Napukao bedem američke propagande: Ipak je bilo žrtava u bazi Ain Al-Assad

Radovi na ciscenju i popravku baze nakon napada
110 komentara

Nakon čina državnog terorizma u kojem su zrakoplovne snage Sjedinjenih Država likvidirale iranskog generala Qassema Sulejmanija i zamjenika zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa s pratnjom, Iran se osvetio raketiranje američke zrakoplovne baze Ain Al-Asad u Iraku. Dva je projektila lansirao i na američku bazu u takozvanom „Iračkom Kurdistanu“, ali je jedan pao u pustinju, a drugi u blizini baze.

Glavna vijest je bila iranski osvetnički raketiranje balističkim projektilima baze Ain Al-Asada u pokrajini Anbar. Nakon te akcije su u medijima kružile razne priče. Prvo da je bilo 80 žrtava, što možemo smatrati iranskom propagandom, koju su i sami demantirali. Drugo, Teheran je navodno upozorio Bagdad pola sata prije napada i Amerikanci su imali vremena skloniti ljudstvo i opremu i stara Sadamova atomska skloništa i podzemne utvrde za zaštitu vojne opreme. Kasnije se pojavila vijest da su SAD obaviještene preko Katara, čak osam sati prije napada. Nakon toga je Pentagon priopćio da su za napad saznali svojih izvora i kroz sustave ranog upozorenja.

Što se tiče žrtava, prva vijest je bila da Amerikanci nisu imali mrtvih i ranjenih, iako su mještani koji žive u blizini baze vidjeli iračke helikoptere Crvenog polumjeseca, odnosno službe hitne pomoći, kako su sletjeli i poletjeli iz baze neposredno nakon napada. Lokalni mediji su rekli kako je iz baze stigao zahtjev iračkim liječnicima i hitnoj službi za pomoć, ali se ne navodi razlog. No, on je očigledan, uvijek ako je bila istina ono što su pisali irački lokalni mediji.

Informacijski rat je dio svakog sukoba, pa i ovog, ali su sada objavljeni neki novi detalji. Naravno, pravu istinu nikada nećemo saznati, ili je nećemo znati sljedećih nekoliko desetljeća, sve dok podaci pentagona budu nosili oznaku tajnosti.

Međutim, CNN piše, citirajući Defense One, koji navodi anonimne izvore iz Pentagona, da je američko ministarstvo obrane službeno lagalo kada je izjavilo da nitko nije ozlijeđen kada je Iran napao američku bazu Ain Al-Assad. Prema tim informacijama je najmanje 11 osoba zadobilo ozljede različite težine, uglavnom od posljedice udara granata, nakon čega su žrtve hitno prebačene na liječenje u Kuvajt i Njemačku. Američko Središnje zapovjedništvo, CentCom, kasnije je potvrdilo informacije o 11 žrtava. I već imamo prvo priznanje.

Prema tome, posredno su potvrđene informacije iranskih izvora da su nedugo nakon napada iranskih balističkih raketa helikopteri hitno evakuirali „nekoga“ iz baze.

Ranije su na nekim snimkama, snimljenim u zračnoj bazi Ain Al-Asad, primijećeni dijelovi uništenih helikoptera, koje je u svojoj izjavi za medije spomenuo danski narednik u službi u američkoj koaliciji misije „Inherent Resolve“.

Također vrijedi napomenuti svjedočanstvo oca jednog od vojnika koji se više nije javio nakon iranskog napada na bazu.

“Ja sam majka jedinog sina. Bio je tamo tijekom iranskog balističkog udara na bazu Ain Al-Asad. On je moj jedini sin i više nemam vijesti o njemu u Iraku. Zašto mi nitko ne daje odgovor o onome što se stvarno dogodilo”, rekla je Aline Elinor tijekom telefonskog poziva u programu The Washington Journal.

“Američki mediji navode da nije bilo žrtava u iranskom balističkom bombardiranju, ali moj se sin tjedan dana ne javlja na telefon i ne odgovara na moje pozive. Ne znam je li živ ili mrtav”, dodala je Aline Elinor plačući.

Jučer je Glas Amerike objavio članak u kojem tvrdi kako to nije „majka francuskog vojnika“, već lažni poziv djelatnika iranske državne televizije. Koje, nisu rekli, da bi poznati američki kanal članak nastavio s opisom „masovnih demonstracija studenata protiv režima u Teheranu“ i ostalim „aktualnim temama iz Irana“.

No, idemo dalje. Također je prijavljeno da je u trenutku udara bazu Ain Al-Assad iz zraka pokrivalo 6 zrakoplova F-35 i 6 bespilotnih letjelica.

XIR sustavi elektroničkog ratovanja su upaljeni na vrijeme i trebali odbiti napad.

Istodobno, iranski izvori, pozivajući se na Iransku revolucionarnu gardu, navode da su tijekom napada uništeni helikopteri Osprey, Black Hawk i Chinook, te bespilotni zrakoplovi MQ-1.

Uništen je i jedan teretni avion i zrakoplovni tanker. Osim toga, bazu Ain Al-Asad su u vrijeme raketiranja istovremeno gađali i iranski dronovi, a IRGC navodi kako ima snimke napada.

I na kraju, iako ovo treba uzeti s maksimalnom dozom opreza i rezervom, na internetu se pojavio dokument koji navodi da su ukupni gubici nakon iranskog udara na bazu Ain Al-Asad iznosili 285 ljudi, uništeno je 15 helikoptera, 2 transportna zrakoplova i 3 drona. Uništen je i jedan zapovjedni centar, 3 hangara, 3 vojarne i 10 drugih zgrada u bazi, a oštećeni su kontrolni toranj i pista.

Dokument teskih gubitaka americke vojske sumnjive vjerodostojnosti
FOTO: Dokument „teških gubitaka američke vojske“ sumnjive vjerodostojnosti

Pentagon nije komentirao ovaj dokument, niti je moguće utvrditi njegovu izvornost, a vrlo lako je moguće da je plod tekućeg informacijskog rata u regiji. Kongresmen Bennie Thompson tvrdi da njegov ured nije primio takav dokument.

Pitanje američkih gubitaka u bazi Ain Al-Asad očito treba razjasniti, jer je Pentagon već uhvaćen u skrivanju gubitaka i štete, iako govorimo o „samo 11 ranjenih“, ali činjenica da su hitno prebačeni u Kuvajt i kasnije u Njemačku, gdje je glavna bolnica za teške ranjenike s Bliskog istoka, iz Afganistana i Afrike, govori da su ozlijede ove jedanaestorice bile ozbiljne.

Pitanje je o čemu Pentagon još uvijek šuti i koliko su istinite druge iranske izjave o učincima osvetničkog napada?

U svakom slučaju sada možemo isključiti prvu verziju Pentagona da uopće nije bilo gubitaka. Do sada je minimalna brojka 11 ozbiljno ranjenih. Maksimalna je 285 mrtvih i ranjenih, od čega 139 mrtvih i 146 ranjenih.

Kao što smo naveli u početku, Iranska revolucionarna garda je u početku govorila o brojci “do 80 ozlijeđenih”.

To što su Amerikanci skrivali svoje ranjene je razumljivo, jer što je veći broj gubitaka, to će se jače udariti na Trumpa i Pentagon.

Ali ovo očito zataškavanje, što je Pentagon na kraju priznao, povećava mogućnost da su izvješća o broju poginulih i ranjenih američkih vojnika na vojnim vježbama ili bilo gdje drugdje, koja su sve češća proteklih tjedana, dijelom točna. Koliko, to ne možemo znati, ali se na bedemu američke propagande pojavila prva pukotina, a to je prvi znak urušavanja, koje će se prije ili kasnije dogoditi.

Iranski odgovor SAD-uPentagonUbojstvo Sulejmania
Pretplatiti se
Obavijesti o
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
American_dreams
4 godine prije

Lijepe vijesti nedjeljom,rusofili u ekstazi.

roki
4 godine prije

A jel može malo informacija o Ruskim gubicima u Siriji i širje ?!

subversus
4 godine prije

Ako je 11 točan broj moguće je da se radilo o straži koja je bila van bunkera. Ali kako su do sada lagali o svemu vezanom uz napad ne bi bilo čudno da opet lažu kako bi kontrolirali štetu. U suprotnom dalo bi se zaključiti kako ili uopće nisu bili upozoreni i pripremljeni ili su bahato zanemarili upozorenja. U svakom slučaju lijepo je vidjeti kako iz dana u dan sami dokazuju da su lažovi … i to ne baš dobri, što je još gore.

Sparkling
4 godine prije

Dobro, text može tumačiti kako tko hoče. Jer se ne navode neke utvrđene činjenice nego samo izvori, ali gdje ima dima ima i vatre. Kao što kaže textopisac tek kad Pentagon otvori arhive znat će se prava istina. A tema je dobra za nagađanja.
Ps. ali kad Lavrov kaže da su tada uočeni 5 kom. F-35 blizu granica Irana, e to je “izuzetnima” tema za razmišljanje. Kost je bačena. A šta ćemo sad gospodo “izuzetni”?

Ante
4 godine prije

Uzimajući u obzir veliku količinu dezinformacija u vezi napada od strane amera, mogu samo zaključiti da su ameri prikrili velike gubitke. Kolike točno nije ni bitno, jer da nije bilo žrtava ne bi se morali ni toliko truditi da sve zataškaju. Zamislite samo frku u Americi da građani znaju koliko je zaista bilo žrtava u samo jednom napadu.

American_dream
4 godine prije

Sprdisa ti si klasicni predstavnik homo balkanjerusa,primata koji obitava onkraj i istocno od drine i nikada nece oprostiti Amerima sto su im srusili mitomanske snove o nebeskom narodu, koji u ime boga ,srpskog roda i drzave,odnosno u ime svetosavlja ima moralno i svako drugo pravo nekaznjeno masakrirati svoje susjede,koji su brojcano i oruzjem bili inferiorni hordama sa istoka.Tako da nakon gotovo 10.godina barbarstva i divljastva po okolnim republikama, Nato vise nije mogao okretati glavu i dobili ste i vise nego zasluzeno po tamburi.Dakako da imate pravo ljutiti se ali nemate pravo da lazete o tom vremenu ,barem ne nama svjedocima tog vremena,odnosno sve one koji se ne slazu s vasom “istinom” i mitomanijom, prozivati fasistom ili psihopatom.Apropo psihopatstva,procitaj svoj komentar od jucer,gdje si opisao kako bi lomio noge i ruke,odnosno rezao jezik jednom od komentatora ovog portala,mora da si se nazderao brlje vise nego inace,pa te ponele emocije i visak… Čitaj više »

shumadinac
4 godine prije

Kao da je iznenađenje da Pentagon laže o gubicima ali je isplivavanje ovih podataka veoma važno zbog cele situacije.

Ubistvo Suleimanija je bila očigledna provokacija ali je takođe bilo očigledno da se SAD trude da sukob ne eskalira. Ovo je krajnje čudno i mogu se iznositi razne pretpostavke koje su samo to – pretpostavke. Pojavljivanjem ovih informacija i još mnogo gore ako se potvrde Tramp šta god nameravao neće moći da izbegne oštriji odgovor što neminovno vodi većem sukobu u regiji a što je bila velika verovatnoća razvoja situacije od samog početka. Kad ovome dodamo Hamneijeve vatrene govore…

ko ceka taj doceka
4 godine prije

ja jos uvijek cekam iragenerala da ga doslovno moraju prepoznavat po prstenu.nsku osvetu. i da je bilo tamo zrtava, nastradalo je bice desetak crnaca i latinosa a ovi im stukli

i jel pala masturbacija u logicnom na ovu vijest

Zvrk
4 godine prije

To je ono što sam pisao. Dakle očekujmo porast vijesti o poginulim vojncima u brojnim prometnim nesrećama, vojnim vježbama ili misterioznim bolestima.
Itekako sam sklon pomisliti da su Iranci u pravu te da su desetine izginule.

puki
4 godine prije

pošto nisam imao vremena, evo još koristim priliku da sada ovdje off topic komentiram nekoliko članaka od prije nekoliko dana: Onaj članak o namjeri uvođenja eura u Hrvatsku: https://www.logicno.com/politika/kuna-kakva-je-takva-je-ali-nasa-je.html ciokabalistička bankomafija kontrolira cijeli svjetski financijski sistem preko FED-a, MMF-a, Svjetske banke, te BIS-a, Banke za platno izjednačavanje, ili “Banke svih nacionalnih banaka”, kako se još naziva u žargonu. Članice BIS-a su i HNB, i Srpska nacionalna banka i nacionalne banke ostalih 4 države regije. Dakle sve u rukama cio-bankstera. Uvođenje eura su odavno naredili ciokabalistički gospodari Hrvatske, a njihovi plaćenici Plenki i Milanović i svi ostali moraju to izvršiti. Čitao prije 5 godina , što je rekao latvijski ministar financija. On je priznao da Latvija zapravo nije htjela uvoditi euro, ali da su ih velike skandinavske banke prislile na to. A te skandinavske banke su naravno sve pod kontrolom, odnosno u vrhovnom vlasništvu ciokabale. Kao i sve hrvatske, srpske, bosanske,… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

U ratu lažu svi, a uz to ameri lažu baš uvijek. tako da je teško reći što je zapravo istina.
Za sada se čini da su Iranci imali točne podatke o rezultatima napada, kad su spomenuli 80 poginulih (ne ranjenih) terorista u Ain Al-Assadu.

nomen est omen
4 godine prije

I tako se Trumpov “Make Iran Great Again” našao u sasvim drugom kontekstu od ciljanog. Ironija je zeznuta stvar.

subversus
4 godine prije

Tri rata su bila potrebna ‘republici’ … a i sama je tijekom istih više puta skoro iskrvarila.
Ali čini se da Trump iz toge za sad ne vadi bitne odluke … samo glupave tweetove.

Max
4 godine prije

Pa dragi kolege recimo to ovako da netko ubaci petardu u sobu punu ljudi netko bi bio ozlijeđen a Amerikanci tvrde da je palo 12 raketa inema ozlijeđenih.

benty20
4 godine prije

Činjenica je jedna, a ta je da mi o ovom napadu ne znamo puno! Tko koliko laže (mislim da je to ispravni je nego spominjati istinu) je sad manje bitno. Međutim, postavlja se jedno logično pitanje – kako to da su Iran i uopće uspjeli pogoditi baze jedne, navodno najveće svjetske sile??? I to s navodno poprilično primitivnom projektilima (neka me ispravi netko ako nisam u pravu)! A eto, znalo se za napad i trebalo je biti spreman odbiti ga…
Onda druga strana, Iran nakon napada očekuje nevidljive 35-ice za koje su, pretpostavljamo znali da su u zraku. Međutim, nevidljivi su i pod pritiskom ogromnih očiju i BEZ BORBENOG ISKUSTVA zamijene ogromni civilni avion za mali i nevidljivi fantom. I eto ti katastrofe, kao naručeno za amerikance!

milivoje
4 godine prije

nije bilo gadjanja amerikanaca , nije bilo razaranja, nema ranjenih, nema mrtvih sve je u najboljem redu… ahhhhhhhh

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI