Katarski emir u Teheran odnio poruku Washingtona

Šeik Tamim bin Hamad Al-Thani u jučerašnjoj posjeti ajatolahu Hamneiju
28 komentara

Nakon što je dva dana nakon čina državnog terorizma u kojem su SAD likvidirale iranskog generala Qassema Sulejmanija u hitnu posjetu Tehranu otputovao ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, jučer je u iransku prijestolnici boravio katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani.

Katarski emir je službeno boravio u Teheranu u posjeti u kontekstu bilateralnih odnosa, najnovijih regionalnih događanja i vjerojatno je prenio još jednu američku poruku Iranu.

Ranije se ministar vanjskih poslova Katara sastao se sa svojim kolegom Javadom Zarifom i navodno mu je ponudio “nuklearni dogovor” i ukidanje sankcija u zamjenu za „nikakav odgovor odmazde koji bi ugrozio živote američkih vojnika i civila na Bliskom istoku i šire“.

Nakon toga se dogodio napad u kojem je Iran koristio najslabije balističke projektile i pola sata prije napada je upozorio vlasti u Bagdadu koji će ciljevi biti napadnuti.

Kako je odmazde ipak bilo, SAD su ovaj put u Teheran odlučile poslati katarskog emira osobno, koji će vlastima Islamske Republike prenijeti poruke Bijele kuće. Sam sadržaj pregovora je nepoznat, ali činjenica da je šeik Tamim bin Hamad Al-Thani u Teheranu razgovarao s vodećim ljudima Islamske Republike, sugerira na užurbane diplomatske aktivnosti u deeskalaciji situacije.

U obraćanju novinarima u društvu iranskog predsjednika Rohanija, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani je jučer pozvao na deeskalaciju situacije u regiji.

Kasnije se susreo i s vrhovnim vođom islamske revolucije, ajatolahom Sayedom Alijem Hamneijem, ali sadržaj ovih razgovora jučer nije objavljen.

Tamim bin Hamad Al-Thani
FOTO: Šeik Tamim bin Hamad Al-Thani u jučerašnjoj posjeti ajatolahu Hamneiju

 

Likvidacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gott mit uns!
4 godine prije

Ono što najviše cijenim kod iranskog državnog vodstva je to što se drže svojih principa i obećanja. Ajatolah je obećao da će se nastaviti napadi na Amerikance u sljedećim mjesecima u cilju istjerivanja američkih terorista sa BI, te da će sjesti za stol sa zapadom kada ukinu sve sankcije koje su nametnuli. Trumpu je sada izborna godina i iranci će ići sa maksimalnim pritiskom u vidu provociranja njegove nepromišljene reakcije. Iranci trebaju iskoristiti ovaj period stalnim napadima na američko vojno osoblje za vrijeme ove izborne godine i natjerati Trumpa da im barem djelomično skine sankcije.

Alen
4 godine prije

Eto ga , lets make a deal !

Alen
4 godine prije

Ideja o deeskalacijii nije potekla samo od jedne strane , obe strane se slažu.. Jako bitno..

Iranian President Hassan Rouhani told the visiting emir of Qatar that de-escalation is the “only solution” to the regional crisis sparked by the US killing of Iran’s top general

Savovic Danilo
4 godine prije

Kao sto sam i komentarisao ranije,nikome ne odgovara oruzani sukob vecih razmjera(zbog ekonomskih problema koje bi izazvao),svi imaju svoje interese u regiji od USA-Izrael i ostali “prijatelji” i “saveznici”(koji su I ekonomskog I bezbjedonosnog tipa),preko Turske,Katara,KSA(takodje i ekonomski i bezbjedonosni),Irana(koji zeli ojacati konacno siitski polumjesec i ucvrstiti ga sa svim saveznicima u regionu,sto se kosi sa interesima drugih),Rusije(kojoj je mirna Sirija i povecana uloga na BI i odrzavanje iste prioritet-takodje sada vise ekonomski nego bezbjedonosni-porazom kalifata)Kine koja cisto ima ekonomske interese na BI(siguran priliv nafte koju uvozi i od “ovih” i od “onih”,do multimilijarderskih ugovora koje ce sigurno dobiti za izgradnju porusene Sirije) tako da dragi moji logicari-mora se pregovarati.Svi imaju svoje zelje i interese a kao i uvijek i svugdje u svijetu oni se kose jedni sa drugima,tako da ce se traziti kompromis.Za sada ove “carke” nikome ne smetaju ali veci oruzani sukob se svi trude izbjeci-jednostavna jednacina,gdje nema… Čitaj više »

Savovic Danilo
4 godine prije

Procitao sam komentare pa bih dodao nesto(u vezi toga sto je Trump-u izborna godina i ne treba mu rat). Nijedan Americki predsjednik nije izgubio izbore a da je bio “ratni predsjednik” tj da je USA bila u velikom oruzanom sukobu.Stvar je u tome sto Trumpu direktan rat sa Iranom donosi mnogo “crnih vreca”kuci a to mu ne odgovara(da je situacija takva da moze kao Bush pokrenuti napad na slabasni Irak bez maltene zrtava,on bi isti i pokrenuo),posto mu to ne odgovara ide se na dogovor koji bi proglasio kao svoj uspjeh na BI da pogura kampanju(jer izvjesno dobija izbore) a jedini koji “guraju” frontalni rat sa Iranom su oni koje ne interesuju zivoti ni Americkih vojnika i ostalih nevinih zrtava vec samo to da Trump izgubi izbore a to se jedino moze desiti da pocnu da mu ginu vojnici u velikom broju svakodnevno i izgubi glasace.Eto toliko….

Max
4 godine prije

nije Iran poćeo eskalirati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI