Maduro iz Venezuele potjerao američkog veleposlanika i njegovog pomoćnika

Maduro i Chavez iza
43 komentara

“Moraju napustiti zemlju u roku 48 sati, u znak prosvjeda i obrane dostojanstva naše domovine. Ovo činim za dostojanstvo, za nacionalnu neovisnost. Sad je dosta s urotama! Dosta!”, izjavio je Maduro protjerujući iz zemlje dva visoka američka diplomata.

Američki otpravnik poslova u Caracasu Todd Robinson, de facto američki veleposlanik u Venezueli, te njegov zamjenik Brian Naranjo, moraju napustiti latinoameričku zemlju u roku od 48 sati.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro je dva američka diplomata proglasio nepoželjnima ili “persona non grata” na suverenom teritoriju Venezuele, što je izraz obično rezerviran za diplomate. Prema članku 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, bilo koja nacija u svakom trenutku može, bez potrebe da objasni svoju odluku, proglasiti bilo kojeg člana diplomatskog osoblja persona non grata. To se može učiniti i prije nego osoba uđe na teritorij zemlje koja je takvu odluku donijela.

Uobičajena je praksa za osobu koja se proglasi nepoželjnom da je se protjera iz zemlje ili joj se zabrani ulazak i odbije joj se priznati diplomatski status.

“Moraju napustiti zemlju za 48 sati. Sada dosta s urotama!”, izvijestio je Maduro.

Vlada Venezuele je objasnila da su Robinson i Naranjo djelovali kao “zavjerenici” i da su se uplitali u unutarnje poslove Venezuele.

“Ne žele shvatiti da je Venezuela suverena i slobodna zemlja”, rekao je Maduro u govoru kojeg su prenosili radio i televizija.

Predsjednik Venezuele je ponovio da je latinoamerička zemlja žrtva prijetnji kakve nikada prije nije vidjela i da se osjeća najugroženijim i predsjednikom kojeg se najviše napada u povijesti  zemlje. Međutim, naglasio je kako takva situacija neće utjecati na njegov karakter.

“Stojim ovdje i siguran sam u ovaj put. Sa sankcijama, prijetnjama ili zavjerama neće zaustaviti našu plovidbu prema produktivnoj Venezueli koja je u stanju nadvladati trenutne probleme”, rekao je Maduro.

Predsjednik je, međutim, odlučio da ne zatvori trajno vrata Sjedinjenim Državama.

Spreman sam za dijalog sa svima iz Sjedinjenih Država, ako uz obostrano razumijevanje postignemo sporazum, ali nikako na temelju pritiska i prijetnji”, rekao je Maduro.

Protjerivanje američkih diplomata se dogodilo na dan kada je Washington Madura optužio da je socijalistički diktator, a američki potpredsjednik Mike Pence rekao da nedavni izbori u Venezueli nisu bili “ni slobodni, ni fer” i da su “rezultati namješteni”.

“To je udarac na ponosne demokratske tradicije Venezuele”, rekao je Mike Pence, komentirajući nedavno održane predsjedničke izbore u Venezueli.

Kada misle na “ponosne demokratske tradicije”, Sjedinjene Države ne govore o posljednja dva desetljeća vladavine “chavista” u kojima je bilo 25 izbora, sa sustavom kojeg su neutralni promatrači definirali kao “jedan od najboljih u svijetu”, što je potvrdio i bivši američki predsjednik Carter.

Razdoblje koje SAD nazivaju “socijalističkom diktaturom” je obilježeno “participativnim i protagonističkom demokracijom”, koja jamči najveći utjecaj širokih slojeva društva na visoku politiku.

No, za Sjedinjene Države “ponosna demokratska tradicija Venezuele” je takozvana “gorila demokracija”, kada je Washington izravno upravljao svim prirodnim resursima zemlje i politikom Caracasa.

To je bila povijesna faza koja je nanijela najviše štete narodu Venezuele. Dovoljno je reći da je 80% nacionalnog bogatstva bilo u rukama 3% stanovništva.

Latinska Amerikamaduropersona non grata
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
5 godine prije

ameri, ne kenjajte, i ostavite druge države na miru. Dosta je vaših “vrijednosti”.

Eto ga.

Pljuc.

Goran Bare
5 godine prije

Brko zayeban

Ante
5 godine prije

Sada slijede još veće spletke i optužbe, ako ne i ubojstva. Sve u ime ” demokracije “

Son of Alerik
5 godine prije

Koliko se sjećam, za Madura je glasalo oko 25% birača. Tri četvrtine nisu. Možda bi te koji nisu glasali za njega veselilo da je na mjestu američkih diplomata Maduro. I da se ne vraća.

Churko
5 godine prije

Bravo Maduro!!! Zato Hrvatski ministar odbrane Krsticevic cini akt nacionalne veleizdaje prezentirajuci amerikenjcima planove odbrane Hrvatske. Takvi planovi se ne otkrivaju ni najvecim prijateljima a kamo li imperijalistickim neprijateljima.

eu kolonija
5 godine prije

treba proglasiti ameriku za neprijatelja a onda uhititi sve američke agente koji rovare po venecueli uključujući i “opozicione”. ameri su ionako prisiljeni kupovati venecuelansku naftu

Zvrk
5 godine prije

Kako ono ide: prokleta je država s američkim veleposlanstvom…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI