NATO je zombi kojeg se neprestano reanimira i vrijeme je da nestane

Američki vojnik i poljski vojnici
128 komentara

Glavna funkcija NATO pakta nestala je zajedno s raspadom Sovjetskog Saveza, ali se od tada savez pokušava reanimirati, proširio je svoj opseg i sastav. Međutim, sada je vrijeme da NATO nestane, piše bivši američki časnik Douglas Macgregor u članku za National Interest. Ovo o Sjevernoatlantskom savezu misle mnogi, ali se istina rijeko čuje u američkim medijima ili internetskim časopisima koji uglavnom obrađuju vojne teme kao što je National Interest.

“NATO je zombi koji se povremeno reanimira na različite načine, obično uz upotrebu Voodoo magije. Ali reanimacija ima svoje granice. Čak i zombiji na kraju umiru”, napisao je umirovljeni pukovnik američke vojske Douglas MacGregor u svom članku.

Savez je izgubio svoju vitalnost kada je nestala prijetnja koja je proizilazila iz Sovjetskog Saveza. Po prvi put je ideja da treba izaći izvan okvira prethodne strategije izrečena 1993. godine.

I magija je gotovo djelovala, jer je uskoro počela NATO intervencija na Balkanu, gdje je savez oružjem donosio demokraciju. Oživljavanje je bilo još aktivnije 1994. godine, kada su zemlje Istočne Europe dobile prijedlog za Partnerstvo za mir. Tada su se gotovo svi koji su nakon Drugog svjetskog rata bili prisiljeni živjeti pod “sovjetskom okupacijom” postrojili za članstvo u NATO-u, jer su im Amerikanci obećali vojnu pomoć protiv ruske prijetnje.

Tako se ispostavilo da su sva obećanja koja su lideri zemalja NATO-a dali Mihailu Gorbačovu o neširenju saveza na istok ignorirana, piše autor. Činjenica je da Rusija ’90-ih više nije bila prijetnja i bilo je teško zamisliti da se situacija može promijeniti. Štoviše, Bill Clinton i američki senatori bili su fascinirani idejom da rade pravu stvar i da ulaze u povijest. Tada su proizvođači oružja bili zainteresirani za širenje NATO-a, jer im je ulazak novih zemalja u savez obećavao nove narudžbe.

“Nakon 2001. godine sve je moglo biti egzistencijalna prijetnja SAD-u, od islamskog terorizma do Kine, od Irana do Venezuele i Kube, te na kraju povratak Rusije. Rastao je obrambeni proračun, a sada se američke snage mogu vidjeti u Africi, na Bliskom istoku i u istočnoj Europi. Zbog toga se Rusija osjećala iznimno nesigurno”, piše autor članka.

Ovu je činjenicu iskoristio Vladimir Putin, piše Douglas Macgregor. Naime, američki pukovnik vjeruje da je Putin neke zakone donio kako bi “povrijedio osjećaje Zapada”.

“Ali u isto vrijeme je pomogao Rusima da prežive zlo od zapadnih sankcija nakon pripajanja Krima”, piše Macgregor, koji primjećuje da je Krim bio pod ruskom vlasti dulje nego je Teksas dio Sjedinjenih Država. Unatoč činjenici da rusko gospodarstvo i nominalnom iznosu ne doseže čak ni korejsko, Putin je uspio obnoviti rusku vojnu silu i ojačati nacionalni identitet.

Neki vjeruju da Putin priprema Rusiju za oružani sukob sa Zapadom, ali je autor članka uvjeren da je to pretjerivanje.

“Ipak, bilo bi pogrešno sumnjati u Putinovu odlučnost u obrani prava Rusije u vlastitoj hemisferi”, piše Douglas Macgregor.

Sada Gruzija nastoji ući u NATO. Ali će ona, kao i Crna Gora i druge zemlje, postati još jedan američki vojni protektorat, a ne saveznik, predviđa autor. Prema njegovim riječima, ako Trump ne želi da Rusija na Gruziju gleda kao na poligon za napad na Rusiju, Iran ili neku drugu regionalnu silu, on mora zaustaviti taj proces.

“Charles de Gaulle bio je u pravu: “Engleska je otok, a Sjedinjene Države nisu Europa. Vrijeme je da NATO zombi nestane”, piše National Interest.

National Interest

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
128 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eorvfaqnbfebwfqwedfwedwzede
4 godine prije

A što je sa uscioarmi trbalo bi priupitati kolonela……………………..

Lucija
4 godine prije

Lijepo, ali tu organizaciju nisu, kako se misli, stvorili ameri, nego – Englezi, točnije dva ‘društva’, Fabijansko i Rhodes.

Son of Alerik
4 godine prije

NATO je svoju ulogu trebao završiti raspadom Varšavskog pakta. No, zemlje članice NATO-a nisu 1990.bankrotirale poput Istočnog bloka, ukidanjem NATO pakta bi vjerojatno neke članice i bankrotirale! Umjesto toga, NATO je krenuo sa širenjem, ponajprije tržišta za svoju vojnu industriju. Svaka nova članica morala ‘uskladiti s NATO standardima’ što je značilo nove narudžbe opreme, oružja. pojavili su se viškovi oružja ruske proizvodnje. E to je valjalo proslijediti ‘teroristima’, ali teroristima ni traga, ni glasa. Valjalo ih je proizvesti, financirati Bin Ladena, financirati MOSSAD kako bi došlo do 9/11. Trebalo je više od 10 godina za proizvodnju terorista i taj napor je urodio plodom tek u Siriji. Sirija je postala poligon za što šta, od uvaljivanja viškova oružja do treninga Blackwaterovih snaga. Taj sajam naoružanja na otvorenom je poremetilo rusko uplitanje u sirijski rat. Sajamska izložba uz praktične primjere je pokazala sve prednosti ruskog oružja. A narudžbe krenule.. Gospodarima NATO-a se… Čitaj više »

Šok
4 godine prije

NATO će postojati dok god postoji potreba da se
njemce drži dolje
ruse van
usa unutar
evrope

farree
4 godine prije

NATO je armija bankarskog kartela koji danas vlada svijetom i stvorena je da brani postojeci Status Quo po svaku cijenu (vjerojatno po cijenu posljednjeg covjeka). Nada da bi se on mogao raspustiti “demokratskom voljom” je uzaludna. Previse novca i moci je tu upleteno i daleko je vjerojatnije da kada njegove dezintegracije budu svi svjesni, da oni postupe poput JNA i pocnu bombardirati sopstvene teritorije. Svaka Armija brani sistem koji ju je stvorio

Zvrk
4 godine prije

kako stvari stoje, prije će se proširiti s nekim latinoameričkim zemljama nego nestati.

zlatan
4 godine prije

NATO pakt, osnovan je 1949 godine, zbog navodne sovjetske opasnosti. No, svi koji neki klinac znaju o povijesti, znaju i to, da nikakve sovjetske opasnosti nije bilo. Te 1945 godine, kada je završio rat, i te 1949 kada je osnovan NATO, bivši SSSR je liječio i to teškom mukom, teške ratne rane. Mlijuni i milijuni mrtvih, biblijska razaranja u dijelu SSSR-a kojeg je dotakao rat, poslijeratna obnova, zar itko zdrave pameti misli da je Staljinu i SSSR-u bilo na umu povesti rat prema zapadu Evrope? Najbolji dokaz sovjetske nezainteresiranosti za to, jest krvavi građanski rat u Grčkoj, koji je trajao od 1944 do 1949 godine. SSSR i sam Staljin, nisu ni malim prstom pomogli grčke partizane. Sam Staljin je u veljači 1945. obećao Churchillu da se neće dirati u Grčku i da je prepušta zapadnim Saveznicima nakon rata. No zato je, grčku vladu u Ateni itekako pomagala Velika Britanija i… Čitaj više »

Ive iz Pecalbe
4 godine prije

NATO je vojna organizacija za zastitu interesa super bogatih zapadnih terorista i bankstera, a ne intersea obicnoga naroda USA ili Evrope, u clanstvu nebi smijel biti drzave koje nisu u direktnom dodoiru sa Atlantikom. No najbolje je taj savez raspustiti jer njegov opstoj je psotao samom sebi svrha.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Bmti miša !! Brzo puče tikva/ ljubav između Nato -a i Logično komentatora ?!?!? Prije samo par dana likovanje,hvalospjevi gdje jedan burt za pola sata dobije 20 pluseva ( njegov lični rekord) ..A sada ponovo ista šupljika kod većine : treba ga rasformirati,uništiti,izaći iz njega …bla,bla..bljuc..Doduše ima tu i na ovom članku onih iskrenih koji i dalje vjeruju u tu ljubav ,što je za poštovanje, pišu ljudi isto i onda i sad,bar nisu licemjerni.

ko i rusija
4 godine prije

mislis isto ko rusija.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Na užas i muku jedno 3.4..milijarde ljudi.

Nato Bato
4 godine prije

tiše malo da vas ne obogatimo s uranom

samo tako
4 godine prije

E da je zdrav, baš i nije. Ili je za tebe zdravo razaranje i ubijanja ?

neznase
4 godine prije

Bivsa kafe-kuharica u nato-u sigurno tako ne misli…

Tomica
4 godine prije

Nakupilo se svašta i na ovom portalu. Nisu više slobodni strijelci, zaluđeni krivim informacijama ili nesposobni da razluče istinu, sad je to postalo organizirano. Taktika vučjeg čopora? Jedni drugima daju potporu u plasiranju poluistina i laži, zamjenjuju teze, a sve s obiljem podataka koji ustvari ne govore ništa. Postaje zamorno čitati svaku temu jer se nakon ubačenih nebuloza počnu nizati odgovori koji opet bez obzira na argumente ne obeshrabruju tupadžije jer nastavljaju sa nebulozama bez obzira na argumente. I sam sam se puno puta dao isprovocirati ali sad, s obzirom na brojnost trolova, to iziskuje jako puno vremena. Ne znam za ostale, ja više nemam vremena za nadmudrivanje s likovima koji ne mogu da shvate, neće da shvate, provociraju, misle da su duhoviti i da inteligentno lože ostale komentatore, profesionalne trolove i ostale paćenike. Prijedlog za administratore: omogućiti “ignore list”. Snimiš paćenika, staviš na listu i više ne vidiš njegove… Čitaj više »

Ime amatera
4 godine prije

Hrpa neradnika, uhljeba koji sviraju miloklizu ..
Pod hitno zaposliti ovu gomilu u tvornicu teških metala, rudnike.

Perun
4 godine prije

,,NATO macht frei” bio bi moj pogled na taj vojni savez njegovu ulogu i smisao djelovanja .Okupator i uzurpator resursa kako vojnih tako i ekonomskih .Smrad te lesine siri se Evropom i ostatkom planete .NATO je postao higijenski problem i to bi trebalo rijesiti pod hitno .Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

spartak
4 godine prije

Ljudi, trošite nepčotrebno previše riječi. Sve je jasno. Čak vam lijepo piše u nazivu, oni ništa ne kriju. Morate samo znati čitati: Sjeveroatlantska (NA) (T)eroristička (O)rganizacija.

Jurišić maja
4 godine prije

nato posoji i opstaje sa samo jednom i jedinom svrhom a ta je zauzimanje i komadanje rusije jerbo se u rusiji nalaza preostale sirovine vrijedne spomena i eksploatacije i samo je pitanje vremena kada ce nato i “vanzemaljci” iz washingtona krenuti u napad za nadati se je da ce rusi biti spremni

milivoje
4 godine prije

nato je trebao nestati kad je nestao i varsavski ugovor.jer za vreme hladnog rata i jedna i druga strana imali su razlog za postojaje i da brane svoje tekovine.tzv. socijalizam i tzv. slobodni svet. onog dana kada je pao berlinski zid pao je i varsavski ugovor tj. vojna sila komunistickih a evropskih zemalja. nato je danas istrosena i bez motiva organizacija i njen nestanak nikog nebi potresao.nato je postao teroristicka organizacija broj 1 u svetu. toboz braneci ”demokratiju” i ”slobodni svet” oni su ze zaglibili u vremenu koje je iza nas u vreme hladnog rata i i iz tog kala nisu u stanju da izadju. a glavni podrzavaoci nato-a su proizvodjaci oruzija u usa koji koroz nato vide ratove i ratove i puno dolara!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI