Kako je Google pokušao da prelomi u korist Hillary Clinton

Hillary - Schmidt - izborna manipulacija
0
0

Prema izvještaju nevladine organizacije „Kampanja za odgovornost“, najmanje 57 osoba se može dovesti u vezu sa Hillary Clinton i kompanijom Google, još od vremena kada je bila državni sekretar, preko Clinton fondacije pa sve do njene predsjedničke kampanje.

Eric Schmidt, izvršni direktor kompanije Alphabet (preimenovane Googleove matične firme), koji je razvio naručeni softver za praćenje izbornog procesa za Obamu 2012. godine, na sličan način je pomogao i Clintonovoj. On je finansirao Civis Analytics i The Groundwork, dvije firme za analizu podataka i praćenje anketa koje su radile na njenoj kampanji.

Clinton je potrošila skoro 1,5 miliona dolara na usluge tih kompanija.

„Da je dobila izbore, Clintonova bi bila mnogo dužna Googleu i Schmidtu, kojeg smatra „dugogodišnjim prijateljem““,

piše u izvještaju. „Poređenja radi, Schmidtov tim u Civis Analyticsu je pomogao da se napravi kritična razlika od 5 miliona glasova u anketama za vrijeme izbora 2012. godine, a on je zbog toga imao privilegovan pristup Obaminoj administraciji.“

Kao i većina kompanija iz tehnološke industrije, Google je mnogo više novca donirao za kampanju Hillary Clinton u odnosu na kampanju Donalda Trumpa. Google je čak postao i najveći korporativni donator njene kampanje sa najmanje šest visoko kotiranih direktora i drugih uposlenika koji su donirali više od 1,3 miliona dolara njenom izbornom štabu.

„Da je Clinton pobijedila, Google bi profitirao na bliskoj povezanosti koja datira još iz vremena njenog mandata kao državnog sekretara“, stoji u izvještaju. „Zvaničnici State Departmenta su putovali u Silikonsku dolinu u sjedište Googlea, a i Schmidt je bio prisutan na tim sastancima. Tamo su razrađivali načine primjene novih tehnologija na diplomatske, razvojne i sigurnosne izazove.“

Čak 19 bivših uposlenika State Departmenta na čijem čelu je Clinton bila, počelo je raditi za Google u posljednjih godinu dana, a neki od njih su održavali veze sa tom institucijom i nakon što su promijenili radno mjesto, poput Jareda Cohena koji je putovao u zone konflikata „podižući sumnje da djeluje kao nezvanični izaslanik State Departmenta“.

„Zbog toga što nisu podržali pobjedničkog kandidata“, objašnjava izvještaj „Kampanje za odgovornost“, „Google sada pokušava da omekša svoj odnos prema Trumpu. Schmidt je čestitao Trumpu na pobjedi, nazivajući ju sjajnom pričom.“ Hoće li im to biti od pomoći kod novog predsjednika, ostaje da vidimo.

civis analyticseric schmidtGooglejared cohenmanipulacijaobamathe groundwork
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI