fbpx

Izraelski Haaretz ne vidi smisao predstojećeg anti-iranskog summita u Varšavi

SAD Poljska zastava Varsava

Izraelski mediji su jučer izvijestili da se anti-iranska konferencija koju su  Sjedinjene Države i vlada Poljske htjeli proslaviti u Varšavi pretvorila u  “propast”.

Izraelski list Haaretz se žali kako “nije jasno što se htjelo postići s ovom konferencijom, jer se administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa već povukla iz nuklearnog sporazuma s Iranom , dok su njegovi napori da navede Europsku uniju da slijedi njegov primjer propali”.

Zvi Bar’el, izraelski novinar i autor izvješća, tvrdi kako se ovakvi sastanci općenito održavaju prije bilo kakve diplomatske ili vojne akcije. No, ovom prilikom se čini da je ovo pokušaj da se održi anti-iranski pritisak, obzirom da prijetnje i pritisak nisu prisilile Iran da pokrene novi krug pregovora na kojima bi se raspravljalo o raketnom programu i drugim aktivnostima Irana u zemlji i regiji. Trump je u prvom redu htio postići sporazum koji bi ograničio iranski balistički program, ali je Teheran odbio bilo kakvu inicijativu u tom smislu.

Komentirajući summit, koji će se održati 13. i 14. veljače, SAD se nadaju se okupiti čelnike “više od 70 zemalja” svijeta, uključujući sve članice EU, režim Izraela i arapske saveznike.

Zvi Bar’el podsjeća da Washington nije uspio riješiti ni diplomatski spor arapskih zemalja Perzijskog zaljeva, na čelu sa Saudijskom Arabijom, s Katarom.

Prema analitičarima, ova diplomatska kriza je zaustavila napredak u stvaranju takozvanog “Bliskoistočnog strateškog saveza” ili “Arapskog NATO pakta”, koalicije arapskih država koju u borbi protiv Irana žele voditi Sjedinjene Države.

Osim toga, dodao je kako je “teško zamisliti da će ova konferencija uvjeriti arapske države da poduzmu praktične mjere protiv Irana”.

Isto tako, naglasio je da Trumpova anti-iranska politika zahtijeva poduzimanje niza koraka. Saudijska Arabija i Katar će morati ostaviti po strani svoje razlike, Irak će morati smanjiti svoje sve jače veze s Iranom, a Tursku bi trebalo uvjeriti da prekine svoje odnose s Islamskom Republikom, dodao je Zvi Bar’el.

“U ovom trenutku svaki od ovih zadataka je nemoguće ostvariti, a poštivanje svih njih bi očito zahtijevalo zamjenu svih čelnika arapskih država”, naglasio je izraelski analitičar.

Nakon najave spomenutog anti-iranskog summita, iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif je sastanak nazvao “očajnim anti-iranskim cirkusom” i naglasio da je “Iran jači nego ikad”.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je prošlog tjedna pozvalo poljskog veleposlanika u Teheranu, kojem je uručen diplomatski prosvjed zbog održavanju sastanka. Iranska vlada je upozorila kako će uslijediti ozbiljna reakcija ako Varšava bude domaćin dogovorenog anti-iranskog summita.

Haaretz

SAD i Poljska sukob s Iranom podižu na višu razinu i prebacuju ga u Europu

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
davor
Gost
davor
1 godina prije

Hehe, oće svom silom cionisti sravniti Iran, false flag, sve daj šta daš. Nemogu Izrael i Amerika ništa Irancima. Mogu kukavički samo, kao i protiv ostalih, loviti po Hajju iranske znanstvenike, da padaju kranovi po njima, skrivati se kukavički iza civilnih zrakoplova kao u Siriji i Iraku. Niti sankcije nemogu uvesti Iranu što su barem uspili ovim jadnim ostalima. Niti jedan “saveznik” ih ne podržava oko Irana, nema Turaka niti Pakistanaca ni na vidiku, a iračke i afganistanske pukovnije su nemoćne u odnosu na iranske. No oni će i dalje probavati, kuhati i stvarati sukobe, samo dokle? Dok u Izraelu ne zasjedne neki mirotvorac? ili pak dok Izrael ne bude cio-samouništen?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sto ne sjednu i ne dogovore se koliko ce koja drzava poslati divizija, umjesto sto mlate praznu slamu kao da su u starackom domu?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Poljaci spremaju armadu blindiranih poljskih zahoda za pregazit Češku?
Do Irana moraju puste zemlje okupirati?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Poljski Fiat….peglica…malo, pouzdano.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

Poljaci su jako zaboravni što se povijesti tiće.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije
Reply to  šeronja

Pa u evropi nema vecih govana od poljaka a za amere i cionaciju se odavno zna sazrelo sve za izumiranje…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  anxi

Naravno da nema kada smo svi ista govna, samo nas drugačije upakovalo.

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Martin Luther King: The U.S. is “The Greatest Purveyor of Violence in the World Today”
I tako je i dandanas……….i sve gore i gore!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Složićemo se da SAD više “ne zarezuje” međunarodno pravo ni 2%, rade ono što “im je u interesu” i ne obaziru se čak ni na saveznike. Iran je već proglašen “legitimnom metom” a EU ako se ne složi bar će da ćuti – pa i onako je niko ništa ne pita. Izrael jedva čeka, ni to ne treba objašnjavati. Moglo bi se reći da je “međunarodna zajednica” odlučila. Još da pokrenu iranske Kurde pa imaju i “volju naroda” (da li je možda američka “briga za Kurde” udvaranje iranskom delu?).

Iako sadašnje aktiviranje Izraela vidim kao pripremu većih akcija u Siriji to bi mogla da bude varka – možda proveravaju njihovu PVO sa drugom namerom.
Pogledajte kartu Blistoka i položaj Irana na njoj: on je u vrlo lošoj poziciji. Izrael je u Jordanu kao u svojoj kući, može da leti preko bez većih problema. Kad preleti Jordan preko američkog Iraka će još lakše (zamisli, Ameri se vratili zbog terorista) i udaraju Iran u stomak.
SAD ima veliku bazu u zalivu ali je previše blizu Iranu. Američka mornarica će da dejstvuje iz Crvenog i Arabskog mora (treba pratiti kretanje nosača aviona).
Iza leđa Avganistan. Nemaju Ameri tamo jačih snaga (zasada) ali se to brzo promeni.
Tursku verovatno čuvaju za važnije stvari ali je njen položaj u ovoj operaciji veoma bitan tako da možda to bude momenat kada će pokazati pravo lice.

Trenutno su u Crnom moru američki brodovi i Rusi ih upozoravaju da ne prilaze njihovoj obali. Možda je njihova uloga drugačija, ako napadnu Iran sigurno će imati jake snage u Crnom moru da smetaju Rusima. Možda će ipak napad na Iran biti polazna tačka oružane konfrontacije Rusije i SAD. Uostalom, u tom scenariju je i Sirija obavezni učesnik a Ukrajina će biti zadužena za razvlačenje fronta. A obzirom da je polovina mandata najzgodnije vreme za započinjanje rata…

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Da ovaj puta nema velike galame u medijima sa najavama ovo cemo ono cemo ali sa prikrivenim znacajnim pokretima vojnih efektiva sa obje strane (uz poznate provokacije,dvostruki napad na Damask i anti Iranska histerija u EU) sto cini mogucnost napada na zeljezni trokut jako vjerovatnim.
Nadam se da sam u krivu.

Stephen.
Gost
Stephen.
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pitanje dana kad će Potrošenkova kolaboracionistićka vlada past, tako da se na Ukrainu nemože računati.

Dječja posla
Gost
Dječja posla
1 godina prije
Reply to  Stephen.

ha,ha koji jadan Porošenko,njemu su dani odbrojani za dva mjeseca,on je svoje odradio..

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  Stephen.

Stephen,
ne budi naivan. Potrošeni ili Nepotrošeni, ukrajinska uloga se ne mijenja. Ukrajinci su zarobljenici vašingtonskog režima i svoga bolesnoga uma.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shuma,
moram reći da ti je analiza točna. I realna. Nažalost, bojim se da će to tako nekako i ići. Bilo bi bolje da si u krivu

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
1 godina prije

Sve je moguće ,ali napad na Iran nije logičan.Kao prvo,Rusi su saveznik Irana,a to bi se u punoj mjeri pokazalo u slučaju frontalnog napada na Iran.Oni jesu djelomično i partneri i rivali u Siriji ,ali te su razlike manje važne od strateškog savezništva u slučaju nužde.Nadalje,napad na Iran bi aktivirao Hezbollah,i šijte u Iraku.Bila bi to malo žešća tarapana i započeti tu ludost mogu jedino oni koji nisu racionalni.Napad na Iran ne bi bio lokalni sukob,nego bi zahvatio puno šire područje.Kinu nisam spomenuo,ali niti ona ne bi mogla biti neutralna oko tog sukoba.

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
1 godina prije

Što ti radiš izvan kinderbeta u ovo doba noći ? I kakvi su to roditelji ? Sutra će tamo doći socijalna služba.

Dječja posla
Gost
Dječja posla
1 godina prije
Reply to  Antiglobalist

Ja sam dijete,ali kad čitam što pišete,gori ste od djece..

@202
Gost
@202
1 godina prije

Židovske kolonije Amerika i Rusija prave svoje skupe igračke od židovskog novca kako bi štitili židove od ovih drugih. Teško da to može shvatiti današnji prosjećan europljanin. Na Balkanu moogi misle da je došao neki strašni Putin pa je uveo red u Rusiju, digao je iz pepela, bla bla ne znajuči da je većina ruskog kapitala rusko samo po imenu a da se u stvarnosti radi o židovskom pljenu ukradenom od davno palog ruskog naroda.

uprise
Gost
uprise
1 godina prije

cinjenica je,dugorocno,…..ili ce rusi izaci iz ovoga kao veliki povijesni pobijednici ili kao veliki povijesni gubitnici.ovo je bitka za bliski istok. nadam se da znaju sta rade jer ovo je borba za saveznike u nemirnoj buducnosti koja dolazi.libija se rusima moze oprostiti jer je to bio sami pocetak.ali nakon libije nema oprosta,treci svjetski rat je poceo odavno.

novo doba
Gost
novo doba
1 godina prije

anti-iranska politika zahtijeva poduzimanje niza koraka. Saudijska Arabija i Katar će morati ostaviti po strani svoje razlike, Irak će morati smanjiti svoje sve jače veze s Iranom, a Tursku bi trebalo uvjeriti da prekine svoje odnose s Islamskom Republikom- okvir za buduća dešavanja

POVEZANE VIJESTI

Izbornik