Iz Washingtona stiže paradoksalno otkriće: Ruski mediji istinu koriste kao propagandu

Washington Capitol
33 komentara

Jučer je tijekom javne rasprave o globalnoj sigurnosti Centra za strateške i međunarodne studije (CISS), sa sjedištem u Washingtonu, održana vrlo zanimljiva rasprava. Među ostalima, na raspravi je sudjelovala viša savjetnica centra, direktorica i bivša zamjenica ravnatelja američkog Odjela za domovinsku sigurnost (DHS) Suzanne Spaulding.

Govoreći na raspravi je Suzanne Spoulding morala komentirati neprijateljske aktivnosti konkurentskih sila i tijekom izlaganja je optužila ruske medije da govore istinu, ali ne da ojačaju Ameriku, već s ciljem da je oslabe. Prije pojašnjenja ove definicije, poslušajmo što je točno rekla bivša visoka sigurnosna dužnosnica američke uprave, trenutno zadužena za nacionalnu sigurnost Amerike, unutar vlastitih granica i globalnom okruženju.

“Trebamo podići svijest javnosti. Mislim da je potrebno da visoki dužnosnici objasne kako naši protivnici koriste informacijske ratove, ponekad pomoću informatičkih alata, kako bi nas oslabili. Ponekad ne trebaju ni izmisliti ništa. Koriste istinite informacije i ponavljaju ih u jednostranom ključu”, rekla je Suzanne Spaulding tijekom rasprave o globalnoj sigurnosti kojeg je organizirao CISS.

Kako bi pojasnila što je htjela reći je uzela kao primjer tjedni program kuće RT “America’s Lawyer” u kojem je glavna tema “korumpirani i uništeni američki pravosudni sustav”. Ovaj program za američku publiku vodi novinar Mike Papantonio, a gosti su mu američki novinari, političari, stručnjaci, pravnici i ostale osobe upućene u probleme američkog pravosuđa.

“To tvrde političari i stručnjaci”, dodala je Spolling, podsjetivši na izjave brojnih gostiju ovog programa koji su iznosili primjere korumpiranosti američkog pravosuđa i ona ne dovodi u pitanje vjerodostojnost njihovih tvrdnji, nego činjenicu da o ovoj temi govori RT, što potkopava američku nacionalnu sigurnosti.

“U njihovim programima oni potvrđuju istinitost ove tvrdnje, koja nije laž, ali je neopravdano jednostrano mišljenje. Ispada da Rusija nije ni na jednoj strani i da je samo na svojoj strani, ali to je propaganda. Ruska namjera nije da nas poboljša i da riješimo svoje probleme, nego da ih ne riješimo i da nas oslabi”, istaknula je Suzanne Spaulding u raspravi.

Nevjerojatno je da je gospođa Spaulding kao primjer uzela korumpiranost američkog pravosuđa i 157 emisija koje su o ovoj temi objavljene samo na kanalu RT America, uz sudjelovanje brojnih američkih stručnjaka i dužnosnika, te očekivati da ruska namjera bude da poboljša SAD i da tako riješe svoje . zapravo, to nije uloga novinara općenito. Oni nisu zaduženi za reformu pravosuđa, u ovom konkretnom slučaju, nego da otvaraju problematična pitanja, koja potom moraju riješiti zakonodavci i institucije.

Amerika - zastava - sud

Suzanne Spaulding ne dovodi u pitanje istinitost navoda novinara Mikea Papantonioa, “ali tako prikazna istina slabi Ameriku”. Kako je prikazuje RT. Dovoljan je pregled početka nekoliko emisija za zaključiti da se ovaj program ne razlikuje od bilo kojeg drugog u kojem se govori o korumpiranom pravosuđu.

No, kako je tema rasprave bila “globalna sigurnost”, što u interpretaciji Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona znači osiguravanje američkih interesa u svijetu, podsjetimo ukratko još jednom što je Suzanne Spaulding općenito rekla za ruske medije.

“Naši protivnici koriste informacijske ratove kako bi nas oslabili. Ponekad čak ne trebaju ni izmisliti ništa. Koriste istinite informacije i ponavljaju ih u jednostranom ključu”, rekla je Spaulding.

Ovdje ćemo navesti nekoliko primjera istinitih informacija “koje se ponavljaju u jednostranom ključu, ali ove istine slabe Sjedinjene Države, bolje rečeno položaj njezinih elita u zemlji i svijetu”:

Ne postoje “dobri” i “loši teroristi” i Sirija je bojno polje između legitimne središnje vlade i stotina islamističkih frakcija financiranih od strane Zapada i zaljevskih monarhija.

U Ukrajini se krajem veljače nije dogodila smjena režima, nego je izvršen državni udar, nakon kojega je prevratnička vlada počeli donositi zakone koji diskriminiraju rusko govorno područje, što je rezultiralo pobunom i ujedinjenjem Krima s Rusijom i pobunom i de facto odvajanjem Donjecka i Luganska.

Rusija tvrdi kako nema veze s navodnim napadom na Sergeja Skripala i pozvala je Veliku Britaniju na zajedničku istragu. Poziv je odbijen, iako je su Njemačka i Češka službeno potvrdili da mogu proizvesti nervni agens koji je navodno korišten u Salisburyu, a ruski vojni kemičar je s formulom tog bojnog otrova davno prebjegao u SAD.

U rušenju malezijskog Boeinga nad Donbasom u ljeto je Moskva pozivala na zajedničku istragu, ali je Nizozemska provela svoju, čijim zaključcima ne vjeruje ni malezijska strana. Postoji obilje dokumentacije čiji sadržaj ruski mediji ponavljaju unedogled, u jednostranom ključu, koja demantira da je projektil bio ruski i da pripada ruskoj protuzračnoj obrani. Milicije Donbasa u to vrijeme nisu imale sustave “Buk”, ni osoblje koje bi znalo rukovati s njim.

Ruski mediji ponavljaju unedogled zaključke istraga u Sjedinjenim Država i drugdje o navodim uplitanjima u izborne procese putem trolova i hakiranjem, a sve su zaključile da je s ruskih računa plaćen zanemariv broj oglasa tijekom predizbornih kampanja na društvenim mrežama, govorimo o najviše nekoliko stotina, dok dokaza za veze između WikiLeaksa i Moskve za objavu elektroničke pošte s privatne e-mail adrese Hillary Clinton, što je potkopalo izglede za pobjedu bivše državne tajnice, jednostavno nema.

Da ne nastavljamo niz, čitatelji ga mogu dopuniti sami. U određenom smislu, Suzanne Spaulding je dala odličan savjet ruskim i svim drugim medijima u svijetu. Moraju govoriti istinu unedogled i ponavljati je “u jednostranom ključu”, tako da informacija bude jednostavna i razumljiva, sve dok istina ne ispliva na površinu i razbije gustu maglu laži i dezinformacija.

Rasprava održana u utorak u Washingtonu je bila rasprava o globalnoj sigurnosti, a na njoj su sudjelovali umirovljeni američki dužnosnici i stručnjaci. Primjerice, nazočan je bio admiral Michael Rogers, bivši dozapovjednik američkog Kibernetičkog zapovjedništva, William Lynn, bivši zamjenik ministra obrane, Heather Conley, dopredsjednica programa za Europu, Euroaziju i Arktik i drugi.

Stručnjaci su također izdvojili dva glavna protivnika Sjedinjenih Država. To su Kina i Rusija, dok su Sjeverna Koreja i Iran spominjani rjeđe. Uglavnom se Rusija i Kina protiv Amerike bore u ovoj “sivoj zoni” korištenja istine kao propagande, ali i “čiste propagande”, naravno.

“Međutim, Sjedinjene Države si ne mogu i priuštiti borbu pomoću zabranjenih metoda, pa moramo protivnike privući na svijetlu stranu. Sjedinjene Države su uvijek bile na strani svijetla, i u tome leži naša snaga.”, rekla je dopredsjednica Centra za strateške i međunarodne studije Heather Conley.

Situacija s ruskim medijima na Zapadu posljednjih godina postaje sve teža. Brojni zapadni političari, uključujući i senatore i kongresmene, optužili su RT i Sputnik da se miješaju u izbore u Sjedinjenim Državama, ali nisu naveli nikakve dokaze. Službeni ruski predstavnici takve izjave nazivaju neutemeljenima i citiraju podatke američke istrage. Margarita Simonian, glavna urednica Sputnika i RT, više puta je odbila takve optužbe i rekla da je ništa neće sputati u objavi vijesti, svidjele se one nekome ili ne.

CISS / RT – America’s lawyer

američki medijiCISSMike PapantonioPropagandarussia todaySuzanne Spaulding
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Akull
5 godine prije

Osobno mislim da nece jos dugo trebati …….

njonjo
5 godine prije

Svašta. Ova si ovom izjavom nije pucala u nogu, vengo malo višlje.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Dakle kontaktirao sam nekoliko amerikanaca i pitao pod kojim uvijetima ili kako iz SAD mogu izstupiti neke drzave, ukratko odgovor je: NIKAKO. Iako svaka savezna drzava ima svoju vojsku – gardu sva oprema do zadnjeg metka je u saveznom vlasnistvu Washingtona – Pentagona. A svaki seceionisticki pokusaj podljeze saveznom zakonu koji to najostrije sankcionira. Povukao sam paralelu i zakljucio da je bivsi SSSR bio daleko demokratskiji nego li je to danas SAD. Ukrajina je na primjer izasla iz SSSR-a bez ispaljenog metka, zadrzali su svu vojnu i drzavnu infrastrukturu i opremu. Dok SAD silom i prijetnjama drze drzave na okupu, sto nije demokratski. Iz svih informacija koje sam dobio shvatio sam da je SAD sve samo ne demokratska drzava, jer je sve podredjeno interesima (200 najbogatijih obitelji po Tudjmanovom receptu za Hrvatsku) koji odredjuju tko ce biti senator a tko predsjednik i na kraju od svega naprave veliki narodni karaneval,… Čitaj više »

Iza_horizonta
5 godine prije

Ovo se zove kontrola štete. Mnoge istine će izaći na vidjelo ali se kvarni mediji već pripremaju da to predstave kao rusko maslo na štetu amerike. Tako ljude upućuju da ne razmišljaju o samoj istini nego da im na umu bude da ta istina nekako donosi korist “neprijateljima”.

Dub Miroslav
5 godine prije

Još se nije rodio tko je budali ugodio.

kiki
5 godine prije

🙂 🙂 😀
Pa zbilja smješno… ma još pred 2 ili 3 god. statistike pokazuju da amer.stanovništvo ne vjeruje medijima, i to preko 65% (tu negdje, ima više mjerenja)…

shumadinac
5 godine prije

1. “Ponekad ne trebaju ni izmisliti ništa. Koriste istinite informacije i ponavljaju ih u jednostranom ključu”
2.“Međutim, Sjedinjene Države si ne mogu i priuštiti borbu pomoću zabranjenih metoda, pa moramo protivnike privući na svijetlu stranu. Sjedinjene Države su uvijek bile na strani svijetla, i u tome leži naša snaga.”

Ova druga je još bolja a kad se uzme u kombinaciji sa prvom – tandem snova. Zaključak ove “kombinacije” je jednostavan: istina je zabranjena metoda i ne koriste je oni na svetloj strani :))))

Možda ova druga nije previše glupa ali je problem što nije očekivala toliku glupost prve a izjava već sastavljena… i baš dobro zvuči… ali u kombinaciji :))))))

Moreno
5 godine prije

Pa evo i Balkan je prova pinku američke demokracije za koju je totalitarizam i medijska cenzura ex YU bija tek razvodnjena limunada

Riddick
5 godine prije

Budite zahvalni sto vecina Amerikanaca i dalje veruje u MSM gluposti .

Kajzer Soze
5 godine prije

Ovo normalan čovjek neće razumjeti :
“U njihovim programima oni potvrđuju istinitost ove tvrdnje, koja nije laž, ali je neopravdano jednostrano mišljenje.”

Siniša
5 godine prije

Promocija istine….noćna mora NATOa.

jezevakucica
5 godine prije

Jei’to ona traži pomoć rusa da pomognu u rješavanju njihovih unutarnjih problema a ne samo da ih otkrivaju.

Bozon
5 godine prije

Istina boli.

DAWOR
5 godine prije

Hvala Ti, Bože što nisam ameri KURAC ……propao bi u zemlju od SRAMOTE !!!!!!!!!!!

Baba
5 godine prije

Rusi govore istinu! Kako ih samo nije sram! Sankcije!!!

Dopizdilomi
5 godine prije

Gospodin Vladimir im je opet “put in” lijepo, polako i kulturno.

Ivi tz
5 godine prije

Glavu dajem da ovi u vašingtonu nisu ljudi. Jer stvarno ili sam ja lud ili nešto nije u redu.fuj

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

”Rusija je veća prijetnja od ISIL-a i Al-Qaede”, reče neki dan onaj vojnik, Englez.
Rusija je prijetnja jer može poravnati Englesku.
ISIL i Al-Qaeda nisu prijetnja jer su njihovo čedo.
Čovjek govori istinu.
A laže.

Tomica
5 godine prije

Uzvratite im istom mjerom, pa nek vide kako je to.

zwizdan007
5 godine prije

Ovo je u rangu one izjave da Kina koristi oceane da sakrije svoje podmornice 🙂

Vlastimir
5 godine prije

Stvarno čudno.To je za Amerikance prosto nemoguće da ne ko korist propagandu kao istinu.Mislim da je ova za njih veliki ŠOK.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI