fbpx

Kako očuvati laž? – Velikom cenzurom društvenih mreža i drugih platformi

Društvene mreže - manipulacija

Facebook je uklonio na stotine profila jer su navodno operirali iz Irana i ruske vojne obavještajne službe.

Ukupno je uklonjeno 652 računa pojedinaca, stranica ili grupa kojima se, navodno, upravljalo iz Irana i ruske vojne obavještajne službe. S ovih se računa širila propaganda uoči američkih srednjoročnih izbora koji će se održati u studenom ove godine.

Vlasnik tvrtke Mark Zuckerberg je jednostavno naveo kako je Facebook utvrdio da se s ovih profila provodi propaganda koja bi mogla ugroziti izbore za američki Kongres, mjesta saveznih guvernera i čelnika lokalne uprave i riječ mladog milijardera je bila dovoljna za “veliku čistku”.  Dokazi? Kao da su potrebni. Dovoljne su pretpostavke, kao u slučaju oborenog zrakoplova nad Ukrajinom, nikada potvrđenog slučaja trovanja Sergeja i Julije Skripal ili slučaja “Russiagate” u Americi.

Mark Zuckerberg je vrelo istine i ako on kaže da je tako, onda tako jest. Tu se nema što propitivati.

“Sadašnji postupak je rezultat četiri odvojene istrage. Istražujemo i još uvijek puno toga ne znamo”, rekao je Zuckerberg.

I dok se za iranske profile barem djelomično mogao utvrditi javni pristup podacima o registraciji, slučaj s ruskim vojnom kontraobavještajnom službom je prilično nategnuta teza.

“Optužbe za aktivnosti ruskih obavještajnih krugova dolaze na temelju nalaza američkih sigurnosnih agencija“, rekao je Mark Zuckerberg, koji je dodao “kako su ti profili uglavnom bili  usredotočeni na Siriju i Ukrajinu, te da ovaj put nisu ciljali SAD”.

Zanimljivo je da su se Facebook i druge  mreže ponovno usredotočile na račune kojima navodno upravljaju vlade Rusije i Irana, dok zapadne obavještajne agencije rade svoj dio posla pošteno i profesionalno. Naravno, cilj je zadržati dojam da su Rusija i Iran neprijatelji američkog naroda, a Bijela kuća, Kongres, Pentagon i CIA, uz svesrdnu pomoć Zuckerberga, Facebooka i Microsofta, uspijevaju prepoznati  “koordinirano neautentično ponašanje koje uključuje razmjenu političkih materijala”, te promptno reagirati kako bi slobodu i demokraciju spasili od “Carstva zla”.

Facebook je od prošle godine značajno pojačao policijski nadzor svoje platforme, kada je priznao “kako su ruski agenti, s ciljem utjecaja na predsjedničke izbore 2016. godine, uspješno upravljali operacijama političkog utjecaja na platformi”. Ostale društvene mreže su učinile su isto i odjednom su se počeli pojavljivati  “dokazi o političkim dezinformacijama”.

Kako očuvati laž? - Velikom cenzurom društvenih mreža i drugih platformi 1

Facebooka je krajem srpnja uklonio čak 32 računa “eventualno povezanih” s Rusijom, jer su bili politički aktivni uoči predstojećih izbora u studenom.
No to nije sve. Naime, najnovija skupina “prividno lažnih računa” pokazala je sve više namjere utjecaja na američku vanjsku politiku i regionalnu politiku na Bliskom istoku.

Prilično zanimljivo sročena obrazloženja – “eventualno povezani računi”, “prividno lažni računi”… Postoji li išta kod Facebooka, Twittera, Googlea, You Tubea i američkih obavještajnih agencija da nije “eventualno”, “vjerojatno”, “prividno”, “navodno”…? Izgleda da ne.

Nedavno je Facebook ugasio i račun latinoameričke televizije TeleSur, a You Tube je ugasio kanal HispanTV, koji jeste naklonjen Iranu, ali uglavnom objavljuje vijesti koje možete pročitati na službenim iranskim strancima i državnim agencijama. Možda je You Tube ugasio HispanTV jer ne priznaje cionistički entitet? Moguće.

Nedugo nakon Facebookove najave, čak je i Twitter “otkrio” nepravilnosti i ugasio 284 računa zbog “koordinirane manipulacije”, od kojih su mnoge očito potekle iz Irana.

Dan prije je i Microsoft izvijestio o novom ruskom nastojanju da se lažno predstavljaju kao konzervativne američke internetske stranice, što je “potencijalno dio špijunske kampanje”.

Facebook je naveo kako još nije završen pregled svih materijala i odbili reći “kako ili zašto su se državni akteri tako predstavljali”. No, rečeno je kako je tvrtka upozorila američku i britansku vladu, kao i američko Ministarstvo financija i državnu službu zbog aktualnih sankcija uvedenih protiv Irana.

“Vidjet ćete da ljudi pokušavaju zloupotrijebiti usluge na sve moguće načinu, sada uključujući i države”, rekao je Zuckerberg, koji je ove “kampanje obmane” opisao kao “sofisticirane i dobro financirane napore koji se neće zaustaviti”.

Tvrtka za kibernetičku sigurnost FireEye je upozorila Facebook na neku od ovih aktivnosti i istaknula je kako se “čini se da one nisu bile posebno dizajnirane da utječu na američke izbore 2018. godine, jer se protežu daleko iznad američke publike i američke politike”.

Facebook je kazao kako je posljednja akcija u utorak ujutro rezultat četiriju istraga – tri koje uključuju Iran i jednu koja uključuje Rusiju.

“Prva se usredotočila na grupu Liberty Front Press, koja je postavila više računa na Facebooku i Instagramu, nakon čega je praćena sa 155 000 drugih računa. Na temelju registracija stranica, IP adresama i administratorskim računima se otkrilo da je grupa bila povezana s iranskim državnim medijima, rekao je Facebook.

Prvi računi su stvoreni 2013. godine i objavljivali su političke sadržaje o Bliskom istoku, Velikoj Britaniji i SAD-u, a fokus na Zapad se povećavao počevši od prošle godine”, rekao je Facebook.

“Iranci sada prate igru Kremlja”, rekao je senator Mark Warner.

Facebook - Kina - Cenzura

Čelnici Facebooka, Googlea i Twittera bi 5. rujna, trebali svjedočiti pred Obavještajnim odborom Senata o njihovim nastojanjima u borbi protiv političke dezinformacije na mrežama društvenih medija.

Druga skupina također je imala više računa i 15 000 sljedbenika. Prema tvrdnjama Facebooka, ona je bila povezana s grupom Liberty Front Press i pokušala je hakirati račune kako bi širila zlonamjerne programe. Bogu hvala, Facebook je “uspješno osujetio te pokušaje”. Barem tako tvrde.

Treća skupina je također “djelovala iz Irana”, a četvrta iz Rusije i pokušava je utjecati na politiku u Siriji i Ukrajini i bila je “povezana s ruskom vojnom obavještajnom službom”.

E četvrta je već opasna. Ona nije “vjerojatno”, “navodno” ili “prividno” bila povezana s Rusijom nego je bez dvojbe “stvorena i djelovala u okviru ruske vojne obavještajne službe”. Kako znamo da kuda prođe ruska vojna obavještajna služba trava ne raste, Facebook i ostali su se pobrinuli da pogase sve račune ruskih obavještajaca, koji su bili toliko “glupi i nemarni” da su dozvolili da ekspertni tim Marka Zuckerberga, korak po korak, uđe ravno u rusko Ministarstvo obrane ili jednu od tajnih lokacija iz koje djeluju ruski “zlotvori”.

“Blisko surađujemo s američkom policijom o ovoj istrazi”, rekao je Facebook na svojoj službenoj stranici.

Zaista? Blisko surađuje s američkom policijom?! Kojom? U Nacionalnom parku Yellowstone ili potrazi za Sasquatchem?

Da budemo precizniji, kako prenosi ABC News, Facebook nije koristio riječ policija, nego “law enforcement”. Naravno, nisu mogli reći “intelligence service” i da im gotova priopćenja za zaglupljivanje javnosti daju CIA i obavještajci u Langleyu.

Ipak, ovaj dio posla je odrađen i održava se privid neprijateljske prijetnje iz Kremlja i strašnih šiitskih klerika iz Teherana. Naravno, to ne znači da Rusija i Iran ne provode kontraobavještajne aktivnosti podrivanja američkog utjecaja u svijetu, ali da su javnosti predočili barem trunku nečega, nekakvog dokaza koji neće štetiti nikome. Ne, ništa.  Marka Zuckerberg je rekao da su mu obavještajci rekli da je tako i to je “istina”.

Čini se da je najveći problem Facebooka i drugih društvenih mreža i sličnih platformi upravo to – istina. Ona koja se  nemilosrdno širi kroz informacijski prostor i razbija glupo sročenu propagandu u koju više ne vjeruju čak ni Amerikanci i Britanci. Vjerovalo se da će društvene mreže i slične internetske platforme doprinijeti širenju propagande. To bi se i dogodilo da nije bila tako jeftina i prozirna i sada se alat koji je trebao služiti za zaglupljivanje masa pretvorio u moćno oružje za širenje vijesti koje su najbliže istini, a te vijesti, čak i kada u njima ima određena doza subjektivnosti, suprotne su svemu onome što pišu i tvrde zapadni korporativni mediji. Zato je pokrenuta kampanja velike čistke na internetu i gašenja računa medijskih kuća, grupa, pojedinaca i stranica na Facebooku.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Drvobradi
Gost
Drvobradi
2 godine prije

Zivo me zanima koliko moraš biti debil da koristiš društvene mreže. Daješ svoje podatke na izvol’te

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Drvobradi Debilizacija nije nužna, ali debilno je ostavljat bilo kakve podatke osim imena i prezimena i onoga šta na glas moš reć u birtiji iz kojih su se špijuni priselili za računala.
Stvar je poimanja analiziranja i sintetiziranja podataka.
Prij su špijuni tagirali neprijatelje u birtiji prateći s kim se druži i šta govori, a danas to rade po svim digitalnim zapisima, ne samo po društvenim mrežama, nego po svemu šta radimo sa smartphoneom ili računalom.

trol
Gost
trol
2 godine prije

zapravo bi bilo vrlo čudno da raznorazne službe (kao i razni poslovni subjekti) ne koriste fejsbuke za svoj probitak. Čak i da postoji zakon koji brani špijunu korištenje fejsbuka…
A bilo bi još čudnije da Cukerberg, koji je proizvod američkih špijuna,ciji briše profile…
Budimo ozbiljni

trol
Gost
trol
2 godine prije

te ‘društvene mreže’ treba razotkrivati kao poligon svestrane manipulacije… koristiti pažljivo..

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

@ trol

To stoji, ali problem je u ljudima. Njih preko 90% uopće ne interesira što je istina,a što laž. Da ih interesira, onda bi imali drugačiji pristup informiranju.
A problem nisu samo društvene mreže nego mediji u paketu. Objektivno izvješćivanje ne postoji. Primjerice, ovakav članak ja zovem emocionalnim člankom.
Bilo bi lijepo kada bi se mediji bavili činjenicama, ali nisu plaćeni za to. Primjerice, HINA ima, za mene, iznenađujući pristup vijestima. Izgledaju kao da ih je robot pisao pa je taj emocionalni dio anuliran. To se lijepo vidi kada se pročita par vijesti s HINA-e i par vijesti s Index-a. Razlika je nevjerojatna. Međutim, čak i takav način pisanja ima 2 ogromna problema. Prvi su informacije koje se koriste, a sukladno tim informacijama je moguće tjerati “neemocionalnu” propagandu. Tu HINA pada na testu.
Na žalost, više nema ništa što možeš pročitati i da to uzmeš zdravo za gotovo, nego si prisiljen raditi beskrajne analize toga.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

HINA ( Hrvatska Izvještajna Novinska Agencija ) je servis pod kontrolom Rothschilds medija.Njena je uloga da prosljeđuje oglase i proglase iz centrale.Ja kad pročitam vijest koju je objavila HINA ,odmah pogledam na izvor i kad vidim,odmah mi je jasno čija je to vijest i tko ju je oblikovao.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Mercury

Cijenim Vaš analitički pristup, no možete li navesti izvor ili istraživanje koje potvrđuje da “preko 90% ljudi uopće ne interesira što je istina, a što laž”? Naime, čini mi se da ste tako visok postotak odredili “odokativno”, odnosno da su ljudi puno više zainteresirani za istinu nego što Vi procjenjujete. Isto tako, osobno držim da je uloga medija, društvenih mreža i pristranog novinarstva također precijenjena. Primjerice, čak je i Trump izjavio da CNN nema više toliki utjecaj na formiranje javnog mišljenja kao što je imao prije, a isti pad utjecaja dogodit će se i s Facebookom, Tweeterom, i ostalima. Ljudi ih već sada percipiraju kao “beskorisne muhe zujare” koje im se nameću samo da bi ih ometale i oduzimale im vrijeme, odnosno da bi ih nekolicina “influencera” i “špijuna” koristila isključivo za svoje potrebe i ciljeve te na tome stekla nekakvu financijsku ili drugu korist. Stoga će se takvim platformama u budućnosti pridavati sve manje pažnje i prostora u životima ljudi. Jednostavno, “zlatno doba” medijske manipulacije, Facebooka i samopromidžbe je iza nas. K tome, mnogi mediji jedva preživljavaju i nemaju uopće visoku praćenost, iako su im stranice pune manipulativnog štiva, reklama i erotskog sadržaja. Neki si i umjetno “pumpaju” broj čitatelja i klikova, no njihova propast je svejedno neizbježna. Međutim, postoje jasne naznake da se ljudi okreću medijima koji teže objektivnom pristupu informiranju i kvalitetnoj prezentaciji društvenih problema te koji žele čuti iskreno mišljenje javnosti (koje nema veze, primjerice, s naručenim anketama). Ne zato da bi “špijunirali” druge, nego jer žele promjenu u javnom diskursu i načinu riješavanja problema, odnosno jer su svjesni intelektualne ograničenosti i nesposobnosti brojnih “javnih ličnosti” koje se godinama silom nameću kao “alfa i omega” društvenopolitičkog života neke zajednice ili države. Dakle, postajemo dionici krupnih društvenih promjena i nema više govora (da ne kažem “mantranja”) o tome da su ljudi “ovce” i da “90% njih ne zanima istina”. Upravo suprotno!

bob rock
Gost
bob rock
2 godine prije

Ja ponosni Jugoslaven koristim Facebook samo za subverzivno djelovanje protiv “država” i naroda na području bivše domovine!
Zločin protiv Jugoslavije i nas JUGOSLAVENA mora biti kažnjen!

svenne
Gost
svenne
2 godine prije

Već samo ime (ponosni) Jugoslaven, imenjače, ukazuje na subverzivna delovanja protiv država bivše nam Domovine.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Pazi, oni micu accounte koji: “was using the platform to spread propaganda favorable to Russia and Syrian president Bashar Hafez al-Assad”
– znaci vise se ne radi tu samo o apstraktnoj prijetnji izborima, nego ne smijes ni favorizirati legitimno izabranog predsjednika Sirije. Idemo dalje ? Pa ce se zabraniti i sve stranice o Putinu ? Pa onda i sve koje su “favorable to China” ? Pa onda se zabrani biti fan Ron Paula, Corbyna, zabrani se spominjati Juliana Assange-a, pa idemo dalje, sve do kraja ? Gdje je kraj ? Ljudi ce jednostavno napustiti te platforme jer postoji granica koju zdrav razum moze tolerirati.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Pitanje je. Ljudi su toliko ovisni o fb-u da će uglavnom preći preko toga, kako bi se mogli i dalje dopisivati s kim žele,i objavljivati selfie.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Vjerujem da se Facebook u to i transformira – web mjesto iskljucivo za sadrzaje bez pameti. Sve ostalo se ljudi nece ni usuditi objavljivati.
No “disidenti” ce vjerojatno prijeci na neku drugu platformu.

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije

Zdrav sto? Mozete kolega malo pojasnit koncept…
Kao u starom dobrom vicu o it-evcu kad su ga pitali da pojasni sto je to cyberse.x. Cyber what?

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije

Tri najstarija zanata na svijetu : trgovina, prostitucija i spijunaza. Jedino sto je kompliciranije je kontraspijunaza. zasto ovo navodim. Na podrucju danasnje Njemacke se vodio najzesci spijunski rat (nista novo i nepoznato). Medjutim jedna od najvecih enigmi tj. podatak koji je nedostajao zapadnim obavjestajnim strukrurama je bila slika “FACE”. Imali su sve njegove osobne podatke ali… Nedostajala je ta prokleta slika. i sada neka mi netko kaze zasto treba fac…
Da nekad je bio problem u u obradi fotografije kao nje same.Medjutim moramo se sjetiti genijalca s “Farme” u neposrednoj blizini ….. koji je napravio prvo superracunalo CRY1, a kasnije i njegovo jacu verziju CRY2 tj prvo racunalo koje je simuliralo ljudski mozak(ljeva i (desna strana ljudskog mozga) i koji je omogucio procesuiranje slike.
Poslje je sve postala povijest, historija, legenda.
Eto tako to izgleda kada potpresjednik potpise ukaz (bez da The Preside..) zna o osnivanju agencije za “Obradu podataka ” kojoj je cilj prikupljanje podataka i …… davne 197….
Jb.. na njihov spomeni algoritmi po defaault-u se upali alarmi ….

NekiGost
Member
NekiGost
2 godine prije

Pred par godina je bio slučaj kada je Google-u istekao zakup domene http://www.google.com. To je skužio jedan bivši zaposlenik Google-a i odmah zakupio domenu i, ako sam dobro shvatio, vratio je Google-u (ili je Google poništio transakciju i vratio si natrag domenu). Osobno, mislim da bi bilo jako zabavno da je stigao otvoriti domenu ostatku svijeta – admin lozinke i apsolutni pristup svemu što se nalazi na toj domeni. Siguran sam da bi se puno toga vidjelo.

Link na njegov post o tome: https://www.linkedin.com/pulse/i-purchased-domain-googlecom-via-google-domains-sanmay-ved

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Svi ste vi bolesnici!!!!

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Pizzagate je afera pedofila iz vrha američke vlasti . . . pizza je bila samo zamjenska rič za žensko dite u email korespodenciji između onih koji su bili u vrhu DNC (Democratic National Committee) prvenstveno Johna Podeste šefa Clintoničine kampanje za predsjednika SAD-a i po riči pizza afera je dobila ime pizzagate.
Pizza ili pizzagate nema veze sa pizzeriom, a to je klasični spin u kojemu se i ti očito vrtiš.
To se iz stotina emailova koji su procurili jasno vidi i ti emalovi su zahvaljujući Wikileaksu bili javno dostupni, samo je upravo cenzurom Googlea, facebooka i ostalih pristup tim emailivima bija otežan.
Emailove sa DNC servera nisu Rusi dali Wikileaksu niti za to dokaza ima, nego čini se visoki dužnosnik DNC-a Seth Rich koji je nađen ubijen.
Hard disk toga servera nikad nije pronađen kako se nebi vidilo ko i kako je proslijedija sadržaj Wikileaksu.
To sa pizzeriom je izašlo iz iste kužine ka zemlja ravna ploča ili alu folija na glavi po kojoj se mogu poznat oni koji tvrde kako chemtrailsi nisu contrailsi.

DrAgan
Gost
DrAgan
2 godine prije

Jedno moje iskustvo. Dugo sam radio u Rusiji i moj Facebook “racun” je svakodnevno bio zatrpan informacijama Putinovih protivnika. Pokusaji blokiranja su dali minimalne rezultate. Zavrsilo se mojim rjedjim pristupima stranici. Poslednki put sam bio prije skoro dvije godine! Toliko o nekim “drugim centrima”!

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

naravno, kadija ti sudi, kadija te ruži, pa što ste očekivali, kada su svi glavni mediji i društvene mreže; Fejsbuk, twiter, Googgle jutjub (koji pripada gugleu), u rukama cio-hazarske mafije. Cukerberg se pretvara da je on kofol neovistan, ali hazar je hazar

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Taman ste napisali i upali i vi u koš 🙂 Preko Babićeve FB stranice zasada

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Pitanje: Zasto laz nemoze daleko stici niti daleko pobijeci?
Odgovor: Zato sto laz ima kratke noge.

Dakle cuvaj se ljudi kratkih nogu.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Mercury

Ako mogu iznijeti mišljenje sukladno osobnom iskustvu s medijima i portalima, rekla bih da zakonska granica gotovo uopće ne postoji te da se puno toga odvija sukladno nečijim osobnim preferencama ili feelingu. Praksa pokazuje da uglavnom smijete pisati i objavljivati gotovo što god želite o kome god želite, zavoditi čitateljstvo neistinama i izmišljenim pričama, promovirati ono loše jednako kao i dobro, vrijeđati državnike ili druge službene osobe (i njihove obitelji), psovati do neba i natrag, iznositi javno detalje nečije intime i privatnosti te mu doslovno uništiti život, no u većini slučajeva nema nikakvih ozbiljnijih sankcija za nikoga. Jedino ako ste Željka Markić onda eventualno možete kroz relativno brz vremenski period (cca godinu dana) dobiti odštetu za klevetu u vrijednosti od 30 000 kuna. No to su iznimke koje za većinu hrvatskih građana ustvari ne vrijede. Stoga bih rekla da su zakoni, cenzura i pravila ponašanja u “virtualnom svijetu” zapravo “siva zona” u kojoj “svatko vodi svoju politiku”. Međutim, primjećujem da je mnogima ipak jedno zajedničko: nema Vam spasa ako se okrenete protiv vlasnika medijske kuće ili portala, odnosno njihovih cenzora… jer ako njih “nagazite”, ne gine Vam trajni “ban” kao trenutna i neopoziva sankcija. To je prešutno postalo jedino pravilo za koje bismo mogli reći da je gotovo univerzalno 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik