London od svih zemalja EU traži da protjeraju ruske diplomate

London Evropa
76 komentara

Britanski mediji su izvijestili kako britanske vlasti pokušavaju uvjeriti druge europske zemlje da protjeraju ruske diplomate.

Prema izvorima, britanske obavještajne službe su podijelile zemljama Europske unije tajne informacije o istrazi o trovanju bivšeg pukovnika ruske obavještajne službe GRU, Sergeja Skripala, te njegove kćerke Julije u Salisbury, kako bi uvjerile druge zemlje da postupe kao London.

Prema dostupnim informacijama, britanska premijerka Theresa May sudionicima summita EU namjerava reći kako Rusija nije strateški partner, već strateški protivnik Europe i da predstavlja dugoročnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti za sve zemlje članice EU.

Podsjetimo,  14. ožujka je britanska premijerka Theresa May najavila protjerivanje 23 ruska diplomata i njihovih obitelji iz Velike Britanije, na što je Rusija odgovorila istom mjerom, uz dodatno zatvaranje britanskog konzulata u St. Peterburgu i zabranu rada Britanskog vijeća, institucije za obrazovnu i kulturnu razmjenu između Velike Britanije i Ruske Federacije.

Poljska je odlučila poduprijeti London protjerivanjem ruskih diplomata

Poljska zastava
FOTO: Ilustracija, Poljska zastava

Za sada je prijedlog Londona podržala Varšava, koja je prije tri dana priopćila kako će podržati britansku inicijativu. Izjavu u tom smislu je dao poljski ministar vanjskih poslova Jacek Chaputovich.

“S gledišta naše vlade, najbolji scenarij je zajednička akcija protiv Rusije na razini EU”, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Chaputovich.

Poljski diplomat je objasnio da će daljnje akcije Poljske ovisiti o rezultatima sastanka Vijeća vanjskih poslova Europske unije.

Moskva je odmah po objavi vijesti o trovanju Skripala izrazila želju za suradnjom s Velikom Britanijom u istrazi, ali London nije postupio u skladu s postupcima propisanim Konvencijom o zabrani kemijskog oružja.

Velika Britanija ne daje Rusiji pristup materijalima istrage, a zabranila je i ruskim diplomatima da posjete rusku državljanku Juliju Skripal (33), koja se nalazi bolnici.

Službena predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zaharova je istaknula da su se studije toksičnih tvari provele u Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Češkoj, Švedskoj i Sjedinjenim Državama . Švedska je već reagirala na ovu izjavu, pozivajući ruskog veleposlanika u Ministarstvo vanjskih poslova.

Maria ZaharovaSankcijeSkripalUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Da smatram Britaniju europskom državom možda bi im i povjerovao. Ali Britanija je eurocentrična otprilike kao i Novi Zeland tako da nikad zapravo nije željela dobro Europskoj zajednici. Žao mi je što to žalosti poklonike James Bonda i ruskih ljepotica ali stvarnost je takva.

Uhljebistani
6 godine prije

Pa zato jer su sve sami organizirali a sada im treba pokrice da ne ispadnu budale

MilanCZ
6 godine prije

Juce sam pisao o sto sve to ide,to trovanje,ovo blejanje Britanije koju su amerikanci proturili kao bijelog konja a svi ovi ostali potrcki u eu rade istu glupost kao britanci.Sto ocekivati od clanica eu,moraju,kad se nekom u americi kihne,ovi svi poskoce.Mogu Rusima svi redom napraviti onu stvar,sami sebi sjeku granu a Rusi ce to prezivjeti iz bez EU ali svu tu igru prljavu americke drzavne elite prema rusiji eu,platiti ce građani eu sa jako,jako skupim plinom a zima prolazi a dolazi nova,mogla bi iduca zima biti jako vesela i zanimljiva za evropu i Ukrajinu.

Ante
6 godine prije

Zanimljivo da se Izrael ne da uvući u britansku farsu. Osim toga baš me interesira mišljenje Njemačke u vezi tog prijedloga, sve više se nalaze na nakovnju gdje ih Amerika i Britanija tuku čekićem.

MilanCZ
6 godine prije

Britanija tu igra prljavu igru protiv Njemacke da nesurađuje sa Rusijom,prlajvu igru uvijek su britanci igrali ali necudim se cesima,poljacima,oni nikad nisu imali svoju politiku,uvijek su okretali glavu kako im drugi narede.Ako to prihvate Njemci,Franzuci,onda je vidjeti da su i oni svi redom potrcki amerike i da se poltika u EU vodi u americi a ne eu..Odrekne se Njemacka Nord Stream 2,neka ocekuju iduce godine najmanje preko 10 miliona ukrajinaca koji ce im pokucati na vrata kao i poljacima,Poljskoj je vec preko 1.5 miliona ukrajinaca.

Ive
6 godine prije

Za duet Jhonson May i sam Gebels bi ispao propagandni diletant. Sijetimo se samo kako je Dr. David Kelly isvrsio trsotruko samoubistvo istocasno, samo zato sto je uporno i bezuspijesno nastojao dokazati Britanskoj i SAD vladi da Irak i Sadam Husein nemaju niti razvijaju oruzije za masovno unistenje. Kada sam citao javno policijsko izvjesce i parlamentarno saslusanje povodom njegove smrti izazvalo je u meni totalno gnusanje preme politici i pravdi. Nastranu sto je svaki spijun, a posebno izdajica svoje zemlje spustio vrijednost svoga zivota na ili ispod NULE. I smrt takvih kod mene ne iziaziva zaljenje, dapace zadovoljstvo da je jedna takva osobnost manje.

John
6 godine prije

Zar to oni koji izlaze iz EU, od zavadi pa vladaj doslo se do zakuhaj i bjezi, cisto gerilske metode

Zvrk
6 godine prije

Zločesti Rusi kao dežurne babaroge.

Good Old Rebel
6 godine prije

Britanija, nekad Engleska, je najveći povijesni remetilački faktor u geografskoj Evropi. S njenim izlaskom, što prije to bolje, odnosi u Evropi bi se mogli poboljšati. Što se Evropa prije i dublje distancira od Britanije to bolje za Evropu. Treba ih “uvaliti” Americi….a moje mišljenje je da bi i Americi, u slučaju institucionalnoga povezivanja,, dopi….i najduže za 5 godina. Naprosto ih treba ignorirati.

Internet je velik I poucan. Tv I novine off
6 godine prije

A kupuju ruski plin kad je zima.

Zadranin
6 godine prije

Da mi je znati jel britanska bunika istog okusa i djelovanja ko i hrvatska.
Onda bi ovo imalo smisla.

A vi Poljaci, ostavte se bunike.. bolje dobar susjed, nego loš “veliki brat”.

Pljuc.

VladoGrozny
6 godine prije

Ruzna zlocesta vjestice, doci ce ti baba Yaga u posjet! Pa ces vidjet svog boga 🙂

Mikojan
6 godine prije

Da, kažu da je Brexit novi pojam za još jaču vezu među Europskim državama gdje umjesto Njemačke glavnu riječ vode Briti.
Mislim da je sad ovo idealna prilika za ritnjak u dupe Britima za sva vremena. Problem je to kad si glavni pa više nisi a želja je veća od mogućnosti.Pa kako im nije neugodno nešto tražiti od EU a posrali bi se po njoj svakom prilikom i kao odlaze a zapravo samo traže pažnju i nagovaranje da ostanu, jadno.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

izdali su evropu sad bi mi trebali plakat zbog njihovih špijuna koji su odavno trebali bit smaknuti po svim standardima

Segota
6 godine prije

Neka idu u 3 pm! Sa svim duznim poštovanjem imperijalistička pokvarena gamad….

Zagor
6 godine prije

Ajmo se kladiti da će svi podržati engleze.

GoranZemun
6 godine prije

Može EU da se pridruži engleskoj šizofreniji, ali će im kazna stići kroz skuplji plin. Gledano globalno, Kinezi će dobijati jeftiniji ruski plin, naftu i koječega još, zbog čega će kineski proizvod biti konkurentniji od EU proizvoda. Zna to EU, ali je anglosaksonski diktat suviše jak, a i cilj mu je da slabi i rastrza EU, svodeći je na nivo bliskoistočnih satrapija.

Bilo kuda, kiki svuda
6 godine prije
Stephen
6 godine prije

Slična priča kao i protiv Sadama Huseina u vezi kemijskog oružja, i sad nek im netko vjeruje !!??XX

boris
6 godine prije

ne izlazi london iz eu

octopus
6 godine prije

Nije čudno da London traži protjerivanje diplomata i od EU. Čudno je (i degutantno) da svi na to pristaju, Zar nitko (osim Engleza) ne razmišlja što će za npr. godinu dana kad GB izađe iz EU i formalno se poveže sa USA? Zar su EU diplomati toliko glupi da ne shvaćaju da i Washington i London bukvalno strepa od osovine Berlin-Moskva?

palermo
6 godine prije

Znači država koja praktično više nije članica EU-a, govori toj istoj EU što da radi?! WTF!?
I naravno, tko će prvi dotrčati na gazdin žvižduk nego Seljaci-Poljaci i zadnji europski pogani narod, Blitvanci.
Trumpolin je izuzeo tu europsku šaku jada iz trgovinskog embarga da ih ne bi okretao Rusiji.

Maus
6 godine prije

A fakat ludog nenormalnog svijeta, ovi u postupku izlaska iz Eu od iste eu zahtjevaju da protjera ruse, pa fakat pa i rusija ce njih protjerati , a rusija s kinom i dijelom bliskog istoka ima primat na 70% resursa

. Nisu ni svijesni da rusija kina i tih par drzava postaju samo odrzive i da je svaki izvoz veliki bonus, tj. Njihov izvoz je.zagarantiran jer imaju monopol nad tim rudama psenica nafta rijetke.rude.

Sarka
6 godine prije

Ja bih volio da mogu dijeliti vas optimizam (ili naivnost) u slucaju da cijela EU prekine diplomatske odnose sa Rusijom.
Pa to je, pobogu, objava rata ili bar korak do nje.
Zasto (pogotovu Milan iz Ceske) mislite da je rat nemoguc?
Pa nece ga svako voditi. Podrumi su vec odavno iskopani, namirnice i filteri dovuceni.
Ali tamo nema mjesta za sve.
Gdje cemo mi?
Mali obicni ljudi.

Baba Vanga
6 godine prije

Sinoc je izvrsen napad u Americi na jednu vojnu bazu nema saopstenja ko je napadac ali mozemo vec to pretpostaviti.??

Stephen
6 godine prije

Englezi su napali Sadama zbog bojnih otrova (čitaj nafte) Blear & Co, zatim svakodnevno optužuju Bašara Sirijskog predsjednika i sad Putina, stvarno su glupi i oni koji im vjeruju u te priče, kaj malo ne promijene storry ova postaje otrcana ??!!XX

Miki
6 godine prije

Sve što Britanci rade se protivi međunarodnom pravu i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. Britanci nemaju pravo docirati što će svaka država da radi zbog internih stvari u Britaniji.

Sinisa
6 godine prije
tuf
6 godine prije

Zanimljivo je promatrati shizofrene reakcije i promjene misljenja celnika EU. Postoje 2 interesantna momenta: nesporedno nakon Skripal dogadjaja, prva reakcija Njemacke i Francuske bila je rezerviranost – Nijemci su najavili tjedne prije reakcije, Francuzi su jos manje bili zainteresirani za javne zakljucke. U roku od 24h njihovo misljenje se promijenilo i izdali su zajednicku izjavu u kojoj vec prozivaju Rusiju i spominju prvi kemijski napad nakon drugog svjetskog rata. Jucer je na trenutak izgledalo kao da Britanija nece dobiti podrsku u prozivanju Rusije od strane EU i vec se po dijelu medija pocelo pisati kako su popusili – ali gle cuda, za par sati eto opet podrske i optuzbi protiv Rusije. Mislim da nam to govori kako siva eminencija u pozadini intervenira cim netko malo talasa. U roku od par sati obavljaju tel. razgovore / video konferencije. Ocigledno se kroz ucjene, prijetnje i zapovijedi kormilari euroatlantskim brodom, a neposlusnici se… Čitaj više »

Pero
6 godine prije

Za sada najjbolju analizu situacije po meni je dala Nadana Fridrihson 13 marta u emisiji “Pametni ljudi” na radiju Govori Moskva.
https://govoritmoskva.ru/broadcasts/160/
Nazalost nema transkripcije, emisiju treba poslusati. U dvije rijeci, Velika Britanija zeli se pozicionirati kao lider Evrope.

valentin
6 godine prije

Cionisti, Hazari izmišljaju rusku prijetnju i europske narode guraju u rat. Nije im prvi puta, tu igru su odavno naučili.

Duki
6 godine prije

Ima izreka “Poslije mene potop ”
E pa “društvo mrtvih pjesnika”smatra da Evropu treba totalno razj…ti i dovesti je u stanje kao pred WWll. Prije no sto izađu iz iste !
Ne znam samo zašto im netko iz EU ne začepi gubicu!
Treba ih jednostavno staviti pred gotov čin
Trovanje plinom-dokazi ? Nemate ,?! ajmo odjebi u skokovima !
Šišanje ovce negdje drugdje ne u našem dvorištu ??

Ivo Lola
6 godine prije

Jučer je bijela policija američke duboke države izvršila ubojstvo nenaoružanog crnog mladića, hiljadu i ko zna kojeg ove godine. S leđa su mu sasuli 20 metaka. O tome zapadni mediji uključujući ove naše kvislinške regionalne ne pišu, a Škripalo je ostao živ. Rusija treba poduzeti ozbiljne korake, pa i prekid diplomatskih odnosa sa Britanijom i USA.

Balad
6 godine prije

Od negdanje imperije koja se prostirala širom teritorija gdje sunce nikad ne zalazi, ostao je jad i bijeda – američki podguzni krpelj. Ništa oni nisu naučili od povijesti, ni kako prolazi slava svijeta, ni što će na kraju balade biti od njih.

No, nije naučio nitko, pa ni Hrvatska koju o pojedinim stvarima može podučavati i eksdomovina nacifašizma.

“Ljudski rod” je mješavina stoke i Ljudi. To su činjenice svakodnevno potvrđivane.

Jasno, nije sav narod za to kriv, ali… – ipak ih on bira. na funkcije. Zar ne? 🙂 🙂 🙂

netman
6 godine prije

Pa, zar oni nisu u postupku izlaska, kakvi debili haha

milan
6 godine prije

Sta san ja upitan!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI