Iznenadni susret čelnika dviju Koreja – Kim želi pregovore s Trumpom, ali ne vjeruje SAD-u

Sastanak Korejanskih predsjednika
8 komentara

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i njegov kolega, predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in su se iznenada susreli u demilitariziranoj zoni na granici dviju država i razgovarali su o gorućim pitanjima na Korejskom poluotoku i mogućnosti održavanja sastanka  Kima i Donalda Trumpa 12. lipnja u Singapuru, kojeg je ranije ovog tjedna američki predsjednik otkazao.

Financial Times piše kako su dvojica lidera ponovno oživjeli nadu da se će se summit između Washingtona i Pyongyanga ipak održati u predviđenom roku.

Novi i nenajavljeni sastanak korejskih čelnika je održan mjesec dana nakon njihovog prvog susreta, koji je dogovoren nakon desetljeća zastoja. Kim Jong-un i Moon Jae-in su pristale raditi na pitanju denuklearizacije i uspostavi mira na poluotoku.

Sastanak je trajao dva sata i očekuje se da će predsjednik Južne Koreje o ishodu razgovora govoriti danas.

“Oba čelnika su izrazili mišljenje kako se summit između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država treba održati, a razgovarali su i o provedbi Deklaracije iz Pangmunjona”, rekao je čelnik Južne Koreje.

Za Financial Times je ovaj neočekivani sastanak oživio nadu da će se Donald Trump i Kim Jong-un ipak sresti i pokušati naći rješenje za krizu na Korejskom poluotoku.

Nakon što je Donald Trump tvrdio kako se naporno radilo na dogovoru oko održavanja sastanka, odjednom je promijenio svoj stav i otkazao pregovore sa Sjevernom Korejom, iako je dodao kako je spreman “riješiti probleme u bilo koje vrijeme”.

Kim Jong-un sumnja u iskrene namjere Washingtona oko sigurnosnih jamstava

Kim Jong-un - Donald Trump - susret
FOTO: Kim Jong-un – Donald Trump

Moon Jae-in je rekao svom sjevernokorejskom kolegi kako je dogovorena uspostava “direktne komunikacije” s Washingtonom oko priprema za summit s Trumpom, ali rekao sudbina susreta još uvijek ovisi o budućim pregovorima između stranaka.

Južnokorejski predsjednik je dodao kako je Kimu prenio poruku “da je predsjednik Trump čvrsto opredijeljen za okončanje neprijateljskog odnosa između njegove zemlje i Sjeverne Koreje i poboljšanju gospodarske suradnje, ako Kim donese odluku i provede potpunu denuklearizaciju poluotoka”.

Kim je ponovo naglasio svoju predanost  denuklearizaciji, ali je rekao kako sumnja u obećanja Washingtona da će pružiti sva sigurnosna jamstava koja traži Sjeverna Koreja.

Moon Jae-in je priznao da Sjeverna Koreja i SAD možda imaju drugačija očekivanja oko tumačenja denuklearizacije i pozvao je obje strane da održe razgovore i tako riješe svoje razlike.

“Pozivam Sjevernu Koreju i SAD da potvrde zajedničku volju i podijele njihove probleme u izravnoj komunikaciji”, rekao je Moon.

Hoće li Sjeverna Koreja predati Trumpu svoj nuklearni arsenal?

raketa Hwasong-15
FOTO: Ilustracija, raketa Hwasong-15

Kao što smo vidjeli  ranije ovog tjedna, kao jedan od koraka ka miru na Korejskom poluotoku, Pyongyang je uništio svoj nuklearni poligon na sjeveru zemlje. Međutim, istog dana je američki predsjednik Donald Trump otkazao zakazani summit s korejskim čelnikom.

Iako je Sjeverna Koreja učinila ovaj korak, malo je vjerojatno da će ispuniti želju Washingtona o kojoj je govorio Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Boltom i predati sve oružje i balističke projektile američkoj vojsci, koja bi ih prevezla u američki Nacionalni nuklearni laboratorij u Oak Ridgeu u saveznoj državi Tennessee.

Tražiti od Sjeverne Koreje da se odrekne oružja koje je stekla desetljećima odricanja i kojeg u Pyongyangu smatraju najvećom obranom svog suvereniteta je besmisleno, posebice ako se to čini tonom koji ima jasan prizvuk ultimatuma.

“Nema naivaca u Pyongyangu. Kim je dovoljno naučio iz ranijih primjera i kako Washington i njegovi saveznici postupaju prema neposlušnih režimima”, rekao je ruski general u mirovini Pavel Zolotarev, podsjećajući na slične događaje u Iraku i Libiji.

“Zaključak je jasan – samo posjedovanje nuklearnih snaga zemlju može spasiti od invazije”, rekao je general Zolotarev.

Stručnjaci se slažu da je rušenje nuklearnog poligona Punggye-ri bila gesta dobre volje, ali sama po sebi nije dovela do potpune denuklearizacije poluotoka. Osim toga, svi su složni oko tvrdnje da sjevernokorejska vojska lako može izgraditi novi poligon i da srušeni nije ni potreban Pyongyangu da nastavi razvijati svoj nuklearni program.

Sve nuklearne sile su odustale od klasičnih nuklearnih testova s velikim eksplozijama. Danas postoji niz tehnologija za provjeru performansi nuklearnih snaga bez takvih eksplozija, što je za Pyongyang posebno važno, jer te tehnologije nisu zabranjene međunarodnim pravom. Može ih koristiti bilo koja zemlja koja ima tehnološka znanja i kapacitete, pa i Sjeverna Koreja.

Vojni stručnjaci vjeruju da će Pyongyang i dalje jačati svoje oružane snage, uključujući i nuklearnu, raketnu i svemirsku komponentu usmjerenu na proizvodnju satelita.

Međutim, posljednji diplomatski napori sugeriraju da je Pyongyang spreman na značajne ustupke, poput ograničavanja svojih testova i smanjenja arsenala.

Kim Jong-un je izrazio “čvrstu volju” za pregovore

Kim Jong Un
FOTO: Kim Jong Un

Kim Jong-un je sinoć na sastanku s južnokorejskim kolegom izrazio “čvrstu volju” da održi pregovore s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenosi agencija Yonhap.

Donald Trump je nakon toga izjavio kako su razgovori sa Sjevernom Korejom oko summita “vrlo dobri”.

“U smislu summita sa Sjevernom Korejom radimo vrlo dobro, stoga kao datum i dalje razmatramo 12. lipnja u Singapuru. To se nije promijenilo, a vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je Donald Trump.

Hwasong-15Moon Jae-inNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Ništa od toga nema, sve i da se sretnu. Čak je i vijest o dogovoru s Kinom bila laž. Dogovorili su se da će pregovarati. Kad su SAD poštovale ijedan dogovor, ako im je išao na štetu. Ali ako Trump kao uvjet postavi sulude ideje o predaji oružja, pregovori su odmah gotovi.

Ivo
5 godine prije

Agenda manijaka iz washingtona je stoljećima ista i nepromjenjiva – pokoriti sve i svakoga, na bilo koji način, uvijek.

Samo autistični slijepci bi pristali na bilo kakvo razoružanje, kad dilaju s tim manijakalnim ubojicama. Kim treba barem udeseterostručiti nuklearni arsenal koji DPRK posjeduje, te ubrzano razvijati balističku tehnologiju i termonuklearno oružje. To je jedino što će mu donijeti poštovanje prekomorskih vampira, i biti garancija slobode za sjevernokorejce.

Good Old Rebel
5 godine prije

Neka Koreje nastave pregovore i razgovore, sami….Brzo bi se vidjelo rušenje predsjednika Južne Koreje i ostalih J. Korejskih institucija…Pa neki dan na ekonomskom polju Apple je dobio presudu protiv Samsunga i to pred Američkim sudom( 500 milijuna dolara).Pa to nije smiješno! To je za pobunu, za secesiju odnosa sa Amerikom. Eto takav je Amerika saveznok i sa Japanom i sa Njemačkom itd….. Američke presude Toyoti VW, Švicarske i Njemačke banke?..Njima se nikada ne može vjerovati… Ameri nisu saveznici već bukvalno “ALIENI” u tijelu žrtve. Unatoč svemu obje Koreje bi trebala nastaviti razgovarati, ma što Amerika činila i prijetila…Ameriku na više frontova u svijetu treba staviti na čistac, a ja mislim da se to danas i događa. Odnosi sa Korejama, Japanom, Kinom, Afganistan, Irak, Jemen, Iran, Sirija, Cijela EU, Njemačka, Venecuela, Turska, Rusija, Cijeli Bliski istok. Jednostavno pročitani su i više nema celofana koji to može sakriti. Dakle, ostaje puka sila… Čitaj više »

korisnik_postoji
5 godine prije

Nove vijesti u slučaju prometne nesreće Uber autonomnog vozila! Objavljeno je izvješće o slučaju gaženja pješaka u Arizoni: https://www.ntsb.gov/news/press-releases/Pages/NR20180524.aspx https://www.ntsb.gov/investigations/AccidentReports/Reports/HWY18MH010-prelim.pdf Uglavnom, može se zaključiti da su krivi svi, pješakinja, “vozač”, ali najviše Uber. Pješakinji je analiza krvi bila pozitivna na metamfetamine (vjerovatno crystal meth) i marihuanu. Nosila je tamnu odjeću a bicikl nije imao bočne katadioptere, prelazila je cestu na najmračnijem dijelu. Video je pokazao da uopće nije primijetila auto na cesti. “Vozač” je kriv što nije pratio cestu, ali se ispostavilo da je ekran za nadzor sistema postavljen dolje desno, tako da i nije bilo moguće pratiti cestu i monitor u isto vrijeme. To je više Uberova krivica nego vozača, pošto se vozača ne pita gdje će što biti montirano. Uber je namjerno blokirao originalne Volvo sustave (koji su detektirali pješaka dovoljno daleko ali su bili onemogućeni). Uberov sustav je također detektirao pješaka 6 sekundi prije udara, a 1.3… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Dobro je da je juzna koreja shvatila.svoju odgovornost u svemu ovome i sto se aktivno ukljucuje… To je sada problem i trampu … Ako J.Koreja dopusti sebi da ne misli svojom glavom odvesce obadvije u propast…
Zanimljiv šah se tamo igra…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI