fbpx

Kina podržala Iran – SAD nisu u poziciji da daju ili otkazuju izuzeća na izvoz iranske nafte

Kina - SAD

Kineski uvoz iranske nafte je u ožujku, unatoč američkim sankcijama, dosegao najvišu razinu u proteklih sedam mjeseci.

Najnoviji podaci kineske Glavne carinske uprave objavljeni u petak pokazuju kako je Peking u ožujku kupio 2,3 milijuna tona iranske nafte, što je najveća količina od kolovoza 2018. godine.

Podaci su objavljeno nekoliko dana nakon što je Bijela kuća zaprijetila sankcijama iranskim kupcima nafte, ako ne prekinu kupnju prije 1. svibnja, kada završava razdoblje od šest mjeseci izuzeća koje je Washington odredio za osam najvećih kupaca iranske nafte, koji su u tom razdoblju mogli uvoziti ograničene količine nafte iz Islamske Republike.

Washington je u ponedjeljak objavio svoju odluku o ukidanju izuzeća od njegovih “sankcija” na izvoz iranske nafte u osam zemalja – Kinu, Južnu Koreju, Grčku, Indiju, Italiju, Japan, Tajvan i Tursku, uz jasnu namjeru da iranski izvoz smanje na nulu.

Jučer su dvojica dužnosnika administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, izjavili kako Washington ne razmišlja o davanju bilo kakvog izuzeća Kini za kupnju iranske nafte.

Američki dužnosnici su istaknuli da Kina, glavni potrošač iranske nafte, ima alternativne dobavljače, uključujući Sjedinjene Države i Saudijsku Arabiju .

Vođa Islamske revolucije u Iranu, ajatolah Sayed Ali  Hamnei, u srijedu je jasno stavio do znanja da će Iran izvesti svu naftu koju smatra potrebnom.

“SAD, koje pokušavaju sankcionirati prodaju iranske nafte, neće nikuda dospjeti. Neprijateljstvo Washingtona će dobiti odgovor. Ljudi u Iranu neće šutjeti”, oštro je rekao vrhovni zapovjednik oružanih snaga Islamske Republike.

Vojni vrh zemlje je ponovio da ako kroz Hormuški tjesnac ne budu mogli prolaziti iranski tankeri, tim prolazom neće proći nijedan brod s naftom zemalja Perzijskog zaljeva.

Prošlog tjedna je Kina ponovila kako se protivi jednostranim američkim sankcijama protiv Irana i branit će bilateralnu suradnju Pekinga i Teherana.

sad iran

U aluziji na moguću američku odluku i ukidanju izuzeća na embargo na iransku naftu, Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, ukazao je da je bilateralna suradnja između azijskog diva i Irana u skladu s međunarodnim standardima i Peking je odlučan braniti interese svojih tvrtki.

“Kina se uvijek protivila nametanju takozvanih “jednostranih sankcija” od strane Sjedinjenih Država. Suradnja s Iranom i iranskim tvrtkama je otvorena, transparentna, razumna i legalna, stoga se mora poštivati “, kazao je Geng na tiskovnoj konferenciji održanoj u prošlog tjedna u Pekingu.

S obzirom na novi rok kojeg je Washington postavio u sankcioniranju zemalja koje odbiju prestati kupovati iransku naftu, diplomat je naglasio da će kineska vlada štititi “legitimna prava” svojih tvrtki.

Geng je također izrazio spremnost Kine da igra pozitivnu i konstruktivnu ulogu u jamčenju stabilnosti međunarodnog energetskog tržišta.

Josh Rogin, kolumnist The Washington Posta, citirajući američkog državnog tajnika Mikea Pompea je otkrio kako State Department više neće odobravati izuzeća od sankcija za bilo koju zemlju koja uvozi iransku naftu.

“Od 2. svibnja State Department više neće odobravati izuzeća od sankcija bilo kojoj zemlji koja uvozi iransku naftu ili kondenzat”, kazao je Rogin.

Unatoč cilju Washingtona da “anulira” izvoz iranske nafte, do svibnja su Kina, Južna Koreja, Grčka, Indija, Italija, Japan, Tajvan i Turska mogle kupovati naftu iz Irana, ali im je Washington “dao rok” da nađu nove dobavljače.

Međutim, Kina nije napravila nikakve korake u tom smislu, a azijski div je jedan od kupaca iranske nafte, kojeg je teško ignorirati.

Samo u Kinu je Iran mjesečno izvozio nafte u vrijednosti oko 1,5 milijardi dolara. Prošlog srpnja je Kina ugovorila nabavu 17 tankera za iransku tvrtku National Iranian Tanker Co. (NITC), kojima će kineski kupci osigurati sigurnu dostavu iranske nafte.

Iranski ministar vanjskih poslova: SAD se ponašaju gore od razbojnika

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je komentirao američku izjavu da poništavaju odluku o izuzeću osam zemalja od sankcija za kupnju nafte od Teherana, izvijestio je Press TV. Prema diplomatu, Sjedinjene Države se ponašaju gore od razbojnika.

Mohammad Javad Zarif izjavio je kako je ponašanje Sjedinjenih Država još gore od ponašanja razbojnika. Zarif je to izjavio nakon dolaska u New York, gdje će nazočiti sastanku Glavne skupštine Ujedinjenih naroda.

Visoki diplomat izjavio je kako Sjedinjene Države nisu u poziciji da daju ili otkazuju izuzeća od sankcija za one zemlje koje kupuju naftu iz Irana.

Zarif je dodao kako Washington krši rezolucije Vijeća sigurnosti i prijeti drugim zemljama: ili će slijediti Ameriku ili će se suočiti s kaznom. Naglasio je i kako je politika Washingtona na Bliskom istoku dovela do regionalne i globalne nestabilnosti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Osim Kine i Turska će otpiliti zio-nazije. Indija možda, a ovi ostali će se vjerojatno povinovati Kushner Nostri. Mada čudno je bilo da jedna Južna Koreja čak nije pristupila niti pacifičkom TTP-u. Istina, taj je Spor-razum Obamino maslo koje je ukinuo ovaj Zio-pavijan, kao i ovaj iranski sporazum, ali opet govori i da Seul nije baš tako poslušan.
Je li Iran ima te famozne sustave S-400? Ako da, jedina opcija Uebermenschu je ona nuklearna.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Samo Kina

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Indija se povinula pod američkim diktatom i obustavila uvoz iranske nafte što nije nimalo beznačajno s obzirom da su s Kinom činili pola iranskog izvoza.
Ostaje za vidjeti koliko će sami Kina i Rusija održati iranski izvoz, čak i uz povećanje radi se o daleko manjim iznosima od potrebnih za održanje gospodarstva Irana. Ne zaboravimo da je izvoz pao 40% do kraja 2018-e, sada je sveden na dvije države koje će također postaviti svoje uvjete. Iskreno, brine me da će Iran biti nova žrtva američkih sankcija – uslijed smanjenja prihoda unutarnji problemi će se zaoštriti, vlasti će energično reagirati (npr. zatvaranjem tjesnaca, što hegemoni priželjkuju kako bi se stvorio povod) i na kraju će ih se uplesti u sukob i kaos.
Ne zaboravimo da iza svega stoje spletkaroši koji su svijet uvjerili da su najveće žrtve planeta Zemlje.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Za Indiju za sad ne možemo reči baš puno, pošto su u izbornom procesu…. Tako, da za sad realno ne znamo ništa….Inače Iranska nafta sirova predstavlja 15 % indijskog uvoza a rafinirana Iranska nafta čak 40 % Indijskog uvoza…. Ako če se Indija držat USrA sankcija to barem kratkoručno za nju energetski predstavlja katastrofu….Treba reči i to, da dosta velike količine Iranske nafte završava u Indiji bez papira kao sivi trg koju Indija plača sa Rupijama pa tako i posredno jača poziciju svoje valute na međunarodnom trgu…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

U nekim trenucima je izgledalo kao da će se Indija suprotstaviti pritisku, baš zbog enormnog uvoza iz Irana, ali ne zaboravimo da je ministarstvo energetike dobilo zapovijed osigurati alternativne dobavljače još i prije nego što je na snagu stavljeno izuzeće od 6 mjeseci. Sada ostaje za vidjeti kako će se odluke odraziti na indijsko gospodarstvo, jer ne treba imati iluzije da će SAD i Saudijska Arabija zaista kompenzirati količinom i cijenom.

momcilo blagojevic
Gost
momcilo blagojevic
1 godina prije

Iran je najavio da ce podrzati sankcije . Nazalost .

....
Gost
....
1 godina prije

Netreba njima povod za napad, izgleda da su sve vise svjesni svoje nemoci. Jos uvjek su jaki sto se tice trgovinske razmjene, i mogu nanest stete u tom segmentu i zato prijete sa tim. Ali koliko dogo ce i to moc, neulazes sve na jednu kartu, a oni sad moraju ….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Iran ima S-300 ( Antey – 2500 )…

Max
Gost
Max
1 godina prije

Palermo Koliko znam Iran Nema S 400

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

I onda se pitaju zaśto amerika propada a kina sve snažnija. amerikanci samo prijete silom ali I to im više ne prolazi. s druge strane kina gradi autoputeve, pruge, plinovode, naftovode, 5G itd. itd.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Ako Trump krene sa pravim sankcijama Kini zbog ovoga, to će biti prekretnica u svjetskim odnosima.
Indiji je susjed upravo Kina, a Iran i Rusija nisu daleko. Energenti nadohvat njihove ruke, sa državama koje ih ne ucjenjuju. Drugim riječima, i Indija će reći povijesno Ne Amerima ako ovi krenu sa sankcijama Kini.
Ključ je naftovodom i plinovodom po morskom dnu Kaspijskog jezera gdje su međunarodne vode spojiti Rusiju i Iran. Ameri ovdje ne bi mogli ništa napraviti.
Koliko znam, podvodni cjevovodi za naftu i plin se rade od Irana do Indije, uz kopnene cjevovode koji spajaju ove dvije države preko Pakistana.
Rusiji, Kini i Iranu treba još par godina da sve to povežu, a još manje treba vremena da samu Rusiju i Kinu povežu na njihovoj dugoj granici sa plinovodima i naftovodima.
Vrijeme radi žestoko kontra Amera, kao i njihovi postupci, naročito otkad je Trump postao predsjednik.
Vladari iz sjene odlučili da SAD više neće biti svjetski hegemon.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Da li netko zna zašto je US nametnula sankcije Iranu? Ozbiljne komentare molim. Egzibicionisti pričekajte razvoj rasprave.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Zato sto moze! Onome tko moze, netreba neki razlog posebno. Mozda zato sto previse Iranaca ima klempave usi, tko ce ga znati.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Na traženje Izraela, da bi se oslabio Iran i njegov utjecaj u regiji, prvenstveno.
Ali ovakva slabljenja ukazuju i na dugoročnu politiku koja može značiti i drugačije vrste napada u budućnosti. Pa Iranci neće imati drugog izbora nego zatvoriti Hormuz, i to – što prije, to bolje za njih.
A utjecaj na cijenu nafte?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A a
možemo li se nadati da ćeš ti dati svoj, ‘ozbiljni’ komentar? Nakon što prestaneš sa zahtjevima i pitanjima drugima…?

Jordan
Gost
Jordan
1 godina prije

Na zahtjev “Izraelske Arabije”. Jednostavno

Max
Gost
Max
1 godina prije

Zato da ga Gospodarski slomi,

Ivan S
Gost
Ivan S
1 godina prije

Od svih zemalja izuzetih za kupnju iranske nafte samo Indija i Kina još je kupuju ostale zemlje ima par mjeseci su je prestale kupovati čak i Turska je svela kupnju iranske nafte skoro na 0.

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Ma daj,
Usporedba sa USA/Iran:
Cro izlazi iz arbitražnog sporazuma o granici sa Slo,
i traži od Rusije, Poljske,itd., da prestane kupovati lijekove od Krke Novo mesto…

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Ljudi moji, Kina ima toliko novca da može subvencionirati iransko gospodarstvo još godinama. A tu je i Rusija koja će vojno stati uz Iran ako Iran zatvori Hormuz. Zašto? Zato što zatvoreni Hormuz eksponencijalno diže rusku zaradu od nafte. Na kraju će masni Saudi moliti Ruse da otvore Hormuz, a američka mornarica će sve promatrati sa sigurne udaljenosti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ne treba da Rusija zatvara Hormuz umijesto Irana…. Hormuz je deo Iranskih teritorialnih voda, pa makar je širok oko 20 milja, nautički je plovan samo u širini 2 milje, pa je tako vrlo lako sve skupa zatvorit…A več kratkoročno zatvaranje, s obzirom da ide preko njega 40 % svijetske nafte, znači totalni haos…

Banana
Gost
Banana
1 godina prije

Ne brinite vi za Iran.Hrvatska nema sankcije pa ne izvozi nikome ništa u cijeloj galaksiji i šire.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa imate turizam, kao izvoz … I to ne baš mali…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Trubadur, to je uvoz gostiju, kakav izvoz 🙂
Banana, nije to ni tako loše – nemamo navalu stranaca da žive i rade u lijepoj našoj koruptivnoj i stagnirajućoj.
Izvozimo, kako ne, i to sirove balvane i trupce, ali nikako da izvezemo ove koji 30 godina vladaju nama.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

A Vegeta! 😉

TOS - 1A
Gost
TOS - 1A
1 godina prije

Klasično ponašanje smrdljivih kauboja !!!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Prvi put da zahvalim za uklonjeni komentar.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x