fbpx

NATO je zombi kojeg se neprestano reanimira i vrijeme je da nestane

Američki vojnik i poljski vojnici

Glavna funkcija NATO pakta nestala je zajedno s raspadom Sovjetskog Saveza, ali se od tada savez pokušava reanimirati, proširio je svoj opseg i sastav. Međutim, sada je vrijeme da NATO nestane, piše bivši američki časnik Douglas Macgregor u članku za National Interest. Ovo o Sjevernoatlantskom savezu misle mnogi, ali se istina rijeko čuje u američkim medijima ili internetskim časopisima koji uglavnom obrađuju vojne teme kao što je National Interest.

“NATO je zombi koji se povremeno reanimira na različite načine, obično uz upotrebu Voodoo magije. Ali reanimacija ima svoje granice. Čak i zombiji na kraju umiru”, napisao je umirovljeni pukovnik američke vojske Douglas MacGregor u svom članku.

Savez je izgubio svoju vitalnost kada je nestala prijetnja koja je proizilazila iz Sovjetskog Saveza. Po prvi put je ideja da treba izaći izvan okvira prethodne strategije izrečena 1993. godine.

I magija je gotovo djelovala, jer je uskoro počela NATO intervencija na Balkanu, gdje je savez oružjem donosio demokraciju. Oživljavanje je bilo još aktivnije 1994. godine, kada su zemlje Istočne Europe dobile prijedlog za Partnerstvo za mir. Tada su se gotovo svi koji su nakon Drugog svjetskog rata bili prisiljeni živjeti pod “sovjetskom okupacijom” postrojili za članstvo u NATO-u, jer su im Amerikanci obećali vojnu pomoć protiv ruske prijetnje.

Tako se ispostavilo da su sva obećanja koja su lideri zemalja NATO-a dali Mihailu Gorbačovu o neširenju saveza na istok ignorirana, piše autor. Činjenica je da Rusija ’90-ih više nije bila prijetnja i bilo je teško zamisliti da se situacija može promijeniti. Štoviše, Bill Clinton i američki senatori bili su fascinirani idejom da rade pravu stvar i da ulaze u povijest. Tada su proizvođači oružja bili zainteresirani za širenje NATO-a, jer im je ulazak novih zemalja u savez obećavao nove narudžbe.

“Nakon 2001. godine sve je moglo biti egzistencijalna prijetnja SAD-u, od islamskog terorizma do Kine, od Irana do Venezuele i Kube, te na kraju povratak Rusije. Rastao je obrambeni proračun, a sada se američke snage mogu vidjeti u Africi, na Bliskom istoku i u istočnoj Europi. Zbog toga se Rusija osjećala iznimno nesigurno”, piše autor članka.

Ovu je činjenicu iskoristio Vladimir Putin, piše Douglas Macgregor. Naime, američki pukovnik vjeruje da je Putin neke zakone donio kako bi “povrijedio osjećaje Zapada”.

“Ali u isto vrijeme je pomogao Rusima da prežive zlo od zapadnih sankcija nakon pripajanja Krima”, piše Macgregor, koji primjećuje da je Krim bio pod ruskom vlasti dulje nego je Teksas dio Sjedinjenih Država. Unatoč činjenici da rusko gospodarstvo i nominalnom iznosu ne doseže čak ni korejsko, Putin je uspio obnoviti rusku vojnu silu i ojačati nacionalni identitet.

Neki vjeruju da Putin priprema Rusiju za oružani sukob sa Zapadom, ali je autor članka uvjeren da je to pretjerivanje.

“Ipak, bilo bi pogrešno sumnjati u Putinovu odlučnost u obrani prava Rusije u vlastitoj hemisferi”, piše Douglas Macgregor.

Sada Gruzija nastoji ući u NATO. Ali će ona, kao i Crna Gora i druge zemlje, postati još jedan američki vojni protektorat, a ne saveznik, predviđa autor. Prema njegovim riječima, ako Trump ne želi da Rusija na Gruziju gleda kao na poligon za napad na Rusiju, Iran ili neku drugu regionalnu silu, on mora zaustaviti taj proces.

“Charles de Gaulle bio je u pravu: “Engleska je otok, a Sjedinjene Države nisu Europa. Vrijeme je da NATO zombi nestane”, piše National Interest.

National Interest

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
133 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eorvfaqnbfebwfqwedfwedwzede
Gost
eorvfaqnbfebwfqwedfwedwzede
1 godina prije

A što je sa uscioarmi trbalo bi priupitati kolonela……………………..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Lijepo, ali tu organizaciju nisu, kako se misli, stvorili ameri, nego – Englezi, točnije dva ‘društva’, Fabijansko i Rhodes.

eorvfaqnbfebwfqwedfwedwzede
Gost
eorvfaqnbfebwfqwedfwedwzede
1 godina prije

A tko je njih stvorio, da nije stvor i varani………………

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

NATO je svoju ulogu trebao završiti raspadom Varšavskog pakta. No, zemlje članice NATO-a nisu 1990.bankrotirale poput Istočnog bloka, ukidanjem NATO pakta bi vjerojatno neke članice i bankrotirale! Umjesto toga, NATO je krenuo sa širenjem, ponajprije tržišta za svoju vojnu industriju. Svaka nova članica morala ‘uskladiti s NATO standardima’ što je značilo nove narudžbe opreme, oružja. pojavili su se viškovi oružja ruske proizvodnje. E to je valjalo proslijediti ‘teroristima’, ali teroristima ni traga, ni glasa. Valjalo ih je proizvesti, financirati Bin Ladena, financirati MOSSAD kako bi došlo do 9/11. Trebalo je više od 10 godina za proizvodnju terorista i taj napor je urodio plodom tek u Siriji.
Sirija je postala poligon za što šta, od uvaljivanja viškova oružja do treninga Blackwaterovih snaga. Taj sajam naoružanja na otvorenom je poremetilo rusko uplitanje u sirijski rat. Sajamska izložba uz praktične primjere je pokazala sve prednosti ruskog oružja. A narudžbe krenule..
Gospodarima NATO-a se svidio dvojaki karakter te organizacije – s jedne strane su dolazili kao okupacijske snage (prikriveno, načelno su dolazili kao saveznici) dobivajući sa svakom novom članicom novo tržište za američku, njemačku i inu vojnu industriju, a s druge strane su predstavljale štit za obranu gospodara svemira skrivenih iza vlasnika FED-a i njihovih gospodara.
Koliko se Rusija bude aktivnije uključivala u spas Venezuele, toliko će napredovati i proces ‘ulaska’ Gruzije u NATO.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Opet lupetaš. Nato se širio sve ove godine dok je Rusija spavala, a prestati će se širiti tek kad dobiju po nosu. Vidjeli smo kako su pregovarali
sa Libijom.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

NATO je Ruse iz Crne Gore istjerao s nogom u guzicu. Sve u Crnoj Gori je bilo rusko, čak su imali i radio na ruskom jeziku. To je bilo praktično nekidan. Što ćeš, uhvatili Ruse na spavanju:))

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Nisu ih uhvatili na spavanju nego su ih zatekli kad su bili spuštenih hlača i nisu mogli pravovremeno reagirati a poslije grada je uvjek kasno zvoniti iliti, prošla baba s kolačima!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SON, i sada u Crnoj Gori ima dosta toga na ruskom jeziku, ali to da je u CG sve bilo rusko, je obična laž. Zašto lažeš?
Dalje, Rusi su u CG bili isključivo kao slobodni građani, a ne Rusija kao država. Milo Đukanović, kojeg je cijela EU i NATO, te SAD, optuživao da je lopov, kriminalac i persona non grata, nakon što je uveo CG u NATO, odjednom je u njihovim očima, i medijima postao demokrat.
Pa kud ćemo većeg i gadljivijeg licemjerja? Zar još ima onih koji vjeruju u političko poštenje? Ja nikada i nisam vjerovao u to.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Cuj, zasto laze. On ne vjeruje ni svojoj slici u ogledalu, nego zove zenu da provjeri da li je to ON.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

sjećaš se prosvjeda u CG na tu temu, tj. zadnji pokušaj da se stvari makar zamrznu ako ne vrate na Ruski mlin (neki kažu čak pokušaj puča), e sada dinamika i sastav ovih nedavnih prosvjeda u srbiji, jednostavno pitanje, je li Vučić čovjek zapada kojemu rusi rade o glavi ili je on ruski čovjek kojem se pakira obojena revolucija sa zapada?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Dok se u regijonu Srbija veže uz ruse do tada Rusija neće imati veliku podršku u regijonu. Srbijom su si stavili ježa u gaće, Crna Gora je primjer. Da su srbima začepili usta, da su im zabranili samohvalu rusijom tada bi stvari bile daleko drugačije.

Djurica
Gost
Djurica
1 godina prije

Imao je taj tvoj region mnogo prilika u proslosti da se uhvati u kolo sa slavenskom istocnom bracom,pa sto nije? Evo samo jedan primer. Napoleon je krenuo na Rusiju sa 100 000 Francuza I 400 000 vojnika iz ostalih zemalja. A Rusiju su branili stanovnici Rusije I 7500 Srba. 154 oficira, a od toga 15 generala. Na kojoj strani je tad bio taj tvoj region. Vidis prijatelju ,region koji pretstavljaju ovi koji citaju ovaj portal I daju komentare,to je region koji ja postujem,a ne taj tvoj koji etiketira. A o tome tko se samohvali,ostavi Rusiji neka o tome donese sud.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

I AV i opozicija su ljudi zapada.
Jeremić nedavno primio nekoliko milijunčića.
Ne zbunjuje to više nikoga.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Ivo, kako misliš da će NATO dobiti po nosu i od koga. Daj malo proanaliziraj moć NATO-a. Države članice NATO-a imaju blizu 900 milijuna stanovnika, GDP oko 45 triliona dolara. Najbliža toj brojci je Kina s 14 triliona dolara, a Rusija 1.4 triliona dolara. Da ne spominjem vojnu moć. NATO ti čine zemlje zapadne civilizacije, najrazvijenije države svijeta. Tko će ih ugroziti. I da ti samo napomenem da kineski izvoz u zapadni svijet čini oko 50% ukupnog izvoza. Stavi se u poziciju Kine i razmisli malo o ugrožavanju. I na kraju, pročitaj si svoju prvu rečenicu i primjeni je na sebe.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, iako ja vjerujem u moć brojki, ali ovog trenutka mi se ne da tražiti te brojke u svezi bdp-a, pa koliko posto Kina izvozi u zemlje Natoa, pa ovo, pa ono. No, koliko znam, sama Kina je sama za sebe toliko velika, da joj praktički nije potreban ostatak Svijeta. Iako Kina, kao svaka ozbiljna zemlja, želi trgovati, jer trgovina pokreće ljudsku civilizaciju. Nije to samo trgovina, već i razmjena ideja, kulture, znanja. Tako je oduvijek.
Ne znam napamet koliki je bdp Rusije, ali bitniji je paritet kupovne moći. Običnim jezikom govoreći, ako imaš 100 eura, e pa to nije ista vrijednost u SAD, ili u Etiopiji.
Dalje, a kako bi to NATO mogao ugroziti Rusiju? Zar Rusija nema nuklearno oružje? Zar bi u bilo kom ratu, kojeg neće biti, Rusi mirno gledali da im ulaze neki vojnici u zemlju? Pa koji će im klinac onda nuklearno naoružanje? Bez brige, u tom slučaju bi ga upotrijebili, e baš zbog toga neće biti rata NATO-a i Rusije ili Kine. To i natovi generali itekako dobro znaju.
I za kraj, nisu bitne samo brojke stanovnika i bdp, bitan je i teritorij. Kolika je Rusija i dalje (17.100.000 km kv)? Hm, cijeli sjever Euroazije je Rusija !

Da, zemlje NATO pakta imaju blizu 900 milijuna ljudi, ali Kina ima skoro 1,39 milijaradi ljudi. I jedno emocionalno pitanje: pa bi li ti otišao u vojnike i napao Rusiju? Bi li ti želio ili da neki tvoj lik, ostavi kosti u ratu u Rusiji? Kojeg neće biti.
Koja bi ti želja bila ići klati rusku djecu, na njihovoj zemlji?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zlatane obrnuo si temu. Nije bila riječ o NATO ugrozi prema Rusiji već je moj komentar bio odgovor Ivi koji tvrdi da će se NATO prestati širiti kad dobije po nosu. Cijeli tekst je usmjeren prema tome da je NATO sačinjen od najačih zemalja svijeta, uglavnom i da bi bilo jako teško jednu takvu organizaciju “udariti po nosu”. A što se brojeva tiče, oni su ti približni i ocrtavaju odnose a ne podatke dobivene apotekarskom vagom. I s druge strane, nemam nikakav animozitet prema Rusiji, čak dapače. Doživljavam Rusiju kao prekrasnu državu, gledano s stanovišta prirodnih ljepota, narod je otvoren i prijateljski raspoložen, žene su im jako lijepe. Geografski ogromna država puna prirodnih bogatstava. Sve super, ali ne bi volio tamo živjeti. Ako bi morao birati između zapada i Rusije, hvala, ostajem na zapadu.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, NATO neće nitko udariti po nosu, ali bogme neće ni Rusiju. Nije Rusija samo lijepa prirodno, imaju valjda i neke druge lijepe stvari. No, ne vidim razlog, zašto ne bi zbog kojekakvih razloga živio u Rusiji? Šta misliš, da bi te zatvorili u gulag? Zar još uvijek vjeruješ u to?
Ja teško da ću igdje više ići živjeti, ali mislim da bi radije živio u Moskvi, nego u Sidneyu. Od Moskve do kuće mogu doći za samo dva do maksinmalno tri dana lagodne vožnje autom, ili za nekoliko sati leta. Koliko nam je daleko Sidney?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Jesi li ikad bio u Sidneyu? Ako nisi, a budeš imao priliku, posjeti Manly, Shelly Beach. Je malo dalje od kuće, ali isplati se. A što se tiče Moskve, zašto da idem s konja na magarca.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, nisam nikada bio u Sidneyu, i neću? Zašto neću? Pa imam neke godine, nemam novca za put i koji bi klinac uopće radio tamo? Nemam nikoga tamo, plus svega treba nam i viza, je li tako?
U Moskvi sam bio, još u sovjetsko doba, pravi megagrad, uredan, čist itd….Vjerujem da ne postoji pismena osoba na Svijetu koja ne prepoznaje moskovske vizure: Krjemlj (tako se izgovara) , Crveni trg, Boljšoj teatar, staljinskije visotki, najpoznatija među sedam tih visotki,jest zgrada MGU. Ok, svatko pismen će lako prepoznati onaj most u Sidneyu i zgradu Opere.
Dobar je Sidney, iako ako se pogleda na satelitskim snimkama izgleda kao neko nepregledno selo drvenih kuća i nešto malo betona. Mislim na centar grada.
Moskva koja trenutno ima 12,6 milijuna stanovnika, a zapravo na kompletnim gradskim prostorima, plus oni koji su tu privremeno i povremeno, ima približno do 15 milijuna ljudi. Ipak je to svjetski alfa grad. Grad kulture, znanosti, to nikako ne možeš osporiti. Moskva je ako nisi znao, od svih svjetskih 10 mlijuna plus stanovnika, grad koji ima najviše zelenila po glavi stanovnika u toj
kategoriji.
Iako, čitam o tome, količina zelenila po glavi stanovnika se u ovo kapitalističko doba relativno smanjuje, ali i dalje, one raskošne šume oko grada, mjesto su mira. Posebno Lisovij park-šuma na sjeveroistoku i sjeveroistočno od grada (ima preko 120 km kv).
P.S. znaš li da Moskva ima najširi gradski bulevar, ulicu, u Evropi. To je Lenjingradskij prospekt (i dalje se tako zove), prosječna širina je od 100 do 120 metara. Na youtubeu sam otkrio, da su Moskovljani bijesni nakon rekonstrukcije prije nekoliko godina. Naime, posjekli su neke drvorede, da bi proširili kolnike za automobile. Nije mi jasno zašto, jer ja sam na svoje oči prebrojao 10 traka za vozila…Najprije zgrade, pa široki trotoar, pa kolnik sa dvije trake, pa opet pješačka zona sa dva reda drvoreda, pa široki kolnik sa 10 traka (u svakom pravcu po 5), pa pješačka zona sa dva reda drvoreda, pa opet kolnik sa dvije trake, pa opet široki trotoar, pa tek onda zgrade….

mike
Gost
mike
1 godina prije

morat cu se osvrnuti samo na ovo zadnje… . Sve super, ali ne bi volio tamo živjeti. Ako bi morao birati između zapada i Rusije, hvala, ostajem na zapadu…. pa naravno da bi ziveo na zapadu kad je tamo bolje i ‘tece med i mleko’ a preko cijih ledja….

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Pajdo- Rusija: %,8 trilijuna, i ne nato nije jedinstven ,nimalo

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ad astra
Ja bih se jako rado stavila u poziciju Kine…
Jednom sam, kao ‘side job’, radila na prodaji nekih stvari iz Kine.
Njihova ulazna cijena se izražavala u DESECIMA LIPA.
Kina nema konkurencije u nekim stvarima. Nitko to nemože tako jeftino proizvesti.
I govorim o kvalitetnim i lijepim stvarima.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LUCIJA, ima ih još koji mogu kvalitetno jeftino proizvoditi. Evo ja npr., kupujem indijsku zubnu pastu, kvalitetnu i skoro prirodnu. Proizvodi je planetarno poznata indijska meganacionlana tvrtka HIMALAYA, iz petog po veličini indijskog velegrada Bangalora, gl.grad južnoindijske savezne države Karnatake. Kažu neke žene da je ta kozmetika iz te indijske firme, naprosto vrhunska. Ali je i blaga, prirodna, koliko može biti prirodna.
I eto, kažu ništa ruskog u nas….a ja u jednoj prodavaonici tzv.zdrave hrane, našao heljdu iz Rusije. Kupio je odmah! U subotu mi se hvali jedna prijateljica, stara baba, kaže, moja terenska Lada-niva, ruski terenac, i dalje vozi kao nova !!!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zlatane, daj mi molim te malo pričaj o Ladi. Poluproizvod koji bi rebalo zabraniti ne uvoziti već prodavati i voziti po cestama. Ne govorim ti to na pamet. Iamo sam dvije.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD, Lada niva terenac, je skoro jedini pravi terenac na Svijetu. Ok, i Toyote su odlične…svi ostali terenci su samo gradska šminka. Američka vozila su mi nepoznata, a znam da i nisu nešto, jer da jesu, bila bi ih puna Evropa.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

NATO još uvjek ima pozitivnu i smirujuću ulogu još posebno to vrijedi za jugoistočnu Europu, koja je još uvjek potencijalno nestabilno područje jer je iz prošlih vremena ostalo mnogo nerasčišćenih problema između državica, koje su nastale raspadom bivše Yuge, još posebno tu treba ispostaviti BiH i Kosovo. Tu se isprepliću interesi nekih svjetskih sila i bez NATO pakta, koji svojom prisutnošću spriječava moguće oružane sukobe i sputava ekspanzijske planove nekih država na tom prostoru, koji su tu još itekako prisutni, bi postojeća situacija mogla izmaknuti svakoj kontroli, što bi moglo rezultirati ponavljanjem tragedije, koja se je tu događala krajem prošlog stoljeća. Laprdanje nekakvog američkog časnika na National interestu
predstavlja puko nepoznavanje situacije na tim prostorima, a to nepoznavanje situacije je prisutno u američkim političkim krugovima od vrha vlasti pa nadole i stoga je preuranjeno taakvo razmišljanje o potrebi raspuštanja NATO pakta.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Džugašvili
nato je kreirao i potencirao nestabilnosti na balkanu
prije toga su to radile sile koje su za to imale interesa
danas se nato pojavio kao spasilac onoga što je zakuhao

uvalio te u tijesne cipele pa ti ih onda skinuo
i odmah je spasilac
a ovaj prvi dio priče si zaboravio

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Šok, da u pravu si samo umjesto NATO stavi ime pravog krivca, jednog ili više njih, Ja počinjem slijed, Dobrica Čosić, Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Vuk Drašković, JNA generali, UDBA (čuj priču, mobilizirali kriminalce da obavljaju posao za njih)… I na kraju, NATO kriv za sve. To se zove amnezija ili zločestoća. I kao dodatak. NATO čine najrazvijenije države svijeta, večinom, kako tehnološki tako i politički. I ako te te države kažnjavaju, onda si stvarno zastranio.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

ad astra
ove koje si nabrojio su samo bijesi psi
koje su gazde nahuškale i pustile sa lanca, zvjerad,

bivša država je poslije titove smrti bila izbušena na svim mjestima od državne uprave, vojske, preko obavještajnih struktura do gospodarstva.
sve je bilo pripremljeno za njezin nestanak

samo je ostalo pitanje koje sam postavio i zadnji put:

TKO JE PROFITIRAO NESTAKOM JUGOSLAVIJE,
EKONOMSKI I POLITIČKI?

na ovo pitanje mi nitko nije odgovorio

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Znam za dvije države. Slovenija i Hrvatska. Za ostale nisam siguran.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, teško je govoriti o tome koiliko je tko profitirao. Ajmo ovako. Koliko Hrvatska ima manje stanovnika, nego je imala pri kraju jugoslavenskog socijalističkog perioda? Na svome demografskom vrhuncu, pri kraju socijalizma, i gledano danas, naša Hrvatska ima manje za oko 14 do 15% stanovnika. Susjedna BiH, ima za preko 20% manje od svog demografskog maksimuma. Čak i Srbija ima nekih preko 5% manje stanovnika. Iako je u Srbiju došlo iz Hrvatske i iz Bosne, preko 600 tisuća ljudi, pa doseljenici sa Kosova…ipak ih ima manje. Cijeli prostor ex-yu, ima za oko 10% manje stanovnika, nego pri svome demografskom maksimimu pri kraju socijalističke yu-ere.
Najvažnije od svega, poginuli u ratovima na ex-yu prostoru, predstavljaju neznatni dio toga demografskog pada……………na svu sreću!
Usporedbe radi, Rusija ima oko 3 do 3,5% manje od svog demografskog maksimuma, a Ukrajina ima čak 15% manje. Misli se n demografski maksimum pri kraju sovjetske socihalističke epohe. Eh brojke……………, nije to kao lupetati, je li važniji BDP ili PPP.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Mnogi, takozvani tajkuni, političari a mnogo je tu i ljudi iz sjene, uzmi novce i bježi.
ako netko ima volje čitati ili ponovo pročitati:
https://pollitika.com/kako-je-propala-pliva
https://pollitika.com/rockefeller-iz-hrvatske-drzavne-uprave
https://pollitika.com/tko-je-opljackao-hrvatsku?page=2
itd itd itd …

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Svi domaći izdajnici i strani vladari. Dok se pucalo naveliko krivousti i Slobo se sastali 33 puta.
U tijeku rata 93-e godine Hrvatska tj krivousti kao većinski vlasnik Banko Yugoslavene u Frankfurtu ili Parisu, Hrvatska imenuje BORU MILOŠEVIĆA kao guvernera banke.
Izvlaćenje love je išlo na idući način.

Otvarali su fiktivna poduzeća, doo s nazivima Bank. Tipa International Bank of Congo. Ovo nije banka nego obični doo. Takvih poduzeća je bilo 80 tak u svijetu.
Srbija bi izvlačila novac na banke na Cipru. Onda bi taj Bank ili doo na Cipru te novce prebacio na Zagrebacku banku ili Postansku banku Zagreb. Nakon toga bi taj novac iz Zga bio proslijeđen u Frankfurt u ovu banku di je Bora bio guverner. I onda iz Frankfurta na ove Afričke banke ili doo i tu trag nestaje.

Meni je žao ljudi koji su poginuli jer su poginuli i ratovali radi ničeg. O mržnji pričaju samo oni koji nisu nikad izašli sa Balkana. Evo nedavno sjedim u Pragu, ja Bosanac, cura mi Hrvatica, prijatelj Đole i njegova djevojka Srbi, i drugi prijatelj Dalmatinac. Sjedimo nas 5 i zajebancija ne može biti veća.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, ma nemoj? Ako si zastranio, onda te kažnjavaju natove pravednice? I jesu, razjebali Irak, Libiju, valjaju se u prašini po Afganistanu. No, zašto ne rasture Saudijsku Arabiju, koja vodi rat u Jemenu. Čak što više, vijesti o tome ratu uopće ne dolaze do “demokratskih” vijesti najrazvijenijih natovskih tvorevina. Ajd, odgovori na ovo pitanje?
Zar netko zaista tako plitko može razmišljati? Lako je meni misliti svojom glavom, jer sam antimilitarist i antinacionalist, ne vjerujem u ekskluzivitet nikoga i ničega.
I britanska kraljica i papa, isto idu u wc, garant im izmet smrdi kao i svima drugima.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zlatane, daj molim te prouči početak rata u Libiji. Tko je bio lider u napadu na Libiju i zašto? Koliko članica NATO-a je sudjelovalo u napadu na Libiju? Zlatane, Francuska i Britanija su bile te koje su borbeno djelovale u Libiji. I sad ću ti postaviti pitanje britanskog sudjelovanja u Libiji. Da li znaš da je bilo velike polemike oko sukoba u Libiji kod britanskih političara. Razlog je taj jer je Britanija prije kratkog vremena ušla s svojim novcem u Libiju.Mislim da je ušla HSBC, Tesco… Otvorili su kanal suradnje, zahvaljujući Gadafijevom sinu koji je studirao na LSE. I baš kad im je krenuo biznis, oni započeli rat. Ma nemoj. Tako ti mogu pričati i o Iraku i Afghanistanu. Ali neću. Ako ti sve kažem neću imati s kim lamentirati. Ovako, ti svoje, a ja svoje.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, znam tko je i krenuo i sa kojim ciljem na Libiju. Nisu krenule neutralne zemlje, bile su to članice natoa. Prava istina je u tome, da je Gadafi tražio da zapadne zemlje plate naftu, koju su dobili i da Libiji vrate dug. I zato je Gadafi odapeo, nevažno je, je li bio ili nije bio diktator. Šta su u Saudijskoj kraljevini vrli demokrati na vlasti? Zašto njih ne napadnu?
Irak, hahhaaa, opet geografija, ili geostrategija. Sadam jest bio diktator, ali, mene više zanima: a gdje su mu te nukl.bombe, za koje su nam tvrdili da ih ima?
Ade astro, kažem…………..sjedi 1.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Potkrijepi svoju tezu da su zapadne zemlje bile dužne Gadafiju. Irak, kako ti kažeš, sjedni 1. Ne znaš genezu nastanka problema. Reci roditeljima da dođu u školu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Geneza problema: Zemlje bogate naftom. Sjetile se, i Libija i Irak, tražit plaćanje u nekoj drugoj valuti, ne dolaru;

treća stvar: stari kolonijalni gospodari; Francuska je npr odigrala veliku ulogu u Libiji;

četvrta stvar: Libijske i Gadafijeve milijarde;

peta stvar: ratna industrija.

A kolicna su bila ta ulaganja tvrtki iz Britanije…i nesumnjivo su još uvalili i špije?
Za razliku od desetina kineskih milijardi.
Btw, javljaćeš se ti opet. Na sasvim određenim temama i u kompi s džug.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Lucija, ideje ti frcaju kao skakvci iz tegle. Daj se skoncentriraj i napiši par suvislih rečenica. Ovakvo besmisleno nabrajanje nije primjereno za bilo kakvu lamentaciju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Oho, skakavci u tegli?
Cijeli sjeverni dio Afrike voli ih pohane? Izgleda i ti??

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Da li tvoj mozak zna zašto su te zemlje najrazvijenije ? Da li tvoj mozak može procesuirati iduću rečenicu ” Zemlje Zapada Su Svoje Bogatstvo Stekle Pljačkom, Ubijanjem, Pljačkom i ničim drugim.
Pa Nizozemci su imali 200 godina monopol na uvoz svih začina iz svojih kolonija.
Zamisli koliko su Britanci pokrali samo zlata u Indiji, eeeej samo zlata di je sve ostalo.

Ma ne gori sam ja jer trošim energiju an ovakve praznoglavce

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zen, koliko su Britanci pokrali zlata? Što je s drugim bogatim zemljama koje nisu imale priliku “krasti”, kao što su Australija, Novi Zeland, Kanada, Švedska, Norveška, Finska i na kraju USA? Zašto je Saudijska Arabija bogata, a Venecuela nije? Slažem se s tobom da su u vrijeme kolonijalizma neke države ostvarile veliku materijalnu korist. Ali, od vremena kolonijalizma je prošlo dosta godina, 60 i više, te te ja pitam zašto te bivše kolonije ne uspijevaju postati bogate s onim što im je ostalo. Recimo Nigerija, Alžir, Tunis… Dragi moj Zen, kao prvo, nauči se pristojno komunicirati. Vrijeđanje nema smisla jer postoji toliko lijepih riječi kojima možeš izraziti svoje neslaganje s nekim. No međutim, opće je poznato da ljudi sa siromašnim rječnikom pribjegavaju psovkama i kratkim uvredljivim rečenicama. I na kraju, nemoj trošiti energiju na mene, troši je na učenje.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Pa ako već mene upućuješ na učenje to isto i tebi predlažem. Australija, Novi Zeland i Kanada su dio britanske imperije i dan danas. Kažeš da je USA bogata zemlja ??? Zemlja di je 15% stanovnistva na ulici, di samo najbogatiji i javni sektor imaju zdravstveno? Da li si ikad vidio USA bez svjetla Wall Streeta i američkih filmova i sitcoma. Koliko su novaca samo Ameri ukrali u Iraku? Koliko u Afganistanu?? Evo od 2001. Bogata zemlja s najvećim dugom na svijetu, zadužena da je vrijeme kada će puknuti sve…Saudijska Arabija bogata zemlja ? Jel ti sebe čuješ?
Spominjes bivse kolonije ? Da li znas da u svim ti bivsim kolonijama i dan danas su sve vodeće korporacije u rukama kolonijalista. Mogu reći za Angolu jer mi frend radi tamo. Sve korporacije su portugalske, proizvodi u trgovinama portugalski, portugalski službeni jezik, portugalska valuta se uzima svuda. Samo ti mislis da su te zemlje neovisne. Informiraj se malo što Francuzi rade dan danas i na koji način ugnjetavaju svoje kolonije i tjeraju ih da novac čuvaju i njihov bankama i imaju kontrolu nad financijama.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zen, probaš mi reći da se u Americi loše živi. Koliko si dugo boravio i radio u Americi. Pitaj mene? Čovjeće, pričaš o nečem što si gledao u filmovima. Kani se prepričavanja filmova. A što se kolonija tiče, evo jedne priče. Indonezija je prije par godina planirala preuzeti rudnik bakra na indonezijskom dijelu Papue. Do tada su ga vodili Amerikanci, Grasberg mine. Odustali su i produžili ugovor s Amerima. Da li znaš zašto? Pretpostavljam da ćeš reći pritisak Amera. Greška, nisu našli ekonomsku opravdanost jer je trebalo dosta uložiti u opremu. Zen, ili si tendenciozan ili ne znaš. Možda i zlonamjeran.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, taj rasistički pristup je krajnje bezobrazan. Možemo raspravljati do sudnjeg dana, zašto su neki dijelovi Svijeta više, drugi manje razvijeni, ali moramo znati ponešto o povijesti.
Eto, neki se ježe na uspon Kine, ali mnogi zaboravljaju da je kineska civilizacija stoljećima i stoljećima, bila ili naprednija od evropske civilizacije ili smo bili u istom rangu….Relativno zaostajanje kineske civilizacije, počinje od 18-tog stoljeća , možda i 17-tog. Jer u to doba prostor evropske civilizacije počinje sa razvojem moderne znanosti i sa industrijskom revolucijom. Uspon Kine, od sredine 20-tog stoljeća, naovamo, samo je logičan slijed ponovnog uspona jedne tako dugotrajne i moćne civilizacije.
Slično je i sa Indijskim Potkontinetom. Malo je poznato, da je Indijski Potkontinent još u 17-tom stoljeću, predstavljao oko 20-25%, svjetske privredne moći. Tada Indija nije postojala kao država, postojalo je Mogulsko Carstvo (u opadanju), ali i mnoge druge države i državice. Nakon potpunog rasula u političkom smislu, Indijski Potkontinent se rasuo na nekih 650 državica, malih i zavađenih među sobom. Lako ih je bio kolonizirati, britanski i drugi kolonizatori, Ind.Potkontinent su zauzeli bez borbi ili sa jako malo baruta. Zauzeli su ih gotovo isključivo sa ekonomskim ugovorima! Formalni početak kolonizacije smatra se 1757, a kraj kolonizacije je 1858 godina. Jedino je ostao samostalan Nepal. I Ad Astro, šta je bilo? Do prve polovice 20-tog stoljeća, evropsko-britanski kolonijalizam je upropastio klasičnu privredu, kulturu i sve ostalo na Potkontinentu do te mjere, da je u do 20-tog stoljeća, privredna moć Indijskog Potkontinenta kao cjeline pala na neki 2-3%. Hm, sa 20-25%, za tri stoljeća pali su na 2-3%….
Ok, nezavisnost 1947, dvije nove velike države Indija i Pakistan, pa Istočni Pakistan 1971 postaje Bangladeš.
Ne znam za Pakistan i Bangladeš, ali smo svjedoci da Indija raste samo tako….opet se polako vraća na mjesto koje je imala. To šta mi uvijek rasističko-šovinistički gledamo na Svijet oko sebe, naš problem.

AD ASTRO, pa samo ovo, zadnja glad na Indijskom Potkontinentu dogodila se u Bengalu (danas teritorij Bangladeša i indijske savezne države Zapadni Bengal), doživio je veliku glad 1942/1943 godine. Dijelom je bila kriva strašna suša, dijelom rat, odnosno prodor japanskih snaga kroz Burmu, a dijelom britanski kolonijalni upravitelji, koji su zabranili dostavu pomoći u Bengal. Da ne bi pomoć pala u ruke japanskim snagama, koje nisu ni ušle u Bengal. Veliku odluku u tome imao je tadašnji premijer Britanije, W.Churchill, koje je naredio da se gladnima ne dostavlja pomoć. Neka umru, rekao je !
Nakon stjecanja nezavisnosti 1947, na Potkontinentu nije više bilo umiranja od gladi. Danas je tamo problem druge vrste, i tamo je sve više debelih, a da su osatli kolonija, i dalje bi gladovali. Možda ne stalno, ali povremeno ipak bi.
No, ta glad 1943, je bila sitnica prema onome do čega je dovela britanska kolonijalna uprava kroz drugu polovicu 19-tog stoljeća, kada je britanski kolonizator otjerao milijune seljaka sa zemlje, tamo zasadio pamuk, jutu, indigo , prognane seljake otjerao u siromaštvo, glad i smrt.
Ad Astro, treba ponešto i pročitati, ne samo lupati onako bezveze.

P.S. Inače nešto si pisao da su zemlje natoa, najrazvijenije zemlje. Hahaaa, i Albanija je u natou, a je li baš toliko razvijena? Misliš li da je Albanija razvijenija od Rusije? Pri tome, ne mislim vrijeđati ni Albaniju ni Albance. To nipošto ne !

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Da fascinantno je koliko ima ljudi koji nemaju pojma o stvarnoj političkoj situaciji na Balkanu.
Jbt pa ljudi još uvijek vjeruju da je bio rat jer smo se mrzili, a ne jer su ovi dogovorili sve, sastali se 35 puta i pokrali 300 milijardi preko ciparskih i zagrebackih i frankfurtskih banaka.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zen, a koja je to politička situacija na Balkanu.Tko se i kako dogovarao. Tuđman i Milošević su se sastali 2 ili 3 puta, a ostalo su odrađivali njihovi emisari. Jesi li možda čuo za prezime Šarinić? Previše čitaš dnevne tiskovine. Probaj s nečim ozbiljnijim. Razmisli malo, Jugoslavija je bila dosta zadužena država, a ti pričaš o krađi 300 milijardi da li dolara ili maraka. Daj razmisli, u to vrijeme je to bilo puno veća vrijednost nego sada, recimo 500 milijardi dolara sadašnjih. Ej Zen, da je Juga imala 500 milijardi ne bi se stvari onako razvijale. Svoje promišljanje temeljiš na neprovjerenim činjenicama i dovodiš u zabludu samog sebe. Jako nesmotreno je temeljiti trdnje na peprovjerenim podatcima.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Da znam tko je Hrvoje Šarinić i znam koliko je puta bio u Beogradu. Da li znaš zašto je išao u BG. Točno iz tih razloga i dogovora o izvlačenju love. Tuđman i Milošević su se sastali mnogo više puta. Poslušaj malo recimo gospodina Domagoja Margetića sada baš ima promociju svoje zadnej knjige Krvave balkanske milijarde. On je to odlično objasnio.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Daj mi molim te odgovor na onih 300 milijardi.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Izvor za taj info mi je gosp. Margetić i njegova knjiga Krvave Balkanske milijarde.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Kad nešto prčitaš onda to moraš i proanalizirati. Ondašnjih 300 je danas približno 500 milijardi. Razmisli malo, hrvatski GDP je 54 milijarde, srpski 41 milijarda. Po nekoj procjeni, to je onda bio dvogodišnji GDP Jugoslavije. Pardon, skoro trogodišnji. Jugoslavija je imala 1991. godine 120 milijardi GDP. Ej! Sad ti meni reci kako je netko mogao pokrasti 300 milijardi, odakle? Kralo se definitivno, ali daj malo korigiraj brojeve ili bar napiši jednostavno, neki su iskoristili rat za osobno bogačenje. Tko su ti? Mislim da i ti i ja, a bome i Margetić imamo jako malo podataka da bi ušli u ovaj problem. Zato prije nego što pišeš o eksplicitnim pojmovima, sjeti se one latinske, Verba volant, scripta manent, Riječi lete, slova ostaju.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, SFRJ je bila dužna manje od 20 milijarda dolara, pri svome kraju. Kako je bila polukonfederacija, svaka savezna socijalistička republika, imala je svoj dio duga. Tako je Hrvatska naslijedila tek nešto više od 3 milijarde dolara duga….
U svakom slučaju, ljudi olako lupetaju brojke, bilo kada preuveličavaju ili umanjuju istinite brojke.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Ajde Džugi ,napiši jedan smislen komentar ko Boga te molim !!!! Ovo nije ni trolanje ovo je budalaština masovnih medija koja se vuče trideset godina i onada sa tom bljuvotinom dođeš na ovaj portal.Nato je glavni destabilizarajući faktor na svijetu.Nemoj više lupati ko ” Maksim po diviziji!!!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Daj rođeni, molim te obrazloži svoju tezu o NATO-u kao najvećem destabilizirajućem faktoru na svijetu. Ukoliko počneš nabrajati svjetske sukobe, možeš očekivati da ću te pitati za detalje i razloge.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Eto astra, sam si napisao da nećeš shvatiti. Detalje i razloge znam, nisu nikakva demokratizacija, borba za ljudska prava, slobode i ostale gluposti. Nato ima druge ciljeve. Ustvari on je oružje u rukama, znaš čijim.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

NATO će postojati dok god postoji potreba da se
njemce drži dolje
ruse van
usa unutar
evrope

farree
Gost
farree
1 godina prije

NATO je armija bankarskog kartela koji danas vlada svijetom i stvorena je da brani postojeci Status Quo po svaku cijenu (vjerojatno po cijenu posljednjeg covjeka). Nada da bi se on mogao raspustiti “demokratskom voljom” je uzaludna. Previse novca i moci je tu upleteno i daleko je vjerojatnije da kada njegove dezintegracije budu svi svjesni, da oni postupe poput JNA i pocnu bombardirati sopstvene teritorije. Svaka Armija brani sistem koji ju je stvorio

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

FARRE, upravo tako. Zar još ima onih koji vjeruju u bajku o “pravoj” demokraciji?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

A koja je kriva demokracija. Demokracija ne trpi nikakve pridjeve.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTAR, demokracija ne postoji,to je sviranje k…..cu !

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zlatane, kažeš ti meni zemlja je plosnata. Da li se šališ ili stvarno ne kužiš što je demokracija. Demokracija je politički pojam koji govori o političkom uređenju neke države. Ukratko. Tvoje negiranje demokracije je isto kao da negiraš pojam diktature. Ako neka država poštuje pravila definirana demokracijom, ona se smatra demokratskom državom. Pojedine anomalije u državi ne znače samim svojim postojanjem derogiranje demokracije u državi. Da li stvarno misliš ono o Zemlji.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, definitivno ne mislim da je Zemlja PLJOSNATA, a opet ako ćemo o demokraciji, e pa onda je i tebi mrska Rusija, demokracija. Za Putina je glasao veći dio birača izašlih na izbore, prema tome ona je demokracija. To šta bi Washingtonu radi vidjeli u Rusiji na vlasti nekoga tko će unazaditi i rapačati Rusiju, na minimalno tri nove države, njihov problem.
I dalje ne vjerujem da u demokraciji anrod vlada. To su obične svinjarije, tako misliti.

Evo gledam splitski Marjan, čiju je šumu naoao potkornjak…i zzato će morato sasjeći i ogoliti oko 40% površine marjanske park-šume, velike toliko, da tako nemaju ni daleko veći gradovi.
No, širi se panika po gradu, da će na tim krčevinama novovjeki kapitalsitički bogataši početi graditi viletine.
Nadam se da neće, ali ne bi me čudilo da hoće. Demokracija? Ahhahahahaaaaaaaaaa-:)))

P.S. Nema ad astro, demokracije bez ekonomske demokracije. Ona blebetanja po parlamentima su sviranje…………znamo čemu! Ali slažem se da za sada, demokraciia nema bolju alternativu, ali ne vjerujem previše u bajke o demokraciji. A niti ne vidim koja je to bolja alternativa. Možda, za nekih milijun godina, hm?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Mislio sam ti odgovoriti ali me Đugašvili pretekao.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Netko je rekao, da demokracija nije bez mana i grešaka, koje ponekad mogu biti i velike, ali na žalost do dana današnjeg nismo uspjeli pronači nešto bolje od demokracije zapadnog tipa!

farree
Gost
farree
1 godina prije

Demokracija je identitet Vladara i podredjenih. Osnovna ideja prosvjetiteljstva je da svatko treba da dobije odredjen utjecaj na organizoavanje drustva u kojem zivi.
Ovi ideali su zapravo sa “otkričem”(od strane američkih “izumitelja”) reprezentativne demokratije izbjegnuti, jer bi se inaće moglo desiti da sirotinja demokratski odlući uzeti pare od onih bogatih. Sami pojam Demokratije je ipak zadržan i promoviran jer omogućava privid da narod odista ima što reći. Demokratija je zapravo opijum za narod

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

kako stvari stoje, prije će se proširiti s nekim latinoameričkim zemljama nego nestati.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

duhovit članak, hehe,.. 1990 je bilo što je bilo, od onda je prošlo 29 godina, dakle novi trenutak, da se danas raspadne NATO došlo bi do tektonskih pomaka osobito na Baltiku i Kavkazu, jasno da bi Rusima odgovaralo da imaju odriješene ruke da ponovno stave šapu na bivše SSSR republike koje su se devedesetih izmigoljile što bi za Baltičke narode bila katastrofa, da nema NATO-a ne bi Putin anektirao Krim već bi cijela Ukrajina i vjerojatno Moldavija referendumom poželila još jednom pokušati sa velikim bratom, a balkan ko balkan bure baruta bio i ostao,….

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

” Ruska šapa” ..???hahah…Ima vas par koji vrlo vješto vitoperite činjenice kako vama odgovara.Radite to vrlo dobro.Čestitke na trudu.Neki bi voljeli da jenkiji paraziti stave šapu na čitav svijet pa shodno tome plaše babarogama o medvjeđim šapama koje će da zdrobe i razbucaju ne čitav svijet ,nego sunčev sistem i dalje…

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

ajmo reći da si u pravu, ti očito gledaš na svijet drugačije od mene što je sasvim ok, samo mi odgovori, ovo mislim bez sarkazma, što ti misliš koji su ciljevi Rusije i Kine ako im nije cilj staviti “šapu” na Europu?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

oddball,evo greškom sam gore napisao odgovor..to je odprilike to ,po mom viđenju ,još da naglasim još jednom nisam zakleti rusofil.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

oddball
Mozes na svijet gledati kako god hoces, ali cinjenica je da su Ameri vojno prisutni 50-60 suverenih drzava, na svim kontinentima, dok Rusi imaju baze u 5-10 zamalja, i to su sve zemlje koje granice sa Rusijom, osim Sirije. Mislim da to dovoljno govori o ‘pruzenoj sapi’. Ne moramo ni spominjati koliko su neke od tih zemalja napredovale nakon sto su im Ameri “pomogli”.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Borba za goli opstanak,kada je Rusija u pitanju.Ljudi su za vrijeme Jeljcina stjerani uza zid.To znaš i sam .Jos uvijek saniraju posledice te izdajničke politike ,zato su i vukli neke poteze koje zapad vidi kao ekspanziju iako znaju da je Rusije bila primorana na to: Krim,Gruzija,Sirija,…što se Kine tiče tu možda i nismo daleko jer i ni ja trenutno ne vjerujem puno.Za budućnost će se tek vidjeti.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ODBALL, zar ti vjeruješ u to da bi Rusija, Putin ili tko već, opet stavio te šape na ex-sovjetske republike? Sam Putin, definitivno genijalni državnik uvijek kaže: tko ne žali zbog raspada SSSR-a, taj nema srca, a tko misli da se može obnoviti SSSR, taj nema mozga.
Jedina je istina da NATO želi što dalje na istok, što bliže Sankt Peterburgu, Moskvi, mekom trbuhu evropske srednje Rusije. Pa koji klinac onda imaju natovske snage tako blizu Rusiji? Ako to ne žele?
I da, šta će Rusiji jedna Ukrajina? Baltičke močvare (tri državice)? O, da Krim. Da Ukrajina nije zezala, i pripremala se za instaliranje natovih snaga na Krimu, još uvijek bi Krim bio dio Ukrajine.
Nego, pitaj lijepo ljude na Krimu, gdje im je draže živjeti: u sadašnjoj Rusiji ili da su ostali u Ukrajini? Ili Abhaze, žele li se vratiti pod formalnu vlast Gruzije ili ne žele?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ono baltičkih jada izmigoljilo i sad im “cveta cveće”. Depopulacija kao na Balkanu.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

NATO pakt, osnovan je 1949 godine, zbog navodne sovjetske opasnosti. No, svi koji neki klinac znaju o povijesti, znaju i to, da nikakve sovjetske opasnosti nije bilo. Te 1945 godine, kada je završio rat, i te 1949 kada je osnovan NATO, bivši SSSR je liječio i to teškom mukom, teške ratne rane. Mlijuni i milijuni mrtvih, biblijska razaranja u dijelu SSSR-a kojeg je dotakao rat, poslijeratna obnova, zar itko zdrave pameti misli da je Staljinu i SSSR-u bilo na umu povesti rat prema zapadu Evrope? Najbolji dokaz sovjetske nezainteresiranosti za to, jest krvavi građanski rat u Grčkoj, koji je trajao od 1944 do 1949 godine. SSSR i sam Staljin, nisu ni malim prstom pomogli grčke partizane. Sam Staljin je u veljači 1945. obećao Churchillu da se neće dirati u Grčku i da je prepušta zapadnim Saveznicima nakon rata. No zato je, grčku vladu u Ateni itekako pomagala Velika Britanija i SAD. Ne samoo novčano i oružjem, već i vojno. Američki avioni su bombardirali grčke partizane na sjeveru Grčke u planinama. Čak i sa napalm-bombama, a to je bila jedina upotreba napalma na evropskom kontinentu. Grčki građanski rat ubio je oko 55.000 ljudi, a 140.000 Grka simpatizera komunista i partizana, nakon rata je pobjeglo iz Grčke. Veći dio su navodno bili grčki Makedonci, Slaveni. Najviše u SSSR, ali i u Bugarsku, Jugoslaviju….
Jedino je grčke partizane, koji su u ratu i okupaciji 1941-1945, pružili drugi najjači otpor Hitleru u okupiranoj Evropi (nakon Titovih partizana), dakle te grčke partizane predvođene grčkim komunistima, pomagala je Jugoslavija i Tito. Staljin se okomio na Tita da odustane od pomoći grčkim partizanima, Tito nije htio i zato je došlo do rezolucije Informbiroa 1948. Hm, već iduće godine Tito obustavlja pomoć grčkim komunistima na sjeveru Grčke, i oni kapituliraju. Jasno, jer NATO je pritisnuo Tita, kojeg je pritisnuo i Staljin…..Usput, baš zbog Titove i jugoslavenske uloge u ratu u Grčkoj 1944 do 1949, te zbog toga šta je u Jugoslaviju pobjegao veliki broj grčkih partizana, imali smo obaveznu vizu za turističko putovanje u Grčku. Sve do raspada SFRJ, pa i ja sam imao vizu u pasošu kada sam putovao u Grčku 1982 godine.
Ok, a sam NATO osnovan je 4.4.1949.,a sam SSSR uspješno testira svoju prvu nuklearnu bombu nekoliko mjeseci kasnije, tek 29.8.1949. Ako čitamo brojke, a one su jedina istina, onda NATO nikako nije osnovan zbog nepostojeće sovjetske prijetnje, već upravo obrnuto, cilj im je bio eventualno napasti i osvojiti ex-SSSR. Samo A-bomba SSSR-a, je poremetila te planove. Usput, sovjetski odgovor na NATO stigao je tek nakon smrti Staljina, u vrijeme vladavine Hruščova. Naime, odgovor na NATO, bio Varšavski ugovor, osnovan je tek 1955 godine.

Pa tko je koga mislio zaHebavati?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ti si napisao,da za Yugu nije bilo nikakve opasnosti od strane SSSR-a!?? Ma šta ne kažeš! Ja se sjećam dobro, kad sam još bio dječarac, u bivšoj Yugi je u šezdesetim godinama prošlog stoljeća vršena mobilizacija koja je zahvatla neke i iz moje porodice, a sve zbog opasnosti od bivšeg SSSR-a! Nekoliko puta je samo malo falilo, da nas nisu pregazili, a ti sad pišeš nekakve ludorije, da nije bilo nikakve opasnosti!”! Nabrjit ću ti neke momente, kad je postojala velika opasnost od njih kao na primjer, 1956 godine, kad su sile varšavskog pakta napale i okupirale Mađarsku, pa onda 1968, kad su pacifizirali Čehoslovačku, pa 1978, kad su sovjeti intervenirali u Afganistanu, pa zadnji put, kad je umro naš “jednonogi šumski maršal” svaki put je u Yugi vršena masovna mobilizacija na određenim područjima države i ne zbog opasnosti od napada NATO pakta nego od socijalističkih “istomišljenika!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, apsolutno nikada nije postojala opasnost da će SSSR ikada napasti bivšu Jugoslaviju. Nije postojala nikada nikakva opasnost da će baš SSSR biti taj, koji će narušiti poredak ustanovljen nakon Drugog svjetskog rata. Te 1956, Mađarska nije napadnuta, nego su snage Varšavskog ugovora, ušle u Mađarsku, da bi spriječile da ona “odluta” pod zapadne sile. Jer, isto su radile i sile NATO pakta, posebno SAD. Kome su oni dali da krene svojim putem? Jedino je Francuska rekla pod De Gaullom, NE. On je Francusku izveo iz natoa, ali jbga, Francuska je nuklearna i svaka druga sila. Neka to danas pokuša iz natoa izaći Hrvatska, hahahahaaaa, moš mislit !
Usput, u Mađarskoj je bilo oko 2.500 mrtvih, dobar dio između sebe samih, prije sovjetske intervencije. U Čehoslovačkoj je bilo oko 100 mrtvih, a to je sitnica u usporedbi sa 55.000 mrtvih u Grčkoj ili sa žrtvama u Vijetnamu, ili Iraku. Tamo su ili stotine tisuća ili koji milijun u pitanju. Očito smatraš kaad NATO kolje, da to nije klanje.
Ja opet znam kada je bila kriza sa Trstom 1954, da je NATO umalo upao u Jugoslaviju, mobilizacija, pa je Tito popustio, pa opet kada smo bili početkom sedamdesetih u krizi sa Italijom, isto je bila masovna mobilizacija. I da, a koji bi klinac SSSR-u trebala SFRJ? Kakve veze ima sovjetska intervencija u Afganistanu, sa bivšom SFRJ?
Nego ovako, a koliko je puta Tito nakon pomirenja sa Hruščovom 1955, bio u SSSR-u? Imao je najveća sovjetska državna odlikovanja, a nakon njegove smrti u SSSR-u su data imena ulica i trgova po njemu. U Moskvi postoji trg Maršala Tita, odmah nakon njegove smrti 1980 godine. Usput, a postoji li takav trg ili ulica u Brussellu ili u Washingtonu?
Ako je odgovor da postoji, onda je jasno odakle nam je bila veća prijetnja……ne od onih koji su Titu davali odlikovanja i dali mu ime trga u svome glavnom gradu. Usput, taj trg i danas nosi Titove ime u Moskvi, a Titovih trgova i ulica ima diljem velikog dijela Svijeta.

Džuga, nekako mislim da te razjeda iracionalna mržnja, ali i neznanje. I zaista, koji napad od strane bilo koga na YU, od 1945 do 1991, dok se sama nije napala? Iznutra!

P.S. SSSR je bio jedan od najvećih vanjsko-trgovinskih partnera ex-SFRJ, i samo kada se sjetim koliko je brodova za bivši SSSR izgrađeno u mome gradu Splitu! Ili koječeg drugoga, npr., pitaj ljude koji su odlazili na liječenje u SSSR u ta mračna (!!) socijalistička doba…Ili kada su meni iz Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, iz Kijeva, sredinom osamdesetih besplatno poslali lijek protiv alergije, lijek vilozen.
Džuga……..sjedi jedan !!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGA, pa tih mobilizacija je bilo koliko hoćeš u JNA. I mene su mobilizirali skoro svake godine, nakon izlaska iz JNA (izašao sam 1977). One godine , kada je Tito bio bolestan, u veljači/februaru 1980, masu nas je mobiliziralo. Vukli smo se po šatorima koliko pamtim, dobrih 15 dana. Usmrdili se kao tvorovi, noću nasmrzvali, srećom, bilo je stalno suho i burovito vrijeme.
Pa generali su se uvijek igrali rata, nije im trebao nikakav motiv za mobilizaciju. Tada su nam držali predavanje, ako napadne NATO, da će nam doći s mora. Eh, ti vojnici, neka se oni igraju rata, samo da ne ratuju

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Na ovaj tvoj poduži tekst mogu se samo nasmijati! Na sreću pamet i pamćenje me još uvjek dobro služi i dobro se još sjećam tih vremena. U naše zajednice su dolazili ljudi iz komiteta i okupljene “građane instruirali kako da se pripreme za svaku eventualnost, što moraju nabaviti od nužnih potrepština i kako se moraju ponašati ako dođe do agresije i privremene okupacije našeg teritorija, tako su oni to nazivali, a ljude su umirivali tako da su im govorili, da će se i NATO vjerovatno postaviti na našu stranu i da će nam dati potporu protiv agresora, a svi mobilizirani su kasnije pričali, da su ih sve odveli na zborna mjesta u blizini mađarske granice! Ti tada sigurno nisi bio ni rođen a kasnije te nitko nije educirao o tome i zato imaš prilično manjkavo znanje o tim događajima i zato me i ne čudi previše da sada tako objašnjavaš te stvari! A konkretno, kad su Sovjeti napali Afganistan negdje 1978 godine, na čelu politbiroa sovjetske kom.partije bio je agresivni Brežnjev a ne doneke mjere razumni Nikita Hruščov! I ja sam bio mobiliziran tom zgodom i redovito smo imali političku nastavu koju je vodio jedan pukovnik JNA još i sada se sjećam njegovog prezimena, prezivao se je Rendulić i jasno nam je rekao, da moramo biti spremni jer sovjeti i neke druge države varšavskog pakta gomilaju ljudstvo i tehniku u Mađarskoj u blizini naših granica i još je i to rekao, da vojsku iz DDR-a premještaju u Bugarsku jer se boje, da će dezertirati ukoliko dođe do sukoba njih i vojske savezne republike Njemačke! Danas je poznato, da su sovjetski generali bili vrlo agresivni i od političkog vodstva SSSR-a su zahtjevali da na NATO i Ameriku izvrše preventivni nuklearni udar jer postoji realna mogućnost da da pobjede u takvom ratu!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, ma daj ne lupetaj. To šta su ti polupismeni oficirčići JNA beljezgali, kao da je bitno? Pa čitavo vrijeme su nas učili da neprijatelj nikada ne spava samo šta nas nisu napali. Tko? Marsijanci? Ta SRFJ je napala samu sebe, nkakvi Rusi.
Brežnjev agresivan? Tolika patološka mržnja, jasno mi je s kim imam posla. Znači ti negiraš da je bila npr.kriza oko Trsta 1954, kada je prijetio napad Zapada tj.NATO pakta na Jugoslaviju? Znaš li ti da je Tito dao da se obore neki avioni zapadnih sila, koji su upadali nad Jugoslaviju.
Zar ti misliš da bi NATO i SAD, bili na strani ondašnje SFRJ? Glupariju tako veliku, nemam volje ni komentirati. Jedina istina je da nakon WW2, nije postojala niti jedna mogućnost da se promijeni na bilo koji način situacija u Evropi.
Inače pamtim ja i paniku u Jugoslaviji kada je Izrael 1967 napao okolne arapske zemlje i tada je bila mobilizacija. Uvijek su nalazili mogućnost kako zbiti redove. A je li Džugo, a kada su SAD napadale na sve strane, recimo Vijetnamski rat, pa napad na Kambodžu 1970 je li i tada bila mobilizacija? U JNA redove?

Inače o preventivnom udaru razmišljale su neke usijane glave u vrhu generala na Zapadu, ne u SSSR-u. Same SAD su priznale da su imali plan već nekoliko godina iza Drugog svjetskog rata, da u roku jednog dana, izbombardiraju a-bombama 60 ili 90 najvećih i najvažnijih gradova SSSR-a. Britanski političar W.Churchill, koji je poslije rata bio oporbeni političar, to je tražio od tadašnjeg američkog predsjednika Trumana. Samo jeTruman bio pametan i otkantao je Čerčila. No, kada je SSSR došao u posjed nuklearnog naoružanja 23.8.1949., te avanturističke ludorije uspaljenih generala, pale su u vodu.
Ako se već držiš povijesti, onda pronađi kada je bio napad na Afganistan, bilo je 31.12.1978., na poziv tada legalne vlade u Kabulu. Ok, i Južni Vijetnam je pozvao američke trupe u “pomoć”.

Da, pamtim ja i manevre natovaca u Jadranu u krizi između Italije i SFRJ, početkom sedamdesetih, zvali su ih “Sumrak”….ali je kriza kao uvijek, riješena Osimskim sporazumima 1975 godina, ako uopće znaš šta je to.

Inače, želja nekih generala u natou, da se onesposobi bilo raniji SSSR ili sada Rusija, koja je naslijedila sovjetsko nukl.naoružanje, bile su stalno prisutne. SSSR se samo branio i ništa više. I taj rat u Afganistanu, pa Afganistan je graničio sa SSSR-om, a je li tada Južni i Sjeverni Vijetnam, graničio sa SAD-om?

DŽUGI, pamtim ja u mome Splitu, česte posjete brodova raznih mornarica koje su dolazile u luku. Često su dolazili brodove Sovjetske Armije, bio je to “Černomorskij flot”. Ako su nas mislili napasti, pa kako to da nisu raspizdili po Splitu, a bili su od Dioklecijanove palače udaljeni nekih 500 do 700 metara?

Inače ako je Brežnjev bio agresivan, a kakav je bio Kennedy, koji je poslao trupe u Južni Vijetnam? Ili Johnson, Nixon? Pa Regan, kasnije Bush stariji i Bush mlađi, ili Clinton, pa Obama. Sve neki mirotvorci, moš mislit.

DŽUGI, samo za tebe još ovo. SSSR je svoje nuklearno naoružanje držao samo na svojoj teritoriji, preciznije, u pet od ukupno 15 saveznih republika (Rusija, Ukrajina, Kazahstan, Bjelorusija i Litva). SAD su držale nukl.naoružanje ne samo na svojoj teritoriji, već i izvan svoje države. U tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, u Italiji u Turskoj, to i prije kubanske krize, vjerojatno ga drže i u Južnoj Koreji.
Tko je onda bio agresivniji i spremniji na rat? Bivši SSSR koji nukl.naoružanje nije držao niti u svim saveznim republikama-državama, tadašnjeg SSSR-a, ili SAD, koji i danas imaju nuklearne bombice u Njemačkoj, Turskoj, Italiji, Južnoj Koreji?
NATO osnovan 1949, a Varšavski pakt 1955, a raspušten 1989. Hm, NATO i dalje postoji, a veći je i agresivniji nego ikada. Džugi, kome prodaješ muda pod bubrege?

P.S. Ima u ovoj priči i nešto psihološko. Na teritoriji SAD-a, nikada se nije vodio rat, a na teritoriji SSSR-a, pa dovoljno se sjetiti Drugog svjetskog rata. U psihi prosječnog Amerikanca ili Rusa ili bilo kog sa ex-teritorije SSSR-a, to ima sasvim drugačije konotacije. Amerikanac naprosto ne zna, šta je to spaljeno selo, uništeni grad, pobijena mladež, a građani bivpeg SSSR-a, to su itekako pammtili. Zato su Amerikanci daleko agresivniji u svojoj prirodi, Rusi i ex-Sovjeti, niikako nisu takvi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

O toj intervenciji je bilo malo poznato, sve do nedavno.
Rusi su pozvani jer Mađari nisu mogli sami rješiti probleme, a koje su stvarali nacisti koji nisu ili otkriveni ili kažnjeni.

Pa su tako, uvjetno rečeno, predstavnike vlasti, po selima ubijali na najgore moguće načine. Zatukli majku troje djece koja je bila učiteljica, ali je obavljala i neke administrativne stvari za državu…itd.
Btw, J.B. Tito nije bio ni šepav, a jednonog je bio par dana, operaciju nije preživio. Po portalima uporno piskaraju : šepav.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Jesmo pripadali socijalistickom bloku, ali nikada nismo bili , kako ti kazes ‘istomisljenici’, jer da jesmo ne bi bilo Golog otoka.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Zar ne vidiš navodnike oko te rijeći “istomišljenici”

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Džugi@
“jednonogi šumski maršal” još te budi znojnoga noču?
Teška i neizlječiva bolest to mori

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Da poznato je to o grčkim izbjeglicama koji su bježali u bivšu Jugu. Selo Bulkes u Vojvodini je bilo poznato kao grčko selo, nakon izgona Nijemaca. Valjda jedino mjesto u Jugi gdje nisu važili jugoslavenski zakoni. U Hrvatskoj su bili smješteni u Crikvenici i Malinskoj .Nakon rezolucije IB-a bio je novi izgon Grka, ponajviše u Mađarsku iako je bilo i povratnika u Grčku radi amnestije. U Mađarskoj je izgrađen novi grad Belojanisz po istoimenom grčkom revolucionaru.
Manji broj izbjeglica je bio i za vrijeme vojne diktature. Grčke izbjeglice, a pod tim računam i one iz Male Azije su se najviše iseljavale u SAD i Australiju.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

NATO je vojna organizacija za zastitu interesa super bogatih zapadnih terorista i bankstera, a ne intersea obicnoga naroda USA ili Evrope, u clanstvu nebi smijel biti drzave koje nisu u direktnom dodoiru sa Atlantikom. No najbolje je taj savez raspustiti jer njegov opstoj je psotao samom sebi svrha.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

1000 milijardi godišnjeg proračuna je jako dobra svrha…bilo koje organizacije.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Bmti miša !! Brzo puče tikva/ ljubav između Nato -a i Logično komentatora ?!?!? Prije samo par dana likovanje,hvalospjevi gdje jedan burt za pola sata dobije 20 pluseva ( njegov lični rekord) ..A sada ponovo ista šupljika kod većine : treba ga rasformirati,uništiti,izaći iz njega …bla,bla..bljuc..Doduše ima tu i na ovom članku onih iskrenih koji i dalje vjeruju u tu ljubav ,što je za poštovanje, pišu ljudi isto i onda i sad,bar nisu licemjerni.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Uuuuhhhhh , burt 20 pluseva , pa to je zbilja bilo puno petokolonasa..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Neznam jesi li pratio?Ja se tri puta vraćao na tekst i nisam mogao vjerovati šta čitam od onih koji i prije i poslije toga pljuju po NATO-u.Za burta sam poslije 2 sata imao i više..??,šteta pa sve obrisano.zato i pišem da je pukla ljubav???

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nisam pratio jer sam ocekivao primitivizam A klase , ali jesam tvoje komentare o tome, ovako uz neku drugu temu…
Izgleda da je razum jos uvjek tezak predmet za mnoge…
Licemjernost je nesto sto istinski mrzim …

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Da .Licemjerje ,zato i ponavljam kao idiot.Ponavljat ću im stalno…nema veze što sam brisan.

ko i rusija
Gost
ko i rusija
1 godina prije

mislis isto ko rusija.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Na užas i muku jedno 3.4..milijarde ljudi.

Nato Bato
Gost
Nato Bato
1 godina prije

tiše malo da vas ne obogatimo s uranom

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

E da je zdrav, baš i nije. Ili je za tebe zdravo razaranje i ubijanja ?

neznase
Gost
neznase
1 godina prije

Bivsa kafe-kuharica u nato-u sigurno tako ne misli…

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Nakupilo se svašta i na ovom portalu. Nisu više slobodni strijelci, zaluđeni krivim informacijama ili nesposobni da razluče istinu, sad je to postalo organizirano. Taktika vučjeg čopora? Jedni drugima daju potporu u plasiranju poluistina i laži, zamjenjuju teze, a sve s obiljem podataka koji ustvari ne govore ništa. Postaje zamorno čitati svaku temu jer se nakon ubačenih nebuloza počnu nizati odgovori koji opet bez obzira na argumente ne obeshrabruju tupadžije jer nastavljaju sa nebulozama bez obzira na argumente. I sam sam se puno puta dao isprovocirati ali sad, s obzirom na brojnost trolova, to iziskuje jako puno vremena. Ne znam za ostale, ja više nemam vremena za nadmudrivanje s likovima koji ne mogu da shvate, neće da shvate, provociraju, misle da su duhoviti i da inteligentno lože ostale komentatore, profesionalne trolove i ostale paćenike.
Prijedlog za administratore: omogućiti “ignore list”. Snimiš paćenika, staviš na listu i više ne vidiš njegove umotvorine. Tako štediš i vrijeme i živce.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Stas se raspravljati s njima , napises svoje a njih pustis da se penušaju..
I onako pisu hrpu providnih gluposti ..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

hahah, u pitanju je najviše dvoje-troje opskurnih likova koji rade u istoj kancelariji. Ponekad se mjenjaju i šeraju iste nickove, no stilovi pisanja su prepoznatljivi. Znamo svi o kome je riječ. Očito su dobili naredbu da se dodatno angažiraju kad je nato u pitanju, da se zaključiti tko ih plaća.

Ime amatera
Gost
Ime amatera
1 godina prije

Hrpa neradnika, uhljeba koji sviraju miloklizu ..
Pod hitno zaposliti ovu gomilu u tvornicu teških metala, rudnike.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pa i za normalno komentiranje je potrebno više različitih mišljenja , kao što su za šahovsku partiju, za sex i za mnoge druge stvari potrebne dvije osobe tako je to i sa komentiranjem! Ali vi rusofili ne trpite drugačijeg mišljenja, kao okorjeli komunjare i ljevičari iliti pseudoliberali želite imati monopol i u komentiranju, jedni drugima tepate i dajete pluseve i znamo kuda to vodi, u rapidno opadanje kvalitete komentiranja i na kraju samo povlađujete jedni drugima i vašem samoljublju i samozadovoljstvu nema kraja! Znamo kako sam rekao, da je i za ljubav potrebno dvoje, a znamo kako zovemo onoga koji vodi ljubav sam sa sobom. Naime u našem jeziku ih zovemo drkadhijama i eto to ste vi , koji bi komentirali onako unisono bez prisutnosti drugačijeg mišljenja i drugaćijeg stava!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGIĆU, točno, kvalitetni komentari su samo onda ako se sukobljavaju razna mišljenja. Ali samo pod uvjetom, da nisu u pitanju lupetanja, laži i tako te neke nepismene pizdarije.
Šta ima loše ako netko voli Rusiju? Ako je ljevičar? Akoje komunist? Meni to nije nikakav problem ali problem vidim ako je netko ekstremist koji zove na klanje. Drugih i drugačijih. Znači nacifašisti, kojekakvi ekstremni rasisti, i slični likovi bez morala i bez mozga.
Meni na svu sreću, svrake još nisu popile mozak.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pa pogledaj malo iznad mog komentara!! Cijeli niz nekakvih “pravovjernih” komentatora otvoreno negoduje zbog naše prisutnosti na ovom portalu! Na njih sam mislio, kad sam napisao moj komentar! Što tu ima loše, ako ja zagovaram zapad Ameriku, NATO Pakt, pa bože moj, i Hrvatska je članica NATO pakta i nije zato zločinačka zemlja što neki implicite tvrde, kad taj pakt proglašavaju zločinačkom tvorevinom!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGI, a šta ima loše ako netko zagovara da se bude u prijateljstvu sa Rusijom? NATO, budimo realni, to je ipak relikt iz vremena Hladnog rata, koji ne pripada današnjem vremenu. Jer, definitivno Rusija nije nikakva prijetnja Evropi. Zar itko zdrave pameti misli da se ruski mladići svakog jutra bude s mišlju kako će ih staviti u neki tenk i da krenu na Atlantik? Da su željni rata? Takve ludosti ne smišlja ni neki najgluplji nižerangirani oficir u ruskoj vojsci.
No, ne bih stavio ruku u vatru, da tako ne razmišlja poneki luđak u nižem oficirskom kadru negdje u Americi ili Poljskoj.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

,,NATO macht frei” bio bi moj pogled na taj vojni savez njegovu ulogu i smisao djelovanja .Okupator i uzurpator resursa kako vojnih tako i ekonomskih .Smrad te lesine siri se Evropom i ostatkom planete .NATO je postao higijenski problem i to bi trebalo rijesiti pod hitno .Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Ljudi, trošite nepčotrebno previše riječi. Sve je jasno. Čak vam lijepo piše u nazivu, oni ništa ne kriju. Morate samo znati čitati: Sjeveroatlantska (NA) (T)eroristička (O)rganizacija.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
1 godina prije

nato posoji i opstaje sa samo jednom i jedinom svrhom a ta je zauzimanje i komadanje rusije jerbo se u rusiji nalaza preostale sirovine vrijedne spomena i eksploatacije i samo je pitanje vremena kada ce nato i “vanzemaljci” iz washingtona krenuti u napad za nadati se je da ce rusi biti spremni

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ma. kruva ti!!!!???

Kruv
Gost
Kruv
1 godina prije

miran, cuko!!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, zar nije svojedno, a vjerujem da joj se to omaklo, Albrajtova izjavila da Rusija posjeduje toliko zemlje i prirodnih bogatstava, i da to mora podijeliti sa drugima. Hm, jasno da će dijeliti sa drugima, ali samoo na ravnopravnoj osnovi: trgovina, suradnja po svim pitanjima , itd, itd.
Jurišićka očito piše emocionalno, ali to nije dobar put. tako se pogriješi u procjenama.

DŽUGI, kada se raspao SSSR i kada su postsovjetske države pale u krizu, među njima i Rusija, mislim 1993 ili 1994, u tiskovini “New York Timess”, pojavio se podrugljivi, ali inteligentnim rječnikom pisani članak: A da kupimo Sibir? Naime, taj neki lik koji je to pisao, očito se prerano radovao da će Rusija, kao najveća ex-sovjetska država u čijoj vlasti je Sibir, nestati….E, malo sutra, ma ni prekosutra.

Eto kako to izgleda kada se neozbiljno komentira. Taj lik koji je to pisao možda jest bio inteligentan i znao svoj posao, ali tim člankom je zapravo pisao pizdarije i širio glopusti. Možda i mržnju.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To mi nije poznato, ali poznata mi je činjenica, da je Amerika iskreno pomagala Rusiji u tom teškom razdoblju, kad je tamo vladao Jelcin! Ameri su im slali velike količine hrane a Rusiji su godišnje donirali oko 3 milijarde dolara pomoći kako bi razmontirali svoje dotrajale nuklearne elektrane i islužene nuklearne podmornice! Ameri nisu htjeli iskoristiti teško stanje u Rusiji da eventualno izbore nekakve koristi za sebe koristeći takvu situaciju tamo

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DŽUGAŠVILI, nikome nije poznato ono šta mu ne odgovara, ali mu je poznato da je Amerika iskreno pomagala Rusiji. Mogu se samo nasmijati na to, iskreno, zar itko pošten u to vjeruje? Točno, neke mračne snage na zapadu, su uživale u teškoćama u kojima se našao bivši sovjetski prostor, posebno Rusija. Nekako Džugašvili, zaboravljaš da je u još gorim teškoćama od Rusije bila jedna Ukrajina, i da je još uvijek u daleko gorim teškoćama i od Rusije, Bjelorusije i Kazahstana. Znam da je u ex-SSSR-u, 1991, pa nakon raspada tamo negdje 1992,1993…bilo velikog društvenog sloma. Nemam pojma o kojoj pomoći pišeš, no znam da je Rusija vrlo brzo obnovila posrnulu poljoprivrednu proizvodnju. Zapravo ne toliko proizvodnju, koliko distribuciju do gradskog stanovništva. Jer, već pri kraju socijalizma u ex-SSSR-u, su odustali od kolhoznog sistema, zemlju su vratiliili i dali u zakup individualnim vlasnicima. Ali problem su bili trgovci, kao i uvijek u povijesti. Bolje reći, mafijaši, kriminalci. Koji se uvijek dobro snađu kada su društvene nevolje.
Opet, ono šta se nekim mračnim snagama na zapadu još više smrklo, jest dolazak Putina na vlast. Zašto? Zato jer su u njemu prepoznali ličnost koja će obrnuti taj proces, izvući Rusiju iz krize. Ni mrtvome mu neće dati mira, a već je bilo vijesti da je umro!
Nego, neka pogledaju Ukrajinu. Ja kažem da je Ukrajina imala neku političku elitu i ličnost kao Rusija Putina, ta Ukrajina bi sada bila daleko stabilnija država. Krim bi i dalje bio njihov. Ne bi bio ruski. Ta Ukrajina je zbog svoje veličine, snažne industrije, znanosti, poljoprivredne moći, i odličnog položaja, mogla je biti moćna neutralna zemlja u srcu Evrope, poveznica između EU i Rusije, između Evropei Azije, sve do Kine. Propustili su tu šansu. Sva ta moć koju je Ukrajina naslijedila je ostavština moćne sovjetske socijalističke prošlosti. Uvijek kažem, dovoljno se sjetiti da je najveći avion koji je ikada letio i još uvijek leti, veliki Antonov-Mrija, proizveden u Ukrajini. U Kijevu, pri kraju sovjetske socijalističke epohe davne 1988. Šta su to napravili u novoj postsovjetskoj epohi?

Za kraj, a daj bogareti draga, a koje su to nuklearne elektrane Amerikanci pomagali demontirati u Rusiji? Ti to ozbiljno, ili se sprdaš ili lupetaš onako bezveze.
Ja znam da su neke snage sa zapada jedino pomagale oko zatvaranja nuklearne elektrane u Černobilu. No, vidim da ne znaš da je Černobil u Ukrajini, ne razlikuješ Rusiju od Ukrajine, a trsiš
se komentirati, raspravljati. A koju su to nuklearnu elektarnu nakon 1991 zatvorili u Rusiji? hahaaaaaa

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Jako interesantna teza. Daj molim te malo podrobnije objasni svoje promišljanje. Kako si došla do svojih zaključaka. Posebno me interesira ona definicija “preostale sirovine”. Odakle ti zaključak da je osnov postojanja NATO-a to što si napisala ili je to možda nešto što si sama smislila. U svakom slučaju, jako interesantno razmišljanje, ali s moje točke gledišta, totalno nerealno.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ma lupeta mala ne razmišljajući, nema blage veze o tome o čemu pokušava pisati, ali ipak ima nešto plusića i ni jednog minusa!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, Jurišićeva piše emocionalno, a ja sam negdje u drugom komentaru, objasnio ako pišemo emocionalno griješimo. Nisu ovi komentari opisi prirode i ljubavna poezija, ne bi trebali biti.
No, imam jedno pitanje? NATO u svoj savez prima samo demokratske i države koje nemaju granične sporove sa susjedima. No, kada je NATO osnovan 4.4.1949., među državama osnivačima bio je i Portugal. Tada Portugal nije bio demokracija, već fašistička diktatura. Još od 1926 godine. Istina, nije to bila krvava diktatura kao u susjednoj Španjolskoj, gdje je Franco na vlast došao nakon krvavog građanskog rata i gdje je nakon rata pobijeno još puno, puno ljudi. Očito im se sviđao položaj Portugala, a možda su tako pritiskali Franca, tko zna? Jer frankisti nisu gledali blagonaklono na Portugal. Kastiljanski nacionalisti su smatrali, da bi cijeli Pirinejski poluotok, trebao biti Španjolska. Pod kastiljanskom vlasti, i da svi govore kastiljanski, ili kako ga mi pogrešno zovemo španjolski. Ništa katalonski, portugalski, galicijski, valencijski, ništa baskijski jezik, samo kastiljanski kojeg su bezobrazno nazvali španjolski. I mi se tužimo da nismo smjeli reći da smo Hrvati, a imali smo svoju republiku. Dapače, u socijalističko yu-doba, Hrvatska je bila bitan dio Yu zajednice. U svakom slučaju sa yu-zajedniciom su drmali Srbi, Hrvati, Slovenci, a ostali?? Šta su to imali Katalonci, Baski? Valesijanci, Galicijci?
Ipak, Portugal nije bio demokracija, bio je blaga diktatura, recimo tako. Fašistički režim u Portugalu pao je tek 1974, a Španjolska je u NATO ušla nakon Franca. Nemam volje tražiti sada koje godine, ali Franco je umro 1975. Pamtim kao jučer kada se to dogodilo.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zlatane, postavio si mi intrigantno pitanje. Odgovor si dao sam na početku svog teksta. Portugal je jedna od zemalja osnivačica NATO-a. Ona nije primljena u NATO, ona je suosnivačica. Bitna razlika. Drugi bitan element je godina 1949. Tadašnje političko uređenje Portugala bilo je manji problem za zemlje osnivačice do li prijetnja koja se prepoznala od strane komunističkih država s SSSR-om na čelu. I treće, politički odnosi su “živi organizam”, oni se razvijaju, evoluiraju. Ono što je nekad bila diktatura, to je u datom vremenu bio maksimum političkih sloboda primjerenih tom dobu. Tako će i za određeno vrijeme biti niz kritičkih stavova prema sadašnjoj demokraciji. Tako će biti dosta kritike naspram parlamentarne demokracije jer se društvo razvije, a temelj kvalitete nekog društva je znanje. Rastom ili razvojem znanja dolazi i do potrebe za poboljšanjem političkih odnosa u društvu u kojem živimo. Dosta je bilo kritike na račun sadašnje demokracije, opravdano. Ali nema bolje alternative. Kad se pronađe, buduće generacije če se čuditi kako su njihovi pretci mogli živjeti u tako loše organiziranom društvu. Znanje je moć, znanja se boje i prijatelji i neprijatelji!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AD ASTRA, mogu se složiti. Ono šta je nekada bila diktatura, u datom vremenu je bio maksimum političkih sloboda, čitam…Da, slažem se. Tako je i socijalistički društveni sistem u datom vremenu bio nešto super. Taj bivši SSSR, svi znamo koliko je napredovao cijeli sovjetski prostor u socijalizmu? I najveći mrzitelji komunista, socijalizma, sovjetizma, Rusa, Marsijanaca, i onih sa Venere, to nikako ne mogu zanijekati. Evo pada mi na pamet Kazahstan i kazaški narod. Do Revolucije, nepismeno je bilo 96% Kazaha, do kraja sovjetske epohe nepismenost je pala na manje od 1%. Kazahstan je bio urbaniziran sveg 5%, svi gradovi su imali manje od 50 tisuća stanovnika, a danas je to urbanizirana država, i već imaju dva milijunska grad. Osim Almatyija, čitam da je i gl.grad dosegao milijun ljudi, i to ove godine. Samo to, a gdje su ostali pokazatelji?
Tada nisu postojale nikakve komunističke zemlje, već socijalističke, a od njih nije postojala nikakva opasnost. No i te socijalističke zemlje na čelu sa SSSR-om, su gledali kako im želi nauditi NATO. Jer, taj NATO je osnovan prije nego je SSSR dobio atomsku bombu, Varšavski ugovor je osnovan kao odgovor na NATO tek 1955. I to nakon smrti Staljina, Staljin nije želio širiti sovjetsku moć nigdje. Već sam objasnio kako nije želio pomoći grčkim partizanima u građanskom ratu u Grčkoj nakon 2.svj.rata.
Želja nekih snaga na zapadu Evrope i u Americi, da se oslabi, onemogući ili na svaki drugi način pokuša uništiti SSSR je poznata stvar. Nestankom SSSR-a, imamo novu Rusiju, tek jednu od postsovjetskih država, pa je te neke snage sa zapada i dalje mrze, onemogućavaju, stalno im podmiču klipove. Posebno iz V.Britanije. Samo kada se sjetim nekih ludorija, dođe mi za povraćati.
Npr., kada je Rusija organizirala Eurosong, jer je bila pobjednica 2008, Eurosong je bio u Moskvi 2009 godine, neki žuti listovi u Britaniji su pisali da se taj Eurosong mora bojkotirati. Ta limunada od zabave, bojkotirati-:!!!, Koje svinjarije.
Za kraj, Astro, moraš priznati da su i SAD i ostale zemlje, odnosno neke mračne političke snage na zapadu, da su bili itekakva opasnost za SSSR i tadašnji socijalizam. Ne samo da je bio opasnost SSSR i socijalizam za zapad.

milivoje
Gost
milivoje
1 godina prije

nato je trebao nestati kad je nestao i varsavski ugovor.jer za vreme hladnog rata i jedna i druga strana imali su razlog za postojaje i da brane svoje tekovine.tzv. socijalizam i tzv. slobodni svet. onog dana kada je pao berlinski zid pao je i varsavski ugovor tj. vojna sila komunistickih a evropskih zemalja. nato je danas istrosena i bez motiva organizacija i njen nestanak nikog nebi potresao.nato je postao teroristicka organizacija broj 1 u svetu. toboz braneci ”demokratiju” i ”slobodni svet” oni su ze zaglibili u vremenu koje je iza nas u vreme hladnog rata i i iz tog kala nisu u stanju da izadju. a glavni podrzavaoci nato-a su proizvodjaci oruzija u usa koji koroz nato vide ratove i ratove i puno dolara!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
133
0
()
x