Putin upozorava Merkel i Macrona: “Moglo bi vam se obiti o glavu”

Vladimir Putin - Europa
122 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je njemačkim i francuskim kolegama Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu da bi bilo kakav pokušaj vanjskih snaga koje bi željele intervenirati na politički način u Bjelorusiji, bio kontraproduktivan.

U dva odvojena telefonska razgovora koja su se dogodila u utorak, a koje su pokrenuli Berlin i Pariz, Putin je naglasio da je vanjski pritisak na vodstvo u Minsku neprihvatljiv. Rusija i Bjelorusija imaju formalne vojne i političke saveze, kroz Ugovor o kolektivnoj sigurnosti (OCD), Euroazijsku ekonomsku uniju (EEU) i sporazum o “saveznoj državi”.

Prema njemačkoj strani, kancelarka Merkel rekla je Putinu da vlada Aleksandra Lukašenka mora prestati koristiti nasilje protiv mirnih demonstranata, te da treba stupiti u dijalog s oporbom i odmah osloboditi političke zatvorenike.

Komentari kancelarke uslijedili su usred različitih rasprava članica Europske unije o najboljem načinu rješavanja situacije koja je nastala u Bjelorusiji. Ministri EU složili su se prošlog petka o izradi popisa ciljeva za novi krug sankcija, dok su političari u Poljskoj i Litvi, kao i drugim državama, bili za nametanje oštrijih sankcija i za intervencije u različitim stupnjevima.

“Stranke su vodile detaljne razgovore o situaciji koja je nastala u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora”, navodi se u izjavi Kremlja. “Rusija je istaknula da su inozemni pokušaji uplitanja u unutrašnje stvari zemlje neprihvatljivi i da one mogu dovesti do dodatnog eskaliranja napetosti”.

„Izražena je nada da će se situacija što prije poboljšati“, stoji u zaključku.

Kasnije istog dana uslijedio je drugi poziv s predsjednikom Macronom, u kojem se razgovaralo i o Libiji.

“Razgovarajući o kompliciranoj situaciji u Bjelorusiji, Vladimir Putin naglasio je da je miješanje u unutarnje stvari republike i vršenje pritiska na bjelorusko vodstvo neprihvatljivo”, objasnio je Kremlj. “Obje strane izrazile su želju za što bržim rješenjem problema koji su nastali”.

Bjelorusija je vjerojatno najbliži saveznik Rusije i punopravna je članica dva saveza kojima dominira Moskva, koji služe kao pandan EU-u i NATO-u; EEU i CTSO te dogovor o ”saveznoj državi”.

Za razliku od nekih retorika iz Zapadne Europe, službeni odgovor Moskve bio je odmjereniji. Brojni ruski stručnjaci izrazili su mišljenje da bi Kremlju bilo draže ako situacija u Bjelorusiji ne bi postala još jedna geopolitička borba u smislu “Istok protiv Zapada”.

Izvještaj Reutersa u ponedjeljak, pod naslovom “Čelnici EU, koji podržavaju bjeloruske prosvjednike, kažu Rusiji da se drži podalje”, izazvao je čuđenje u Moskvi. Slično vrijedi i za komentara Macrona koji je pozvao EU da “nastavi s mobilizacijom” na strani antivladinih prosvjednika u Bjelorusiji.

Stav francuskog predsjednika potaknuo je oštar prigovor iz Moskve, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova pitala je „kada će Macron pozvati Europsku uniju na mobiliziranje za podršku stotinama tisuća demonstranata takozvanih „žutih prsluka“u Francuskoj.

CTSOEEUSavez Rusije i Bjelorusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
122 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

“Prema mišljenju Minčenka, većinu aktivista, koji su danas u prvim redovima borbe protiv Lukašenka, u stvari je on i „podigao“ u poslednjih nekoliko godina.

„Lukašenko je ciljano uništavao bilo kakve nagoveštaje o proruskim političkim silama. Pritom su se nacionalisti osećali prijatno. On je mislio da ih koristi u trgovini sa Rusijom, da prilikom ucenjivanja Rusije može pokazivati te, kako ih je smatrao, pokorne nacionaliste, ali se na kraju ispostavilo da ga oni i sklanjaju sa vlasti. Lukašenko danas pravi iste greške kao i (bivši predsednik Ukrajine Viktor) Janukovič svojevremeno“”, webtribune

Lucija
3 godine prije

Podsjetnik na Lukašenkove “nepodopštine”: “Takođe, 2012. godine izazvao je gnev nemačke javnosti. Naime, tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele inače po sopstvenom priznanju gej, pozvao je na samitu u Briselu da se uvedu sankcije koje bi uticale na Lukašenka da ne krši ljudska prava u Belorusiji. Lukašenko je tada rekao da je bolje “biti diktator nego gej”, pošto ga je Vestervele nazvao “poslednjim diktatorom u Evropi”.” 😃 “Minsk je 2016. godine oštro protestovao pošto je Belorusiji stigao račun za dugovanja za plin koji je iznosio oko 517 miliona evra. Moskva je na to odgovorila tako što je ukinula tada snadbevanje sirove nafta, a Lukašenko je u znak protesta tada povukao Belorusiju iz ekonomskog saveza za na čelu sa Rusijom…” Pa je došlo do “Incidenta” na paradi u Moskvi… Korona kriza. Lukašenko: “Zar nemate utisak da svetske sile žele da preoblikuju svetski poredak uz pomoć ove takozvane psihoze korona virusa,… Čitaj više »

Ana
3 godine prije

Mali Macron nema dovoljno glavobolje u Maliju? A ona….. a ona….. zasto ju se ne smije opisati kako zasluzuje!!!!!!!!!!!!

tango
3 godine prije

DA tačno tako MARY kad će taj makron pozvati na podršku žutim prslucima izgleda zapad ima ekskluzivno pravo na dijeljenje pravde i istine po svijetu koji ljigavci majko mila

enkol
3 godine prije

Ma kakvi nista ne pomaze kod ovih lopova, oni zelu trziste za svoje proizvode,
oni zelu da njihove tvornice izbacu konkurenciju iz Bjelorusije
zelu da sve vrste njihovih kompanija, banke, sve moguce sto postoji da operiraju po Bjelorusiji po njihovim pravilima igre.
Zelu isto dovesti NATO pakt koji bi zveckao oruzjem prema Rusiji
i zelu da Bjelorusija prekine sve trgovinske, kulturne odnose
i da uvedu sankcije na Rusiju.

Rusija uvozi 48% bjeloruske robe i usluga.

Suzy
3 godine prije

Ha ha..nije vam Rusija Hrvatska,a ni Putin Plenkovića pa da twrorizirate..
A Masonski Merkelici je stalo do demonstranata kao do lanjskog snijega..
U Berlinu na prosvjedima je policija vrsils terorizma a sve koji su je upozorili od struke da je Covid-19 izmisljen je sklonila. Neke i na psihijatriji

Rabotnik
3 godine prije

Putin upozorio Makrona uz pjesmu:

Žuti prsluk, naanoo….
Žuti prsluk u Makrona moga

Angela: Ma nebi ja. (Nije bitno kakve boje, prsluci mi slabo stoje)

Emiliano Zapata
3 godine prije

Budite optimisti, sada ce preruseni JFK skinuti masku i pocet hapsit Kabalu (Merkel, Papu, Bila i Hilary, te Dr. Gatesa) uz pomoc Putina i Trampa u ime “Q”…
Mi netrebamo nista da radimo, samo legnemo pred PC i gledamo uz casu CocaCole i ostanemo pozitivni!

Zbunjen
3 godine prije

Zaplotnjak posalje Wagnerovce u bjelorusiju i onda optuzi njemacku i francusku da se mjesaju u unutrasnja diktatorska pitanja lukasenka,taj kgb spitzl jos uvjek zivi u cccp.Bolje bi mu bilo da se umirovi i ode vatat rake na bajkal,jer koliko je mutav ,mogao bi izazvat 3.svjetski rat.

PlanetB
3 godine prije

Taj Lukasenko je postigao je u svojoj zemlji takve stvari da Merkel Macron i ostali iz degeneriranog zapadnog bloka lice na obicne klaune i zlikovce. Samo neke: 1.) Benzin je jeftiniji od vode . 1 litra benzina – 0.14 dolara 2.) Mladencima se daje 64 000 dolara za kupovinu stana. stan kosta u prosjeku 5000 rubalja po kvadratu 3.) Za svakog clana familije drzava placa 1000 $ subvencija godisnje 4.) Zatvorene vojne baze NATOA 5.) Placa medicinske sestre 1000 $ . Placa medicinske sestre 2000 $ 6.) Placa za svako novorodjence 7000 $ 7.) Ako otvaras firmu dobijas 10 000 $ 8.) Minsk je super cist mozete hodati u bjelim carapama oko grada 9.) BDP po glavi stanovnika 14192 USD 10.) Obrazovanje i usavrsavanje u inozemstvu na teret drzave, 11.) Lanac prodavaonica za velike familkije sa simbolicnim cjenama 12.) Za prodaju proizvoda sa isteklim rokom trajanja velike novcane kazne 13.)… Čitaj više »

Spacevoodoo
3 godine prije

Vremena se mjenjaju i ono što je bilo bitno poslije raspada SSST-a danas više nije. Svemu tome je pomogla i Ukrajina čiji obrazac događanja 2014 bi trebao svima razjasniti stvari, kako Bjelorusiji i Lukašenku, tako Rusiji, zapadu i susjedima Bjelorusije. Zadnjih godina se moglo vidjeti kako se hlade odnosi BR i RU, nije tu bila toliko geopolotika koliko ekonomska zajednoca gdje je BJ koristila svoj položaj i niže carine za uvoz i prodaju ostatku ekonomske zajednice europske robe. Sankcijama uvedenim Rusiji dosta tpga se promjenilo i BJ višre nema te koristi niti Rusija i ostatak ekonomske zajednice žele da BJ bude privilegirana. Sločno Ukrajini preko BJ se izvozio ruski plin u EU i Rusija je kao i Ukrajini tolerirala specijalne cjene, gotovo za gole troškove proizvodnje ali BJ je “trošila” puno voše plina nego što joj treba, drugim rječima BJ je plin dobiven od Rusije za vlastite potrebe prodavala dalje.… Čitaj više »

mislim
3 godine prije

interesira me gdije se može saznati kreditna zaduženost bjelorusa, kao države, i kao građana ponaosob.
i usporedba s drugim..iz takvih podataka moglo bi se izvuči dosta zaključaka.

Stara kuka
3 godine prije

Izvještaj Reutersa u ponedjeljak, pod naslovom “Čelnici EU, koji podržavaju bjeloruske prosvjednike,KAŽU RUSIJI DA SE DRŽI PODALJE”

Gdje podalje? Da se Rusi možda povuku iza Urala? Rusija bi se dakle trebala držati podalje dok NATO agenti pokušavaju rušiti Lukašenka i instalirati kvislinšku vlast, a za njom i baterije svojih raketa u susjednoj im državi, praktično na granici Rusije. Bezobrazluk i licemjerje to zapadnog judeomasonskog ološa stvarno nema granica.

Bojan
3 godine prije

Vjesti koje su se danas pojavile su da je WHO u prvom kontaktu nudila Brki 90 miliona evra da zakljuca Bjelorusiju i proglasi pandemiju.No Brko je odbio.Onda je usledila druga ponuda od strane MMF i vecih Europskih zemalja od 900 miliona eura da sprovede ponovljeni zahtev.Brko je ponovo odbio.Onda na scenu stupa Kanvas i Srdja Popovic i po drugi put krece u rusenje Brke.Takozvana plisana revolucija.Lokalci sa Balkana su prihvatili ponude agende iz Davosa.Da je sprovode do kraja.Kanvas i Antifa su direktno umesani u dogadjajima u SAD.
Nista nije slucajno rasplet tek sljedi.

CAM
3 godine prije

Booommmm booooom boooooim-all Niggerz says Heyyyyyooo.. bio je hit the shit u 90.ima…danas….

CAM
3 godine prije

MRČI

Stoji sve što si napisao.

peterr
3 godine prije

Ponovo bi Poljaci, Francuzi i Nijemci isli na Rusiju.
Poljaci su zapalili Moskvu 1612
Francuzi 1812
Nijemci 1942

piždro
3 godine prije

Mrčikola sve što se sad globalno i lokalno događa – sve je fino ispisano u Protokolima prije 120 godina.. sve i u najmanji detalj.. al ovcoidima kad neko kaže to nije original.. a šta je onda, kad se sto nasto i u najmanji detalj, kako u teoriji tako u praksi poklapa i događa..

Mali Mujo
3 godine prije

Zapad ne priznaje nijednu vladu nijednog predsjednika ako zaadu nije podanicki.

Tek---
3 godine prije

Svetlana Tikhanovskaya poziva vanjske zemlje koji su neprijatelji Bjelorusije da nepriznaju rezultate izbora.
Javlja Associated Press.
Koliko godina zatvora za ovo po americkom zakonu?

Belarus opposition leader Svetlana Tikhanovskaya urges EU to reject election results

………………………….

Onda neka Luka koji je ipak legalni predsjednik pozove Rusiju da prizna izbore

PlanetB
3 godine prije

Prije 6 tjedana IMF je htio podmititi Lukashenka i ponudio 90 miliona dollar ako stavi zemlju Bjelorusiju u Karantenu.
Lukashenko je to odbio. Onda je IMF dosao sa novom ponudom 960 miliona dolara ali je Lukashenko i to odbio.
Lukashenko zna da je to sa karantenama cista besmislica.
I sada je ovo osveta.

Alex
3 godine prije

Lukašenko je već odavno preživljeni diktator, ali uplitanje Zapada u njegovo rušenje može samo izazvati građanski rat poput onog u Ukrajini. Ako Zapad doista želi pomoći, neka investira u ekonomiju Bjelorusije, pa će se demokracija sama uspostaviti…mirnim putem.

Ive
3 godine prije

Zapad misli da je u Svetlani Tihanovska nasao podanicku kurvu preko koje misli upravljati Bjelorusijom.
Bjeloruski narode nemojte biti naivni zapad vam ne zeli nista dobra, oni vas zele samo ikoristiti i opljackati.

Spacevoodoo
3 godine prije

Fali mi par komentara od jutros, neki prolaze, neki ne prolaze.
Molim vas napravite nešto.

Splićo
3 godine prije

Lukašenko je došao na vlast demokratskim putem i velikim je dijelom sačuvao sovjetsko naslijeđe. Najvažniji dio toga je da nije bilo privatizacije. Svatko je mogao otvoriti privatnu firmu, ali postojeće državne firme pa čak i kolhozi nisu bili privatizirani. Samim tim industrija nije bila uništena, radnici nisu bili otpušteni. Standard nikad nije bio visok, ali socijalna sigurnost i javne službe su savršeno radile. Nezaposlenost je oduvijek bila mizerna. U isto vrijeme Rusija i Ukrajina su preživljavale ekonomsku katastrofu goru od ove naše na Balkanu. Lukašenko je zbog svega imao veliku potporu u narodu ne samo Bjelorusije nego i Rusije. Sojuzno gosudarstvo Rusije i Bjelorusije je njegova ideja. Bio je ambiciozan. Znao je da bi 90-ih u takvoj državi on postao predsjednik na bilo kakvim poštenim predsjedničkim izborima. Ujedinjenje je sprečavao Jeljcin iz istog razloga. Dolaskom na vlast Putina i povećanjem cijena nafte situacija se počinje mijenjati. Rusija naglo ekonomski napreduje,… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

Oni se u DDR-u još družili i frendovali..

Tvrdi
3 godine prije

Ma ko je Putin, da, i ? u čemu je problem, pa Putin je godinama bio u DDRu na radu a i djelatnik KGBa ili čega već u to doba CCCP-a. Zašto bi to sad bilo bitno, čovjek jako dobro zna sve smicalice i podvale. Aha, nije bio bankar pa da ga vozaju kako žele, OK, onda dobro.

Tom
3 godine prije

Putin samo upozorava
On ce upozoravat i kad rijese ko gadafija

Uno
3 godine prije

O, živ je Putko…! I odmah se uhvatio telefona da sa partnerima napravi malu predstavu za široke narodne mase. Ako vi nešto… onda ćemo mi… nemojte se sa nama kačiti, mi smo zayebani… A konkretnih poteza u Bjelorusiji i dalje nema.

Zadranin
3 godine prije

To care. Ti njima prijeti a oni tebi sankcije. Ne grizi ruku koja te hrani. Da ti nije EU odavno bi završio karijeru.

Venator
3 godine prije

ČeTnici EU, koji podržavaju bjeloruske prosvjednike.. NATO klan.
Da su Rusi i Bjelorusi ugnjetavačke sile kao EU-USA, onda bi tlačili svojim političkim komentarima svakog dana za vrijeme štrajkanja žutih prsluka. Međutim, nisu svi budale i ima nade, kako se kaže, da ovaj svijet bude bolji.

sdofnvowefivnwfiwefuvnsweufvwef
3 godine prije

Hahaha, varan ko fol upozorava varana hahahaha, pa tko još to šipu………………..

Max
3 godine prije

Na Vrijeme ih je upozorio.

Brendon Flanegam
3 godine prije

……. Pa ja tu pomažem i Makronu i Merkelovoj i Lukašenku i Putinu. A i svima nama. Suspendirao sam države i političke stranke i stavio sve vojske pod moju komandu UGDA. Malo mi je pomogao i Čapajev pa sam preimenovao Sovjetiju u Chapayev. Eh, sad: “Ima nacije ali nema države”. Dakle, Nacije su Sportske i Kulturno-Tradicijske ali bez granica i država. …… Ako sam postavio Mardonu u Casa Rosada a Linekera u Windsor Castle, onda u Kremlj ulazi jedino Kafeljnikov. Ako se Dzyuba ljuti mogu ga postaviti u Minsk ako Azarenka ne dade pristanak za Avoziju. …. Život se provodi u municipijima koji su vezani na univerzijansku vladu. Između je intersektorska koordinacija sa politikom i providencijom u prikladnom omjeru. Politika je samo individualna i ima prava ali providencija ima privilegij. Recimo: Zhukov kaže Staljinu: “Jest, imaš pravo ali ja imam privilegiju!”. Danas, svih ovih četvorica imaju pravo ali ja imam… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI