksta su izvaci iz članaka iz američkih tabloida i propagandnih dnevnih listova. Ništa u tekstu ne sugerira na neki izvor, neku konkretnu akciju, osim uopćene teze kako je general bio „prijetnja miru i stabilnosti na Bliskom istoku“, čitaj Izraelu, ali i cijelom svijetu, zbog čega je dodan nasumični spisak zemalja među kojima se našla i BiH.

Uostalom uz malo poznavanja engleskog jezika ili čak i s Google prevoditeljem ćete lako razumjeti ono što piše, ali u početku i činjenicu da je spomenuta rezolucija tek predana odboru za vanjske poslove senata i treba proći čitanje da bi bila usvojena. Naravno, čak i da bude usvojena, to ne znači apsolutno ništa, jer moramo vjerovati na riječ Tedu Cruzu, senatoru čiji su „dokazi“ vjerodostojni isto koliko i poznat epruveta Colina Powella u vijeću sigurnosti koja je sadržavala „dokaze“ o Sadamovom oružju za masovno uništenje.

I za kraj, jer je svaka daljnja polemika suvišna, je li Dnevni avaz, gotovo sigurno po nalogu svojih stvarnih vlasnika postigao cilj? Djelomice jeste, što se vidjelo iz komentara na društvenim mrežama u kojima je dio Bošnjaka likovao nad likvidacijom generala koji im je kao mladi časnik došao u posjet u BiH i donio pomoć Irana da lakše prebrode ratne godine. Ovo je „hvala“ Tehranu i generalu Sulejmaniju od onih u BiH koji su se prodali za zaljevske petrodolare ili sljedbenike Muslimanskog bratstva, koji nisu većina, ali su glasniji, financijski bolje strukturirani i povezani su s Washingtonom, vehabijskom dinastijom i Muslimanskim bratstvom iza kojeg stoje Katar i Turska. To je glavni razlog zašto su neki novinari u BiH pristali da zemlju što brže uguraju u razdoblje postistine i proizvode ovakve i slične vijesti koje je lako raskrinkati, ali je to često uzaludan posao, jer je šteta već počinjena.

Avaz | Congress / Senate / Resolution 466 Text

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
311 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ive
Gost
Ive
1 godina prije

General Sulejmani je planirao napade u BiH i Srbiji, ali su amerikenjci izvodili te napade po generalovim planovima.

duje
Gost
duje
1 godina prije

Hvala Nikola.

subversus
Gost
subversus
1 godina prije

Tipična američka ‘backtrack’ propaganda … što imate sumnjati ili provjeravati činjenice, pa MI rekli.

farre
Gost
farre
1 godina prije

Ako prevedete ovo, onda cete shvatiti kakofunkcionira transatlanska PR

https://swprs.org/die-propaganda-matrix/

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Još i prij 1990 pa do samoga početka rata rahmetli Alija Izetbegović je ima veze sa Iranom odnosno šiitskom verzijom islama i Iran pa vjerojatno i Suleimani su bilu u kintaktu sa Alijom i možda se ostvarila neka beznačajna pomoć Irana Muskimanima u BiH, međutim Alija je odma nakon početka rata prominija stranu jer zapadne tajne službe ni u ludiku nebi dopustile da Iran pomaže BiH Muslimane i da ne budu pod njihovom kontrolom i kontrolom tijeka rata u BiH.
Talo su zapadne tajne službe priko Hrvatske, uz znanje starijega predsjednika i mlajega obavještajca Tuđmana, u BiH ubacile glavosiječe sunitske provenijencije koji su odma počeli sič glave Srb

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Moreno

ima, Hrvatima i nepravovjernim Muslimanima.
Iz BiH je dosta glavosiječa išlo borit se sa ISIL-om upravo protiv Suleimanija.
I danas se drži kako BiH vozi sunitsku verziju islama.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nista otog nebi bilo,dasmo oruzje koje smo skupa stvarali,podjelili.Kakvi suniti,kakvi bakraci.Muslimana nebi ostalo u BH da nisu Hrvati pomogli,poslje su dobili noz u ledja.Imam rodbinu koja je primala i muslimanske izbjeglice.U Splitu su se ljecili,u Zagrebu obucavali.BH nice nikad funkcionirat dok nebude kantonirana ko Svicarska.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Nož u leđa. To je tako logično. Sigurno nije bilo da je Hrvatska krenula tu pomoć vojno “naplatiti”. Bahati Bošnjaci samoubojice. Do zuba naoružani protiv Srba napadaju i Hrvate.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Saj bodo ostali brez Medžugorja in Marije. Potem bo pa konec podpore mudžahedinom. Potem pa ne bo več tranzita v Slovenijo.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Meni smeta ova konstatacija pisca ovog članka, koji decidirano tvrdi, da je ubojstvo generala Sulejmanija bio akt državnog terorizma. Pa kad na dnevnoj bazi čitamo izjave samog Sulejmanija i još više, samog Ajatole Khamneija, koji otvoreno govore, da je Sulejmani bio odlučni borac protiv Amerike i svih ostalih nevjernika i da mu je glavni cilj borbe bio izbacivanje Amera sa Bliskog istoka i nadalje nabraja sve njegove podvige i zasluge u toj borbi, a dobro znamo, da ta njegova borba nije bila nekakva diplomatska akcija ili humanitarni rad, nego niz terorističkih akata i organiziranje oružane borbe protiv Amerikanaca svuda na bliskom istoku pa i šire, onda po svakom čovjeku razumljivoj logici stvari ispada, da je on bio legitimni cilj američke vojske i da je dobio, što je zaslužio i da je svaka iranska akcija protiv američkih baza i američkih interesa može izazvati legitiman američki odgovor protiv Irana i njegovih proxi snaga bilo gdje na bliskom istoku i jedno je sigurno, Iran ima vrašku sreću da je na kormilu Amerike ovaj mlitavac Trump, koji se kao pijan plota drži svog obećanja naciji, da neće pokretati nove ratove bilo gdje. Iran se je uvjerio u to i sad koristi tu Trumpovu principijelnost i zadaje Americi udarce uglavnom preko svojih saveznika i proxija. Kad bi sad na Tumpovom mjestu bio predsjednik Reganova kova, iz Irana bi se već dimilo gore nego u Australiji kad su tamo divljali veliki šumski požari

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

“Sulejmani bio odlučni borac protiv Amerike i svih ostalih nevjernika i da mu je glavni cilj borbe bio izbacivanje Amera sa Bliskog istoka i nadalje nabraja sve njegove podvige i zasluge u toj borbi, a dobro znamo, da ta njegova borba nije bila nekakva diplomatska akcija ili humanitarni rad, nego niz terorističkih akata i organiziranje oružane borbe protiv Amerikanaca svuda na bliskom istoku pa i šire..”

Otkad je borba protiv cionizma i američkog intervencionizma isto što i teroristički akt? Prema toj tezi, svi koji ne podržavaju ovo što čine Amerikanci i cionisti idu u kategoriju “terorista”.

Osobno, vjerujem da takva Vaša konstatacija mnoge na ovom portalu (i šire) također smeta.

P.S. – Inače, i Regan je imao svoju šansu. Nisu Iranci krivi što ju nije uspješno iskoristio.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora dušo, da se ti slučajno ne spremaš prestupiti na Islam!?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Da ste imalo vjerodostojan (katolički) vjernik, bili biste bolje upućeni u ovu tematiku pa ne biste zvučali tako jadno.

Stoga, da Vas izbavim od vlastitog neznanja, izvolite naslov jednog članka koji će razbiti Vašu tešku zabludu: “Catholic theologians say Soleimani assassination violates ‘just war criteria’” (Cruxnow).

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

To je možda stav i mišljenje ovog retardiranog Pape Franciskusa, koji je odmah poslije proglašenja Papom
prvo redom posjetio sve najveće južnoameričke diktatore i zlotvore, Kastra, Evo Moralesa i Chaveza a od balkanskih država prvo otišao u muslimansko Sarajevo. Kad je letio u avionu preko teritorija Hrvatske nije se udostojio, kako to nalažu pravila međunarodne diplomacije i još više običaji Katoličke crkve, da pozdravi zemlju i narod preko čijeg teritorija upravo prelijeće. Mislim si ja, Da je taj Papa bio na čelu Katoličke crkve u vrijeme kad su Vatikan i ostale europske zemlje priznavale Hrvatsku, on bi 100% pitao srpskog patrijarha, dali treba priznati Hrvatsku i postupio bi vjerovatno kao i kod proglašenja blaženog Stepinca svetim, znači ravnao bi se po mišljenju srpskog patrijarha!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Vidim da niste pročitali tekst jer da jeste, znali biste da osuda Soleimanijevog ubojstva nije isključivo katolički stav nego jedinstveni stav koji proizlazi iz katoličke, islamske i židovske etike.

Izvolite u nastavku jedan citat kako ne biste dalje pričali napamet:

“The drone killing of Iranian General Qassem Soleimani on January 3rd by the United States was not morally justified,” reads the statement that was signed by over 60 ethicists following the joint gatherings of the Society of Christian Ethics, the Society of Jewish Ethics, and the Society for the Study of Muslim Ethics which met in the nation’s capital earlier this month.”

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

No worries, I read it all and I refer to only one part of the text! I činilo mi se je umjesnim tu uplesti Papu Franciskusa zbog njegovog čudnog “Papovanja” i prijateljskog odnosa sa svima koji su najveći neprijatelji katoličke crkve! I on je izrazio zabrinutost i žaljenje zbog ubojstva generala Sulejmanija iako ga se to nimalo ne tiče a Sulejmani bi bez imalo oklijevanja smaknuo i tog Papu, kad bi imao dobru priliku za to!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Vi ste definitivno pali na “šarm” Mikea Pompea. Ipak, postoje li bilo kakvi dokazi ili reference koje upućuju na to da je general Qassem Soleimani bio izravna prijetnja i “Papi Franji”?

Mico
Gost
Mico
1 godina prije
Reply to  Komentator

Nije stigao kad je let trajao kratko.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentatore ,ocito da ne poznajes ko je ko na ovom portalu pa se ispaljujes. Prateci Korino pisanije prije bi Papa presao na Islam nego Kora 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  DažBog

@DažBog

👍😂

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Komentator

@komentator ti nisi ni trol niti plaćenik nego onična budala

čmrk
Gost
čmrk
1 godina prije
Reply to  Kora

borba pritiv cionizma i amera iz cionističke i američke tiče perspektive je teroristički čin. kao i što je ubojstvo sulje teroristički čin iz perspektive irana.
Sve ovisi o strani s koje promatramo događaje i istina je skoro pa uvijek u sredini(naravno, za neovisne promatrače)

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  čmrk

@čmrk

Netočno. Istina nema “perspektivu” ili “stranu”, niti je “pristrana” ili “neutralna”. Ona je uvijek samo jedna, vječna i nepromjenjiva jer je to apsolutna, a ne relativna pojava.

ppp
Gost
ppp
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora,
A Vi kao znate 100% istinu u svakoj njezinoj formi neovisno o percepciji? Ili ćemo se malo upustiti u dubiozniju raspravu filozofije morala isl.???
Ako Vam prof.domena katoličanstvo, ne znači da sa apsolutnom sigurnošću možete ikoga napadati za tumačenje istine i na zloban i kvaran način koristiti svoj vjerski status!
Da Vam se to ne obije u glavu Kora.
Nije mudro držati se najpametnijim i najvjerodostojnijim sa bilo koje perspektive!
Mudro je biti skroman u svojim stavovima ,a koliko vidim Vi idete u krajnosti! Tim više ako smatrate sebe iskrenim i nepristranim, uklonite svoju krajnju pristranost koja je itekako naglašena u svim Vašim komentarima, ako želite zastupati nepristranu i neutralnu istinu kakvu Vi tumačite!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  ppp

@PPP

Vi to meni (“mudro”) prijetite?

Slavko
Gost
Slavko
1 godina prije
Reply to  čmrk

Ako jedan lik 100% vremena laže, a drugi lik 100% vremena govori istinu, “istina je skoro pa uvijek u sredini” za “neovisnog” idiota, a ne promatrača.

ppp
Gost
ppp
1 godina prije
Reply to  Slavko

Slavko,
to je Vaša percepcija OK. Postoje različiti oblici percepcije morala,tako i istine iz čega može proizaći i da ste Vi sami osobno taj (upotrijebiti ću Vaš izraz) “neovisni” id***. Bez uvrijede.
Samo na svoj način, kao i Vi na svoj, percipiram Vaše tumačenje istine!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  čmrk

Takvo tvoje kompromisno razmišljanje ne može zadovoljiti Koru jer ona je bezkompromisno na strani Irana, palestinaca, svih vrsta islamskog terorizma i kontra Izraela i Amerike,kao dva najveća zla na tom svijetu!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Vidim da ste propustili jedan od mojih recentnijih komentara upućenih onima koji baš ne razumiju najbolje ono o čemu pišem. Međutim, meni nije nikakav problem ponovno ga napisati tj. “nacrtati” samo za Vas jer znam da “slika govori tisuću riječi” 😉

🇮🇷 & 🇭🇷 = 💞

acrobat
Gost
acrobat
1 godina prije
Reply to  Kora

Bravo Babiću za rasrinkavanje laži D. Avaza i drugih lažnih nacionalnih epigona.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator, rasvijetli mi put, reci mi koji je to veci svjetski terorista od Amerike, UK i Izraela, isto tako nazivati Evo Moralesa, Chaveza ili Kastra diktatorima, a zaliti da Papa nece da proglasi svecem naseg Stepinca… Hm poz

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Suleimani je bija u nekoj pregovaračkoj akciji i njegov let iz čini mi se Libanona u Baghdad je bija poznat i ka takvi je bija meta.
To je meni isto da je na primjer neko ubija Johna Mc Caina, pokojnoga američkoga senatora i jednoga od organizatora ISIL-a, notornoga ratnoga huškača koji se slika sa Al Baghdadijem, ubije neka država sa svojom vojskom na bilo kojemu aerodromu glavnoga grada bilo koje bliskoistočne države. Koliko bi god to nekima bilo oduševjjenje, a nekima ordinarni zločin to bi bija državni terorizam isto ka i ovi.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno isplivali su podaci, da je Sulejmani još prije 7 mjeseci bio osuđen na smrt a to što je bio ubijen baš tada i na tom mjestu je puka slučajnost i dobra prilika, da se uz njega riješe još nekoliko drugih terorista, znači jednim udarcem ubili nekoliko muha! To se zove efikasna akcija!

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Pa šta da je bija osuđen na smrt . . , pa svi američki predsjednici u na primjer sjevernoj Koreji su osuđeni na smrt pa isto Kim nije upuca Trumpa kad su se našli. BTW pokojni Georg Bush u neke europske države nije smija ić jer je tamo bija optužen za ratne zločine. Besmisleno je raspravljat o provođenju prava jedne države na teritoriju druge države. Zna se ko to radi najviše, ko više, a ko manje. Sve je stvar ukupne moći i zbrka je utoliko šta se odnosi moći minjaju.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Diljem svijeta od sada pa nadalje slavit će se Soleimanija bilo kao muslimanskog mučenika, bilo kao voljenog narodnog vođu, bilo kao odanog patriotu, bilo kao ideološkog istomišljenika, bilo kao borca protiv sile i zla… i njegov će (u pravom smislu globalni) utjecaj na mase ljudi s vremenom proporcionalno rasti, neovisno o tome što on sam više nigdje nije prisutan. Ako je to bio učinak koji su cionisti htjeli polučiti, onda se slažem s Vama da su izveli “efikasnu akciju”. Međutim, nekako sumnjam da im je baš to bio cilj. Zapravo, cionisti će s generalom Soleimanijem proći kao i sa kardinalom Stepincem: likvidirali su Božjeg čovjeka, a onda dobili kult s kojim se neće uspjeti ni nositi niti ga ikada nadvladati, neovisno o snazi svog (nuklearnog) naoružanja s kojim raspolažu. Tako to biva s onima koji ne žele učiti na vlastitim pogreškama nego ih uporno iznova ponavljaju… iz stoljeća u stoljeće.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora većina toga sto si navela ne postoji u islamu , uspjela si čak i par širkova ubaciti , pa ne znam na koga će ubistvo sulejmanija da ostavi takav efekt.. Kod šiija ima tog efekta mučeništva ali i oni imaju granicu u tome ..Da se izazove taj efekt upravo to bi i bilo uspjeh onih koji se bore potiv islama..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alene

Čini mi se da iz Vas progovara ljubomora na Šijite jer u osobi generala Qassema Soleimanija imaju istinskog globalnog velikana.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Kora

Da,gadno je kad jedan Sijt ima vece zasluge za islam nego njegovi puleni.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Mucke

@Mucke

Vi smatrate da se zasluge generala Qassema Soleimanija isključivo vezane uz Islam? Kršćani na Bliskom Istoku vrlo lako i argumentirano bi Vas razuvjerili.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Kora

To samo potvrdjuje ono sto sam napisao iznad.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Kora

General Sulejmani je branio sve nas i stanovnike Sirije Iraka Libanona Irana ali i Hrvatsku BIH i i Europu jer da nije razbijen ISIL gdje bi se on zaustavio? oni su htjeli osvojiti čitavu Europu

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Mucke

Ti vjerovatno pojma nemaš ni šta je šiit niti sunit , nešto si načuo samo..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kora

Naprotiv kora , takav pristup koji ti zamišljaš nema ama baš nikakvu svrhu u Islamu niti će donijeti bilo šta dobro praktikantima tog načina…

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen

Koliko je ono ljudi poginulo zbog stampeda koji je nastao uslijed kretanja gomile koja je došla odati posljednji pozdrav generalu Soleimaniju? Rekli su tako veliki ispraćaj muslimanski svijet skoro nije vidio. To će reći da Vaše tvrdnje “padaju u vodu”.

ppp
Gost
ppp
1 godina prije
Reply to  Kora

Taj “stampedo” je bio razlog nečeg drugog! Za pametne dovoljno!

ppp
Gost
ppp
1 godina prije
Reply to  ppp

Vjerojatno velika većina nije vidjela neka videa na kojima su se neki od građana, koliko god to izgledala zastrašujuće neplemenito veselili na dan smrti gen.Suleimanija te se u tim različitim motivima za izlazak na ulice i sukobljavali, pod krinkom tzv.stampeda…. To su nevjerojatne nebuloze, koje režim iranskog predsjednika Rouhani-a i vjerskog vođe Hamenei-a, propagiraju svojim medijima.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora, sve to sad možemo ovako definirati: Karavana je prošla, ali psi i dalje laju!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Ukratko, na Bliskom Istoku i šire, Soleimani je bio i ostao ono što Pompeo, Netanyahu i Trump nikada neće uspjeti postati ma koliko se trudili i sanjarili o tome: čovjek koji je ostavio trag u društvu i postao nadahnuće svima koji se trajno i odlučno suprotstavljaju zlu. S tim u vezi, Trump će definitivno ostati u sjećanju kao američki predsjednik koji je uspjeo u onome što nije želio: “make America great Satan again”, uz napomenu da – upravo zahvaljujući osobitim Irancima poput generala Soleimanija – od Sotone sve manje naroda strahuje, a sve više ga prepoznaje i odbacuje, unatoč svim njegovim prijetnjama i sankcijama.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kora

🤝
Neće na dobro izaći.
Slažem se sa Korom, pa još u prethodnih nekoliko postova!?🙄

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora Vjerojatno je tako kako pišeš, ja san skoro u svim mojim komentarima ovde pisa kako ja vidin stvari bez onoga šta bi ja osobno volija da je bilo u prošlosti i nastoja san maksimalno izbjeć pisat šta bi ja volija da bude u budućnosti.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora Di si Stepinca ubacila . . . nije on paralela za Sueimanija . . . Stepinac je nešto drugo.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Ne biste trebali na ovu temu gledati tako površno. Obratite pozornost na sljedeći dio moga komentara: “bilo kao mučenika, bilo kao voljenog narodnog vođu, bilo kao odanog patriotu, bilo kao ideološkog istomišljenika, bilo kao borca protiv sile i zla…”

Dakle, paralela itekako postoji, a to što je general Soleimani bio Musliman, a kardinal Stepinac Katolik ne mijenja činjenicu da se ova dva velikana među svojim narodom (iranskim i hrvatskim) jednako proslavljaju.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora Ja na Stepinca ne gledan ka patriotu, narodnoga vođu . . . itd, također Stepinca ne gledan ni ka žrtvu komunizma . . . ne gledan ga ni ka zločinca . . . Stepinac je jedna od žrtava ka šta ih je puno u i posli WWII bilo . . . i upravo zato šta ne gledan površno napisa san kako Stepinac nije dobar primjer.
Stepinac je iskorišten za manipulaciju svih strana, od Vatikana, NDH, Komunista i SPC.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Umjesto da nabrajate kako Vi sve “ne gledate” na Stepinca, jednostavnije bi Vam bilo napisati “ja sam slijep” kad je posrijedi Stepinac.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora Uf. Tema Stepinca mi je zamorna i ne uklapa se u sve ovo, ali ako oćeš napisat ću moje viđenje.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Čemu Vas zamarati kad ionako ne vidite dobro?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora Okay, evo ti šta ja vidin, a posli ti napiši šta ti vidiš, ne tribaš me razuvjeravat, neću ni ja tebe šta ne znači kako neću prihvatit nešto šta rezonira sa mojim poimanjem događanja oko Stepinca;

Sveta Stolica odnosno Papa i Rimska Kurija su vrhovna vlast katoličke crkve. Sveta Stolica zastupa grad državu Vatikan u međunarodnim odnosima, a vatikanska diplomacija je jedna od najjačih u svitu i ima jednu od jačih tajnih službi na globalnoj razini.
Sudbinu Stepinca je odredija upravo Vatikan. Tita je prid kraj rata tajno posjetija Vatikan, o čemu se pričalo i jeli Tita priča sa Papom Piom XII niko nezna, ali znamo ono šta smo vidili, a to je kako se Pavelić izvuka, a Stepinac i Hrvati prepušteni Titi na milost i nemilost. Vatikan je moga zaštitit Stepinca, ali ga je u ukupnoj političkoj trgovini sa Titon pustija niz kurenat. Nezna se jeli za tajni posjet Tite Vatikanu Stepinac uopće zna. Ono šta se zna je to kako je Tita nudija Stepincu vodstvo KC NR Hrvatske uz kidanje veza sa Vatikanom šta je Stepinac odbija i šta je logično jer je Stepinac bija službenik Vatikana koji ga je i postavija.
Nadalje poznato je kako je Tita 1971, već 11 godina nakon Stepinčeve smrti, šta je za KC vrlo kratko razdoblje za donošenje odluka, prilikom posjeta Vatikanu, od Pape Pavla VI dobija orden i proglašen je počasnim kanonikom crkve Svetoga Jeronima u Rimu. To se baš ne slaže sa konceptima nametnutim hrvatskome narodu od nižeg klera katoličke crkve u Hrvatskoj.
Sve Pape su provodile istu politiku, s tim šta Papa Frane to danas radi ubrzanije i otvorenije.
Ono šta se ne piše i ne govori je to kako Vatikan provodi svoju politiku koja nije nužno na dobrobit naroda i država, naročito ako se radi o manjim državama i narodima. Vatikan širi svoj uticaj na istok jer je to agenda Vatikana od početka prošlog tisućljeća, a Hrvati su i inače malo pogubljeni u bespućima tisućljetne povijesne zbiljnosti pa to i nemogu odma shvatit i nije čudo kako su po pitanju KC i samoga Stepinca malo zbunjeni pa se čude kad Papa Frane pita patrijarha Irineja za ‘’mišljenje’’ o Stepincu.
Sve bi bilo jasno kad bi se otvorili arhivi Vatikana, ali to su jedni od najnedostupnijih arhiva na svitu i kad bi se otvorili već sutra u par dana bi svit doživija turbulencije koje se dogode u desecima godin.
Tako da bi Stepinca ka nesumnjivu žrtvu visoke politike tribalo pustit da se odmara u povijesti do nekog drugog trenutka u budućnosti.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

Blaženi Alojzije Stepinac nije bio terorist iako mu to neki hoće na svaki način priljepiti, a Sulejmani nije bio ni svetac ni blaženik i za to su ta dva lika nespojiva u bilo čemu osim u tome, da su bili biološki pripadnici iste vrste!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

General Soleimani je bio i ostao velikan iranskog naroda jednako kako je kardinal Stepinac bio i ostao velikan hrvatskog naroda. Po značaju i ulozi koju su u ključnom trenutku odigrali svaki u svoje doba, na svoj način, u svojoj domeni i u svome narodu, ova dva lika su ustvari – identična!

Prp...
Gost
Prp...
1 godina prije
Reply to  Kora

Kakav spoj, terorista i genocidaš! Sad su na istom mjestu, u paklu sjede zagrljeni!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

Da, ostavio je krvavi trag za sobom diljem cijelog bliskog istoka, ali je ipak dolijao. Qualis vita, finis ita! (Kakav život, takav kraj!)

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Qassem Soleimani je istinski “globalni junak našega doba”, i ne postoji način da se njegove zasluge obezvrijede ma kako predano se cionistička mašinerija posvetila upravo tom malicioznom zadatku.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Dakle, ostaje samo pitanje je li aktualni američki predsjednik veći ili manji “državni terorist” od svojih prethodnika, savjetnika i saveznika? 😉

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

Kad čovjek to sve gleda kroz tvoju dioptriju, onda se svakog vođu neke veće i vojno jače države, sada ili u bliskoj prošlosti, kao na pr. Putina, Blaira, Sarkozija, Busha može nazvati “državnim teroristom.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Ne baš svakog vođu, ali ove koje ste nabrojili komotno bi se moglo tako nazvati.

Slavko
Gost
Slavko
1 godina prije
Reply to  Komentator

Zapravo, Komentatorov osvrt je razumljiv, ako se pogleda koju on perspektivu ima. A perspektiva mu prirodno proizlazi iz strane koju radije bira. On kad sagledava 1939. do ranih ’40.-ih, vjerojatno svaki otpor svojem nacističkom širenju od strane okupirane nacije vidi kao “niz terorističkih akata i organiziranje oružane borbe, a ne humanitarni rad”. Shvatljiva perspektiva ako si nacist. A zašto on odabire tu stranu i perspektivu je već dublje pitanje u koje ne bih zalazio.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator_ tebi i burt _u sve smeta sto je protiv zapadne civilizacije . Isti takav je bio i onaj @Jack a i @Dzugasvili …

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Znam, sjećam se Jacka i Džugašvilija, pisali su dobre komentare i dobivali brdo minusa!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

normalno da se sjećaš, to su ti stari nickovi.Mjenjaš ih ko zmija kožu, ali si iznutra uvijek isti.

ppp
Gost
ppp
1 godina prije
Reply to  Ivo

Totalno nebitno tko i koliko puta mijenja nick, ali je itekako bitno tko kakvu poruku šalje tj. što piše i kako izražava svoje stavove!
Osvrni se na sve svoje opskurne i lascivne komentare.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Komentator

Sulejmani je bio organizator osovine otpora odnosno narodnooslobodilačkog pokreta protiv okupacionih snaga koje sačinjavaju cionisti I njihovi trabanti.
” Smrt fašizmu, sloboda narodu “.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Sardelino

I tebi sinko!!

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Komentator

Normalno je, da so ISIS zavezniki ZDA. ZDA so pač želeli prazen prostor in ISIS je prostor prav lepo čistil. Potem se je pa šiitska banda vmešala. Ni čudno, da so ZDA besne. https://www.google.com/search?ei=H7cpXojGAszHrgSvmavgCw&q=israel+natalitet&oq=israel+natalitet&gs_l=psy-ab.3..0.8008.12576..12977…0.0..0.158.1021.0j8……0….1..gws-wiz.2aCLBXR1GfU&ved=0ahUKEwjI0dWzgJrnAhXMo4sKHa_MCrwQ4dUDCAs&uact=5
Planet je premajhen in ljudi je preveč.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Komentator

Kolega Komentator Trump se boji Iranske vojne moći koju je Iran dokazao u operaciji “Mučenik” “Sulejmani” a nije nikakav mirotvorac Ali slabić i dezerter jest

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno Meni samo nije jasno KAKO su tijekom hrvatsko-bošnjačko muslimanskog rata u BiH ušle na desetine terorista preko Hrvatske i preko teritorija koji su HVO i HV držali u BiH?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko Meni također nije jasno kako su konvoji cisterni iz Hrvatske vozili gorivo priko borbene linije u Republiku Srpsku i tramakavali se kuferi njemačkih maraka, a da su istovremeno hrvatski i srpski vojnici koji kilometar dalje pucali jedni na druge i ginili jedni i drugi.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Možda ti bude jasnije ako pogledaš etničku mapu BiH i uporediš je s onom ratnom. Možda i primjetiš da su u Bosni opstale samo one hrvatske enklave koje su imale direktnu granicu s RS. One koje su pale evakuirane su preko iste te RS. Otuda i gorivo i sve ostalo.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba Ja ti uvik gledan širu kartu pa tako i širu etničku kartu i ono šta vidin je kako u Hrvatskoj skoro pa da nema više Srba, a u Republici Srpskoj skoro pa da nema više Hrvata.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

RSK nije isto što i RS. Od vodstva, ljudstva, logistike, teritorija to su različite stvari. Isto tako HZHB nije isto što i RH. Situacija 1991-1992 nije isto što i 1993-1994, a 1995 je nešto sasvim treće.
Politika je umijeće mogućeg. Sve hrvatske enklave u Središnjoj Bosni bi pale bez resursa koji su dolazili sa teritorija koje su držale srpske snage. To košta, i to treba da se plati.
Rat u Hrvatskoj je faktički bio gotov povlačenjem JNA, sve drugo, od Medačkog džepa pa na dalje, je bilo pitanje vraćanjas teritorija tako da se ne izazove reakcija velikih sila. Srbi u Hrvatskoj su bili nedovoljna sila da se odopru koncentriranom napadu hrvatskih snaga, a ne da još vrše neke ofanzivne radnje.
U BiH situacija je diametralno suprotna, i tu nema očito dominantne strane.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba Ni rat u Hrvatskoj ni rat u BiH se nemože gledat izvan konteksta raspada Jugoslavije. Na kraju u Daytonu su bili Tuđman, Milošević i Izetbegović.
Šta pišeš nepotrebne detalje . . . samo odgovori na pitanje jeli zamjena stanovništva i u Hrvatskoj i u BiH bila vridna tolikih žrtava i razaranja . . . zašto su na primjer ginili Hrvati u Posavini i zašto su ginili Srbi u Vukovaru . . . a da su pri tome lopine temeljito opljačkali svaki svoje građane u svojim rezervatima i u Hrvatskoj i u BiH i u Srbiji . . . ?

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Kakva zamjena stranovništa. Srbi u Vukovaru su tu gdje jesu, njihove kuće nisu gorile, za razliku od onih u Kninu ili Zapadnoj Slavoniji. Hrvati su izgubili Posavinu, veći dio nje, na oružje i više ih nema.
Pogodi šta, nema ih u Varešu, nema ih u Bugojnu, nema ih u Kaknju, ali ih ima u Busovači, Kiseljaku, Vitezu, Žepču, Uskoplju. Ima ih upravo radi borbe i te nafte. I tu “naftu” potenciraju oni koji bi željeli da ih danas nema, odnosno oni koji žale što najveća koncentracija Hrvata u BiH nije završila ko Srbi u Kninu i Z.Slavoniji.
Zaključak uvijek, ali uvijek, se vrijedi boriti.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba Okay, nije zamjena stanovništva nego zamjena teritorija . . . da malo karikiran još će ispast kako rata nije ni bilo . . . Hrvatu iz Posavine i Srbinu iz Knina je ista sudbina . . . a mrtve sa obe dvi i treće strane ko je#e . . . ne slažen se ja tu sa tobon, ali nema veze . . . velikoj većini danas ne cvitaju ruže kako god da se okrene . . .

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Prepričavaš gluposti sa TV-a.
Posavina je pala, osim Orašja, pod udarom jače i bolje motivirane oružane sile. Srbima je koridor bio od životne važnosti, propaganda je radila punom parom (u banjalučkoj bolnici umiru bebe u inkubatorima …), oruža i tehnike je bilo mnogo i završilo je kako je završilo. To jest oni su dobili, mi smo izgubili. Gotovo, završena priča.
Osobno mogu samo izraziti žaljenje što zamjene teritorija i stanovništva nije bilo, jer time bi se izbjegle sve ove žrtve i nepotrebno razaranje.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Koba

Ovo prepricavas gluposti sa TV-a je samokritika?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba Aha, a sad evo ti nešto šta nije bilo na TV;
Posavinu koja je RS tribala za koridor je u Daytonu Tuđman sa Miloševićen istrgova za mirnu reintegraciju istočne Slavonije. Izetbegović je od Miloševića dobija nazad najveći dil od 70% oružjem osvojenoga teritorija kako bi RS pala na 49%, a od Tuđmana je Izetbegović dobija to da je Tuđman treći entitet za Hrvate u BiH pustija niz kurenat.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nije nego za oslobadjanje okolice Dubrovnika sto se dogodilo simultano sa padom posavine.Milos je na Dubrovniku drzao Tudjija za jajca inace bi koridor ostao sanak pusti.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke miješaš Lipanjske zore i Posavinu. Najveća greška i sramota JNA je epizoda u Konavlima i Dubrovniku. Tu su popušili propagandni rat.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Čovječe koje godine je pala Posavina, a koje godine je potpisan Dayton.
Da bi “dobio” nešto na papiru moraš imati više od toga na terenu, zato je sada RS 49%.
Tuđman od Izetbegovića nije dobio ništa, jer mu dotični nije imao što dati. Dobio je od amerikanaca Washingtonski sporazum. Tj. zeleno svjetlo za Blijesak i Oluju uz “posao” u BiH. Pošto Amerikanci nisu blesavi igrači znali su kad treba povući kočnicu i HV uz priljepke HVO i alijinu armiju nije smio ući u Banjaluku. Tako su Srbi prisiljeni na mir, a BiH nije postala muslimanska država u srcu Europe.

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Koba

Hahahaha, ko da oni koji su napravili rat u BiH nisu znali da će nastati Srpska od onog što uzeše od BiH ko oni spriječili muslimaniju hahaha, koji klorofob. Što si ti čitao ako si kroata, smrt smajl age čengića hahaha al će prije biti da te je instruirala lijepa riječ Njegoša i Andrića koji su klorofili ko što ti nisi kroata hahaha.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba Šta je to Hrvatska u Daytonu imala na terenu da bi dobila istočnu Slavoniju za stolom ili kako ti pišeš ”na papiru” . . .

Zašto se se provlačila ”izdaja” kod pada Posavine i Vukovara . . .

Spominjanjem ”američke kočnice” direktno si potvrdija kako se rat vodija dogovoreno, a Ameri su bili arbitri šta ja cilo vrime govorin i sad ću dodat kako je oluja 1995 bila politički, obaviještajno, logistički i financijski od Amera poduprta tek nakon šta je 1994 Tuđman preda HNB nepoznatima i privatizira poslovne banke za 6 miljardi kuna koje su predhodno bile sanirane sa 85 miljardi kuna poreznih obveznika i Hrvati i Hrvatska su postali dužnički robovi ili drugačije rečeno Tuđman je okupaciju 1/4 od Srba okupiranoga teritorija zaminija za okupaciju 1/1 zapadnoga carstva.

Srbi su dobili RS i pristali na mir, a Hrvati u BiH su ostali visit i nestaju većom stopom nego Muslimani, i ako neće nastat muslimanska država u Europi nastat će muslimanski entitet.

Moš ti kume vrtit godine i datume i srat pizdarije, ali pogledaj rezultate rata. To je isto ka da si iša igrat poker punih žepova love, a vratija se praznih i govoriš kako si ih opelješija.
Je#a te, ti si od onih faca koji kad ih žena uvati bez mudanata sa drugon ženskon pitaju ženu jeli ti viruješ meni ili svojin očima . . . nisan ti ja tvoj dementni dida pa da mi moš prodavat te priče.
Adio pameti.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Evo ga sad i Vukovar i Posavina, izdaja i gluparije. Čovječe skini se sa hrvatske televizije, Srbi nisu neobrijani ispijači rakije, a ZNG nije nepobjediva nebeska sila.
“Izdaja” se ovdje provlači svuda. Vukovar, Posavina, Gospić, Zapadna Slavonija, Knin, Zvornik, Srebrenica…
Svuda gdje je netko ispušio krije se izdaja, a ustvari se infatilni mozak štiti od spoznaje poraza. I upravo zato što se kritična grupacija naroda ne može suočiti s istinom, ma kako bolna ona bila, mi smo tu gdje jesmo i tako nam je kako je. I zato sve te kretenoidne teorije zavjera i mangupi koji na njima dobro zarađuju, to je zajedničko za sve ovdašnje narode.

Amerikanci nisu bili u ratu od početka, imali su oni svoje probleme s Irakom, aktivno se uključuju tek za Clintona. I naravno da se pitaju za sve, i naravno da moderiraju, ali to ne znači da su ga i izazvali.
Pljačka i kriminal su sastavni dio svakog rata, no o tome ovdje ne pričamo, a ne pričamo ni o tome kako je do rata i došlo. Tema je razdoblje rata, odnosno vrijeme sukoba. Znači realne stvari, mrtvi ljudi i zapaljene kuće, te oni koje je ta sudbina zaobišla, a zaobišla ih je izmeđuostalog i zbog te nafte. Ljudima su po Bosni, doslovno, sječene glave.

Hrvatska je došla u poziciju gdje je “mirna reintegracija” bila riješena stvar. U paketu s tim možeš gledati i na hrvatsko pitanje u BiH. I ne brini, Hrvati su EU groznicu preživjeli, ostale narode ona tek čeka.

I za kraj lako je biti pametan kad se balada završila, tko je glaso za “nacionaliste”. Hrvatsku su krali i poslije rata, i gro privatizacija se odigrao 2000-ih. Gdje ste onda bili, što ste onda radili.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Koba

Žao mi je koba, ali uzročno-posljedična veza kaže drugačije.

Ali možemo mi naivni pričati o nekakvim vojnim porazima. Koga briga za tamo neka misteriozna napuštanja položaja ili kojekakve dogovore po tamo nekim gracevima i sličnim inozemnim krčmama.

Posavskim hrvatima je od početka bila namijenjena sudbina, a kako ih istjerati nego ratom. Po mogućnosti što većim uplivom HV-a i HOS-a. Vi iz srednje Bosne ste imali tek strašnu tragediju. Vama je čak i određeno da budete dio HB-a, pa vas je tuđman pustio niz vodu. Na kraju imadoste veće koristi od tobožnjeg neprijatelja karadžića.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Kakve crne uzročno posljedične veze. Se vi pitate sto će HV izvan granica RH. NETKO mu je to dozvolio, ali pod određenim uvjetima i na određeno vrijeme. Da je bilo dogovora ne bi bilo plivanja preko Save ni Odzackog klina.
Evo neki dan mi čovjek priča o izdaji Jajca i nekim tamo HOS-ovcima koje muslimani nisu propustili. Mislim gdje je tu vise kraj.
Ovdje su bolidi slagali zavjere o obaranju onog aviona nad Teheranom nakon sto je ajatolah osobno javno priznao grešku svoje PZO. To ide u ozbiljnu dijagnozu.
I nisam iz srednje Bosne ali jako poštujem moj hrvatski narod i njihovu borbu tamo.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Koba

Eto. Sad si sam potvrdio.isto. Kako onda mislis da su drugi u krivu, a ti jedini u pravu.
Skoro svatko tko je od tamo idtjeran govori o izdaji ali eto to su bolidi a ti pametan.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Koba

@Koba

“BiH nije postala muslimanska država u srcu Europe.”

Uz dužno poštovanje, BiH je postala baš to
… zahvaljujući, kako ste i Vi konstatirali, ponajviše Amerikancima, a ja bih dodala i EU i Muslimanskom bratstvu. Stoga nema nikakvih izgleda da Amerika (kao “dirigent cijele izvedbe”) svoju odgovornost – vezanu uz jačanje radikalnog islama u srcu Europe – skine sa sebe ili prebaci na druge… primjerice, Irance, odnosno generala Qassema Soleimanija, a što Amerika uporno pokušava. To više ne prolazi, samo Amerikanci izgleda još nisu postali svjesni da je njihovoj bolesnoj politici i dominaciji došao kraj.

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Koba

Hahaha, onaj što se predstavlja za kroatu, a nije ti palo na pamet da je Posavina prepuštena jer se trebala odraditi i krajina u Hrvatskoj? Stigla zapovjed iz Zagreba da se snage povuku a nju primio general Antun Tus i zvao Tuđija da se mogu odbraniti a onda Tuđi poslao Miljevca da sprovede zapovjed, zašto glumiš kroatu kad to nisi?

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Posavina i Dubrovnik su se dogodili 1992.godine,simultano kako navedoh, a krajina 1995.godine.Nego priopci nam sta ti je tama prisapnula sta sam ja i zasto je uopce vazno sta sam ja?

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Mucke

Ne obraćam se tebi Mučke već Kobi u sva tri napisa.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

OK,u redu.Inace Koba zvuci kao tipicni stanovnik zapadnog Mostara ili Kiseljaka koji jos sanja “Banovinu” i strpljivo ceka u redu kad je u pitanju glasanje za predsjednika HR.

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Mucke

Me budi naivan, taj glumi kroatu.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Da se razjasnimo ,kome si poslao ovaj odgovor?

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno tebi nije jasno sa kim tipkaš, Koba koji glumi kroatu zaziva savez srba i hrvata protiv klorofilnih jer eto Srpska je omogučila opstanak hrvata u okruženju i njoj hrvati trebaju biti zahvalni za opstanak. Puno puta si logičan al sad ne vidiš pred nosom.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw Jasno mi je. Znan točno kad šta potegnen, ko i sa čime indoktriniranom percepcijom će mi se nakačit 🙂

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ne zezaj, perfidnost Kobinu si skužio tek kad sam ti objasnio o kome je rijeć. Pomno pročitaj gore te napise kako je “zabrinut i logičan” sad sa srbima sad sa hrvatima da bi ispao kao objektivan i samo što nije rekao da hrvati trebaju spomenik dignuti srbima ko što sad Dodiđa zaziva kroate da prave treći entitet jer eto brine za hrvate. I na kraju se otkri što ga boli kad izjavi nisu dozvolili stvaranje muslimanije a cijelo vrijeme se trudili da rasele i istjeraju klorofilne a ostale da skrate za gavu hahaha.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw Ne mislin kako je perfidnost nego obrana politike i to HDZ – obaviještajnog tipa . . . ovo je treći slučaj u godinu dan da je isti um, ne isti komentator, zagriza ješku prodaje hrvatske nafte u ratu . . . danas si intervenira i kod Slavonca kad san mu spomenija kako Tuđman nije zna za lupeštinu i gorivo ka ni Tita za ubijanja na križnome putu . . . ali Slavonac je okay . . . u fight uvik idu iste face . . . na primjer Slavonac brani svoje stavove i uvjerenja, a ovi brani politiku i tu je razlika. Ja san uvik tolerantniji prema onima koji imaju svoja osobna uvjerenja jer nemogu ja prominit čovika naših godina i ne iden đonon, ali kad se radi o obrani politike onda ih neje#en . . . i neman običaj ispaljivat ljude . . . niti in odgovarat sa hula hula jer vodin računa i o ostalima . . .

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pazi sada ako je tip kroata i zagovara savez hrvata i srba ko u nedavnom ratu da se očiste klorofilni onda je naivan ko kotač, stalno se vrti u istom smjeru a ne vidi da bi poslije klorofilnih došli na red hrvati kao malobrojniji jer ih ima četri puta manje od srba u BiH. Toliko glup nije da se isčitati iz njegovih napisa da je vispren. Prije će biti da nije kroata već glumac bre jer pazi samo izjava gore: “Posavina je pala, osim Orašja, pod udarom jače i bolje motivirane oružane sile. Srbima je koridor bio od životne važnosti, propaganda je radila punom parom (u banjalučkoj bolnici umiru bebe u inkubatorima …), oruža i tehnike je bilo mnogo i završilo je kako je završilo. To jest oni su dobili, mi smo izgubili. Gotovo, završena priča.” Ovo hrvat nebi nikad napisao ni onaj iz srednje Bosne a ni ljuti hercegovac a pogotovo ne posavac! Izjava broj dva:”Kakva zamjena stranovništa. Srbi u Vukovaru su tu gdje jesu, njihove kuće nisu gorile, za razliku od onih u Kninu ili Zapadnoj Slavoniji. Hrvati su izgubili Posavinu, veći dio nje, na oružje i više ih nema.” Opet mitomanija a nije hrvatska, ono hrvati čkepi pobjegli od pravih ratnika. Izjava broj tri:”Sve hrvatske enklave u Središnjoj Bosni bi pale bez resursa koji su dolazili sa teritorija koje su držale srpske snage. To košta, i to treba da se plati.” Hvalospjevi srbima koji spasiše hrvate u Mostaru obavezno spomenik Karađaji treba postaviti koliko su zaslužni što su branili hrvatsku krv. Izjava broj četiri:” Srbi u Hrvatskoj su bili nedovoljna sila da se odupru koncentriranom napadu hrvatskih snaga, a ne da još vrše neke ofanzivne radnje.” Eto srbi su bili slabija snaga i morali su izgubiti, samo što ne plače nad njihovom sudbinom. Izjava broj pet: “Možda ti bude jasnije ako pogledaš etničku mapu BiH i uporediš je s onom ratnom. Možda i primjetiš da su u Bosni opstale samo one hrvatske enklave koje su imale direktnu granicu s RS. One koje su pale evakuirane su preko iste te RS. Otuda i gorivo i sve ostalo.” Evo samo što nije rekao da hrvati moraju potpisati deklaraciju da im nije bilo srba da bi nestali. Naravno poglavice plemena su postavljene da odrađuju zadane zadatke a sa time plemena nemaju ništa osim što su statisti i sve dolje je ruku djelo tame a ne poglavica i njihovih podređenih koji su ideju sprovodili u djelo.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw

“Pazi sada ako je tip kroata i zagovara savez hrvata i srba ko u nedavnom ratu da se očiste klorofilni onda je naivan ko kotač”

Meni se čini da @Koba ništa ne zagovara po pitanju Hrvata i Srba, odnosno Muslimana et al., nego “muti vodi” i manipulira događajima nastojeći (bezuspješno) obraniti cionistički interes i opravdati američke zločine počinjene u ime tog interesa. Dakle, kao cio-plaćenik, on jednostavno “obavlja svoj posao”.

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
Gost
oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
1 godina prije
Reply to  Kora

Mudro Kora.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Merhaba Subaru. Pošto si tako lijepo razčlanio moj post red je da ti i odgovorim.
Kako to to da aliji bojovnik toliko brine za Hrvate Posavine, možda što ovi više tamo ne žive i nisu nikakav politički činbenik, a RS smeta i rado bi da se vrati u “jednu jedinu” unitarnu. Još da se vrati bez Srba, o kakva bi to feša bila.
Kako to da Hrvati Fojnice, Kakanja, Busovače, Vareša danas žive u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, žašto se ne vrate na svoja ognjišta. Ti teritoriji su danas u Fderaciji.
Kako to da se hrvatima biraju predstavnici iz županija gdje ih faktički nema.
Srbi Hrvate nisu spašavali u Mostaru, za to potrebe nije bilo, ali je vama general Mladić iznajmljivao topničku podršku koja je djelovala po zapadnom dijelu grada. Srbi su Hrvate spasili u Središnjoj Bosni, ne za džaba, i na tom im hvala.

I da za kraj, da nije bilo Srba, odnosno dosljedne politike gospodinan Dodika, Hrvati bi bili politički mrtvaci u BiH. Naravno to nije učinjeno iz puke bratske ljubavi već racionalne politike. Ali to se ne zaboravlja i zato veliko hvala narodu i tadašnjem vodstvu srpske.

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
Gost
oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
1 godina prije
Reply to  Koba

Troprsti kroata hahaha.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Granica sa Srbim se zna, a vi tražite drugu poljevaču. Što smo vas zalijevali smo vas zalijevali. Sretno.

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
Gost
oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
1 godina prije
Reply to  Koba

Ne uvlači me u svoje spinove boli me briga za te podjele plemena kad je bitno što minhauzeni kažu da će biti dolje, šalom sa šestim prstom.

Guest
Gost
Guest
1 godina prije

Kroata bez kravata 🙂

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno ti bi bio odličan politički analitičar na HRT-u. Ti mene smjesti u HDZ, ali dobro nisi dugo na “babićevim” portalima, pa me ne znaš. Ovaj subaru me je smjestio u Hasbare, sad je prešao na Srbe, sutra možda i u reptile. Oće to kad geler u glavi proradi.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Pod hitno trebate posjetiti oftalmologa jer Vaš je vid zabrinjavajuće slab.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora Ja možda slabo vidin, ali meni se čini kako ti ne vidiš ništa . . . jer da vidiš nešto to bi i napisala . . . 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Ostajem kod dijagnoze da slabo vidite, jer da je drugačije ne bi Vam “promaknuli” ni silni komentari koje sam ovdje ostavila 😉

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno od meine samo jedan veliki ljudski pozdrav i duboki naklon!!!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Meni je jasno,lopovi nemaju nacionalnost ni religija.Tako je jos i danas.Postaju neprijatelji,kad djele pljen.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac Nisan siguran kako ti je sve jasno. Točno je kako lupeži nemaju ni religiju ni naciju, ali koji je onda ku#ac bija Hrvatima pa su pustili da ih lopina bez religije i nacionalnosti vodi . . . ili ti oćeš reć kako Tuđman nije zna za pljačku, lupeštinu i prodaju goriva neprijatelju . . . ka šta Tita nije zna za ubijanja na Bleiburgu i križnome putu . . . nego su mu bidnome sve radili iza leđa 🙂

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Oba iste krvi i radili po direktivi braće im.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw Ti znaš da ja znan kako ti znaš. Pitanje je bilo za Slavonca . . . 🙂

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
Gost
oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa čime da ti on odgovori na tako teško pitanje………….

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno dozvola je dobijena da se Alija poveze sa Turskom iz NATO centrale. Istina je pred nama a mi necemo da je vidimo!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  milan

@milan

Ma mogu oni udijeliti stotinu dozvola Aliji da se poveže s Turskom, ali to neće spriječiti hrvatsko “otkantavanje” Amerikanaca i povezivanje Hrvata s Irancima. To će cionistima biti najbolniji odgovor za svo zlo koje su desetljećima činili hrvatskom i iranskom narodu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora To “otkantavanje” Amera mi se sviđa i ne podrazumjeva prelazak na rusku stranu, ali realnost je ipak kako još puno Hrvata i ostalih sanja američki san. Pritisak na služnenu Hrvatsku politiku za odmak od globalističke politike kojoj su vehabije terorističko, a NATO vojno sredstvo je neznatan.
Također povezivanje sa Iranom podrazumjevam u sferi interesa isto ka i sa Rusijom, Amerikom . . . itd. Ali nije to tako jednostavno međutim selekcija po meni ide obrnuto intezitetu reketarenja.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ti to kume ovako, malo umotao u celofan, ali zna se tko su teroristi a tko su oni koji se bore protiv svjetskog terorizma! A naj veći teroristi su oni, koji bez milosti ubijaju vlastiti gladni narod, koji je izišao na ulice da protestira! Što se tiče tog generala Sulejmanija on je bio u službi onih, koji kako sam rekao na veliko ubijaju vlastiti narod i on stoga ima do ramena krvave ruke i što bi tek sve napravio, da je ostao živ, nikada nećemo saznati i samo možemo nagađati, ali kako njegovi kažu imao je velike planove i sigurno bi tekle rijeke krvi i ako se situacija poslije njegove smrti malo smiri, nije uzalud dao život, kako god to čudno zvučalo!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Komentator

Još da nadodam, Korino pisanje i njeni stavovi me podsjećaju na stavove i teorije one Jelene Veljače, teške feministice, koja se kao takva postavlja protiv svih već davno ukorjenjenih relacija među muškarcima i ženama, što proizlazi iz nekih njenih osobnih frustracija i mnoštva životnih brodoloma, koji su joj se dogodili uglavnom njenom vlastitom krivnjom, ali naj lakše je svoje pogreške prenijeti na nekog drugog i tako naći nekakvu psihološku kompenzaciju za sve svoje životne promašaje i traume! Korini stavovi se od Veljačinih razlikuju tek po subjektima na koje ona prenosi svoj odium, a to su u Korinom primjeru Izrael i SAD, kao svjetski nasilnici i njihove žrtve Iran, Palestinci i neki drugi!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Žao mi je što su Vas moji društvenopolitički stavovi doveli do toga da ste ovako javno “pukli k’o kokica”. Zbog svoga zdravlja, trebali biste u buduće bolje pripaziti s kim ulazite u “verbalni okršaj”… i izbjegavati “političke izazivače” kojima niste dorasli 😉

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Ne piši o unutrašnjim stvarima Irana, to je njihov problem, i američka policija postotno ubije više nenaoružanih američkih građana nego iranska, ali to su unutrašnje stvari tih država i besmisleno je o tome pisat kad već raspravljamo o međunarodnome terorizmu.

A ko su međunarodni teroristi ti moš slobodno imat svoje mišljenje i ne pada mi na pamet razuvjeravat te.

Moje mišljenje je kako su Ameri (ne američki građani nego CIA & Pentagon) najveći teroristi na svitu, i ISIL su organizirali i podržavaju ga sa rezultatom od stotina tisuća žrtava u zadnjih desetak godin.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

“američka policija postotno ubije više nenaoružanih američkih građana nego iranska, ali to su unutrašnje stvari tih država i besmisleno je o tome pisat kad već raspravljamo o međunarodnome terorizmu.”

Nije baš sasvim besmisleno o tome pisati. Iz nekog razloga Vaš me komenar podsjetio na Zvonka Bušića i namjerno američko žrtvovanje svoga policajca (dakle, ubojstvo američkog policajca od strane američk8h državnih terorista), sve u cilju nastavljanja cionističke agende i spriječavanja stvaranja hrvatske države.
.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

kora Možemo proširit priču i na politička ubojstva Blaža Kraljevića i Ante Paradžika koja također imaju veze sa pogledom Hrvata na Muslimane u BiH i stvaranjem hrvatske države . . . tema koja još nije razjašnjena, ali za te stvari ovo nije misto ni kontekst.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

“Možemo proširit priču i na politička ubojstva Blaža Kraljevića i Ante Paradžika koja također imaju veze sa pogledom Hrvata na Muslimane u BiH i stvaranjem hrvatske države”

Tu se u potpunosti slažem s Vama. Iako, osobno držim da su Kraljević i Paradžik nastradali jer su prenaivno ušli u cijelu priču, odnosno “podcijenili protivnika”. K tome, Paradžik je otvoreno pozvao na ubojstvo Tuđmana, koji je tada bio hrvatski predsjednik i zapovijednik vojske. Takav čin, blago rečeno, nije bio nimalo mudar. Točnije – stajao ga je glave. I tu Paradžikova priča završava, neovisno o svim drugim “dobrim namjerama” koje je imao vezano uz riješavanje hrvatskog pitanja.

P.S. – Jednu od “slabih karika” HOS-ovaca, koje inače iznimno cijenim, činio je i makjavelistički pristup riješavanju problema. To im definitivno nije davalo vjetar nego, nažalost, metak u leđa.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

A vidi vidi blaževe bojne. Sve neki umiveni crnci ovdi.
Što se kaže i najgori učini neko dobro, i zato hvala Štela što satre to đubre.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, ja bih uz CIA& Pentagon dodao jos skoro pa sve senatore….. poz

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Stvari su ovdje vrlo jednostavne: Amerikanci su se “zaletili” s atentatom na Soleimanija i morat će Irancima učiniti nekakav (geopolitički) ustupak kako bi se “iskupili”, odnosno smirile napetosti. U tom smislu, svijet će sve više vršiti pritisak na SAD, a Iranci već imaju sastavljenu “listu prioriteta”. I pogodite što? Na toj listi nije BiH nego Hrvatska. S obzirom da Ameri inače trguju s “tuđom robom i teritorijem”, neće im biti problem Irancima “izručiti” svoje saveznike .

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  Kora

#Kora sad sam u bedu 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  milan

@milan

Ne znam može li Vas ovo utješiti, ali (slučajni) hrvatski predsjednik je sigurno u dvostruko većem “bedu” nego što ste to Vi 😉

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora To da su se Ameri zaletili je očito, međutim američkim ka i svakim drugim vojnicima triba neka dobivena bitka jer ovome ratu niskog inteziteta se ne nazire kraj, a pobjeda je neizvjesna.
Za razliku od tebe ja neznan šta će se dogodit pa tako neznan oće li Ameri Iranu izručit svoje saveznike. Ni to nije nemoguće.

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije
Reply to  Kora

Otkud ta veza? Zašto bi Iran od svega u regiji imao Hr na nekoj svojoj listi?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ivek

@Ivek

Polako… doći ćemo i do te teme. Sve u svoje vrijeme 😉

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora da ti dam dobar savjet.. Svrstavanje na bilo koju stranu u ovom unutar muslimanskom sukobu neće ti donijeti dobro , ni tebi ni nikom..
Koju god stranu da odaberes pogriješit ćeš , kao i svi koji odaberu strane jer jedni će se vezati za jedne , drugi za druge ,radi ovog ili onog razloga , i svi komplet će se uvući u bezizlaznu situaciju koja će završiti kako će zavrsiti.. Vidiš kako rusija fino balansira izmedju tri strane pazeći da je ni jedna ne uvuče ..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen

Niti je sukob isključivo muslimanski niti se radi o “svrstavanju na stranu”; ovdje je riječ o borbi protiv zla. Kako rekoh, istina je apsolutna kategorija koja ne podržava nikakvu pristranost.

Mislav
Gost
Mislav
1 godina prije
Reply to  Kora

A ti si Kora baš kompetentna za istinu, što totalno sumnjam! Dovoljno sam iščitao iz svih prethodnih komentara!
Nitko pametan neće nasjest na te nebulozne manipulacije.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Mislav

@Mislav

Vaš “studiozni i kompetentni komentar” gotovo pa me ostavio bez riječi. Međutim, veselim se daljnjem “pisanju i čitanju” 🙂

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora, rašćlanjivanje na dobro i zlo je jako nezahvalan posao, jer ne postoji univerzalno dobro i zlo. Čim mi netko počne “žonglirati” kriterijima dobra i zla znam da je manipulator.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Moreno

Čini mi se da je još uvijek živa maksima haških osumnjičenika Tuđmana I Miloševića da je BiH Jugoslavija u malom. Pa ako je Jugoslavija propala onda se to isto mora dogoditi I BiH.
BiH I bošnjaci su I dalje između ćekiča I nakovnja I zato je borba bošnjaka za opstanak BiH ujedno borba za njihov vlastiti život.
Nestankom BiH nestaju I bošnjaci.
Ako je Sulejmani I malo pomogao u opstojnosti bošnjaka ja mu skidam kapu.
Dali će mu u to ime skinuti kapu I netko drugi, svaka čast ili čest.
Za ostale me nije briga.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  Moreno

Jedan terorist manje.

Timi
Gost
Timi
1 godina prije
Reply to  Moreno

U pravu si Moreno,Alija je prije svega nezakoniti prvi predsjednik BiH,stavljen je na tu funkciju jer je bio borac za Islam i stavile su ga velike sile,Amerika,a nase budale iz Hrvatske ga prihvatile,rezultat je poznat,zato danas imamo problem zvani BiH u kojoj ima terorista na stotine.Ocigledno to nekome odgovara,ponajprije Bosnjacima…

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Moreno

Milošević je imel dokaze za SLAMIC extremists, including followers of the alleged terrorist leader Osama bin Laden, are in Bosnia and pose a security threat to western leaders descending on Sarajevo tomorrow, according to western diplomats.

As more than 30 heads of government, including Prime Minister Tony Blair and US President Bill Clinton, arrive for tomorrow’s Balkan stability summit, Nato forces and Bosnian police are taking extraordinary precautions to guard against attacks by Islamic extremists and Serb nationalists.

More than 4,000 troops from the Nato-led peacekeeping force, SFor, and 5,000 Bosnian police have flooded into the city and surrounding areas in recent days to guard against attacks. By this morning, all roads into the city will be sealed by police and Nato troops and civilian vehicles will be banned from main routes and the summit site, the Olympic stadium.

The skies above Sarajevo were alive last night with Nato helicopters, including US Army Kiowa scouts and Apache gunships, while American, French, Italian, and German troops stood on every street corner.

Nato spokesmen have played down the potential danger, but other officers and western diplomats point out that the summit is to be held on the first anniversary of the terrorist truck bombings of the US embassies in Kenya and Tanzania which killed a dozen Americans and hundreds of local civilians.

The alleged mastermind of those attacks, Mr bin Laden, has reportedly vowed to celebrate the anniversary with another attack on American interests. And, according to Western diplomats and Nato officers, his supporters continue to live in Bosnia under the protection of Bosnian Muslim government officials.

A few thousand mujahedin, foreign Islamic fundamentalists, came here to fight beside their Muslim brethren during Bosnia’s 1992-95 war. While many were killed, or left the country at the end of the war, a few hundred remained, were given Bosnian citizenship, and the protection of the government in areas ruled by the Muslim nationalist Party of Democratic Action, led by Alija Izetbegovic, now a member of the joint presidency.

Mr Izetbegovic has steadfastly refused to bow to US government pressured to get rid of the remaining mujahedin. Despite the fact that Bosnia’s Muslims are perhaps the least religious and most Western-oriented in the Islamic world, Mr Izetbegovic and his party have maintained close ties with Iran and Arab states. Since the end of the war, there have been several bombings and attacks on Bosnian Croat police and Catholic churches that have been linked to the mujahedin and Bosnian Muslim extremists, but no arrests.

Shortly after the end of the war, Bosnian Croat militiamen killed five mujahedin who ran a checkpoint in central Bosnia. One of those killed was wanted in connection with the 1995 truck bombing of New York’s World Trade Center. The most notorious crime attributed to mujahedin in Bosnia was their attempt to kill the Pope on his visit to Sarajevo in March 1997. Only hours before the Popemobile was scheduled to pass over a bridge on the way into the city, a citizen alerted police to a massive bomb placed under the roadway. Again, there were no arrests.

Western diplomats put some of the blame for the mujahedin’s continued presence in Bosnia on Nato itself, in particular the American division, in whose sector most of the mujahedin operate.

zato so ga pa fentali in posledično prikrajšali žrtve za pravično obsodbo. Bali so se samo za svoje riti in zdaj bo te riti Bibi pošteno nabrisal.

Slas
Gost
Slas
1 godina prije
Reply to  Moreno

Prosto , BiH je američka kolonija i što se kaze u SAD to se sluša

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Zanimljivo kako ti koji vjeruju u takve vijesti ne vide širu sliku svih tih događaja, ne vide budućnost koju si samo kroje. A budućnost je rat siromaštvo velik dugovi nezaposlenost. Ne vide kolone izbjeglica koje su direktan ishod takve politike, te kolone izbjeglica se već dvadeset godina vuku prema Europi. Sve dok jednom ne zagusti u Europi, e onda će se ljudi zapitati kako smo došli u ovu situaciju, opet zaboravljajući kakvu su politiku godinama podržavali.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 godina prije
Reply to  Ante

Europa stari, treb joj populacija koja ce raditi, dizati kredite, trositi, uglavnom vjerovati u novo bozanstvo , imenom EKONOMIJA.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Eto ga , ” za blago kabe boriće se trojica ” , na djelu i u bih , “ali blago kabe neće pripasti niti jednom od njih ” ..

tomislav
Gost
tomislav
1 godina prije

Avaz i njegovi mecene se očito drže one francuske poslovice “ako želiš ubiti psa proglasi ga bijesnim”.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  tomislav

…a ovce bleje li bleje…pasu i dalje

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  tomislav

Prije par godina dok je Radoncic bio ministar sigurnosti protjerao je neke iranske diplomate zbog navodne spijunaze.

shumadinac
Member
1 godina prije

Ništa nije crno-belo, pokušaji da se bilo šta smesti u ove okvire samo dovode do problema. Iako sam Srbin ne znam kako zločin u Srebrenici ne smatrati zločinom. “Da ali i oni su nama isto tako…” – alooooo, kako to može biti opravdanje? Onda će oni da vrate nama, pa mi opet njima dok ne ostanu starci i deca koja ne mogu da drže pušku u rukama. Film koji je napravio novinar izbegao u Norvešku jasno pokazuje sled događaja i način na koji je Srebrenica isprovocirana ali to i dalje nije opravdanje. Niti može biti opravdanja za Škorpione koji ne da su zverski postupali nego su bili toliki idioti da su snimali. Tek kada svi objektivno sagledaju šta se događalo i to javno iznesu da pokažu drugim stranama da prihvataju greške i da žele pomirenje, tek tada će biti napretka.

Isto tako me nervira veštačko veličanje Irana. Suleimani nije planirao terorističke napade ali jeste dolazio da obezbedi pomoć bosanskim Muslimanima. Na koji način su vezani oni i Iran? Da li su trebale sve muslimanske zemlje da priskoče u pomoć bosanskim Muslimanima? Stalno se gubi iz vida vrlo oštra kritika vođstva bosanskih Muslimana od strane istinskog muslimanskog velikana Gadafija. Teško da je neko od stranih državljana bolje poznavao našu situaciju od Gadafija koji se ovde (mislim baš u Sarajevu) školovao i upoznao kako taj narod diše.

Možda je najveći paradoks da Iran staje na stranu onih čiji su najveći prijatelj SAD a koji su Iranu i tada najveći neprijatelj (ne ralunajući Izrael) na šta je i Gadafi ukazivao – šta to govori o samom Iranu? U Bosni su postojale međunarodne snage koje su “pokušavale da uspostave mir) – da li neko ozbiljno misli da međunarodna zajednica nije bila u stanju da obavi tu misiju? Kako onda na Kosovu jeste? Iran je imao dovoljan ugled u muslimanskom svetu da dobije podršku u zahtevu da se u UN traži oštrije reagovanje ali zapamtite: SVI SU RADILI ZA NEKE SVOJE INTERESE A PREKO NAŠIH LEĐA, svi pa tako i Iran. A Suleimani nije delovao nezavisno već je sprovodio politiku iranskog vođstva.

Ono što mene najviše čudi je potreba dokazivanja “Suleimanijeve svetosti”. Tačno je da se Iran hrabro bori protiv mnogo jačih neprijatelja i da zaslužuje podršku i čestitanje na herojstvu i slozi ali to ne znači da treba opravdavati sve što su radili i što će raditi. Ne možemo idiotlukom Teda Kruza i Dnevnog avaza da zatrpamo ono što stvarno nije u redu. Pre svega to ne bi trebalo da radimo – zbog nas samih.

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Koncizno … samo bi dodao kako ne bi trebalo stavljati veliku težinu na suradnju bosanksih muslimana i Irana jer je ona stvarno bila i kratka i malena. Došla je u doduše u presudnom trenutku, a baš zato smatram kako nije bila inicirana od strane Irana. Bez obzira na kritike teheranskog vodstva koje stoje, ne može im se baš pripisati posezanje za nekim dalekim i velikim akcijama van relativno uske zone interesa u vlastitom susjedstvu. Pomogli su kada ih se zamolilo i Sulejmani je, kao vojnik, odradio zadaću po naređenju. I to je bilo to, ni više ni manje. Sve dalje od toga, od glorificiranja do ocrnjivanja, gledajući iz današnje perspektive, spada u sferu prenategnutih teorija jer on je realno bio ‘samo’ odličan vojnik i zapovjednik.
A za spomen pukovnika + 😉 Bojim se da arapski i muslimanski svijet dugo neće iznjedriti nikog sličnog …

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  subversus

Slažem se subversus.

rusofil
Gost
rusofil
1 godina prije
Reply to  subversus

Nisam siguran ali mislim da je Iran više učinio na islamizaciji BiH nego vojno. Vojske je u BiH bilo svakakve, svake fele i na svim stranama, pa ne bih baš pripisivao djelovanje takvih skupina kao miješanje država čiji su državljani.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  rusofil

@rusofil

Pružanje otpora cionističkoj propagandi i geopolitičkim interesima nije isto što i islamizacija.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Nebi tribalo bit navijanja i tu se slažen, ali koliko je štetno navijanje toliko je štetno i izjednačavanje. Kad smo već kod medija sićan se Yutela i filozofije “mir, mir, niko nije kriv”.
Triba čut sve strane i sam procjenut šta je propaganda.
Evo kad si spomenija Srebrenicu da san čita, gleda i sluša samo hrvatski MS za mene bi Srebrenica bila “genocid zlih Srba nad Muslimanima” i to bi bilio to. Eto već se to razlikuje od tvojega tretiranja Srebrenice koja je bila zločin sa čim se i ja slažen.
Srebrenica nikako nije mogla bit genocid Srba jer se događala u od sa svih strana kontroliranim procesima, od predhodnih zločina Muslimana nad Srbima, Alijinoga žrtvovanja magične brojke od “5000” kako bi SAD intervenirale pa do pokroviteljstva nad zločinima UN-a, organizacije zločina zapadnih tajnih službi, nizozemskog osiguravanja zločina i na kraju egzekucije srpskih zločinaca.

Tija san reć kako triba pogledat stvar iz više pravaca, ali ne arbitrirat previše, a ono šta se vidi jasno i glasno reć odnosno napisat.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, slično sam i ja rekao: “Tek kada svi objektivno sagledaju šta se događalo i to javno iznesu da pokažu drugim stranama da prihvataju greške…”
Potpuno se slažem da ne treba biti izjednačavanja ali je i određivanje stepena krivice nemoguće. Ko je prvi počeo, da li je na taj početak previše agresivno odgovoreno, da li su postojali predhodni razlozi, ko se u toku sukoba kako ponašao (da li je kršio pravila ratovanja), da li su krivi političari, oficiri, vojnici, strane sile…? To je nemoguće čak i za potpuno objektivne ljude – ma nemoguće i za veštačku inteligenciju a da ne govorimo o nama koji ipak “skačemo za nož na prvu”.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Slažen se ja sa tobon, samo san tija ukazat na to kako spominjanje Srebrenice u ovome kontekstu nije najsritniji primjer, možda je čak i kontraproduktivno jer se podjele po pitanju Srebrenice odvijaju po obrascu “genocid je” ili “nije genocid” šta je nametnuto i prihvaćeno ili neprihvaćeno ovisno o politici raznih zainteresiranih strana.
I po pitanju Srebrenice se potpuno slažen sa tobon i napisa san moje pojednostavljeno viđenje kako bi se imala ideja šta je sve u sveopćoj manipulaciji moguća opcija u nekim trenutnim ili budućim događanjima.
Uopće mi nije namjera izjašnjavanje o prošlosti nego kako bi se šta manje podleglo bilo kojoj propagandi u sadašnjosti i budućnosti za šta triba kritički pogledat sve šta propaganda sa svih strana propagira.

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  shumadinac

A sta je prethodilo Prijedoru ,Kozarcu ,Sanskom Mostu…..

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  Madrid

Pa upravo se o tome i referirao komentar – je li ti promaklo ‘to i dalje nije opravdanje’? Gledajući unazad uvijek se može naći neki ‘razlog’. To se zove spirala nasilja i na žalost urođena nam je na individualnom nivou, a na nacionalnom (ili bilo kojem drugom nametnutom kolektivističkom) nivou se koristi kao i sve druge manjkavosti ljudski psihe koje se mnogi baš svojski trude ne nadići. A samo treba otvoriti oči i malo bolje pogledati …

rusofil
Gost
rusofil
1 godina prije
Reply to  subversus

Baš tako, to smo mi – ljudi. J. Pejaković bi rekao: “Znam ja nas, je.bo ti nas”, ali to krasi i najciviliziranije. Bojim se da se to neće nikad promijeniti i nestati iz ljudskog bića i uvijek će biti dobar način za manipulaciju i iskorištavanje od strane i malih i velikih podlaca. Pokušajte se sjetiti vijesti pred samo izbijanje ratnih sukoba. Ko je pratio sve, sigurno je primjetio da su vijesti na svim stranama iste, samo su se mijenjale žrtve i zločinci.

Кнежпоље
Gost
Кнежпоље
1 godina prije
Reply to  Madrid

Одеш на Мраковицу и горе у музеју видиш шта је претходило, наш први регрут је отишао тек 1968 у војску, Поздрав

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Pa da majku mu. 45 godina nakon 2.svj. rata trebalo je prodati bratstvo i jedinstvo te regrutima iz ’68 obezbjediti osvetu.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 godina prije
Reply to  Madrid

415 godina otomana , onda ugari i co. ( vise od 500 godina zavadi pa vladaj!) i onda samo 45 godina svi mi smo isti. Pa onda nismo svi isti.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Madrid

Madrid A šta bi ti sad iša do 1914 ili 1918 ili 1941 ili 1945 . . . ugroženost na svim stranama je bila zajebana stvar u prošlome ratu.

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Moreno

Sto to meni govoris

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac
,, Suleimani nije planirao terorističke napade ali jeste dolazio da obezbedi pomoć bosanskim Muslimanima”

Kao neko ko je prošao rat u Bosni od početka do kraja i ko je bio na gotovo svim ratištima od Glamoča ,Posavine do Trebinja mislim da imam pravo da kažem da priča o bilo kakvoj Iranskoj pomoći Bošnjacima ne pije vode ni pod tačkom razno , od 90-ih pa na ovamo mi smo bukvalno ali bukvalno pod uticajem SAD-a i V.Britanije i ako neko misli da su Iranci mogli nešto da rade u Bosni a da su im ameri i englezi to dozvolili taj je mnogo naivan , Iranaca koji su šiti u Bosni nije bilo ni da se nabroji na prste jedne ruke,vjerovatno je bilo Iranskih sunita (Arapi) ali oni su direktno finansirani i dovođeni od strane Amerikanaca i Saudijaca kao i svi drugi mudžahedini u to vrijeme !
,,Naši” političari burazeru kada idu da pišaju moraju da podnesu izvještaj o tome nekome ćati u Američkoj ili Britanskoj ambasadi i da traže dozvolu za to od njih ! Mi smo imali u Bosni montirani slučaj kampa Pogorelica poslije rata u Federaciji gdje su navodno Iranci obučavali policajce e sad zamisli koliko glup treba da budeš i da povjeruješ da su Iranci obučavali policiju u tom kampu pored NATO vojnika i svih mogućih zapadnih obavještajnih službi koje su defilovale na ovom prostoru , pravo zlo u Bosni su Saudijci i sva priča o Irancima je samo skretanje pažnje sa prave opasnosti tj. Saudijaca i širenja Vehabizma ! Iskreno Iranci čak šta više i nisu ljubitelji Bosanskih muslimana a u ovome trenutku imaju daleko bolje odnose sa Banjalukom nego sa Sarajevom !

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Kajzer , što su imali , imali su … Sad nakon otkrovljenja ove strasne istine sta je genaral radio , ti odnosi se moraju preispitati..

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen
Carko moj ja kada vidim da se neko poziva na Šćepin Avaz,Kurir,Informer (i zaboravio sam iz Hrvatske kako se zove portal ) to ti je isto kao da preneseš članak iz Trećeg oka ! Amerikanci su napravili neopjevano sranje,nešto što nije zabilježeno u modernoj istoriji ubistvom Sulejmanija ili tzv. politički terorizam i sada moraju da se pravdaju na sve moguće načine !
Zar u svijetu postoji i jedan terorista ili bilo ko ko može parirati amerikancima po zlu koje su nanijeli drugima !
comment image

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

A šta misliš kad stravičnu istinu o angazmanu sulejmaija u bih objavi medij kao sputnik recimo ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alen

Koje istine????????

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

” stravične istine ” , izvini laki nisam stavio navodnike da izgleda ironično.. Mislio sam da niko normalan neće povjerivati u pamflet o ulozi sulejmanija , iranaca u bih ali izgleda da sam se prevario , moć ispiranja mozga još ima magiju na ovim prostorima

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen Ništa novo nije otkriveno. Sve se znalo i bilo je po medijima.
Nemoj padat na propagandu koja se u ovome trenutku koristi stavljanjem u košaru onoga šta trenutno triba iz supermarketa povijesti.

Napisa san ovde negdi o suradnji Alije i Irana i to nije sporno, a ovo o napadima na židovske dičje vrtiće me podsjeća na one ogrlice od prstića srpske dice koje su “us#aški bojovnici” nosili oko vrata u prošlome ratu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno a cilj ove propagande bi bio ?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen Cilj je održavanje kaosa održavanjem postojećih i generiranjem novih podjela sve do cipanja atoma.
Na EU nivou pro i kontra Irana.
Konkretno na Balkanu nisu više dovoljne nacionalne podjele nego se očito nastoji nametnit podjele i unutar već homogenuziranih nacija.
Ako na temelju dosadašnjih podjela ne shvaćaš ko je najviše podjelama dobija onda definitivno nećeš shvatit ko će sa sadašnjim i budućim podjelama dobit.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Moreno

Dobro sad moreno , uopštena priča o podjelama , to je za školarce , hajde malo ozbiljnije šta napiši..

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen Zajebi indoktrinaciju, podjele su obrazac još od staroga Babilona pa priko rimskoga “divide et impera” do današnjih dana i odvijaju se uvik na isti način. Ovo školarci u školama ne uče, nego obuku za operacionalizaciju toga obrasca odrađuju sve tajne službe na malome i odabranome dilu svojih službenika.
To je osnovni obrazac funkcioniranja svita danas.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ma ne pitam te to , to znamo jbg… Vidi na policama supermarketa pivijesti , kako kazes , stoji puno artikala , pitam te zašto se koristi odredjen artikl u odredjeno vrijeme , konkretno u ovom slučaju generalov angazman u bih.. Indikativno je pisanje sputnika , ipak to nije avaz..

rusofil
Gost
rusofil
1 godina prije
Reply to  Alen

To je ustaljena praksa. Žrtvu treba dehumanizirati a nepoćudne lidere i države demonizirati. Ne treba puno pameti da se skonta ko i zašto, i baš sada, povlači angažman Sulejmanija i Irana u BiH. 30 godina prošlo pa niko nije spomenuo ni krivično gonio zločince a sad se kao zna da je činio zločine. Isto je bilo i sa Strelkovim kad je nizao uspjehe i bio aktivan u Donbasu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen Je, Avaz nije Sputnik ka šta propaganda nije kontrapropaganda ili ako oćeš ono šta je za jedne propaganda za druge je kontrapropaganda . . . a svrha propagande je pridobivanje masa na svoju stranu kako bi te mase bile suglasne za ”pravedni” rat inače kako bi izbijali ratovi . . . šta se Suleimanija tiče već san ovde po komentarima o tome pisa i neću se ponavljat.

I na kraju, ako misliš da nije onako kako ja pišen, okay, slobodan si napisat kako ti misliš da je, samo nemoj dalje prčit zid.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Zato istinu treba zajednicki istraziti.Lazi i manipulairanje kao i ono o 40beba devedeseti ubijeni u Vukovaru.Cito sam jednog srpskog novinara koji je izjavijo kod pada Vukovara.Mi odma trazili mrtve bebe,onda nakon par dana svatili daje Propaganda.Mediji su bili ubice iza pisaci stolova.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Soze, ja samo tumačim iznete informacije kombinovane logikom. Čak i Babić koji prekomerno brani Suleimanija kaže da je bio u Bosni. Ja nemam niti mogu imati ličnih informacija – samo onaj ko ga je video (ili ako ima čoveka od poverenja koji ga je video) u Bosni može reći da je bio ali niko ne može sa sigurnošću tvrditi da nije. Tvoja tvrdnja zvuči sasvim logično ali ovde imamo dovoljno iskustva da ni svojim očima ne treba 100% verovati.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

@Kajzer

Prateći rat u Siriji čitao sam sve i svašta tako i klix forum
Primjetio sam za mene zapanjujuću činjenice da BIH vehabije ( podržavaoci ISIL-a i FSA) a pogotovo iz Sandžaka mrze šite i Iran više i od Mladića
Potpuno iracionalna mržnja jer ih se većina nije niti susrela s šitom u životu a Iran nisu vidjeli ni na razglednici.
Pretpostavljam da je to utjecaj saudijskih medresa te me zanima koliko je takvo učenje islama danas rašireno po Bosni?

Postojao je očiti razdor između njih i ovih drugih sunita koji su ostavili na mene puno bolji dojam. Sad teško je procijeniti iz ovog virtualnog svijeta koliko je koje učenje u stvarnosti rašireno i zaživjelo odnosno koliko je vjerski život u Bosni pod utjecajem SA? Da li se taj utjecaj povećava ili smanjuje?

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

@LNT_Iluvatar mogao bih ti ja odgovoriti na ovu tvoju konstataciju (sukob sunita i sita) ali nemogu puno pisat jer ovaj sa nickom LR po dva dana drzi sta ja napisem i zaj…. se na moj racun pa cu biti kratak a tebi ce to biti jasno a i nesumnjam da neces zakljuciti zasto je to tako. Uzmi otprilike da je to slicno odnosu izmedju katolicanstva i pravoslavlja a sukob traje vec vijekovima , a posto su muslimani vecinom na Balkanu suniti onda i nije tesko zakljuciti zasto se Iranci na ovim prostorima nevole .

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Nije bas da se nevole.obicni narod nema nista protiv iranaca ,ali mediji su prenatrpani izjavama nekih vjerskopolitickih faca gdje ih ocrnjuju.sto se mene tice iranci su braca i rahmet generalu.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Madrid

@Madrid _sve si rekao, istovjetno mislimo. Sto se mene tice kao Bosnjaka ja tim nisam opterecen. Ko je izgovorio sehadet sa nijetom u srcu sta moze biti nego …Ove podjele su od ljudi. Sto se generala tice nek mu gospodar podari lijepi dzenet.Madrid nekad ne napises sto bi htio iz raznoraznih razloga. Recimo Alen je to malo bolje predstavio a ja se nisam trudio jer sam ocekivao da ce me L.R. drzati u cekaonici a desi se !!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT , imas dvije stvari , jedna manje bitna a tiče se nekih vjerskih stvari , vama sa strane nerazumljive da sad ne objašnjavam , i ne toliko bitna da bi se toliko mrzili i ubijali.. Druga svima razumljiva i puno bitna je borba za vlast u svijetu islama , ssd trenutno imamo 3 takmičara.. Kako je borba za vlast nabrutalniji vid borbe tako se niti ne biraju sredstva za postizanje cilja.. Medju muslimanima se širi jedna , duga ili treća ideologija a gabarite te borbe vidiš i sam… Onda jedni uzimaju sebi zaštitnike s kojima skupa opet učestvuju u istrebljenju jedni drugih..
Veselo ..

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Alen

@Z.A , Madrid i Alen

Hvala na odgovoru. Sudeći po vama trojici ovaj saudijski utjecaj nije uspio postati dominatan 😊

Čitamo se.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Valter, pogledam lajkove a ono samo jedan minus. I taman se spremam da napišem kako sam očekivao više i da mi je najviše drago što ljudi uspevaju da “ne skoče za nož na prvu” kad ono već osam minusa.
Nažalost, ipak sam bio u pravu…

brb
Gost
brb
1 godina prije
Reply to  shumadinac

zločine u svakom ratu rade osobe bez empatije, nazivamo ih psihopati. smatra se da ih u svakoj populaciji ima negdje 5%, ti psihopati onda zavedu određeni postotak psihički labilnih osoba dehumanizacijom protivnika, normalna osoba ne može hladnokrvno ubijati druge ljude, ne može ni životinje. apsurd je da normalni ljudi brane i pravdaju psihopate samo zato što su iste religije, dok zaboravljaju ljude koji su radije izvršili samoubojstvo nego išli u rat ubijat druge ljude. da li se ko sjeća čovjeka koji se ubio između dvije kolone na putu za vukovar jer nije mogao podneti da puca po svom narodu ili oficira jna koji nije htjeo raketirat civile? koliko je takvih ljudi oduzelo sebi život niko ni ne zna, oni u našem društvu nisu bitni a trebali bi biti slavljeni jer to su pravi heroji. iznenađuje samo postotak koliko je normalnih ljudi zavedeno ili je možda na ovim prostorima balkana leglo psihopata.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  brb

brb Psihopatski poremećaj također triba uzet u obzir kad se govori o masovnim zločinima. Točno je kaoo je psihopata u ukupnoj svijetskoj populaciji oko 5%, pa tako i na Balkanu koji nije leglo psihopata kojih je šta se ide prema vrhu globalne piramide moči udio veči i manipulacijom sa vrha glilobalne moći se selektiraju lokalni psihopati i po tome obrascu su se odvijala događanja i na Balkanu.
Sposobnosti psihopata za manipulaciju odnosno kako ti pišeš zavođenju normalnih ljudi je enormna i oni koji sa tim poremećajem nisu upoznati nemogu to ni pojmit.

I mene su na regrutaciji u JNA pitali jesan li ikad ubija mašku . . . i nije bilo teško znat zašto san pitan to pitanje.
Svaka vojska tako funkcionira i za određene svrhe koristi određene predispozicije vojnika.

SNoc
Gost
SNoc
1 godina prije
Reply to  shumadinac

kad več pominjete Srebrenicu… u Srebrenici se po mom mišljenju dogodio veliki zločin, a ne genocid. A zločinci imaju ime i prezime, zločinac nije nijedan narod. Sve zločince, ma ko oni bili, treba staviti pred sud i pravedno im suditi i tako kazati svima, da ima pravde i na tim teritorijama.

svi mi, na Balkanu, moramo znati, da čemo uvjek biti susjedi – i Srbi, i Hrvati, i Slovenci, i Muslimani, i Crnogorci, i Makedonci, i Albanci – i birati moramo takve političare, koji žele mir i saradnju, ane zakve, koji seju mržnju i razdor medju ljudima.

pozdrav iz Slovenije.

brb
Gost
brb
1 godina prije
Reply to  SNoc

imaju i naziv, zovemo ih psihopatima, to su osobe bez empatije i psihički labilne osobe koje postanu psihopati u određenim okolnostima. genocid je svako masovno ubojstvo, to je naziv za veliki zločin.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  brb

brb, ne bas tako. Za genocid postoji tacna definicija, a zlocin u Srebrenici nikad ne moze biti genocid jer ni djelimicno ne ispunjava norme o genocidu. poz

Bajro
Gost
Bajro
1 godina prije
Reply to  SNoc

Dobro, ali zasto onda velicate taj zlocin i te zlocince? I jos nesto, ne moze pojedinac nista uradit bez sistema a najveci problem i jest sto taj zlocinacki sistem(RS) nije porazen

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Bajro

Bajro, ajde ti nam objasni, valda znaš bolje….je li istina da par dana pre masakra Naser Orić sa jedinicom napušta Srebrenicu? Zašto je zbog Srebrenice pala holandska vlada? Nemoj misliti da provociram nešto, čisto me interesuje to. Hvala

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, Orić je znao što će se desiti jer je radio za one iste koje su uposlile i Karađaju, Mladići ga je pustio da ode u Tuzlu ili ga je transportirao helić. Karađaja i prije dejtona spominjao Srpsku jer je znao da će biti nagrađen njome za dobro čiščenje a ono kao zarobljavanje pilota i kurčenje Mladićija sa onim holandezima to je kazališna predstava da se time sakrije veza tko im je poslodavac. Srebrenicu su dozvolili isti koji i napraviše rat tamo da Srpska bude kompenzacija za Kosovo i krajinu u Hrvatskoj. Namirila srbe tama sa tuđim teritorijem a pošto Kosovo nije bicikl čik pogodi što će biti sa njime kad se opet budu mješale tamine karte na Balkanu sa srbima opet kao miljenicima a albancima više ne? Mit o Srebrenici neće spasiti klorofilne u sljedečem ratu jer kad vidim da su Handkea nagradili masonom onda će srbi slijediti ono što zapoće još Andrići sa masonom. Treba znati čitati znakove vremena budučem u ovom sadašnjem. Andrići je sa radovanom utrao put Srpskoj A Handke će nastaviti isti. Sam Mladići je rekao u Srebrenici da je to osveta “turcima” misleći na klorofilne u BiH za onaj ustanak, čuli su ga dobro njegovi pa će se prenositi sa koljena na koljeno da se ne posveti dok se ne osveti. Tama će sve to podržati jer se bavi smanjenem broja u BiH onih koji postadoše klorofilni još od Kulin bana. Da je tama htjela klorofilne kao vladare u BiH naoružala bi ih da u ratu poraze sve koji nisu za tu opciju. Ali kako bi onda srbe obeštetila za Kosovo. Da je tama htjela da klorofilni imaju državu oko Sarajeva nebi bilo u krug 100 km nikoga osim zelenih, zašto je srbe ostavila opet na hračkomet? Sve je postavljeno da klorofilni nestanu sljedečem ratu uz taminu pomoć i režiju.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Znam i ja nešto i to se uklapa u ovo tvoje no hteo sam Bajru čuti i evo vidim nema ga. Pozdrav

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Bajro

Bajro, da li je mozda moguce da je muslimanski zlocinasti sistem jos veci nego zlocinasti sistem RS-a. poz

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  SNoc

Genocid (definicija)
Zločin učinjen s namjerom da se potpuno ili djelomično uništi narodna, etnička, rasna ili vjerska skupina ljudi.
Evo, ako slučajno nekome nije jasno značenje riječi genocid.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Napisa san ti odgovor, ali ga L.R. ne pušta. Tiče se Srebrenice za koju neznan zašto si je upotrijebija u članku o Suleimaniju i iranskim vezama sa BiH.

brb
Gost
brb
1 godina prije
Reply to  Moreno

i ja sam, spomenuo sam psihopate, osobe bez empatije, ne znam jel se neko od urednika našao prozvanim

brb
Gost
brb
1 godina prije
Reply to  brb

isprike uredništvu, komentar je ipak tu

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Moreno

Opoziv ovoga komentara.
L.R. se vratija sa marende i pustija moj komentar ☺

apolo
Gost
apolo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sulejmani bi i danas bio ziv da je kao i neki “heroji” promijenio ime i skrivao se od zakona. Mogao je fino pisatti knjige u Austriji i vuci citav svijet za nos.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“Avaz” je logican do boli. Dovoljno je pogledati trenutnu dnevno-politicku situaciju i zakljucak je vidljiv iz aviona.

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije
Reply to  shumadinac

#shumadinac
Sa prvim pasusom se slažem potpuno. A nije nimalo tipičan za nekoga tko se smatra Srbinom. Drugi već jeste i u izvjesnom smislu je kontradiktoran sa prvim.
Npr. sama formulacija „Da li su trebale sve muslimanske zemlje da priskoče u pomoć bosanskim Muslimanima?“ zanemaruje poznatu izjavu Radovana Karadžića u SR BiH parlamentu da bi u slučaju rata jednog naroda u BiH moglo nestati (lako za provjeriti, YouTube). A što je kasnije i dosljedno sprovodio, naravno ne sam.
Nije mi jasno kako se može dovoditi u pitanje da li treba pomoći narodu koji je u sitaciji da nestane. I to protjerivanjem civilnog stanovništva sa 70% okupirane državne teritirije, opsadom, granatiranjem i snajperskom paljbom po preostalim gradovima, sistematskim rušenjem svih vjerskih objekata (od kojih su neki spomenici nulte kategorije), desecima tisuća dokumentiranih silovanja… itd. Nema tu suštinske razlike sa Srebrenicom, razlika je samo u brojevima.
Kada poznaješ mnoštvo ljudi sa imenom i prezimenom, koji su prije rata (zajednički kupljenim oružjem) hodajući ulicom, sjedeći u kafiću ili u svom stanu ili kući ranjeni ili izgubili glavu, onda ne samo da ne postavljaš takva pitanja, već se pitaš kako netko uopće može tako nešto pitati…
Ali ok, stav o Strebrenici je u tom smislu već ogroman korak i svakako je jako pozitivan i za pozdraviti.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  Alan Ford

+++++

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alan Ford

Strašno si me razočarao Forde. Pišeš odlične komentare kada je neko drugi u pitanju ali opasno podbacuješ na svom terenu. “Dobro je što druga strana priznaje krivicu – tako i treba jer smo samo mi žrtve”. Je li baš tako, o čemu se ono radi u tekstu ovde u kome je glavni junak JNA oficir koji je otišao da ratuje na strani muslimama, Amir Reko?

Pročitao si moj komentar, shvatio ga ali ga i dalje ne prihvataš. Tačno, mnogo je ljudi patilo zbog tog rata ali na svim stranama. Ko to negira taj je jednom nogom već u rovu.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@ Shumi
Nitko ne poriče da je žrtvava i patnje bilo na svim stranama, ali Ford piše o tome tko je agresor, a ne žrtva. Jednom kad se pokrenula spirala nasilja, ne može se očekivati da neće biti žrtava na svim stranama. Bošnjaci i Hrvati sigurno nisu htjeli rat, jer su bili puno slabije naoružani, ali kad je vrag odnio šalu, morali su se braniti kako najbolje znaju i umiju.
Svi mi prije ili kasnije moramo proći katarzu suočavanja sa zločinima koje su počinili neki naši sunarodnjaci u naše ime. Ja sam Hrvat, ali s najdubljim prezirom osuđujem Pavelića, ustaški režim i zločine počinjene od tog dijela hrvatskog naroda. Ne razumijem kako netko može veličati Pavelića, koji je najljepše dijelove Hrvatske predao Talijanima. To je za mene veleizdaja na kvadrat. Mislim da sličnu katarzu moraju proći i mnogi Srbi i suočiti se sa zločinima koji su posljedica agresorske politike koju je pokrenuo i provodio Miloševićev režim.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Kile

Dobro si počeo kolega Kile: “Bošnjaci i Hrvati sigurno nisu htjeli rat” (ali obrati pažnju – taj narod nije želeo rat) a nisu ga hteli ni Srbi. Sada već imamo više nego dovoljno iskustva da prepoznamo organizovanje obojenih revolućija i rata. Kad danas pogledamo kako se razvijalo sve podseća na već viđeno – tu dolazimo do toga ko JESTE ŽELEO rat.

Nemoj mi zameriti kada kažem da nije teško osuđivati Pavelića obzirom da je to decenijama nametano (uopšte ne ulazim u to da li je opravdano) ali je novija istorija još uvek “rovita”. Ja Miloševića nisam voleo uz mnogo razloga ali se trudim da bar pokušam objektivno da gledam na stvari. Za njega se svašta može reći ali ne i da je bio glup. Ako ga je Zapad u početku navukao, posle Slovenije i Hrvatske mu je bilo sasvim jasno gde to ide. Milošević je imao jaku obaveštajnu službu kao deo JNA i znao je šta je namera Nemačke i Vatikana (trudio se da ne pominje SAD iako je i to bilo više nego očigledno) tako da ni u ludilu ne bi ulazio u rat u Bosni da je mogao da ga izbegne. Znam da ovo većina neće odobravati, da smatraju da je Milošević mogao da izbegne sukob ali da postavim drugo pitanje: svedoci smo brojnih obojenih revolucija – kako je moguće da vlasti tih država nisu uspeli da to spreče?

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Miloš je tamin igrač ko i ostala drojica poglavica. Miloš je mislio da je “pametan” pa si je umislio da će kad je Srpskom riješio srpsko pitanje u BiH još bolje proći na Kosovu pa da tamo može 100 očistiti al se poskliznuo jer ipak je on samo tamin izvođač radova a ne projektant i nalogodavac. Tuđi je u Zagrebu zabezeknuto odšutio napad na SRJ od strane tamine vojske.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije