„Skrivene poruke“ Trumpu iz Teherana

Iran Qasem Soleimani
120 komentara

Jučer su u prilično skromnom domu obitelji pokojnog generala Qassema Sulejmanija, kojeg su u petak rano ujutro u blizini zračne luke u Bagdadu ubile američke snage prisutne u Iraku, primijećen i irački šiitski klerik Muqtada Al-Sadr, ali i bivši iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Njih dvojica su gotovo istovremeno posjetili obitelj generala, kako bi podijelili bol s njegovom suprugom i dva sina koji se vide na fotografijama.

Dolazak moćnog šiitskog klerika u dom Sulejmanijevih u gradu Kerman potvrđuje vijest da je irački parlament raspravu koja je trebala biti održana u subotu ujutro, na kojoj bi se donijela odluka o odlasku američkih trupa u zemlji, odgodio za nedjelju, kada završava trodnevno žalovanje zbog atentata na generala Qassema Sulejmanija u Bagdadu.

No, prije odgode sjednice za nedjelju, irački je parlament donio odluku o ograničavanju svih aktivnosti američkih snaga u Iraku do konačne odluke iračkih institucija.

Moqtada Al-Sadr u domu obitelji Sulejmani u subotu poslijepodne
FOTO: Moqtada Al-Sadr u domu obitelji Sulejmani u subotu poslijepodne

SAD poslale katarskog ministra u Teheran da izgladi stvar

Elijah. J. Magnier, analitičar i ratni dopisnik medijske kuće Al-Rai, na svom Twitteru je objavio vijest da su SAD preko posrednika pitale Teheran koji će biti „simetričan odgovor“ na ubojstvo zapovjednika Quds snaga i dodao kako će to biti likvidacija jedno američkog generala s četiri zvjezdice.

Stoga je Washington od Katara tražio da posreduje u Iranu i da pokuša nešto učiniti po pitanju odmazde za atentat na Qassema Sulejmanija.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, jučer je hitno otputovao za Teheran, gdje se sastao se sa svojim kolegom Javadom Zarifom i navodno mu je ponudio “nuklearni dogovor” i ukidanje sankcija u zamjenu za „nikakav odgovor odmazde koji bi ugrozio živote američkih vojnika i civila na Bliskom istoku i šire“.

Agencije, naravno, nisu prenijele ovu vijest, već su navele kako se potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sastao s ministrom vanjskih poslova Irana Mohammadom Javadom Zarifom, a tijekom susreta su dvije strane razgovarale o najnovijim događajima u regionalnoj areni, posebno u Iraku, kao i o načinima smirivanje napetosti za održavanje kolektivne sigurnosti u regiji.

Možemo li vjerovati Elijahu Magnieru na riječ? To je teško reći, ali posljednjih godina je često objavljivao osjetljive informacije koje su se kasnije pokazale točnima.

Ministar vanjskih poslova Katara i Irana na hitnom sastanku u Teheranu
FOTO: Ministar vanjskih poslova Katara i Irana na hitnom sastanku u Teheranu

I za kraj, posebno važna poruka je dolazak na sprovod generala Sulejmanija Sayyeda Ahmada Al-Safija, najbližeg suradnika iračkog šiitskog vjerskog vođe, ajatolaha Alija Al-Sistanija.

Njegov dolazak na sprovod iranskog zapovjednika Qassema Suleimanija i također likvidiranog zapovjednika iračkih šiitskih snaga  Abu Mahdija Al-Muhandisa je poruka Donaldu Trumpu da je njegov atentat više nego ikad ranije ujedinio Iračane protiv Sjedinjenih Država.

Twitter / E.J. Magnier

Likvidacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
120 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
žrec
4 godine prije

Najzad će dobiti ono što im je nedostajalo. Lažan motiv za organiziranje false-flag napada.

alterego
4 godine prije

da se ovo desilo izraelu bio bi odgovor za 10 minuta.
samo to kaze ko je sila.

shumadinac
4 godine prije

“SAD poslale katarskog ministra u Teheran da izgladi stvar” – ovo je isuviše glupa tvrdnja da bi se prenosila na ozbiljnom portalu. To je kao da je rečeno “Molim vas da izvinite što je toliko bolelo – potrudićemo se da drugi put ne boli toliko”.

preseren3
4 godine prije

Iran več kalkulira…
Izbris sankcija ili Sulejmani….
Verovatno če tražiti neki stariji brod, da se izprazni i Iran da ga potopi……
U stilu Japanske sobe za relaksaciju, gdje možeš izudarati lutku…. Da se opustiš…

Davor drugi
4 godine prije

Smješno! Na ovaj tekst, jednostavno: NO COMMENT

preseren3
4 godine prije

Da itko ima jaja na bliskom istoku od ove dvojice, Irak, Iran, jučer bi parlament potvrdio zakon, da se istjera amerikance iz Iraka i jače se udruži sa Iranom. Ali jaja nema, zato sada Iran sam sjedi i čeka, da ga amerikanci zbombardoju u kameno doba, ako samo mrdnu…

hiber
4 godine prije

Ha, ha, ha. Iskreno preporučam film Godfather ili ti ga Kum od Coppola i Maria Puze. Identični scenarij i uloge. Čak je i sprovod identičan. Mozda im Pentagon isporuči i Trumpa u zamjenu da se predaju. U obavještajnom i vojnom smislu ne bi ni primjetili da nemaju predsjednika.

Ad astra
4 godine prije

Kad čačkaš medvijeda u brlogu, moraš biti svijestan da će jednom izletjeti van. Čačkali su Amere i dobili po tintari. Tvrdili su kako su velika vojna sila. Evo prilike da to dokažu. Ništa, prijetit će, ispalit pokoji projektil ali tako da ne naprave veću štetu, i to je kraj. Ako se zaigraju i naprave veću štetu, Ameri će ih zbombati, Rusi će uputiti ošyru poruku, Kinezi će se praviti da ništa nisu vidjeli, sunitski svijet će likovati, a Iranci će kukati i prijetiti. Naj bitnija stvar u politici je dobro procijeniti svoje sposobnosti.

Laki Topalović
4 godine prije

Tko je napao američku vojnu bazu u Keniji? Ima mrtvih i ranjenih među američkom i kenijskom vojskom. Quds snage djeluju bilo gdje i znaju da će tulavci iz Al-Šababa odmah reći “Mi smo proveli napad”, kao kad baba slomi nogu u EU i ISIL preuzme odgovornost, Ali je napad bio prilično jak i dobro organiziran za Al-Šabab. Ne kažem da su Quds snage, ali je ovo idealno kao asimetričan odgovor. Ili ako talibanima daju TOW I MANPAD, kao što je pisalo jučer. Ništa lakše i “kakve veze iran ima s tim”. Tako da, polako s brzopletim zaključcima.

Ostap Bender
4 godine prije

Uvek sam se pitao, kakvi to smradovi mogu likovati nad smrću, njima nepoznatog čoveka, koji im ništa nije učinio?

Mrzi me. da bilo šta otpišem takvima, jer se posle toga i sam osećam isprljan.

Ali, ako.

Radujte se. Smrti, patnje i nesreće na ovoj planeti nikada nije nedostajalo, samo, nemojte u svojoj okolini sakrivati ono što zaista jeste.
Zle psihopate, zločinačkih umova.

burt
4 godine prije

iračke milicije najavljuju sveti rat u kojemu je cilj kako je prije nekoliko mjeseci rekao zapovjednik Harakat al Nujabe izbacivanje SAD-a iz Iraka, potpuno uništenje Izraela, mijenjanje unipolarnog svijeta, promjena globalnih odnosa, oslobođenje svjetskih masa od ropstva i tiranije, uništenje zapadne demokracije kao dekadentne i uvođenje Homeinijeve vjerske doktrine uspostavom vjerske vlasti koja je stopljena s državom, prema tome radi se o opasnim ekstremistima koji su objavili rat zapadnoj demokraciji i sadašnjem globalnom poretku a za razliku od priije 20 godina kad su bili manje disidentske skupine kao indijanci sa lukovima i strijelama danas su dobro naoružani jer ih je IRGC naoružao a umjesto ISIL-a i Al Qaede koji u Iraku skoro više i ne postoje iračke milicije skupa sa IRGC-om i libanonskim Hezbollahom su toliko ojačale i naoružane da smatraju da oni mogu arbitrirati svjetskim globalnim odnosima, prema tome SAD se neće povući iz Iraka i Sirije nego upravo… Čitaj više »

Zax
4 godine prije

Za Trumpa se ovo pretvara u fijasko. Ne zbog iranaca nego zbog reakcija kod kuce. Tucker Carlson na fox-u ga je prakticki popljuvao zbog moguceg novog rata. A Tucker je vrlo utjecajan kod republikanskih biraca. A i manje vise svi konzervativci su protiv novog rata. Ali moguce je i drugacije objasnjenje. Sulejmani je bio strahovito utjecajan u iranu, sto u prijevodu znaci i da je imao strahovito puno neprijatelja u iranskom vrhu koji amerikancima nece puno zamjeriti ovo ubojstvo. Tako da je neki deal izmedju iranaca i amera itekako moguc. Vidjet cemo sljedecih dana kako ce se stvari razvijati i sta je dogovoreno iza zatvorenih vrata

deno
4 godine prije

Najveći udarac za USA je da izglasaju u parlamentu odlazak vojske iz Iraka .

Perzija do trsta
4 godine prije

Mislim da će jedini konkretni odgovor na ovaj napad biti potpuni izlazak iz nuklearnog sporazuma i vračanju nuklearnog programa u punom intezitetu.ne bi me iznenadilo da do kraja godine iran izvrši nuklearni test,čime bi dokazao da može simetrično i asimetrično uzvračati na napade,a prvenstveno izraela,jer bi anulirao njihovu nuklearnu komponentu.

karai
4 godine prije

Prvo će Irak zatražiti da Amerikanci odu.

Mama od Maren
4 godine prije

Najgore mi je čitati komentare trolova kako su sigurni da “rata neće biti”.
Ne da će biti rata, nego je TRUMP već započeo rat.
Sinoć,
aktivnosti vojnih aviona iznad Europe, što se može javno pratiti na internetu, pokazuju da je nato duboko u završnim planovima za raketni napad, za koji predviđam da će biti noćas, u noći sa nedelje na ponedeljak.
https://www.facebook.com/llludima/posts/2405225903121112

Tastatura
4 godine prije

Ne bude li odgovor Irana britak, žestok, takav da amerikance navede da zažale zbog katastrofalne greške, nemojte sumnjati da bi u bliskoj budućnosti mogao početi rat širih razmjera – otprilike kao ono što je iraku učinjeno. Međutim, nakog žestoke osvete Irana, možda bude par manjih čarki ali će sjena rata biti za vazda sklonjena sa glave Irana, a Amerikanci će se pokupiti iz regiona.

Max
4 godine prije

Ja bih podsjetio da je odgovor Irana na proglašavanje Quds postrojbe “terorističkom organizacijom”” bio proglašanje američkog Centcoma terorističkom organizacijom.

nessy
4 godine prije

Upravo citam najnoviju vijest. Iracki parlament trajno protjeruje USA i sve ostale strane snage. Zabranjuje im se koristenje Irackog tla, neba i voda. Da li ce svjetski siledzija poslusati, ili ce ignorirati ovu odluku, znat cemo brzo. ako odluce ignorirati, tko im sto moze? Irak ce se obratiti UN-u, i tako dalje. Da li je ludi Trump mozda ipak mudar igrac, koji je ubojstvom Sulejmanija isforsirao ovu odluku? Sada, ako povuce vojsku, nitko ga ne moze optuziti za defetizam.

Mickey
4 godine prije

Moje misljenje je da se mnoge vlade sad pitaju” Mozda smo mi sledeci”. Arogancija SAD-a je neverovatna.Nemci npr. su dobili Sankcije zbog Severnog Toka, sledeci put ce im ubiti directora VW zato sto nisu novi model ofarbali kako su im Amerili predlozili. Shoot in the foot, sto bi isti rekli. Svim je vise pun k…c njihove prepotentnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI