Kairo minirao “bliskoistočni NATO” – Egipat odbio biti dio ovog saveza

Egipat napao islamiste u Libiji

Pod prijetnjom sankcija od strane Washingtona zbog kupnje ruskih zrakoplova Su-35, Egipat ne da se povukao, nego je oštro odgovorio američkoj upravi kako odbija njen prijedlog da se pridruži vojnom bloku MESA, Blisko-istočnom strateškom savezu, poznatom i kao arapski ekvivalent NATO paktu. Prema novinarima Reutersa, Kairo je iznio nekoliko ključnih razloga za ovu odluku.

Egipat ne podržava ideju o priključenju Blisko-istočnom strateškom savezu zbog mogućeg povećanja napetosti s Iranom. Osim toga, vodstvo zemlje je zabrinuto zbog neizvjesnosti u pogledu mogućeg ponovnog izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika 2020. godine. Kairo vjeruje da Trumpov nasljednik može odbiti stvaranje takve organizacije.

Prema izvješćima medija, Sjedinjene Države su također pozvale da dio ovog saveza budu Jordan, Malezija, UAE, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i muslimanske države Afrike. Ukupno je prijavljeno oko 30 zemalja kao kandidati za pridruživanje ovom savezu. Međutim, inicijativa je tek u začetku, a nešto slično je htjela napraviti Saudijska Arabija prije nekoliko godina, kada su ključne zemlje, uključujući Oman iz zaljevskog vijeća za suradnju, odbacile prijedlog Rijada.

“Nova organizacija poslužit će kao štit od iranske agresije, terorizma i ekstremizma, a služit će i kao jamac stabilnosti na Bliskom istoku”, izvijestio je američki časopis Defense News, citirajući anonimnog predstavnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Odbijenica Kaira dolazi u vrijeme kada su Sjedinjene Države zaprijetile su Egiptu sankcijama zbog kupnje ruskih borbenih zrakoplova Su-35.

“Jasno smo rekli da takve kupnje podrazumijevaju primjenu sankcija u skladu sa zakonom CAATSA osmišljenim za suzbijanje neprijatelja Sjedinjenih Država putem sankcija. Dobili smo uvjeravanja od njih da oni to razumiju i jako se nadamo da će odlučiti da se neće nastave dalje baviti pitanjem ove akvizicije”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Egipat je u ožujku potpisao ugovor s Rusijom vrijedan 2 milijarde dolara za kupnju više od 20 borbenih zrakoplova Su-35, ali i oružje za te zrakoplove.

Na pitanje dužnosniku Bijele kuće, koje je postavio Jerusalem post, hoće li Bijela kuća razgovarati o kupnji s egipatskim vođom tijekom njegove posjete Washingtonu i može li to potaknuti američke sankcije, dužnosnik je upozorio kako američki zakon daje predsjedniku vrlo malo ovlasti u odnosu na sankcije koje se izriču onima koji posluju s ruskim obrambenim sektorima.

“Zemlje koje se bave tim kupnjama moraju znati da smo iznimno ograničeni u onome što možemo učiniti”, kazao je dužnosnik, ukazujući kako su se Sjedinjene Države već susrele sa sličnim situacijama s Kinom, Indijom i Turskom.

Podsjetimo da ni u jednom od tri slučaja američke sankcije nisu uspjele spriječiti provedbe zaključenih sporazuma i Kina, Indija i Turska su jasno dale do znanja da ne namjeravaju odustati od kupnje ruskog oružja.

Odbijanje Kaira da bude dio Blisko-istočnog strateškog saveza za suprotstavljanje Iranu se može smatrati neizravnim odgovorom američkoj upravi na prijetnje sankcijama zbog kupnje ruskih zrakoplova.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Riddick
Gost
Riddick

Arapska liga lose funkcionise a nekakav Arapski NATO ili NATO Islamskih zemalja, cisto sumljam, jos uperen protiv Irana, nece biti nista od toga i bez Egipta…
Druga bitna stvar, Amerikanci su previse autoritativni u svakom obliku saradnje i svaka kupovina opreme i oruzja nosi sa sobom jedan teret americkih interesa koje ako ne ispunite zaboravite na odrzavanje i obuku…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Oman isto nikako da se pridruži bilo kakvoj inicijativi, Katar sada da ne govorimo, kao ni Pakistan na istoku i Alžir na zapadu, tako da je ovo trošenje vremena

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Izrael opet napao ciljeve u Siriji na području Hame!

Šok
Gost
Šok

napravit će egipat ono što se od njega očekuje
oni samo razvlače situaciju za bolje uvjete ugovora
slično je bilo i sa helikopterima za francuske nosače
koji su inače projektirani za ruske helikoptere
pa su na kraju otkačili ruse
i uzeli usa helikoptere
arapske armije nikad neće imati
potencijal prave armije
njihove efektive uvijek treba dijeliti
sa tri ili četiri puta

puf
Gost
puf

Egipćani nisu glupi, a niti previše podmitljivi, i znaju kako stvari funkcionišu. Oni znaju da je taj savez u suštini samo otvoreni američki pokušaj stvaranja otvorenog rata između sunitskih država s jedne strane, te šiitskog Irana s druge strane. Oman je odmah odbio takav prijedlog, zato jer Omanci nisu ni suniti, niti šiiti, nego ibadije, jedna od manjinskih muslimanskih sekti koja je svijetu slabo poznata i većina Omanaca prakticiraju ovu verziju islama. Zbog toga je Oman uvijek bio neutralan u bliskoistočnim ratovima i prepucavanjima, jer nemaju ništa zajedničko s time. SAD, a u suštini cionistički lobi koji vlada svime u… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok

“Egipćani nisu glupi, a niti previše podmitljivi”

egipatska vojna vrhuška dobija svake godine
nekoliko milijardi dolara mita od usa
još od camp davd sporazuma

arapsko muslimanski nato se pravi
da se muslimani pacificiraju
i sa vremenom okrenu protiv rusa i kineza
tako da za interese usa ratuju protiv njih

topovsko meso

puf
Gost
puf

Ocigledno nisi shvatio moj komentar. Velikim ratom između sunita i šiita, koji bi pohodio podrucja od Maroka na Zapadu do Filipina na istoku, te od Rusije i Bosne, kao muslimanskih zajednica sirom Evrope na sjeveru do Komorija i Tanzanije na jugu, mnogo drzava i drustava, a posebno odnih na Bliskom Istoku bi bili unisteni ili devastirani. Ovo bi uvelike ukljucilo Iran. Turska bi takođe stradala, sto zbog.posljedoca ovog rata, sto zbog unutrasnjeg rata koji bi mogao.da izbije između Turaka i Kurda. Kineske ekonomske ambicije u regionu bi bile unistene, Izrael bi postao jedini vođa u regionu, a mase islamskih fanatika… Pročitaj više »

powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
Gost
powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr

Apsolutno točno prikazan scenarij!

cogo
Gost
cogo

pa sad je na redu EU da dade korpicu amerima ,,to je spas za sve nas ,,a narod neka te političke izdajice koji se uvlače amerima izbaci iz politike ,,

Kile
Gost
Kile

Odlična slika

Hash
Gost
Hash

“Jasno smo rekli da takve kupnje podrazumijevaju primjenu sankcija u skladu sa zakonom CAATSA osmišljenim za suzbijanje neprijatelja Sjedinjenih Država putem sankcija…”
Kaubojski, nema šta. U slobodnom prevodu:
Ako ne kupujete naše naoružanje po cijenama koje mi napišemo, dobijate sankcije, jer nam urušavate bezbjednost, tačnije punjenje džepiva bez dna 1% elite.
Pun k.. vas je više, pucaj žuti, spašavaj svijet.

Ante
Gost
Ante

Ameru treba taj savez da bi imali koga poslati u rat protiv Irana. Samo zato dolazi ta inicijativa o osnivanju tog saveza. Tako da amer ne troši svoje resurse i da ima kome prodati svoje oružje.

samo tako
Gost
samo tako

Da amerikanci ne troše svoje meso, preciznije rečeno

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Ameri vade iz naftalina sve projekte obavještajnih službi i vojske i bacaju ih kao jeftini mamac ribicama, pa… ako se koja uhvati, dobro, a ako ne, ispočetka s nekom novom muljažom!

čerkez
Gost
čerkez

treba ozbiljno poradit na demokraciji u sjevernoj nubiji

RAJKO
Gost
RAJKO

Nece biti nistA OD TOGA JER SU UPRAVO ONI USRANCI RADILI S JEVREJIMA NA TOM SEKUNDARNOM ORGANIZACIJOM ZVANOM ARAPSKI ILI MUSLIMANSKI NATO OTAN PAKT NARAVNO TAJ PAKT BI BIO SAMO AMERICKI NEOKOLONIJALISTICKI ODGOVOR NA PROTIVNIKE NJIHOVE USA POLITIKE A SVI ZNAMO KOLIKO AMERICKIM INTERESIMA SMETAJU ILI IH OMETAJU SVI PROTIVNICI POPUT RUSIJE KINE IRANA POPUT CAK EVROPSKOG CEDA KOJEG SU I ONI STVARALI A KOJEM SU UVELI NEDAVNO OSTRE MJERE EVRO IZVOZA U USA TAKO DA IM JE DZABA SVE STO RADE OBIT CE IM SE O GLAVU KAD TAD NARAVNO ONI RADE NA TOME DA TO BUDE STO KASNIJE… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik