Komentari Moqtada Al-Sadra i Hassana Rohanija na Trumpov govor

Hassan Rouhani
10 komentara

Nakon izjava čelnika dviju zemalja, nakon iranskih udara u utorak na američke baze u Iraku, utjecajni irački šiitski klerik Moqtada Al-Sadr proglasio je “krizu” između Sjedinjenih Država i Irana,

Al-Sadr se oglasio jučer kasno nakon što je američki predsjednik Donald Trump održao relativno mlaki govor u kojem je pohvalio iransku suzdržanost. Umjesto da poziva na odmazdu protiv Irana zbog udara „koji nije ubio nijednog Amerikanca“, Trump se samo založio za uvođenje još većih sankcija Islamskoj Republici „dok Iran ne promijeni svoje ponašanje”.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je zauzvrat obećao da će na kraju protjerati sve američke trupe “izvan regije, što će biti konačni odgovor na atentat na generala Qassema Sulejmanija, ubijenog u američkom zračnom napadu prošlog tjedna“.

Šiitski vjerski vođa Al-Sadr je pozvao iračke milicije na “strpljenje i da ne započinju nikakve vojne akcije, tvrdeći da će se za 15 dana formirati nova jaka vlada koja će biti sposobna zaštititi irački suverenitet i održati prijevremene izbore“.

„Međutim, Irak i dalje treba protjerati strane trupe izvan svojih granica“, rekao je Moqtada Al-Sadr.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je iranski raketni napad na koalicijske baze, proglasivši to “kršenjem iračkog suvereniteta”, naglasivši u jučerašnjoj izjavi da je Irak “neovisna država”.

“Nećemo dopustiti da naša zemlja postane bojno polje“, dodalo je iračko ministarstvo.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi odstupio je prošlog mjeseca nakon višemjesečnih masovnih protesta koji su tražili izborne reforme. Ostao je u ulozi vršitelja dužnosti premijera, dok irački politički lideri pokušavaju doći do kompromisa.

Drugi istaknuti šiitski klerik, veliki ajatolah Ali Al-Sistani, upozorio je prošlog mjeseca da se “strano uplitanje  u iračke procese neće tolerirati“.

Hassan Rohani: „Protjerivanje američke vojske je naš konačni cilj“

„Protjerivanje američke vojske iz Iraka i okolne regije bit će krajnji cilj Irana, kao odmazda za ubojstvo zapovjednika Qassema Soleimanija“, rekao je predsjednik Hassan Rohani nakon govora Donalda Trumpa.

„Sulejmani se herojski borio protiv u antiterorističkoj kampanji protiv „Islamske države“ i Al-Qaede“, napisao je Rohani jučer na svom Twitteru, dodajući da bi europske nacije “sada bile u velikoj opasnosti da nije bilo napora iranskih zapovjednika“.

“Naš konačni odgovor na njegovo ubojstvo bit će protjerivanje svih američkih snaga iz regije”, zakleo se iranski predsjednik.

Iran je u ranim satima u srijedu raketirao američke baze u Iraku uz korištenje balističkih raketa kratkog dometa. Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei opisao je raketni udar kao “šamar u lice” za Sjedinjene Države, ali je rekao „kako samo ovaj napad nije dovoljan za uklanjanje koruptivne prisutnosti Amerike u regiji”.

Nekoliko europskih zemalja najavilo je djelomično povlačenja postrojbi iz Iraka, navodeći „sigurnosne razloge“.

Irački parlament donio je rezoluciju kojom je pozvao sve strane trupe da napuste zemlju, što je usvojeno nakon što su američke zračne snage dronovima  ubile generala Sulejmanija u Bagdadu. Ukoliko bude prisiljen napustiti zemlju protiv svoje volje, Washington je Iraku zaprijetio sankcijama „višestruko gorim od onih protiv Irana“.

Likvidacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Ne mogu se ni nasmijati.

shumadinac
4 godine prije

“Šiitski vjerski vođa Al-Sadr je pozvao iračke milicije na “strpljenje i da ne započinju nikakve vojne akcije”

Jeste, Rohani ističe cilj proterivanja ali taj cilj može da se ostvaruje decenijama. Ono što gore kaže Al-Sadr je jasan pokušaj de-eskalacije. Praktično je još ostala ucena na Trampovu glavu koju ionako niko ne uzima za ozbiljno (mada opasnost da se ona zloupotrebi stoji).

Logično je da “lokalci” ne žele eskalaciju ali se pitaju Ameri koji su sve i zakuvali.

zoran
4 godine prije

Amerika napada Iran tako da raketira Irak. Iran se osvecuje tako da raketira Irak. E sad jos samo da se Irak njima osveti tako da raketira sam sebe.

nessy
4 godine prije

Oj, Trumpeto, truli sine, kockarnica i bordela…Ili tako nesto slicno. Pa, postoji li bolji pocetak obracanja poremecenom war-lordu? U ovoj situaciji, lako je dozvoliti da krv provrije, i izazove nesagledivu katastrofu. Pametno vodstvo, dvaput razmisli, dobro odvagne, moguce posljedice, pa tek onda djeluje. Lako je djelovati impulzivno, svi mi bi to znali, ali treba pored muda koristiti i mozak. Jedan od rezultata je da se nijedan Amer, ni vojnik, ni civil, na BI, ne moze osjecati sigurnim. U preporuci svojim gradjanima, USA ambasada zapocinje sa “Keep low profile…”, tj., pritajite se, ne ku..ite se, budite manji od makova zrna, jer bi mogli dobiti po usima. Za Iran, stanje manje-vise redovno. Za USA, jasno i glasno im je dano do znanja de u Iraku nisu dobrodosli (znali su to i ranije, ali sada je i sluzbeno). Za osvetu ima vremena, Iran nije u situaciji da se bahati (imaju “80 mrtvih i… Čitaj više »

Max
4 godine prije

U redu Irak i jest neovisna država ali je na njihovom teritoriju ubijen general Sulejmani koji i je pomogao Iraku I to je učinjeno iz baze na njihovom teritoriju kad su suerereni zašto nisu zaštitli generala?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI