fbpx

Iz Washingtona stiže paradoksalno otkriće: Ruski mediji istinu koriste kao propagandu

Washington Capitol

Jučer je tijekom javne rasprave o globalnoj sigurnosti Centra za strateške i međunarodne studije (CISS), sa sjedištem u Washingtonu, održana vrlo zanimljiva rasprava. Među ostalima, na raspravi je sudjelovala viša savjetnica centra, direktorica i bivša zamjenica ravnatelja američkog Odjela za domovinsku sigurnost (DHS) Suzanne Spaulding.

Govoreći na raspravi je Suzanne Spoulding morala komentirati neprijateljske aktivnosti konkurentskih sila i tijekom izlaganja je optužila ruske medije da govore istinu, ali ne da ojačaju Ameriku, već s ciljem da je oslabe. Prije pojašnjenja ove definicije, poslušajmo što je točno rekla bivša visoka sigurnosna dužnosnica američke uprave, trenutno zadužena za nacionalnu sigurnost Amerike, unutar vlastitih granica i globalnom okruženju.

“Trebamo podići svijest javnosti. Mislim da je potrebno da visoki dužnosnici objasne kako naši protivnici koriste informacijske ratove, ponekad pomoću informatičkih alata, kako bi nas oslabili. Ponekad ne trebaju ni izmisliti ništa. Koriste istinite informacije i ponavljaju ih u jednostranom ključu”, rekla je Suzanne Spaulding tijekom rasprave o globalnoj sigurnosti kojeg je organizirao CISS.

Kako bi pojasnila što je htjela reći je uzela kao primjer tjedni program kuće RT “America’s Lawyer” u kojem je glavna tema “korumpirani i uništeni američki pravosudni sustav”. Ovaj program za američku publiku vodi novinar Mike Papantonio, a gosti su mu američki novinari, političari, stručnjaci, pravnici i ostale osobe upućene u probleme američkog pravosuđa.

“To tvrde političari i stručnjaci”, dodala je Spolling, podsjetivši na izjave brojnih gostiju ovog programa koji su iznosili primjere korumpiranosti američkog pravosuđa i ona ne dovodi u pitanje vjerodostojnost njihovih tvrdnji, nego činjenicu da o ovoj temi govori RT, što potkopava američku nacionalnu sigurnosti.

“U njihovim programima oni potvrđuju istinitost ove tvrdnje, koja nije laž, ali je neopravdano jednostrano mišljenje. Ispada da Rusija nije ni na jednoj strani i da je samo na svojoj strani, ali to je propaganda. Ruska namjera nije da nas poboljša i da riješimo svoje probleme, nego da ih ne riješimo i da nas oslabi”, istaknula je Suzanne Spaulding u raspravi.

Nevjerojatno je da je gospođa Spaulding kao primjer uzela korumpiranost američkog pravosuđa i 157 emisija koje su o ovoj temi objavljene samo na kanalu RT America, uz sudjelovanje brojnih američkih stručnjaka i dužnosnika, te očekivati da ruska namjera bude da poboljša SAD i da tako riješe svoje . zapravo, to nije uloga novinara općenito. Oni nisu zaduženi za reformu pravosuđa, u ovom konkretnom slučaju, nego da otvaraju problematična pitanja, koja potom moraju riješiti zakonodavci i institucije.

Amerika - zastava - sud

Suzanne Spaulding ne dovodi u pitanje istinitost navoda novinara Mikea Papantonioa, “ali tako prikazna istina slabi Ameriku”. Kako je prikazuje RT. Dovoljan je pregled početka nekoliko emisija za zaključiti da se ovaj program ne razlikuje od bilo kojeg drugog u kojem se govori o korumpiranom pravosuđu.

No, kako je tema rasprave bila “globalna sigurnost”, što u interpretaciji Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona znači osiguravanje američkih interesa u svijetu, podsjetimo ukratko još jednom što je Suzanne Spaulding općenito rekla za ruske medije.

“Naši protivnici koriste informacijske ratove kako bi nas oslabili. Ponekad čak ne trebaju ni izmisliti ništa. Koriste istinite informacije i ponavljaju ih u jednostranom ključu”, rekla je Spaulding.

Ovdje ćemo navesti nekoliko primjera istinitih informacija “koje se ponavljaju u jednostranom ključu, ali ove istine slabe Sjedinjene Države, bolje rečeno položaj njezinih elita u zemlji i svijetu”:

Ne postoje “dobri” i “loši teroristi” i Sirija je bojno polje između legitimne središnje vlade i stotina islamističkih frakcija financiranih od strane Zapada i zaljevskih monarhija.

U Ukrajini se krajem veljače nije dogodila smjena režima, nego je izvršen državni udar, nakon kojega je prevratnička vlada počeli donositi zakone koji diskriminiraju rusko govorno područje, što je rezultiralo pobunom i ujedinjenjem Krima s Rusijom i pobunom i de facto odvajanjem Donjecka i Luganska.

Rusija tvrdi kako nema veze s navodnim napadom na Sergeja Skripala i pozvala je Veliku Britaniju na zajedničku istragu. Poziv je odbijen, iako je su Njemačka i Češka službeno potvrdili da mogu proizvesti nervni agens koji je navodno korišten u Salisburyu, a ruski vojni kemičar je s formulom tog bojnog otrova davno prebjegao u SAD.

U rušenju malezijskog Boeinga nad Donbasom u ljeto je Moskva pozivala na zajedničku istragu, ali je Nizozemska provela svoju, čijim zaključcima ne vjeruje ni malezijska strana. Postoji obilje dokumentacije čiji sadržaj ruski mediji ponavljaju unedogled, u jednostranom ključu, koja demantira da je projektil bio ruski i da pripada ruskoj protuzračnoj obrani. Milicije Donbasa u to vrijeme nisu imale sustave “Buk”, ni osoblje koje bi znalo rukovati s njim.

Ruski mediji ponavljaju unedogled zaključke istraga u Sjedinjenim Država i drugdje o navodim uplitanjima u izborne procese putem trolova i hakiranjem, a sve su zaključile da je s ruskih računa plaćen zanemariv broj oglasa tijekom predizbornih kampanja na društvenim mrežama, govorimo o najviše nekoliko stotina, dok dokaza za veze između WikiLeaksa i Moskve za objavu elektroničke pošte s privatne e-mail adrese Hillary Clinton, što je potkopalo izglede za pobjedu bivše državne tajnice, jednostavno nema.

Da ne nastavljamo niz, čitatelji ga mogu dopuniti sami. U određenom smislu, Suzanne Spaulding je dala odličan savjet ruskim i svim drugim medijima u svijetu. Moraju govoriti istinu unedogled i ponavljati je “u jednostranom ključu”, tako da informacija bude jednostavna i razumljiva, sve dok istina ne ispliva na površinu i razbije gustu maglu laži i dezinformacija.

Rasprava održana u utorak u Washingtonu je bila rasprava o globalnoj sigurnosti, a na njoj su sudjelovali umirovljeni američki dužnosnici i stručnjaci. Primjerice, nazočan je bio admiral Michael Rogers, bivši dozapovjednik američkog Kibernetičkog zapovjedništva, William Lynn, bivši zamjenik ministra obrane, Heather Conley, dopredsjednica programa za Europu, Euroaziju i Arktik i drugi.

Stručnjaci su također izdvojili dva glavna protivnika Sjedinjenih Država. To su Kina i Rusija, dok su Sjeverna Koreja i Iran spominjani rjeđe. Uglavnom se Rusija i Kina protiv Amerike bore u ovoj “sivoj zoni” korištenja istine kao propagande, ali i “čiste propagande”, naravno.

“Međutim, Sjedinjene Države si ne mogu i priuštiti borbu pomoću zabranjenih metoda, pa moramo protivnike privući na svijetlu stranu. Sjedinjene Države su uvijek bile na strani svijetla, i u tome leži naša snaga.”, rekla je dopredsjednica Centra za strateške i međunarodne studije Heather Conley.

Situacija s ruskim medijima na Zapadu posljednjih godina postaje sve teža. Brojni zapadni političari, uključujući i senatore i kongresmene, optužili su RT i Sputnik da se miješaju u izbore u Sjedinjenim Državama, ali nisu naveli nikakve dokaze. Službeni ruski predstavnici takve izjave nazivaju neutemeljenima i citiraju podatke američke istrage. Margarita Simonian, glavna urednica Sputnika i RT, više puta je odbila takve optužbe i rekla da je ništa neće sputati u objavi vijesti, svidjele se one nekome ili ne.

CISS / RT – America’s lawyer

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Akull
Gost
Akull
1 godina prije

Osobno mislim da nece jos dugo trebati …….

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Svašta. Ova si ovom izjavom nije pucala u nogu, vengo malo višlje.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Normalnost kao oružje.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

v.v.putin : prim.aut.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Dakle kontaktirao sam nekoliko amerikanaca i pitao pod kojim uvijetima ili kako iz SAD mogu izstupiti neke drzave, ukratko odgovor je: NIKAKO. Iako svaka savezna drzava ima svoju vojsku – gardu sva oprema do zadnjeg metka je u saveznom vlasnistvu Washingtona – Pentagona. A svaki seceionisticki pokusaj podljeze saveznom zakonu koji to najostrije sankcionira.
Povukao sam paralelu i zakljucio da je bivsi SSSR bio daleko demokratskiji nego li je to danas SAD. Ukrajina je na primjer izasla iz SSSR-a bez ispaljenog metka, zadrzali su svu vojnu i drzavnu infrastrukturu i opremu. Dok SAD silom i prijetnjama drze drzave na okupu, sto nije demokratski. Iz svih informacija koje sam dobio shvatio sam da je SAD sve samo ne demokratska drzava, jer je sve podredjeno interesima (200 najbogatijih obitelji po Tudjmanovom receptu za Hrvatsku) koji odredjuju tko ce biti senator a tko predsjednik i na kraju od svega naprave veliki narodni karaneval, farsu demokracije sa izborima. U SAD vlada strahovlada i svaki pokusaj izlaska neke od drzava bio bi u krvi ugusen, bilo bi visestruko krvavije nego li raspad Yugoslavije.

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Svakom coveku, koji je upucen u desavanja u Americi i u svetu, odavno je jasno da je prica o americkoj demokratiji , ljudskim pravima i slobodama, o pravu na samoopredelenje (koje zastupaju u svetu kada zele cepati neku drzavu – kao sto su cinili u Jugoslaviji , Spaniji , …), najveca laz i prevara. Radi se o veoma vesto kamufliranoj diktaturi .

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Slazemo se SAD ima diktaturu vlasnika krupnog kapitala.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ili loše kamufliranoj ?
Doduše, sve zavisi tko gleda…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Nije dobar primer Ive: šta misliš kako bi se provela Ukrajina da je pokušala otcepljenje 80te?
Jedna od glavnih dužnosti saveznih institucija (u koje spada i vojska) bilo koje savezne države je odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To što je Zapad ovo obesmislio kroz pravo na samoopredeljenje nije njihova stalna politika već je primenjuju samo kada i gde njima odgovara. Zato su za Kosovo od početka pričali da je “specijalan slučaj” koji ne može da se uzima kao pravilo (iako nikada nisu rekli ZAŠTO je specijalan slučaj) dok prigovaraju u slučaju Krima koji zaista JESTE specijalan slučaj – Krim se nije odcepio, on se VRATIO.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

shumadinac,
U pogledu Kosova, jesen 1989. sam u Pristini nakon radnog dana u privatnoj posijeti obitelji, muz diplomirani ekonomista, financijski direktor, supruga profesorica Engl. jezika i 10 komadi mali deca. U razgovoru muz govori; mi cemo srbe sa ku*cem pobediti, slijedi objasnjenje o direktivi iz dzamije i seceniositickih lidera. Na moje pitanje dobro, ako i kada dobijete svoju drzavu kako cete prezivjeti prehraniti svo to stanovnistvo jer Kosovo nema resurse, on odgovara: pa ce nam svet pomogne malo a malo cemo svercom, ima kosovari po cela Evropa.
Meni se u glavi upalilo crveno svijetlo pa sam prebacio razgovor na drugu temu i brzo nakon toga otisao, kako je ubrzo nakon toga postalo je tvrdo nismo se nikada vise sreli.
Iz svega sto danas znam, a to je da je samostalnost Kosova iskljucivi SAD interes, oni tamo nesto kopaju i vojnim avionima prevoze, sto kopaju zvanicno se nezna mada svaki prosijecni kosovar zna, ali nezna koliko oni toga iskopaju jer o tome Kosovska drzva nesmije ni da pita, a kamo li da trazi placanja, placeno im je koroz “samostalnost”.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Mi smo to Ive shvatili još 80.-81. ali tu rešenja nije bilo. Mogao se tražiti neki dogovor sa kosovskim Albancima ali oni nisu bili zainteresovani. A i zašto bi kada su imali moćne saveznike u inostranstvu ali i podršku u drugim republikama. Koliko su bili u pravu videlo se 99. Ali im je problem što su nezajažnjivi – da li misliš da će stati ako formiraju Veliku Albaniju?

RAJKO
Gost
RAJKO
1 godina prije

ZAPad zasad radi kako njemu i odgovara cini se da bi i vraga privukli samo da ovaj hoce da ubija samo RUSE

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Ovo se zove kontrola štete. Mnoge istine će izaći na vidjelo ali se kvarni mediji već pripremaju da to predstave kao rusko maslo na štetu amerike. Tako ljude upućuju da ne razmišljaju o samoj istini nego da im na umu bude da ta istina nekako donosi korist “neprijateljima”.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Dokle ide njihova pokvarenost da rade sledeće. Ako znaju da će u bliskoj budućnost izaći u javnost nešto što im se ne sviđa onda svi masovni mediji sinhronizovano u tekstovima ponavalju : “nema dokaza”. I to konstantno ponavljaju prije nekog dešavanja. Tako pripremaju publiku i tupe oštricu istine.
… ali na njihovi žalost, nisu svi putevi istine njima poznati.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Još se nije rodio tko je budali ugodio.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

🙂 🙂 😀
Pa zbilja smješno… ma još pred 2 ili 3 god. statistike pokazuju da amer.stanovništvo ne vjeruje medijima, i to preko 65% (tu negdje, ima više mjerenja)…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

1. “Ponekad ne trebaju ni izmisliti ništa. Koriste istinite informacije i ponavljaju ih u jednostranom ključu”
2.“Međutim, Sjedinjene Države si ne mogu i priuštiti borbu pomoću zabranjenih metoda, pa moramo protivnike privući na svijetlu stranu. Sjedinjene Države su uvijek bile na strani svijetla, i u tome leži naša snaga.”

Ova druga je još bolja a kad se uzme u kombinaciji sa prvom – tandem snova. Zaključak ove “kombinacije” je jednostavan: istina je zabranjena metoda i ne koriste je oni na svetloj strani :))))

Možda ova druga nije previše glupa ali je problem što nije očekivala toliku glupost prve a izjava već sastavljena… i baš dobro zvuči… ali u kombinaciji :))))))

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Pa evo i Balkan je prova pinku američke demokracije za koju je totalitarizam i medijska cenzura ex YU bija tek razvodnjena limunada

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Budite zahvalni sto vecina Amerikanaca i dalje veruje u MSM gluposti .

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Ovo normalan čovjek neće razumjeti :
“U njihovim programima oni potvrđuju istinitost ove tvrdnje, koja nije laž, ali je neopravdano jednostrano mišljenje.”

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Lako je Care..mrtvi su bez svojih laži, čitav im se sistem urušava zato što neko propagira istinu o njima koju normalni čuju razumiju.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Ovo je brate sad već za uspostavljanje jedne ozbiljnije dijagnoze nešto poput paranoidne šizofrenije i jako duge,duge terapije (mada mislim da za njih više nema lijeka ) !

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Promocija istine….noćna mora NATOa.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Jei’to ona traži pomoć rusa da pomognu u rješavanju njihovih unutarnjih problema a ne samo da ih otkrivaju.

Bozon
Gost
Bozon
1 godina prije

Istina boli.

DAWOR
Gost
DAWOR
1 godina prije

Hvala Ti, Bože što nisam ameri KURAC ……propao bi u zemlju od SRAMOTE !!!!!!!!!!!

Baba
Gost
Baba
1 godina prije

Rusi govore istinu! Kako ih samo nije sram! Sankcije!!!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Gospodin Vladimir im je opet “put in” lijepo, polako i kulturno.

Ivi tz
Gost
Ivi tz
1 godina prije

Glavu dajem da ovi u vašingtonu nisu ljudi. Jer stvarno ili sam ja lud ili nešto nije u redu.fuj

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

”Rusija je veća prijetnja od ISIL-a i Al-Qaede”, reče neki dan onaj vojnik, Englez.
Rusija je prijetnja jer može poravnati Englesku.
ISIL i Al-Qaeda nisu prijetnja jer su njihovo čedo.
Čovjek govori istinu.
A laže.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Uzvratite im istom mjerom, pa nek vide kako je to.

zwizdan007
Gost
zwizdan007
1 godina prije

Ovo je u rangu one izjave da Kina koristi oceane da sakrije svoje podmornice 🙂

Vlastimir
Gost
Vlastimir
1 godina prije

Stvarno čudno.To je za Amerikance prosto nemoguće da ne ko korist propagandu kao istinu.Mislim da je ova za njih veliki ŠOK.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x