Rusko-bjeloruski sporazum o međusobnom priznavanju viza spreman za potpisivanje predsjednika

Rusko-Bjeloruski sporazum
2 komentara

Ruski ministar spoljnih poslova Sergey Lavrov rekao je u aprilu da se nada da će dvije zemlje potpisati ovaj sporazum u bliskoj budućnosti i napomenuo da Moskva čeka relevantan signal iz Minska.

Nacrt sporazuma o međusobnom priznavanju viza Rusije i Bjelorusije spreman je za potpisivanje predsjednika, izjavio je u ponedjeljak sekretar Grigory Rapota, sekretar Sindikata države Rusije i Bjelorusije.

“Svaki učesnik u procesu ima svoj zadatak. Šefovi država i vlada imaju zadatak da donose političke i krupnije ekonomske odluke. Naš zadatak je pripremni rad, da napravimo ispravan dokument, da ga uskladimo sa svim ministarstvima i agencijama. i pošaljemo ga na vrhovni politički nivo. Mi smo obavili svoj posao i sada čekamo odluke “, rekao je.

Na pitanje mogu li faktori poput pandemije koronavirusa uticati na potpisivanje sporazuma o međusobnom priznavanju viza, odgovorio je da će se suzdržati od predviđanja kada će to biti učinjeno.

Prvobitno se očekivalo da će Moskva i Minsk potpisati međuvladin sporazum o međusobnom priznavanju viza u decembru 2018. godine, na sastanku Savjeta ministara Unije države u Brestu. Ali dokument nije potpisan jer je bjeloruska strana rekla da treba vremena da se okončaju određene domaće procedure prije potpisivanja.

Prema nacrtu sporazuma, strani državljani koji imaju bjeloruske vize moći će da uđu u Rusiju i obrnuto, vlasnicima ruskih viza biće dozvoljen ulazak u Bjelorusiju.

BjelorusijarusijaSavez Rusije i BjelorusijeSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Koristan potez za građane obiju država.

Siniša
3 godine prije

Baš čitam kako je Rusija kao podržku svojim naftašima zabranila uvoz svih naftnih derivata i nafte,recimo u Bkelorusiji je tona neke prerađevine 500 Rubalja jeftinija.
Da li će sa Američkom naftom biti tako jeftini?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI