Kina – Veći porezi za milijardere će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Fotografija na kineskom juanu
23 komentara

Hoće li svjetska industrija postati jedan od glavnih dobitnika novog reformiranog poreznog sustava u Kini, obzirom na to da superbogataši u Kini razbijaju glavu kako izbjeći visoke poreze?

Odgovor je vjerojatno ne. Naime, porezne olakšice su usmjerene na kinesku srednju klasu, a za one s najvećim je veća vjerojatnost da će ih pogoditi povećanje poreza. Skupine s visokim primanjima mogu razviti i primijeniti nove metode kako bi izbjegli plaćanje poreza, ali će rupe u zakonu uskoro biti zatvorene.

Bloomberg je izvijestio da su četiri kineska magnata krajem prošle godine prenijela više od 17 milijardi dolara svog bogatstva u obiteljske fondove.

“Offshore trustovi ne mogu u potpunosti izbjeći poreze, ali milijarderima mogu ponuditi više prostora za izbjegavanje poreza”, navodi se u izvješću.

Kina je nedavno reformirala svoj sustav poreza na dohodak kako bi smanjila opterećenje srednje klase. Čak i ako se od vlade očekuje da ukupno smanji porezno opterećenje, mogu se pojaviti veće porezne stope. Spomenutih 17 milijardi dolara kineska javnost može lako vidjeti kao napor super bogatih da izbjegnu plaćanje poreza, iako nema dokaza koji bi podržali ovu tvrdnju.

Ako bi se zbog povećanog oporezivanja milijardera povećao i odljev kapitala iz zemlje, postoji mogućnost da bi se Kina mogla naći pod pritiskom. Čak i ako bude tako, opći je konsenzus da se od tekućih poreznih reformi vlade predsjednika Xi Jinpinga ne smije odustati.

Mnogi se žale da je porezno opterećenje kineskih milijardera među najnižima u svijetu. Prihodi od poreza koje plaća srednja klasa su dugo bili ključna komponenta rasta kineskih poreznih prihoda, ali se došlo do zaključka da visoko porezno opterećenje srednje klase smanjuje potrošnju. Kina se kreće u pravom smjeru i smanjila je poreze za srednju klasu, a te se reforme trebaju nastaviti, piše državni list Global Times.

Sljedeći korak je tražiti veća davanja na visoke prihode, što će uravnotežiti dobit od poreza. Ove mjere će istovremeno pomoći da se smanjiti jaz između bogatih i siromašnih.

Bez obzira na to hoće li kineski magnati koristiti offshore zaklade za izbjegavanje poreza ili ne, kineska vlada u provedbi porezne reforme treba prepoznati i popuniti praznine u zakonu.

Ako buduće reforme uspiju osigurati da osobe koje ostvaruju visoke prihode ispunjavaju svoje porezne obveze, a na drugoj strani im se onemogući korištenje offshore kanala za izbjegavanje poreza, pritisak na odljev kapitala će se također ublažiti.

Global Times

offshoreSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 godine prije

500.000.000 kineza srednje klase je 500.000.000 turista. Pametno bi bilo uciti kineski.

Son of Alerik
5 godine prije

Onaj koji ima više, koji više zarađuje bi trebao plaćati i više poreze. To bi bilo pravedno i pošteno. No, pri istoj stopi poreza na dohodak, recimo od 20 posto i sad više plaća onaj koji više zarađuje.Recimo da prvi koji je srednja klasa zarađuje 1000, a drugi superbogati zarađuje 100 000. Prvi će platiti 200 nečega poreza, a drugi će pri istoj stopi platiti 20 000 nečega. Kineska namjera smanjenja porezne stope za srednju klasu kako bi potakla domaću potrošnju je hvalevrijedna. Izostanak dosadašnjih poreznih prihoda namjeravaju nadoknaditi većim oporezivanjem bogatih. Pa će prvi platiti ukupno recimo 10 milijarda manje, a drugi 10 milijarda više nego dosad da bi porezni prihodi ostali isti. Zanimljivo je da je istu ideju imao i kanadski premijer Justin Trudeau. Povećao je stopu poreza za najbogatije (cca 1% Kanađana) s 29 na 33 posto. Planirao je uprihoditi po osnovu tog poreza 3 milijarde dolara… Čitaj više »

Medo
5 godine prije

U Kini ovo ziher prolazi. Ipak oni imaju smrtnu kaznu koja vredi i za visokopozicionirane. Prvi koji krene vrdat ovisno o potraznji za organima dobil bu u glavu ili srce jednu devetku

Alen
5 godine prije

Ovim porezima se rijetko sta uspije napraviti povodom smanjenja razlika bogati-siromasni..To je razlika koja se nikad niti ne moze smanjiti u kapitalistickim ekonomijama..
Dovoljno bi bilo po tom pitanju uraditi povecanje minimalnih plata na neki nivo i sirotinja ce zivnuti..

Ivo
5 godine prije

Kina je na dobrom tragu. Porez mora rasti progresivno, dakle ne po ‘flat tax’ metodi koju zagovaraju liberalni lešinari (tipa 20% za sve), već porezne stope trebaju rasti s visinama zarada (npr. do 100.000 kn/godišnje porez 20%, od 100.000-500.000 kn/godišnje 40%, sve preko 500.000 kn/godišnje 80%. Time se postiže optimalno oporezivanje i smanjenje socijalnih razlika, koje su u liberalnom sustavu postale nakaradno velike, pa tako neki nemau za stan i hranu, a drugi su bogatiji od pojedinih država. Kina ima dobru osnovu za provedbu ovakve porezne politike, prijestupnici, i to oni visokopozicionirani, dobivaju smrtnu kaznu za transgresije protiv države, i na tome treba ustajati. Poriv grabežljivosti, koji hara liberalnim sustavom, veoma je jak, ali je metak u potiljak i mogućnost dobivanja istoga još jača. Za nadati se da će Kina uspješno provesti u djelo ovaj plan, i da će isti poslužiti kao primjer za ostale države. Kapitalizam da, ali s… Čitaj više »

Splitexpress
5 godine prije

To je priča koju je odlično razradio i objavio Thomas Piketty,bogati ovakvim sustavom postaju samo bogatijim,pa se gubi konkurentnost?

Brainstorm
5 godine prije

A radi za jedan euro na sat. B radi za 2 eura. A kupi jednu pivu i popije. B popije 2 pive.
nakon nekog vremena A isto zaradjuje 1 euro ali B pocne zaradjivati 1000 eura. A kupi jednu pivu i popije. B kupi 1000 piva i … hmm, ne moze popiti 1000 piva.
sto se dogadja sa bogatstvom koje bogati ne moze potrositi?
nema veze koliko je tko bogat. sve sto vazi je koliko tko proizvodi a koliko trosi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI