fbpx

Europa i SAD ne uspijevaju izgraditi zajedničku frontu protiv Kine

Donald Trump Evropsko vijece

Europa i Sjedinjene Države ne uspijevaju razviti zajedničku politiku prema Kini, uglavnom zbog toga što se Amerikanci drže retorike u duhu “ili ste s nama ili protiv nas”, piše Foreign Policy. Štoviše, kako navodi američki časopis, situaciju je zakomplicirala činjenica da neke europske zemlje pokušavaju uspostaviti konstruktivan dijalog s Pekingom, što u mnogočemu sprečava stvaranje zajedničkog protukineskog fronta, čak i na europskom planu.

„Amerikanci su otišli predaleko. Na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu je američki ministar obrane Mark Esper pozvao saveznike Washingtona da “otvore oči pred kineskom prijetnjom “. Državni tajnik Mike Pompeo rekao je da Zapad “pobjeđuje u sukobu s Kinom”, a visoki dužnosnik Trumpove administracije rekao je da „ako Europa odbije Peking gledati kroz prizmu “oni su protiv nas”, onda ne razumije suštinu stvari”, piše američki časopis Foreign Policy, uz određenu dozu samokritike.

Europljani su također čuli jednog američkog republikanskog zastupnika koji je tvrdio da je izbijanje koronavirusa “šansa” da se kineski narod okrene protiv vlade. Slušali su i predsjednicu američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je postupke telekomunikacijske tvrtke Huawei opisala kao “tajni oblik agresije”.

Međutim, na većinu ovih upozorenja Europljani su ostali gluhi. Kako se pokazalo, kad se došlo do Kine, Washington i Europa govorili su različitim jezicima na svim okruglim stolovima, za radnim doručkom i svim zakulisnim razgovorima u bavarskoj prijestolnici.

“Stoga, sve dok se ta situacija ne promijeni, stvaranje transatlantske politike prema Kini u usponu bit će teško, ako ne i nemoguće “, piše časopis.

Moguće je da će sljedećih mjeseci američki predsjednik Donald Trump osobno torpedirati šanse za takvu suradnju. To se bidi u novim prijetnjama Kini, prema kojim će SAD zabraniti prodaju zrakoplovnih motora kineskim kompanijama, na što je službeni Peking odgovorio kako je to samo još jedan u nizu licemjernih primjera kako Sjedinjene Države koriste politička sredstva kako bi potkopale kinesko-američku trgovinu i vršile pritisak na Kinu.

“Dužnosnici američke vlade ne razumiju ništa u znanstvenoj i tehničkoj sferi, zanemaruju tržišna načela i panično se boje razvoja Kine, stoga čine ovakve ilegalne pokušaje da na bilo koji način naštete kineskoj ekonomiji“, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Međutim Trump treba Europu za ovaj sukob, što znači da može posegnuti za radikalnijim mjerama i ostvari svoju dugogodišnju prijetnju da će uvesti dodatne carine na europske automobile. Ti se strahovi u mnogočemu preklapaju s još jednim ozbiljnim čimbenikom koji sprečava ujedinjavanje napora na političkom frontu, a to je sve manje povjerenja kod Europljana u ono što američka administracija kaže i čini.

„Međusobno povjerenje između Europe i Sjedinjenih Država počelo se topiti otkako je Trump došao na vlast i povukao se iz Pariškog klimatskog sporazuma i nuklearnog sporazuma s Iranom. Štoviše, njegova neočekivana odluka o povlačenju američkih trupa iz Sirije je doslovno šokirala Europljane, a njegove izjave da je Europa puno gora od Kine se vrlo slabo ujedinjuje s Pompeovim opomenama kako je na Zapadu sve u radu, kao i s Esperovim pozivima na ujedinjenje snaga protiv Pekinga“, piše Foreign Policy.

Istodobno, osjećaj svađe koji prevladava u američkoj politici je u Münchenu bio naglašen izjavama američkih dužnosnika koji su zapravo priznali da blefiraju kad su prijetili da će prestati dijeliti obavještajne podatke s Velikom Britanijom i Europom ako odluče pribjeći uslugama Huaweija za postavljanje 5G mreža.

Europljani su pristojno slušali američka upozorenja o Kini. Ali čak je i šef konferencije, iskusni njemački diplomat Wolfgang Ischinger, bio prisiljen reagirati na buru optužbi protiv Pekinga. Posebno je podsjetio kako se Kina trenutno ne bori za život, već se bori protiv smrti s koronavirusom, čiji učinci odjekuju širom svijeta.

“Čini mi se da Kina zaslužuje suosjećanje, pomoć i riječi podrške, a ne samo kritiku”, rekao je Ischinger.

Europa i Sjedinjene Države nisu zadovoljni s mnogo toga u Kini koju vodi Xi Jinping. Prvo, ne sviđa im se, suprotno obećanjima kineskog čelnika, što tržište ove zemlje nije u potpunosti otvoreno za strana ulaganja. Drugo, i Washington i Bruxelles protive se „izvozu policijske države“ u zemlje Afrike i Latinske Amerike, kako oni vide kineska ulaganja na ova dva kontinenta. Treće, ne sviđa im se „represija nad muslimanima u Xinjiangu“, zapadnoj regiji Kine, gdje je u tijeku program deradikalizacije nekoliko desetaka tisuća lokalnih Ujgura, koji su internirani u posebne centre, oko čega je The New York Times stvorio mit o „milijunima Ujgura u koncentracijskim logorima“.

Istovremeno, Europa i Sjedinjene Države se slažu da bi Kini trebalo uzvratiti i obje strane su pooštrile pravila za kineske investitore. Obje strane osudile su akcije Pekinga u Xinjiangu. Obje strane razgovaraju o novoj teškoj industrijskoj politici.

Međutim, Bruxelles i Washington se ne slažu kako bi se trebalo definirati to rivalstvo. U konačnici, mnogo će ovisiti o tome mogu li transatlantski „saveznici“ razviti zajedničku politiku protiv Kine o kojoj se toliko govorilo na konferenciji.

Prema američkom časopisu, prije svega, SAD bi trebale ublažiti retoriku u duhu “ili ste s nama ili protiv nas”. Reinhard Bütikofer, političar iz njemačke stranke Zelenih, rekao je u intervjuu za američki časopis da, kada je riječ o Kini, dužnosnici Washingtona i dalje govore Europljanima kako ih “ne razumiju, ali što više mašu prstima, Europljani ih manje slušaju”.

„Međutim, Europa također mora pojačati napore u stvaranju zajedničke, kohezivne i oštrije politike prema Kini, obzirom na to da u Bruxellesu u prošloj godini nije sve teklo bez problema. Otkako je EU proglasila Kinu “sustavnim suparnikom”, europski napori u tom smjeru zastaju, a Njemačka ovdje igra značajnu ulogu“, upozorava Foreign Policy.

Cijela poanta je u tome što njemačka kancelarka Angela Merkel ne želi ljutiti Peking. To je dovelo do činjenice da je, unatoč Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim europskim zemljama, ona otvorila vrata svoje zemlje Huaweiju, odbila čestitati tajvanskom predsjedniku Tsai Invenu na njegovom ponovnom izboru.

Osim toga, Merkel u rujnu planira održati summit u Leipzigu uz sudjelovanje Xi Jinpinga i svih 27 čelnika EU. Merkel gura Kinu na sklapanje sveobuhvatnog investicijskog sporazuma s Europskom unijom, kao i na bližu suradnju u borbi protiv globalnog zatopljenja. Međutim, pregovori s Pekingom o tom pitanju napreduju polako, ali treba uzeti u obzir da Kinu trenutno ometa koronavirus.

“Ako se Njemačka ne bude ponašala oprezno na ovom sastanku, to ne da bi moglo potkopati nego će ojačati europsko jedinstvo s Kinom”, rekao je Mikko Hotari, direktor Instituta za kineske studije Mercator u Berlinu.

Prema Emanuel Macronu, sve dok Europa ne uspostavi red u svom taboru, bit će vrlo teško postići značajan uspjeh u pregovorima sa Sjedinjenim Državama. Francuski predsjednik dvaput je pokušao uvjeriti Trumpa da uspostavi blisku suradnju s Kinom i Europom i oba puta nije uspio.

„Ako Europa mora razviti zajedničku strategiju transatlantskog približavanja, Washington onda treba pronaći način da se uključi u dijalog kako bi mu saveznici vjerovali i mora promijeniti ton u odnosu prema njima“, sažima Foreign Policy, iako je prilično jasno kojim kursom ide EU, a kojim SAD i jedina mogućnost koja preostaje Washingtonu je prisiliti europske saveznike da se pridruže antikineskom taboru, što nakon „ruskog iskustva“ izgleda nemoguća misija.

Foreign Policy

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zvone
Gost
Zvone
9 mjeseci prije

Čini mi se da ni Europa pa ni Amerika ne bi dozvolili da se kinezi uplitaju u njihovu unutrašnju politiku. A zašto se onda oni uplitaju u unutrašnju politiku Kine?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije
Reply to  Zvone

Da, vrlo zanimljivo, za sve imaju nešto reći, ali Kina se i ne upliće u politiku, što je najzanimljivije,

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije
Reply to  Zvone

Zato što zapadna civilizacija temelji na robovlastništvu, krađi prirodnih bogastava, eksploataciji radne snage, izkoriščavanju i kolonizaciji svih naroda, država i rasa.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Tko će više slušati Amerikance’? Svu robu proizvode u Kini a stvaraju front protiv nje. Rusiji proglašavaju sankcije a kupuju ogromne količine nafte iz te države.

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
Gost
FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
9 mjeseci prije

AMERIKA JUČER I DFANAS!!
AMERIKA JUČER I DANAS I NJENA INTERESNO-PROFITNA PARTNERICA,ZLOČINAČKA CRKVA KRŠĆANSKA , I DALJE ,GLOBALNO ,TERORIZIRAJU OVAJ NAŠ SVIJET KOJI SE APSOLIUTNO ODUPIRE NJHOVOM TERORU, I NJIHOVOJ SVEMIRSKOJ TEHNICI I TEHNOLOGIJI, A VLADAJUĆA KRŠČANSKA RELIGIJA JE UVIJEK BILA I OSTALA POKROVITELJICA I INTERSNA ZAJEDNICA SVIH HEGEMONSTIČKIH PHODA,TO JE POTVRDIO I SAM PAPA U OSTAVCI, OVE ZLOČINAČKE KRVOLOČNO-KOLONIJALNE KORPORACIJE ,KATOLIČKE CRKVE, U SIMBIOZI SA AMERIKOM ,DA JOJ TREBA REČI ,MAKAR DANAS ,NA SASTANKU NJEIH LATIFUNDIJA,TAKAOZVANIH UJEDNIJENIH NACIJA, DA SU SE VREMENA PROMIJENILA, I DA HIPOKRITSKI NASTUP OVOG OKRUTNOG ISPRTKA VLADAJUČEG KAPITALA ,POŠTOVANOG PREDSJEDNIKA TRUMPA,VIŠE NISU ONA KADA SU GLOBALNO OKUPIRALI I RATOM RAZARALI ČITAV SVIJET OVE NAŠE GEJE ,VODILI PROFITNE RATOVE I SAMO U JUGOISTOČNOJ AZIJI,POSLIJE DRUGOG SVIJETSKG RATA ,PIŠE AMERIČKI PROFESOR CHOMSKY ,UBILA VIŠE OD 6O MILIJUNA LUDI ,A DA NIŠTA NISU UNAPREDILI ŽIVOTNE UVJETE ONIMA KOJI SU OSTALI I ZBOG KOJI SU,TOBOŽ ,OKUPIRALI JUGOISTOČNU AZIJU.
.
PA JE AMERIKA KAO TEHNOLOŠKA SILA DANAS U NEIZVJESNOSTI, JER VIŠE NIJE ONA AMERIKA KOJA ODLUČUJE KAKO ĆE ŽIVJETI NARODI NAŠE GEJE ,ONI U AFICI ,AZIJI ,BISKOM I DALEKOM ISTOKU.PA IM JE DANAŠNJE STANJE DRUŠTVENIH ODNOSA SVIJETA ,KOJE SE ZASNIVA NA VLADAJUĆEM STUPNJU NAUKE I TEHNOLOGIJE, A NAŠOJ MAJCI ,KRŠĆANSKOJ -TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKOJ AMERICI I ZLOČINAČKOJ RIMSKOJ CRVI ,POVIJESNOJ POKROVITELJICI TAKVIH KLASNO-KASTINSKIH ODNOSA ,NIJE SVEJEDNO DA SE TA PROKLETA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA, JUČER POD ,ISKLJUČIVOM PASKOM MAJKE AMERIKE,ŠIRI I BUJA NA SVIM KONTINETIMA , A POSEBNO ONIM ISTOČNE HEMISFERE,KOJI, ČAK, PREUIZIMAJU INCIJATIVU U NAUCI I TEHNOLOGIJI ,PA JU ŠIRE I U SVEMISRSKE PROSTORE IZ KOJIH JE MOGUĆE DA MAJKU AMERIKU ,A TO I ČINE ,OBUZDAVAJU U NJENOJ TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKOJ,DO JUČER,VOJNOJ NADMOĆI. PA MAJKA AMERIKA I JOŠ NJENI POSLUŠNI SATELITI ,KANADA ,SE PREMA TIM ISTOČNIM ,NAUČNIM VELIKANIMA,PONAŠAJU DIPLOMATSKO-DRŽAVNIČKIM METODAMA IZ VREMEN HLADNOG RATA ,PROVOKACIJAMA NAJNIŽE VRSTE DIPLOMATSKE PRAKSE ,HAPSEĆI PREDSTAVNIKE TIH VELIKIH NAUČNIH VELIKANA,KAKO BI IH HTJELA UPOZORITI DA JE ONA JOŠ UVIJEK AMERIKA,MAKAR NIJE SVJESNA DA VIŠE NIJE ONO ŠTO JE NEKADA BILA,DA SU SE VREMENA STUBOKOM PROMIJENILA.PA JE VRIJEME DA NOVI SVIJET ODNOSA,KOJI SE RAĐA I STASA SA NOVOM DRUŠTVENOM SVIJEŠĆU POIMANJA SVIJETA ,U KOJEM U SKLADU SA VLADAJUĆIM TEHNIČKIM I TEHNOLOŠKIM SPOZANJNIM ZNANOSTIMA, SVIJET VIŠE NIJE ONAJ IZ VIZURE MAJKE AMERIKE I NJENE POKROVITELJICE PLJAČKAŠKO-KASTINSKIH DRUŠTVENIH ODNOSA ,ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA ,DA PO VLASTITOJ PROMOVIRANOJ RAČUNICI PROFITNIH I GEOSTRATEŠKIH AMBICIJA UREĐUJE ODNOSE ONE EKSPLOATATORSKE , NA BILOKOJEM PROSTORU NAŠE GEJE.

PA SE SADA I NA TOM KATOLIČLOM ,ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKOM ZAPADU JAVLJAJU NEKE NEPOČUDNE IDEJE ,A IDEJE SU,SPOZNAJNA FILOZOFSKA ZANANOST KAŽE, TAKOĐER INTERES, PA ZLOČINAČKA,KATOLIČKA CRKVA I NJEN STOŽER ,VATIKAN, NIJE VIŠE JEDINSTVEN INTERERS .SAD SE DIJELI KAKO USLOVLJAVA STUPANJ VLADAJUĆE TEHNIKE ITEHNOLOGIJE, PROIZVODNIH MATERIJALNIH SNAGA ,KOJI USLOVLJAVAJU DRUGAČIJE DRUŠTVENE ODNOSE I NJENE INTERESE,PA SE ČESTO ČUJU I OPTUŽBE NA RAČUN, TE POPVIJESNO STRUKTURIRANE ZLOČINAČKE HEGEMONIJE ,KRAŠĆANSKE CRKVE, DA SE NIJE DRŽALA MEĐUNARONIH KONVENNCIJA KADA JE UBIJALA SVOJE SLJEDBENIKE ILI ONE KOJI SU JOJ SE PROTIVILI. LJUDE JE PALILA I MUČILA NA GALGAMA KAO ŠTO TO DANAS ČINE CIA, ODGOVARAJU NEKI IZ SVIJETA JAVNOSTI. A AMERIČKI SMIJERNI KATOLICI ZADOVOLJNI TAKVIM IZUMOM , MAJKE CRKVE , PA KAŽU: JER NI ISUS NIJE BIO MILOSTIVIJI PREMA SVOJIM ,NE UČENICIMA VEĆ SLJEDBENICIMA,JER ONI KOJI SU GA SLIJEDILI NISU BILI LJUDI VEĆ LJUDSKA BIĆA NA NAJNIŽEM STUPNJU LJUDSKOG RAZUMA KOJI JE UVJEK SPREMAN ,NOGAMA GAZITI KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI , PA SE SA TAKVIM LJUDIMA I OKRUŽIO .TU PRAKSU UBIJANJA , PLJAČKANJA I MUČENJA JE PREUZELA MAJKA AMERIKA PO CIJELOM SVIJETU A POSEBNO U PAKLU GUANTANAMA.?????

SADAŠNJI PAPA FRANCESCO ,UČENIK I SLJEDBENIK PAPE VOTILE, SURADNIKA CIE, KOJI JE GODINAM BIO SVJEDOK PROGRAMA ČIŠĆENJA KATOLIČKOG PUKA ¸JUŽNE AMERIKE OD KOMUNIZMA I N JEGOVIH SIMPATIZERA ,TE ZLOČINAČKE POŠASTI , U RAZDOBLJU OD 6O-DESTIH DO 9O,DO RUŠENEJA BERLINSKOG ZIDA .PA SAMO NA TOM PODRUČJU ,ISUSOVA SLJEDBENICA , KRŠĆANSKA CRKVA I MAJKA AMERIKA SU NAJVEĆI BROJ NJENIH SLJEDBENIKA ČANDALA UBILI, PA SE PITAJU: KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU UBIJANJA I MUČENJA KOJE JE ČINILA BLAŽENA KATOLIČKA CRKVA OD DANAŠNJEG NA NAŠEM KONTINETU ,PIŠE CHOMSKI, GDJE JE UBIJENO VIŠE GRAĐANA NEGO ŠTO SE PRIPISUJE ISTOČNOM KOMUNISTIČKOM LAGERU OD KADA POSTOJI. A TO ČIŠĆENJE NIJE MOGLO BITI BEZ SUGLASNOSTI OKORIJELOG ZLOČINAČKOG CENTRA ,VATIKANA I NJEGOVOG CERIBAŠE VOJTILE. ČIŠĆENJE SU VRŠILI ESKADRONI SMRTI , ODREDI ŠKOLOVANIH UBOJICA IZ SJEVERNE KAROLINE , KOJI PREDSTAVLJAJU PESNICU AMERIČKE VOJNE I TEHNOLOŠKE SNAGE PO CIJELOM SVIJETU. ZATO SE PAPA FRANCESCO ODMAH OGLASIO DA UZIMA NA ZNANJE OVU PORUKU UJEDINJENIH AMERIČKIH NACIJA ,AGENCIJE ZA LJUDSKA I DJEĆIJA PRAVA KAKO BI PROVJERIO KOLIKO DESETINA MILIJUNA GRAĐANA JE BLAŽENA ISUSOVA SLJEDBENICA UPUTUILA NA ONAJ SVIJET BEZ POŠTIVANJA KONVENCIJA.
NAVEST ĆE ,SIGURAN SAM ,CONQUISTADU PO JUŽNOJ AMERICI; ŠPANJOLSKU INQUISICIU, KADA SU ČISTILI ŠPANIJU OD ŽIDOVA I ARAPA, ONAKO TEMELJITO; PA BARTOLOMEJSKU NOĆ 1572 GODINE ,KADA SU, KAKO PIŠE VOLTER, SMJERNI KATOLICI ,SLJEDBENICI ISUSOVE CRKVE , TU NOĆ PO PARIZU I JOŠ NEKIM MJESTIMA ODLUČILI OČISTISTI FARNCUSKU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH PA SU SE PRIHAVTILI NOŽEVA ,SJEKIR ,MAČEVA I POKLALI HUGENOTE UZ URLIK:KOLJI ,SIJECI I BACAJ NA ULICU!!!!!
IZA TOGA DOLAZI 3O-GODIŠNJI VJERSKI RAT U EVROPI ,OD 1618 -1648 GODINE. MILIJUNI LJUDI SU ZAVRŠILI U CRNOJ RUPI. ALI NAJGLAVNIJI I NAMA NAJPOZNATIJI JE II SVIJETSKI RAT KOJEG SU ORGANIZIRALI HITLER I VATIKAN KONKORDATOM 1935 GODINE. TAJ RAT JE IMAO CONQUISTADORSKI KARAKTER .OSVOJITI ISTOČNU EVROPU I AZIJU SVE DO KAMČATKE.TAJ PROSTOR OČISTI BILOLOŠKI OD BIĆA KOJA NISU DOSTOJNA ČOVJEKA ARIJEVCA ,ZAPADNE KATOLIČKE KULTURE I FIZIONOMJJE. ZATO SU SE PRIPREMILI PROGRAMI ZA MASOVNO UNIŠTENEJ RASA ,VJERA ,KULTURA I U SKLADU SA EUGENIČKIM KARAKTEROM FORMIRANJE ČISTE ARIJEVSKE RASE ,NOVOG EVROPLJANINA. O OVOM PROGRAMU TREBA SE INFORMIRATI IZ KNJIGE NJEMAČKOG FILOZOFA KARLA JASPERSA.
NA PODRUČJU NA KOJEM ŽIVE DANAS SLAVENI, REČE HITLER SVOJIM GENERALIMA, JE PROSTOR KOJI JE BOGAT PRIRODNIM RESURSIMA I TO ĆE BITI NAŠ ŽIVOTNI PROSTOR. SLAVENI MORAJU NESTATI ,ONI SU NESPOSOBNI DA SE KORISTE TIM PROSTOROM. ONI SE SAMO MNOŽE ALI NISU SPOSOBNIO DA SEBI OSIGURAJU EGZISTENCIJU NI U NAJBOGATIJIM PODRUČJIMA KAKVO JE OVO.
KAKO REKOH ,PAPA FRANCESCO ĆE LAKO PREZENTIRATI VRIJEME KADA SU UBIJALI BEZ KONVENCIJE, UPRAVO ONAKO KAKO TO ČINE AMERIČKE ARMADE I SPECIJALNI ODREDI SMRTI OD 1945 GODINE PA DO DANAŠNJIH DANA PO CIJELOJ NAŠOJ GEJI. ALI ĆE MU PREDSTAVLJATI PROBLEM KAKO OBJASNITI SKRNAVLJENJE DJEČIJEG IDENTITETA I DIGNITETETA , OD STRANE UTOVLJENIH CRKVENIH :BAKOVA ,NEŽNJA ,OVNOVA I ZGUBIDANA KOJI SU NAPRAVILI HOLAOKAUST NAD DJEĆIJOM NEVINOŠĆU.

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
Gost
FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
9 mjeseci prije

FRANO

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

Koliko se mogu sjetiti, parola “Tko nije s nama, taj je protiv nas”, je izvorno, Mussolini-jeva.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik